ninjaproject pisze: ↑02 cze 2022, 16:58
PS. Z koncepcją EA opartego głównie na MM się zgadzam. Sam o takim czymś cały czas myślę, tylko nie wpadłem jeszcze na praktyczne rozwiązanie.
Szczerze mówiąc, zaskakujesz mnie w tym miejscu. Bo nie spodziewałbym się, że cokolwiek innego może dać szansę na sukces.
Z tego, co się nauczyłem przez dwa lata wynika, że nie istnieje żaden setup, który da pewność zarabiania na rynkach.
Tylko MM, a setupy są wyłącznie po to, aby jasno określić kryterium wejścia...
Powiedz jeszcze jak to jest z używaniem różnych SMA jako kryterium wejścia w transakcję, skoro siedzisz w temacie już X lat.
Kilka postów temu napisałeś że się NIE DA NAPISAĆ EA, KTÓRE BĘDZIE ZARABIAŁO w ten sposób.
Jak to wygląda, pisałeś takie EA, które wchodziły na przecięciu się wolnej i szybkiej EA i ustawiały TP>SL i co?
Nie da się?
Nie ograniczam oczywiście pytania do konkretnego interwału.
Próbowałeś multiinterwałowości?
Ja mam taki pomysł, oczywiście wymagający doprecyzowania, i w sumie poniekąd już go stosuję:
Wchodzisz na przecięciu się powidzmy średnich z TF H1 lub H4, ale ustawiasz wąski SL. Szukając sensownego SL szukasz go po niższym interwale. Dajmy na to iLowest z okresu 60 świec M1, natomiast TP wielokrotnie wyższy od 1 SL?
Możesz to poprzeć jakimiś wynikami, może być nawet konto demo? Cos żeby było widać czarno na białym, że takie kryterium wejścia przynosi straty?
Oszczędziłbyś czasu wielu usiłującym traderom.