Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Moze i nijak - tak mi sie skojarzylo. Sorry za zla interpretacje.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:EDIT: może jednak coś pokręciłem ale nie potrafię na razie znaleźć niczego innego niż wersja...

EDIT2: niestety coś jednak skopałem - znalazłem dziury w danych. Hm... ale na obu są te same dane, a każdy z nich liczy inaczej...
1. może spread ? Może platformy podpięte do broka i bierze z rynku ?
matka pisze:Takie podejście z wykorzystaniem wyłącznie "rdzenia" MT4 jako testera uważam za efektywniejsze niż pisanie własnego testera od podstaw. Przede wszystkim ze względu na ilość potencjalnych błędów.
green7 pisze:A z drugiej strony kto Ci da gwarancję, że ten "rdzeń" mt4 nie robi głupot i nie zachowuje się zupełnie nie tak jak myślałeś ?
Za rok-dwa może się okazać, że wszystkie Twoje testy były mało wiarygodne
2. Może to ten przypadek - warto by to sprawdzić dokładniej .... o tej 409 było ciut niepochlebnych opinii .....
Green
Obrazek
Obrazek

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

A teraz to już nie mam pojęcia co powiedzieć - przekopiowałem folder swojego terminala na drugi komputer - cały folder z historią, tikami i całym tym badziewiem, uruchomiłem ten sam test na tych samych ustawieniach i mam dwa RÓŻNE wyniki :shock: Bity się poprzestawiały czy co?
To nie spread - ja używam Real Spread. Poza tym każdy z tych terminali trzyma się twardo swojego niezależnie od dnia i nocy, weekend czy nie...
A co gorsza nie wiem który jest właściwy.. może żaden? :(:

WTF? System operacyjny? Pamięć? Procesory?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

259

Miałem kiedyś podobny przypadek. Niestety nie wiem z czego to wynika.
Na jednym komputerze Grall na drugim znaczne straty w tym samym terminalu.

Czyżby pewne zmienne wewnątrz MT4 były wypełniane losowo lub w zależności np od taktowania procesora?

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Esco pisze:259

Miałem kiedyś podobny przypadek. Niestety nie wiem z czego to wynika.
Na jednym komputerze Grall na drugim znaczne straty w tym samym terminalu.
No właśnie... mam pójść do znajomego trzeciego komputera i zapytać jak on to widzi? ;-) Bo takie wyniki to ja mogę tylko do kosza...
O, awansowałeś :-)

PS: który obrazek komu bardziej się podoba:

PPS: trzeci komputer potwierdził to co powiedział ten co pokazał mi to co mi się nie spodobało :-( A ten co pokazuje ładne obrazki to Winda na VM na moim Macbooku, lizus jeden :) Widocznie wirtualizacja odbija się czkawką.
Ciekawe... fakt, że maszyny wirtualne mają np. duży problem z podstawą czasu - dzielą zasoby z innym oprogramowaniem i nie są traktowane tak samo jak fizyczne urządzenia. Raz pracują szybciej, raz wolniej itd. A to jest tylko jeden z wielu czynników jakie mogą mieć znaczenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

green7
Maniak
Maniak

259 pisze:Ciekawe... fakt, że maszyny wirtualne mają np. duży problem z podstawą czasu - dzielą zasoby z innym oprogramowaniem i nie są traktowane tak samo jak fizyczne urządzenia. Raz pracują szybciej, raz wolniej itd. A to jest tylko jeden z wielu czynników jakie mogą mieć znaczenie.
Ale co to ma za znaczenie .... mogą się ślimaczyć i tyle. Co najwyżej test będzie trwał dłużej. Wyniki powinny być takie same ... no chyba że gdzieś masz coś zależne od czasu - no nie wiem np. używasz GetTickCount czy powiedzmy zamykasz pozycję po iluśtam sekundach od czasu otwarcia posługując się lokalnym czasem komputera.
Ale nie sądzę byś robił takie rzeczy .... musi coś być nie teges - porównywałeś pozycje po pozycji ?
Warto by dojść do przyczyny ... może np. wypisz wartości używanych wskaźników do pliku ?
Green
Obrazek
Obrazek

robertg9
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: robertg9 »

http://forum.mql4.com/40812/page2 Tutaj ten sam temat
Jeśli dobrze wyczytałem to chodzi o spread i o to że za każdym razem pobiera go z servera , ale przeczytajcie sami mogę się mylić . U siebie na laptopie i pc to sprawdziłem i nie miałem nawet pipsa różnicy to samo. Na danych tikowych z dukasa na offline. Test był na 4 latach

green7
Maniak
Maniak

robertg9 pisze:http://forum.mql4.com/40812/page2 Tutaj ten sam temat
Jeśli dobrze wyczytałem to chodzi o spread i o to że za każdym razem pobiera go z servera , ale przeczytajcie sami mogę się mylić
No tak, ale to znana "przypadłość" testera i 259 to wykluczył, używając danych tickowych i "real spread".
Apropo - może patch nie zadziałał ?
Green
Obrazek
Obrazek

robertg9
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: robertg9 »

Też w swoich testach użyłem danych tikowych i real spread . Czyli to pewnie wina EA skoro u mnie jest ok a u niego nie.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

259 pisze:A teraz to już nie mam pojęcia co powiedzieć - przekopiowałem folder swojego terminala na drugi komputer - cały folder z historią, tikami i całym tym badziewiem, uruchomiłem ten sam test na tych samych ustawieniach i mam dwa RÓŻNE wyniki :shock: Bity się poprzestawiały czy co?
To nie spread - ja używam Real Spread. Poza tym każdy z tych terminali trzyma się twardo swojego niezależnie od dnia i nocy, weekend czy nie...
A co gorsza nie wiem który jest właściwy.. może żaden? :(:

WTF? System operacyjny? Pamięć? Procesory?
A czy twój EA używa dll?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ