Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
1. może spread ? Może platformy podpięte do broka i bierze z rynku ?259 pisze:EDIT: może jednak coś pokręciłem ale nie potrafię na razie znaleźć niczego innego niż wersja...
EDIT2: niestety coś jednak skopałem - znalazłem dziury w danych. Hm... ale na obu są te same dane, a każdy z nich liczy inaczej...
matka pisze:Takie podejście z wykorzystaniem wyłącznie "rdzenia" MT4 jako testera uważam za efektywniejsze niż pisanie własnego testera od podstaw. Przede wszystkim ze względu na ilość potencjalnych błędów.
2. Może to ten przypadek - warto by to sprawdzić dokładniej .... o tej 409 było ciut niepochlebnych opinii .....green7 pisze:A z drugiej strony kto Ci da gwarancję, że ten "rdzeń" mt4 nie robi głupot i nie zachowuje się zupełnie nie tak jak myślałeś ?
Za rok-dwa może się okazać, że wszystkie Twoje testy były mało wiarygodne
A teraz to już nie mam pojęcia co powiedzieć - przekopiowałem folder swojego terminala na drugi komputer - cały folder z historią, tikami i całym tym badziewiem, uruchomiłem ten sam test na tych samych ustawieniach i mam dwa RÓŻNE wyniki
Bity się poprzestawiały czy co?
To nie spread - ja używam Real Spread. Poza tym każdy z tych terminali trzyma się twardo swojego niezależnie od dnia i nocy, weekend czy nie...
A co gorsza nie wiem który jest właściwy.. może żaden?
WTF? System operacyjny? Pamięć? Procesory?

To nie spread - ja używam Real Spread. Poza tym każdy z tych terminali trzyma się twardo swojego niezależnie od dnia i nocy, weekend czy nie...

Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
No właśnie... mam pójść do znajomego trzeciego komputera i zapytać jak on to widzi? ;-) Bo takie wyniki to ja mogę tylko do kosza...Esco pisze:259
Miałem kiedyś podobny przypadek. Niestety nie wiem z czego to wynika.
Na jednym komputerze Grall na drugim znaczne straty w tym samym terminalu.
O, awansowałeś

PS: który obrazek komu bardziej się podoba:
PPS: trzeci komputer potwierdził to co powiedział ten co pokazał mi to co mi się nie spodobało

Ciekawe... fakt, że maszyny wirtualne mają np. duży problem z podstawą czasu - dzielą zasoby z innym oprogramowaniem i nie są traktowane tak samo jak fizyczne urządzenia. Raz pracują szybciej, raz wolniej itd. A to jest tylko jeden z wielu czynników jakie mogą mieć znaczenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
Ale co to ma za znaczenie .... mogą się ślimaczyć i tyle. Co najwyżej test będzie trwał dłużej. Wyniki powinny być takie same ... no chyba że gdzieś masz coś zależne od czasu - no nie wiem np. używasz GetTickCount czy powiedzmy zamykasz pozycję po iluśtam sekundach od czasu otwarcia posługując się lokalnym czasem komputera.259 pisze:Ciekawe... fakt, że maszyny wirtualne mają np. duży problem z podstawą czasu - dzielą zasoby z innym oprogramowaniem i nie są traktowane tak samo jak fizyczne urządzenia. Raz pracują szybciej, raz wolniej itd. A to jest tylko jeden z wielu czynników jakie mogą mieć znaczenie.
Ale nie sądzę byś robił takie rzeczy .... musi coś być nie teges - porównywałeś pozycje po pozycji ?
Warto by dojść do przyczyny ... może np. wypisz wartości używanych wskaźników do pliku ?
http://forum.mql4.com/40812/page2 Tutaj ten sam temat
Jeśli dobrze wyczytałem to chodzi o spread i o to że za każdym razem pobiera go z servera , ale przeczytajcie sami mogę się mylić . U siebie na laptopie i pc to sprawdziłem i nie miałem nawet pipsa różnicy to samo. Na danych tikowych z dukasa na offline. Test był na 4 latach
Jeśli dobrze wyczytałem to chodzi o spread i o to że za każdym razem pobiera go z servera , ale przeczytajcie sami mogę się mylić . U siebie na laptopie i pc to sprawdziłem i nie miałem nawet pipsa różnicy to samo. Na danych tikowych z dukasa na offline. Test był na 4 latach
No tak, ale to znana "przypadłość" testera i 259 to wykluczył, używając danych tickowych i "real spread".robertg9 pisze:http://forum.mql4.com/40812/page2 Tutaj ten sam temat
Jeśli dobrze wyczytałem to chodzi o spread i o to że za każdym razem pobiera go z servera , ale przeczytajcie sami mogę się mylić
Apropo - może patch nie zadziałał ?
A czy twój EA używa dll?259 pisze:A teraz to już nie mam pojęcia co powiedzieć - przekopiowałem folder swojego terminala na drugi komputer - cały folder z historią, tikami i całym tym badziewiem, uruchomiłem ten sam test na tych samych ustawieniach i mam dwa RÓŻNE wynikiBity się poprzestawiały czy co?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.