Dax/Nasdaq Daytrading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Re: Dax/Nasdaq Daytrading

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Niewątpliwie uczyć się należy od mądrzejszych od siebie i znać samemu tez temat.Nigdy nie wiadomo czy ten oglądany w necie przez nas wykazuje mądrość też w innych dziedzinach.Co do okresowości i optymalizacji(oczywiście dobrze rozumianej) to wyniki testów a potem real(demo) wykazuje czy optymalizacja jest wystarczająca dla kilku okresów.Jeszcze o uniwersalności słowo.
Uniwersalny też staje się rozumiem trader i trading manualny co wykaże na koncie :D

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Tomasz196407 pisze: 01 cze 2022, 11:54
Uniwersalny też staje się rozumiem trader i trading manualny co wykaże na koncie :D
To zapraszam na priv i jesli jestes bardzo ciekaw to pokaże. Ale w ramach rewanżu pokażesz mi też swoje ;)
Zgadzasz się?
Już pomijam, że wątek jest o EA w postaci scalpingu

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mistyfikator »

Cblondyn pisze: 01 cze 2022, 11:30
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodzi o to, że skoro EA jest uniwesralny to powinien radzić sobie na każdym wykresie. Wszak wykresy niewiele sie różnią od siebie. Co najwyżej mogą mieć inne spready (koszty). Skoro skupiłeś sie na jednym instrumencie to proponuje przetestować EA po ustawieniach (optymalizacji) na tym samym wykresie ale innym okresie czasowym. Wtedy ci pokaże jak sobie radzi z inną sytuacja na rynku. Przecież chyba nikt nie ma wątpliwości, że rynek cały czas się zmienia. Tredny, konsole, luki itp.
Bo jeśli dla każdego okresu czasowego musisz robić optymalizacje to wniosek jest jeden. Chyba nie musze tłumaczyć jaki.
Każdy ponowny test EA na tym samym okresie czasowym to jak znać zachowanie ceny w przyszłości.
Co do moich doświadczeń z EA to naoglądałem się dość gdy robili to inni. I to o wiele mądrzejsi w temacie ode mnie :)
Czasami warto posłuchać i uczyć się na cudzych błędach nie tylko swoich ;)
Kierowcy F1 tez przed każdym wyścigiem robią "optymalizacje" swoich zachowań i reakcji czy ustawień bollidu w postaci sesji treningowej.
Nie chodzi o sytuację na rynku. Rzecz jest bardziej w sensownym ustawieniu RRR. Bo o ile już mogę powiedzieć, w jaki TP celować na S&P500, to inne instrumenty cechuje inna zmienność. Ale oczywiście sprawdzę też na NASDAQ, tylko nie wszystko na raz.

Myślę, że kwiecień i maj był dosyć niestabilny i skoro depo przeżyłoby słaby czas strategii, a nie powiem - było nawet kilkanaście stratnych z rzędu, to świadczy już o przynajmniej dobrym MM.

Reszta się zgadza, na poziomie mikro czasami strategia jest beznadziejna, ale jak się wszystko pozbiera do kupy, to statystyka robi swoje.

Testował będę, i chciałem przynajmniej mieć dane od początku 2021 roku.
Na bank odezwę się tutaj jak będę miał obszerniejsze dane.

Obserwacja takich backtestów ma swoje plusy, można wyciągnąć sensowne wnioski.
Ale o tym napiszę, jak będę miał więcej danych.

Co do optymalizacji, to EA samodzielnie oblicza SL i TP.
Słabą jego stroną są natomiast konsolidacje rzecz jasna
Ostatnio zmieniony 01 cze 2022, 12:10 przez Mistyfikator, łącznie zmieniany 1 raz.

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze: 01 cze 2022, 12:02 [
To zapraszam na priv i jesli jestes bardzo ciekaw to pokaże. Ale w ramach rewanżu pokażesz mi też swoje ;)
Zgadzasz się?

Scalping niekoniecznie.

To tylko jedna z opcji.

Ale te wszystkie testy prowadzą do wniosku, że scalping nie musi być wcale najlepszym rozwiązaniem.

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Tomasz196407 pisze: 01 cze 2022, 10:22

Najlepszym sprawdzianem działania EA jest wynik na koncie real transakcji, czy są jakieś pułapki i czy ktoś dobiera setupy, RR i czy sytuacja powtarza sie na wykresie. Dużo mówia o EA Ci którzy nic nie maja wspólnego z nimi, i nie potrafia przedstawic swoich wyników.
Nie przejmuj się i rób swoje

No i tak też robię.
EA już na koncie REAL, z tym że zmniejszyłem wolumen do 0.1, bo ryzyko kilkudziesięcioprocentowego drawdownu było za duże na 0.2.

Więcej będę wiedział po przetestowaniu przynajmniej z 1.5 roku w tył.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Cblondyn pisze: 01 cze 2022, 12:02
Tomasz196407 pisze: 01 cze 2022, 11:54
Zgadzasz się?
Nie wiem czemu pomijasz wcześniejsze słowa w poście.Temat dotyczył EA i optymalizacji jakieś pułapki i kombinacje czy historia sie powtarza na wykresie? czemu to omijasz-miejsca Ci brak?
Co do pokazywania sobie kont - jak najbardziej. Jakieś profitowe konto Ci pokaże ty mnie.
Pisząc o wykazaniu się tradera kontem miałem na myśli sytuacje teraźniejszą i przyszłą. Bo przyznasz ze to bardziej odzwieciedla problem

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze: 01 cze 2022, 11:51
Mistyfikator pisze: 01 cze 2022, 01:12 Tylko skąd tu wziąć dane m1 do backtestów?
https://tickstory.com/

Możesz też założyć konto u Dukascopy.
Dzięki!

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Mistyfikator pisze: 01 cze 2022, 12:07
Tomasz196407 pisze: 01 cze 2022, 10:22

Najlepszym sprawdzianem działania EA jest wynik na koncie real transakcji, czy są jakieś pułapki i czy ktoś dobiera setupy, RR i czy sytuacja powtarza sie na wykresie. Dużo mówia o EA Ci którzy nic nie maja wspólnego z nimi, i nie potrafia przedstawic swoich wyników.
Nie przejmuj się i rób swoje

No i tak też robię.
EA już na koncie REAL, z tym że zmniejszyłem wolumen do 0.1, bo ryzyko kilkudziesięcioprocentowego drawdownu było za duże na 0.2.

Więcej będę wiedział po przetestowaniu przynajmniej z 1.5 roku w tył.
Może lepiej daj na demo

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Tomasz196407 pisze: 01 cze 2022, 14:01

Może lepiej daj na demo

Tak nakazywałby rozsądek,

Jednak skoro strategia umożliwia osiągnięcie PF = 1.0 już poniżej skuteczności 25% zyskownych...
Tak więc można zaryzykować, najgorsze co mogę trafić to seria kilku, a niestety w tej strategii nawet kilkunastu stratnych, która i tak teoretycznie nie powinna wyzerować konta. O ile nie zdarzą się jakieś cuda wianki.
Konto 200PLN więc nie ryzykuję majątku

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Powiem tyle:
Otwiera transakcje, kiedy widzi sygnał, ustawia SL i TP. Nie kisi stratnych, tylko zamyka w racjonalnych miejscach, a co najważniejsze: nie przesuwa SL w nadziei, że zawróci.
Tych SL może być bardzo wiele i mogą być bardzo wąskie, jako że dopasowują się do aktualnej sytuacji na wykresie

I na koncie MT4 mam otwartą pozycję zgodną z aktualnym kierunkiem trendu M15, oczywiście po serii pięciu SL.
Ale widoki na zrównoważenie SL-ek i wyjście na plus bardzo realne.

Oczywiście w międzyczasie testy, testy i jeszcze raz testy.
Być może da się ograniczyć sygnał do jednej średniej.
Na to mi wygląda trochę

EDIT:

Oczywiście widzę, że warto współdziałać z własnym EA.
To może dać dodatkowa przewagę, której testy nie uwzględniają!

Zablokowany