Tomasz196407 pisze: ↑31 maja 2022, 14:53
Jak wynalezioną metodę naukową bądź z życia wzięty wynalazek
to w takim celu żeby w przyszłości ludzie korzystali z gotowych rozwiazań i metod naukowych
nie zawsze trzeba coś samemu wynaleść wystarczy poszukać gotowych rozwiazań?
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem jeśli chodzi o gotowe rozwiązania.
Jeśli masz na myśli gotową, zarabiającą strategię, to opwieści z którymi się spotykam dotyczą raczej ogółów.
W sensie: jakich wskaźników użyć, celem znalezienia sygnału wejścia/wyjścia, Money Managment itp itd
I z tym się zgadzam. Jeśli w "Czarodziejach Rynków", czy w wielu innych miejscach czytałem, że SMA może być używana z powodzeniem i dawać przewagę pod warunkiem stosowania właściwego MM to jestem gotów poświęcić czas na testy.
Co do określenia, czy wiem już co może przynieść absolutną przewagę, to zauważ że MQL4 odkryłem dopiero jakiś miesiąc temu.
Moje testy są niekompletne, ale dzisiaj już np. dowiedziałem się jak je przyspieszyć i dzięki wielkie za to, to znacznie przyśpieszy robotę.
Na pewno będę stosował SMA jako kryterium wejścia. Przez moment chciałem je pominąć i skupić się wyłącznie na tym, co się dzieje z ceną na poziomie mikro. Ale skoro mam gotowe rozwiązanie w postaci SMA?
SMA są znane od wieków, to prawda. Myślę, że istota rzeczy leży we właściwym ich wykorzystaniu.
Ja prawdopodobnie postawię na dokładne przetestowanie kryterium wejścia pod kontem przynajmniej dwóch interwałów. Sl i TP będą liczone natomiast na podstawie aktualnej sytuacji na wykresie.
Dotychczasowe testy dały mi do zrozumienia, że kryteria wejścia to jedno.
Drugi temat to wyjście. Nie wiem, czy równie istotnym elementem nie jest opracowanie zachowań w sytuacjach, gdy zostaje niewiele do TP, a cena zawraca. Albo mam już zysk równy potencjalnemu SL...
Ale jak mówię, temat jest obszerny. Sporo jeszcze przede mną, a słyszę głównie że się nie da.
Ciągle pojawiają się coraz to nowe pytania odnośnie szczegółów strategii.
Także jestem dopiero na początku tej drogi