ZZ - Źle na to wszystko patrzysz :
STP - daje Ci dostęp do kilku providerów, którzy są podpięci pod danego brokera (czy więcej dobrych dostawców tym lepsze ceny).
ECN - daje Ci najlepsze ceny plus podgląd głębokość rynku - daje to obraz ile możesz wrzucić w rynek - to jest ważne jeśli handlujesz dużymi kwotami. ECN nie musi odpowiadać za realizacje zleceń -bo bierzesz to co rynek daje.
STP ma taki minus że kosi sobie spred + "dowala" sobie coś extra -jeśli się "uda", mam kilkanaście przykładów jak brokerzy różnych maści kasują przy zleceniach powyżej 2/3lotach np. 40/50 pipsów na parach egzotycznych (np.pln), lub 0,5/1pips przy domykaniu głównych.
pomijanie desku nie zawsze jest takie idealne- bo nie wiesz jaka płynność, a podgląd wykresu nie daje obrazu ile możesz po danej cenie otworzyć...
desk daje Ci rekwotowanie - z zapytaniem czy chcesz daną cene -stp bierze "najlepszą" dostępna... nie koniecznie tą którą chcesz w danym momencie.
Pozdrawiam
Trigon Dom Maklerski S.A.
Czyli reasumując uważasz że owszem można kupić lepiej lecz przy domykaniu może się okazać że to co taniej kupimy to potem oddamy?.
Uczę się jak Wy lecz co mnie zaskoczyło gdy próbowałem na realu realnie zawierać transakcje gdy zaczynał się trend to wyszło na majorsach lepiej za każdym razem co mnie zaskoczyło.Z Trigonu mam demo i wiem że to nie jest żadne porównanie lecz temat ciekawy i dobrze aby doświadczeni unserzy się wypowiedzieli.
Pozdrawiam.
Ps. nie wiem jak inni lecz dla mnie nie są problemem poślizgi tylko OCZEKIWANIE KILKANAŚCIE SEKUND i REKWOT to nie pozwala mi grać.
STP z kolei reklamuje się że nie ma rekwot.Dlatego ten temat drążę i proszę doświadczonych unserów o ich zdanie czy jest to chwyt handlowy czy rzeczywiście nie ma rekwot?.
Piszę tylko o najpłynniejszych walutach.
Uczę się jak Wy lecz co mnie zaskoczyło gdy próbowałem na realu realnie zawierać transakcje gdy zaczynał się trend to wyszło na majorsach lepiej za każdym razem co mnie zaskoczyło.Z Trigonu mam demo i wiem że to nie jest żadne porównanie lecz temat ciekawy i dobrze aby doświadczeni unserzy się wypowiedzieli.
Pozdrawiam.
Ps. nie wiem jak inni lecz dla mnie nie są problemem poślizgi tylko OCZEKIWANIE KILKANAŚCIE SEKUND i REKWOT to nie pozwala mi grać.
STP z kolei reklamuje się że nie ma rekwot.Dlatego ten temat drążę i proszę doświadczonych unserów o ich zdanie czy jest to chwyt handlowy czy rzeczywiście nie ma rekwot?.
Piszę tylko o najpłynniejszych walutach.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
jeśli handlujesz do majorach to poślizgu nie powinno, tutaj jednak trzeba zaznaczyć kiedy może być
:
a) dane makro
b) mała płynność (tutaj jest to naprawdę różnie).
może to być 6.20 / 7.20 - 22-24.00 (naszego czasu).
trzeba zwracać uwagę jak wchodzą zlecenia i co czeka na rynku w zleceniach oczekujących.
jeśli stp bierze providera, który jest kilka banków lub ecn-ow -to ten poślizg czyli "możliwie najlepsza cena" będzie na poziomie - do 4/5pipsów.
To nie jest dużo - dla każdego Ecn jest to norma i każdy to wlicza w handel...
sa tez zlecenia ze mamy 0,5pipsa wiec - / średnia najważniejsza/... przecież nikt nie handluje zawsze na malej płynności lub tylko na danych.
Pozdrawiam

a) dane makro
b) mała płynność (tutaj jest to naprawdę różnie).
może to być 6.20 / 7.20 - 22-24.00 (naszego czasu).
trzeba zwracać uwagę jak wchodzą zlecenia i co czeka na rynku w zleceniach oczekujących.
jeśli stp bierze providera, który jest kilka banków lub ecn-ow -to ten poślizg czyli "możliwie najlepsza cena" będzie na poziomie - do 4/5pipsów.
To nie jest dużo - dla każdego Ecn jest to norma i każdy to wlicza w handel...
sa tez zlecenia ze mamy 0,5pipsa wiec - / średnia najważniejsza/... przecież nikt nie handluje zawsze na malej płynności lub tylko na danych.
Pozdrawiam
Dzięki.
Prosiłbym jeszcze odnieś się do tego
Pozdrawiam.Ps. nie wiem jak inni lecz dla mnie nie są problemem poślizgi tylko OCZEKIWANIE KILKANAŚCIE SEKUND i REKWOT to nie pozwala mi grać.
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Zacznij lepiej drążyć w wyszukiwarce forumowej (hasło STP). Tam masz odpowiedzi na wszystkie pytania, które zadałeś w tym wątku i pewnie na wiele innych, które jeszcze chcesz zadać.zz pisze:Dzięki.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
U jakiego brokera grasz?zz pisze:Ps. nie wiem jak inni lecz dla mnie nie są problemem poślizgi tylko OCZEKIWANIE KILKANAŚCIE SEKUND i REKWOT to nie pozwala mi grać.
Jak masz ustawione max. odchylenie od ceny - na 0.5, 1, 1.5 czy np. na 0 pipsów?
Próbowałeś składać zlecenia za pomocą skryptów albo Multiterminala? - u niektórych brokerów składanie zleceń z terminala idzie beznadziejnie, a za pomocą skryptów czy multi jest nieporównywalnie lepiej.
Jakie masz połączenie internetowe? - kabel, wireless czy mobilne? - to jest ważne ze względu na pingi.
Nie ma rekwotowania.
Tylko stp - nie zawsze da Ci ceny która jest na wykresie, tylko najlepszą możliwą.
przykład :
w M.M. - klikasz cene 3.0350 - wykres pikuje dostajesz zapytanie czy 3.0334 Ci pasuje?
w "STP" - klikasz cenę 3.0350 - wykres pikuje dostajesz np. 3.0341... bez zapytania czy Ci pasuje.
Pytanie do Ciebie jak grasz i czego potrzebujesz.
Można poczekać i zapytać dilera (np. xtb) za 10sekund o wyższą cenę -np. 3.0351. Jeśli handlujesz systemem, takim że masz brać - bo przebija poziom wsparcia np. i bierzesz wszystko "co dają"- to wybierz stp.
Dostaniesz pewność, że nawet z "palca" dostaniesz najlepszą możliwą cenę.
Te słowo najlepszą pisze celowo znaczy to bardziej - najlepszą dostępną - nie znaczy to, że cenę którą widzisz na wykresie!
To jest bardzo ważne, że brak rekwotowania nie oznacza że STP jest lepszym brokerem od "zwykłego" MM.
Czasami rekwot jest z opóźnieniem - a już widzisz cenę np. 30pip niższa...
Stwierdzenie że stp jest lepszym brokerem - jest moim zdaniem błędne, ale jeśli handlujesz zleceniami do 3lotów i potrzebujesz szybką realizację Twojego zlecenia wybierz STP.
To automat wybierający cenę, która jest od wybranego -najlepszego w danym momencie dostawcy...
Nie ma rekwotowania.
Tylko stp - nie zawsze da Ci ceny która jest na wykresie, tylko najlepszą możliwą.
przykład :
w M.M. - klikasz cene 3.0350 - wykres pikuje dostajesz zapytanie czy 3.0334 Ci pasuje?
w "STP" - klikasz cenę 3.0350 - wykres pikuje dostajesz np. 3.0341... bez zapytania czy Ci pasuje.
Pytanie do Ciebie jak grasz i czego potrzebujesz.
Można poczekać i zapytać dilera (np. xtb) za 10sekund o wyższą cenę -np. 3.0351. Jeśli handlujesz systemem, takim że masz brać - bo przebija poziom wsparcia np. i bierzesz wszystko "co dają"- to wybierz stp.
Dostaniesz pewność, że nawet z "palca" dostaniesz najlepszą możliwą cenę.
Te słowo najlepszą pisze celowo znaczy to bardziej - najlepszą dostępną - nie znaczy to, że cenę którą widzisz na wykresie!
To jest bardzo ważne, że brak rekwotowania nie oznacza że STP jest lepszym brokerem od "zwykłego" MM.
Czasami rekwot jest z opóźnieniem - a już widzisz cenę np. 30pip niższa...
Stwierdzenie że stp jest lepszym brokerem - jest moim zdaniem błędne, ale jeśli handlujesz zleceniami do 3lotów i potrzebujesz szybką realizację Twojego zlecenia wybierz STP.
To automat wybierający cenę, która jest od wybranego -najlepszego w danym momencie dostawcy...
Przestudiowałem i odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem.MaRCHeW pisze:Zacznij lepiej drążyć w wyszukiwarce forumowej (hasło STP). Tam masz odpowiedzi na wszystkie pytania
MaRCHeW Ty jako praktyk na STP zdarzyło się Tobie aby był rekewot?
Pozdrawiam..
Dodano po 6 minutach:
Dzięki Kovis.Mój problem na razie polega na tym że gram średnioterminowo i celność trafień podniosłem z 48-52% na ok. 58-61% i teraz w takiej sytuacji dla mnie fundamentalną sprawą nie są poślizgi tylko rekwoty czasami przeplatane z oczekiwaniem 5-10-20 sekund to mnie uziemia.Ponieważ jeżeli mam takich parę,parenaście sytuacji w roku to mnie tą średnio zaniża .
Pozdrawiam.
Witam.
Broker STP nie wyrzuci Ci requoty, tylko zrealizuje zlecenie po najlepszej cenie. To w teorii. W praktyce to może być tak, że składając zlecenie np. oczekujące dostaniesz cene np. o 40 pips gorszą niż to czego oczekiwałeś.
Wszystko zależy od brokera, a jak wiadomo są lepsi i gorsi brokerzy w tym brokerzy STP.
Dlatego też, niektórzy wolą requoty niż poślizgi w zleceniach.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
ZZ, naprawdę powinieneś wkładać więcej wysiłku w zdobywanie samemu informacji i odpowiednim ich kojarzeniu. Czasami nie ma bezpośredniej odpowiedzi na zadane pytanie, ale czytając wątki można bez trudu wywnioskować odpowiedź.zz pisze:Przestudiowałem i odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem.MaRCHeW pisze:Zacznij lepiej drążyć w wyszukiwarce forumowej (hasło STP). Tam masz odpowiedzi na wszystkie pytania
MaRCHeW Ty jako praktyk na STP zdarzyło się Tobie aby był rekewot?
Broker STP nie wyrzuci Ci requoty, tylko zrealizuje zlecenie po najlepszej cenie. To w teorii. W praktyce to może być tak, że składając zlecenie np. oczekujące dostaniesz cene np. o 40 pips gorszą niż to czego oczekiwałeś.
Wszystko zależy od brokera, a jak wiadomo są lepsi i gorsi brokerzy w tym brokerzy STP.
Dlatego też, niektórzy wolą requoty niż poślizgi w zleceniach.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dzięki.Dla mnie najważniejsze są zlecenia z palca,zlecenia oczekujące to tylko w moim przypadku 10-20%MaRCHeW pisze:Broker STP nie wyrzuci Ci requoty, tylko zrealizuje zlecenie po najlepszej cenie. To w teorii. W praktyce to może być tak, że składając zlecenie np. oczekujące dostaniesz cene np. o 40 pips gorszą niż to czego oczekiwałeś.
Pozdrawiam.