Wolne gadki (nie gatki) o woodie -uwagi ,pytania ,etc.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

cugan ale ja nie pytam o odsępstwa tylko o te bary
cugan pisze:Kontynuuj handel z użyciem formacji ZLR gdy:
.* Wazna zasada: Wymóg 15-20 różnica między poprzednim barami zejścia i wyjścia CCI. W poniższym przykładzie na rysunku,Rożnica CCI-bar między obecnym a poprzednim jest +35 CCI było -8, to daje różnice 43 pkt w punktach barowych CCI.
* Jeśli wszystkie wcześniejsze warunki zostaną spełnione jest uzasadnione kontynuowanie handlowania z użyciem formacji ZLR
понять :lol:
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

zrozum że nie każdy jest taki bystrzak,tym bardziej że dopiero zaczynam...

po co komuś odpisać "tak lub nie" jak można pisać 2-3 komentarze w stylu" było""czytanie ze zrozumieniem" itd...ale rozumiem,ilość postów to podstawa...
(po prostu nie sądziłem że barami nazywa się i linie pionowe i odstępy miedzy line'ami,wybaczcie moją niewiedze)
dzięki za wyjaśnienie i już nie męcze

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Songo89K pisze:(po prostu nie sądziłem że barami nazywa się i linie pionowe i odstępy miedzy line'ami,wybaczcie moją niewiedze)
No i podpadłeś :!: :lol:
Nie czyta się wątku od d.... strony
:arrow: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=180
Wszystko jest krok po kroku taka była moja intencja 8)
Radze przeczytać wszystko po kolei :!:
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

uwierz że czytałem,tą lekcję chyba mało dokładnie:)

czytam od samego początku,większość lekcji po kilka,kilkanaście razy...ale dla takeigo laika jak ja nazewnictwo jest troszkę skomplikowane,no ale ja to wiem że w 3-4 dni nei nauczę się wszystkiego;) wy też miejcie tego świadomość że nie wszyscy rodzimy się geniuszami;p

pozdrawiam i dzięki za objaśnienie

pin54
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pin54 »

Cześć

Na początek szacunek Cugan za to, że Ci się w ogóle chce tyle pisać, tłumaczyć, przerabiać zdjęcia itp. bo większości się raczej nie chce. Ogólnie fajnie, że jest wątek, bo można znaleźć coś ciekawego, czegoś się dowiedzieć i spróbować. Ale żeby nie było tak kolorowo to jak już wrzucasz tłumaczenie czyjejś strategii to chyba lepiej by było, żeby było to pozbawione komentarzy, bo szczerze powiedziawszy czyta się to źle i wszelkie porównania dotyczące orgazmow pasuja do technicznego opisu gry na giełdzie jak do świni siodło. Całokształt informacji z kolei nabrał dziwnego "marketingowego" podtekstu, czasami mam wrażenie, że chcesz mi to sprzedać.

Odrębną sprawą jest jakość tłumaczenia, która pozostawia wiele do życzenia, tekst miejscami wydaje się być wyjęty z translatora (i to kiepskiego) bez żadnej korekty, a skutek tego taki, że jest po prostu niezrozumiały lub bardzo ciężko jest załapać o co chodzi. Osobiście nie dotrwałem do końca, stwierdziłem, że wolę to "męczyć" po angielsku niż po "polsku".
mrpioter pisze:
cugan pisze: * Ważna zasada: Wymóg 15-20 różnica między poprzednim barami zejścia CCI. W poniższym przykładzie na rysunku. CCI-bar przemieszcza się między -47 CCI a -56, co daje różnice -9 punktów barowych a następnie przemieszcza się dól do -98 punktu barowego CCI. co daję różnicę -42 CCI
Nie bardzi rozumiem tej kwestii, skoro różnica ma być między 15-20 to czemu jest aż 42? Co to są bary zejścia? Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć łopatologicznie?
cugan pisze:W opisie jest przykład że od tej zasady możesz odstąpić jeśli:
cugan pisze:Kontynuuj handel z użyciem formacji ZLR - Short gdy:
* Jeśli wszystkie wcześniejsze warunki zostaną spełnione jest uzasadnione kontynuowanie handlowania z użyciem formacji ZLR-Short
Po co jest ten tłusty druk.Jeśli pozostałe warunki są spełnione nie musisz zamykać pozycji tylko poczekać i zakończyć ją być może z wyższym profitem lub nie.To zależy od sytuacji z owego zapisu wynika że jest to formacja ZLR-Short do kontynuacji
A co do powyższego, to ja się absolutnie nie zgadzam z taką interpretacją, mój angielski jest kiepski, ale:
The CCI must be 15 to 20 CCI points greater than previous CCI bar. See the example on the right. We have - 47 down to –56 only 9 CCI Points, then the CCI moves on down to -98 giving us a -42 point difference, so this would be a Valid ZLR.
Źródło: http://www.woodiescciclub.com/

Tu jeszcze można by było sie kłócić, choć sam przykład daje dużo do myślenie, ale... jedno spojrzenie na obrazek z załącznika i wszystko jasne.
Need more than 15-20 CCI Points to be valid.
Potrzeba więcej niż 15-20 punktów CCI aby było ważne.

Czyli w oryginale jest zupełnie odwrotnie niż u Ciebie w tłumaczeniu !!!.
I dalej:
Cugan pisze: * Jeśli wszystkie wcześniejsze warunki zostaną spełnione jest uzasadnione kontynuowanie handlowania z użyciem formacji ZLR
co dalej tłumaczysz:
Po co jest ten tłusty druk.Jeśli pozostałe warunki są spełnione nie musisz zamykać pozycji tylko poczekać i zakończyć ją być może z wyższym profitem lub nie.To zależy od sytuacji z owego zapisu wynika że jest to formacja ZLR-Short do kontynuacji
Podejrzewam że jest to wolne tłumaczenie poniższego (jeżeli nie chodzi o to zwracam honor, nie przeczytałem jeszcze całego poradnika, być może wynika to z innych wskazówek)
If all these conditions are met a Buy is warranted.
i mam wrażenie, że stanowczo nadinterpretowałeś to co jest napisane. IMHO jest napisane tylko i wyłącznie:

Jak wszystkie powyższe warunki są spełnione to wejście w tym momencie jest uzasadnione (a może nawet gwarantowane, nie wiem jak to odebrać).

Nie ma tam nic o kontynuacji longa, wyjście ma nastąpić zgodnie z zasadami wyjść, ten tekst dotyczy tylko i wyłącznie wejścia.

Jeszcze jedno, don't chase the trade, oznacza raczej "nie goń transakcji" a nie "nie kontunuuj" - to by sugerowało, że zawarliśmy już transakcję i należy ją przerwać, a tu chyba chodzi raczej o to że nie powinniśmy "na siłę" jej zawierać jeżeli nam uciekła (CCI) bo cena już może być za wysoka.

Mam nadzieję, że nie bierzesz tego zbytnio do siebie i Cie to nie zniechęci, tylko zmobilizuje do dalszej pracy, ale zanim pojawi się kolejny rozdział przejrzysz poprzednie czy nie ma tam jakichś błędów.

Jak by nie było fajnie, że coś robisz w tym kierunku żeby inni także mogli się dowiedzieć czegoś nowego.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
red
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: red »

Cześć
Kupował ktoś komercyjny skrypt do range barów od niejakiego Michała ? rzecz jasna pod MT4. Temat o tym skrypcie można znaleźć na forex-tsd.
Cena nie jest niska bo 60 euro a przecież są platformy na których można mieć za free range bary.
Ogólnie interesuje mnie czy ktoś stosuje ten skrypt na MT4 przy handlowaniu CCI i jak sprawdza się praktyce.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

pin54
Nie pasuje nie czytaj ,zrób to lepiej na podstawie własnego doświadczenia.
Znajdź szczegóły opisz je i finto..
Proste i przyjemne :!:
K.... napisane prostym językiem i nadal nie pasuje , co za człowiek,są linki do oryginałów zamieszczane w wątku kilkanaście razy i można sobie na swój sposób interpretować. Zważ na to że nie każdy włada biegle angielskim.Ja również do tych nie należę.
Nic nie poradzę ze ciemność ogarnęła rozum :583: :wall:
Nie dotarło do Ciebie,że używanie tekstu lub obrazów w formie manual jest ścigane prawem,tą treść w manualu chyba wyczytałeś :!:

pin54
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pin54 »

cugan pisze:
pin54
Nie pasuje nie czytaj ,zrób to lepiej na podstawie własnego doświadczenia.
Znajdź szczegóły opisz je i finto..
Proste i przyjemne :!:
K.... napisane prostym językiem i nadal nie pasuje , co za człowiek,są linki do oryginałów i można sobie na swój sposób interpretować.
Nic nie poradzę ze ciemność ogarnęła rozum :583: :wall:
Nie dotarło do Ciebie,że używanie tekstu lub obrazów w formie manual jest ścigane prawem tą treść w manualu chyba wyczytałeś :!:
1. zastanów się kto bardziej łamie prawo, ja czy Ty. Ja podałem chociaż źródło z którego fragment tekstu i foto zostały zaczerpnięte. Jeżeli uważasz że złamałem prawo, zgłoś to!
2. interpretacji mogą podlegać tylko niektóre fragmenty, reszta jest jasna - nie podlega interpretacji tylko tłumaczeniu ! No chyba że chcesz mnie przekonać, że to jest Twoja metoda, sam opracowałeś i to Twoje wskazówki...
3. nie pasuje i nie czytam, napisałem to chyba dość wyraźnie! (?)

Dalszej dyskusji z Tobą na ten temat prowadził nie będę bo po pierwsze widzę, że nie ma sensu wprowadzanie tu słów konstuktywnej krytyki bo i tak nie zostanie przyjęta, zdolny jesteś do przyjmowania tylko pochwał i uwielbienia. Po drugie nie będę się zniżał do Twojego poziomu wypowiedzi (K..., ciemnota...).

Jeżeli będę miał jakieś uwagi to je tu naturalnie zamieszcze, ale nie zwracaj na to uwagi, nie będę pisał do Ciebie.

Pozdrawiam

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Cugan uprzedzał że ma słaby ang,ale faktycznie ta sytuacja z tymi barami była dość dziwna,thx.

Co do tego że wygląda to jak sprzedaż,to też t ozauwazyłem;p

Zamiast się niepotrzebnie napinać cugan może faktycznie lepiej nie patrz co pin pisze,a Ty jak znajdziesz błędy to myślę że nie tylko ja będę wdzięczny jak je zauważysz:)

pozdro panowie

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

pin54
cugan pisze:Jeśli coś Ci tu nie pasuje szukaj szczęścia w innym wątku...
pin54 pisze:Twoja metoda, sam opracowałeś i to Twoje wskazówki..
Jaka moja metoda tytuł wątku woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad .Autor systemu w nagłówku wątku.
Nigdzie nie ukrywałem ,ze korzystam z materiałów źródłowych zaznaczałem to w wątku kilkakrotnie .Nie będę cytował fragmentów bo i po co to nie ma sensu osobie która przeczytał fragment wątku
pin54 pisze:nie przeczytałem jeszcze całego poradnika, być może wynika to z innych wskazówek
oraz osobie która dopiero co poznaje system
pin54 pisze:absolutnie nie zgadzam z taką interpretacją, mój angielski jest kiepski,
O czym to świadczy ,ze krytykuje już zanim cokolwiek poznało ,doświadczyło lub zrozumiało.
Songo89K pisze:ale faktycznie ta sytuacja z tymi barami była dość dziwna
dzikus pisze:Nie chce byc hamski , ale hmm czytanie ze zrozumieniem ...
W głównym wątku przecież to jest :D
Jedni pojęli, drudzy nie, a ja nie prowadzę przedszkola :!: 8)
Wszystko jest prawidłowe.Wolna wola, jak ktoś sobie na swój sposób zinterpretuje jego sprawa .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ