Trading Jam Session

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Maximur
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Trading Jam Session

Nieprzeczytany post autor: Maximur »

Również oglądałem te filmiki i SL wcale nie jest MC.
SL faktycznie nie ma, ale pozycja zamykana jest ręcznie, zaraz po wygenerowaniu się pierwszej świecy przeciwnej do kierunku otwartej pozycji.
MC jest stosowany jako dodatkowe zabezpieczenie wynikające z wykorzystania dużego lewarowania pozycji.
Dokładniejszy opis strategii znajduje się pod poniższym linkiem.
http://notatniktradera.pl/wywiady-rafal-zaorski/

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

No właśnie i kolejny wywiad/film pełen sprzeczności: niby gra z małym stopem a dużym lewarem, ale jakby co to master SL jest na całe depo. Czyli niby wychodzi na pierwszej przeciwnej świecy (jak twierdzi) ale tak nie do końca...Ktoś to w ogóle rozumie? bo widzę tu same cmokania nad facetem który zmienia zasady jak rękawiczki. W jednym zdaniu mówi o MM w drugim, że zawsze gra all inn. OK milion z 35k robi na mnie wrażenie, ale chciałbym wiedzieć ile w tym umiejętności ( i jakich) a ile farta. Bo 35k to często oszczędności całego życia szaraka jak większość na tym forum. Od razu zaznaczam: nie doszukuję się jakiegoś haka żeby udowodnić, ze facet ściemnia, ale ostatecznie jak bierze się za pokazywanie swojego warsztatu to niech powie te dwa zdania więcej, które sprawią że to wszystko co mówi jest spójne i klarowne. Bo na razie trzecie zdanie zaprzecza pierwszemu, itd. Nie dyskredytuję tego że zarabia na fx ale to co mówi jest w kluczowych momentach tak (moim zdaniem) sprzeczne, że jest dla mnie mało wiarygodne. Bo można zarabiać na FX i nic o tym nie mówić, zamiast mówić pierdoły albo zostawiać niedomówienia. Tym bardziej, ze nie prowadzi szkoleń, ani nie pobiera opłat za TJS. Więc zostawianie niedomówień i "tajemnej wiedzy" o której opowie na szkoleniu nie wchodzi w grę. Ktoś ma podobne zdanie?
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

Pablo90 i T-REX, prezentujecie jak najbardziej zdrowe podejście do forexu i macie rację. Inna kwestia jest taka, że wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście Rafał zarobił te pieniądze i to kilka razy z rzędu, więc jest to bardzo silny argument przekonywujący ludzi do tego, że cokolwiek mówi jest na wagę złota.

Myślę, że tu działa bardzo podobny mechanizm jak w przypadku znachorów i leczenia chorób. Wszyscy, którzy twierdzą, że wyleczenie choroby A wymaga kosztownej operacji i niesie duże ryzyko mają rację, ale mimo to pacjent z tą chorobą uwierzy (będzie chciał) każdemu znachorowi, który obieca, że wystarczy wysmarować się błotem z góry Sumeru i szczerze uwierzyć w leczniczą moc ducha opiekuna, żeby wyzdrowieć.

Na razie zbyt wiele jego filmów nie obejrzałem, ale rzeczywiście są sprzeczności i niedopowiedzenia w tym co mówi. Raz jest o MM ograniczającym straty przy pomyłce a w innym miejscu o maksymalnym wykorzystaniu dźwigni. Poza tym idea, że "trzeba wiedzieć kiedy odejść od stołu" i wypłacić kasę kłóci się z moim wyobrażeniem systematycznego zarabiania.

No, ale jak podkreśla sam Rafał, on też się jeszcze uczy. Ja bym mu w ogóle nie przypisywał żadnych złych intencji. Tylko tak jak mówi Pablo90, trochę szkoda początkujących, którzy bez pełnego zrozumienia będą próbowali zrobić z 1000 PLN kilka milionów.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

adamForex pisze:... Inna kwestia jest taka, że wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście Rafał zarobił te pieniądze i to kilka razy z rzędu, więc jest to bardzo silny argument przekonywujący ludzi do tego, że cokolwiek mówi jest na wagę złota.

...
Na razie zbyt wiele jego filmów nie obejrzałem, ale rzeczywiście są sprzeczności i niedopowiedzenia w tym co mówi. Raz jest o MM ograniczającym straty przy pomyłce a w innym miejscu o maksymalnym wykorzystaniu dźwigni. Poza tym idea, że "trzeba wiedzieć kiedy odejść od stołu" i wypłacić kasę kłóci się z moim wyobrażeniem systematycznego zarabiania.

No, ale jak podkreśla sam Rafał, on też się jeszcze uczy. Ja bym mu w ogóle nie przypisywał żadnych złych intencji. Tylko tak jak mówi Pablo90, trochę szkoda początkujących, którzy bez pełnego zrozumienia będą próbowali zrobić z 1000 PLN kilka milionów.
Mnie chodzi nie o to aby nauczył mnie tradingu, tylko żeby pokazał warsztat - sposób myślenia skoro już zaczął.
https://www.youtube.com/watch?v=D44TF2FKOi4
na tym filmie pokazana jest krzywa kapitału, i tam parę razy widać, że dopuszcza do obsuwy równej poprzedniemu zyskowi. Tyle, że nie wiadomo (mogę się domyślać) jaki lewar ma następna pozycja. Bo najpierw np: wypracował zysk x ryzykując kwotę y, potem mógł zaryzykować ten zysk przy SL (bo musiał jakoś zatrzymać ewentualną stratę poniżej tego zysku) równym kwocie x ale sam SL był np: 10 razy mniejszy niż w pierwszej transakcji. Mnie w ogóle bardziej interesują systemy zarządzania kapitałem niż "tu wszedł a tu wyszedł" bo metoda wejścia/wyjścia z trejdu to indywidualna i raczej niepowtarzalna sprawa, a system zarządzania kapitałem jest zawsze uniwersalny. Dlatego jego filmy są (moim zdaniem ) pełne niedomówień, oczywiście nie ma obowiązku z niczego się tłumaczyć, ale w takim razie praca którą włożył w tą kinematografię jest niepełna a tym samym niepotrzebna. No chyba, że chwalenie się milionami jest celem samym w sobie. Od pochwalenia się na pewno urośnie ego, ale od rzetelnego wytłumaczenia metodologii pipsów mu nie ubędzie. Tym bardziej, że już powiedział "A". Na razie, nie mówi niczego więcej od ludzi którzy specjalizują się w sprzedaży systemów (choć na razie sam nic nie sprzedaje). Cała gadka o psychologii jest fajna, ale jest tego w necie na kopy, żadna nowość. Generalnie nie mówi nic nowego, więc nie rozumiem ochów i achów. Obiecuje otwartość wykraczającą poza jakieś ramy, ale w zasadzie trzyma buzię na kłódkę...
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

pim
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pim »

" Stary chłop na wsi głupi był, biedny ale skromy i samodzielny.

Zbudował sobie wiatrak żeby mu zboże mieliło, wytopił i wyklepał sierp z podków kunia hartując stal w wodzie ze studni którą sam wykopał.

Wiatrak sam się kręcił, żarna się nie psuły i nie zużywały, sierp nigdy nie rdzewiał i nie trzeba było go ostrzyć a w studni woda nigdy nie opadała.

Prosty to chłop był, proste życie miał, nie czytał, nie pisał. Jadł, spał, kunie pasł....

W wiosce wszyscy w głowę zachodzili jak mu tak wszystko działa... patrzyli zdumieni i zazdrośni.
Głośno się o chłopie zrobiło choć sam rozgłosu nie szukał.

Przyjechali z miasta specjaliści maści wszelakiej, mądre głowy , doktory ... swoich miar i cyrkli nabrali całe walizy.

Siedem księżyców u chłopa siedzieli, mierzyli ważyli, sprawdzali, dumali , na przemian pisali i gadali...

Chłop stał z japą otwartą nic nie rozumiejąc, jadło tylko podając i zmieniając słomę pod tyłkami jegomości.

Nagłowili się jajogłowi i po siedmiu dniach stwierdzili że to działać nie może bo takich praw fizyki nie ma. Zabrali swoje zabawki i wrócili nauczać w gmachach swoich wysokich.

Zmartwił się chłop okropnie że źle coś robi... że niezgodnie z prawami fizyki....

Ze smutną miną chodził kuni nie doglądał, psa nie karmił, koszul nie prał...

Najpierw zatrzymał się wiatrak, żarna pękły i rozpadły się w proch... potem rdza na sierpie zjadła rękojeść.

Kuń padł samotnie na polu, psa zozrszarpały wilki... chłop skonał przy studni którą sam wykopał."

morał to sobie każdy musi sam wywnioskować w kontekście Rafała i jego tradingu :-)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Piękne, pim :) Idealnie pasuje do giełdy a forum w szczególności.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

pim
Gaduła
Gaduła

Rzecz w tym aby nie przykładać swojego cyrkla do czyjegoś wykresu bo uważam że Rafał ma ułańską fantazję i intuicję w tym co robi...

Gra to co widzi, działa "pochopnie" i "nieroztropnie" ale TYLKO z mojego punktu widzenia.

Podczas kiedy on czerpie z tego frajdę i wali na wykresie "gdzie popadnie" , robi kasę i nie myśli o matematyce, Ty liczysz, ważysz z blokiem milimetrowym chodzisz , motyle na wykresie rysujesz, kreski, fibo średnie ... on to widzi i czuje ty bazgrasz i bazgrać będziesz...

On robi kasę i traci kasę... Ty rzeźbisz i cyrklujesz licząc że wynajdziesz koło ...

On wie że straci lub zyska

Ty wiesz że jak dobrze policzysz to zyskasz

On zrobi jeszcze drugi milion a może straci tyle samo
Ty będziesz orbitować w hermetycznym skafandrze w okół zera

On z kumplami się napije i po pijaku , w śmiechu i radości będzie klepał po wykresie piąte prze dziesiąte...
Ty w strachu przed samym sobą i światem rozrysujesz strategię, zbudujesz system bo pewny jesteś niczego i wierzysz tylko cyferkom

On żyje
Ty jesteś kopią życia... w dodatku nudną i pozbawioną fantazji...

ps
pisząc "Ty" nie mam nikogo na myśli , co najwyżej sam siebie
Uważam że jego strategia to brak strategi w sensie jakim my to pojmujemy (włożono nam do głowy).

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Moim zdaniem ta historia nie odnosi się do tego co mówi Pablo90 i T-REX. Nikt z nich nie zaprzecza, że Rafał odnosi rzeczywisty sukces i w ogóle fajnie, że się tym dzieli, stworzył miejsce spotkań dla traderów itp. Chapeau bas!

Ale skoro tak sobie opowiadamy, to ja też mogę coś opowiedzieć na obronę "systematycznego podejścia" opartego na znienawidzonych opiniach "jajogłowych" :D

W pobliżu Indii leżała niewielka wyspa o niezbyt żyznej glebie. Znajdował się na niej jednak niewielki gaj, w którym rosły drzewa rodzące niezwykłe owoce. Owoce dostarczały wszelkich wartości odżywczych i były bardzo smaczne. Mieszkańcy wyspy byli szczęśliwi, bo nie musieli uprawiać warzyw, hodować zwierząt ani polować.

Pewnego dnia wyspę odwiedzili brytyjscy kolonizatorzy w ramach eksploracji nowego terytorium. Stało się nieszczęście! Kolonizatorzy wycięli cały gaj. Ani jedno drzewo nie przetrwało.

Mieszkańcy wyspy nienawidzili kolonizatorów. Musieli wrócić do prób uprawy warzyw i hodowli zwierząt, mimo że było to ciężkie i niewielu się udawało. Duża część z tych, którym się udało i tak zbierała tylko niewielkie plony.

Mieszkańcy wyspy nigdy nie dowiedzieli się jednak, że na drzewach żerował pasożyt, który zagrażał wszelkiemu życiu na wyspie a kolonizatorzy chcieli ich przed nim ocalić.

pim
Gaduła
Gaduła

adamForex pisze:Moim zdaniem ta historia nie odnosi się do tego co mówi Pablo90 i T-REX. Nikt z nich nie zaprzecza, że Rafał odnosi rzeczywisty sukces i w ogóle fajnie, że się tym dzieli, stworzył miejsce spotkań dla traderów itp. Chapeau bas!

Ale skoro tak sobie opowiadamy, to ja też mogę coś opowiedzieć na obronę "systematycznego podejścia" opartego na znienawidzonych opiniach "jajogłowych" :D

W pobliżu Indii leżała niewielka wyspa o niezbyt żyznej glebie. Znajdował się na niej jednak niewielki gaj, w którym rosły drzewa rodzące niezwykłe owoce. Owoce dostarczały wszelkich wartości odżywczych i były bardzo smaczne. Mieszkańcy wyspy byli szczęśliwi, bo nie musieli uprawiać warzyw, hodować zwierząt ani polować.

Pewnego dnia wyspę odwiedzili brytyjscy kolonizatorzy w ramach eksploracji nowego terytorium. Stało się nieszczęście! Kolonizatorzy wycięli cały gaj. Ani jedno drzewo nie przetrwało.

Mieszkańcy wyspy nienawidzili kolonizatorów. Musieli wrócić do prób uprawy warzyw i hodowli zwierząt, mimo że było to ciężkie i niewielu się udawało. Duża część z tych, którym się udało i tak zbierała tylko niewielkie plony.

Mieszkańcy wyspy nigdy nie dowiedzieli się jednak, że na drzewach żerował pasożyt, który zagrażał wszelkiemu życiu na wyspie a kolonizatorzy chcieli ich przed nim ocalić.
Uchowaj nas Panie przed takimi "kolonizatorami" i złem wszelakiem :-)

To jasne że trzeba jakieś tabelki mieć i coś liczyć ale jak wpadniemy w wir liczenia i mierzenia zasięgów , to dupa, jesteśmy umoczeniu. W tradingu chodzi o to żeby wiedzieć że na pewno stracisz i na pewno zyskasz.
On zaryzykował i wskoczył orbitę wyżej, Ty, My ... nie ryzykujemy tyle żeby na tą orbitę dać się wynieść wiec tkwimy w większości tu gdzie tkwimy.

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

No tak, nie ryzykować i nic nie robić źle, ale ryzykować bez ładu i składu też niedobrze.
I jak tu żyć?

Jak dla mnie, to jak coś komuś działa i dobrze na tym wychodzi, to super, nawet jak nie wie dlaczego mu działa.
No i w ogóle idea grupy tradingowej i social learningu jest fajna. Ale warto zachować dystans i nie brać zaraz kredytu pod zastaw mieszkania, żeby do końca tygodnia ugrać kilka milionów :p

ODPOWIEDZ