Czołem Panowie

tu Rafalz od początku na nawigatorze ale nie udzielałem sie aktywnie
Fajnie, że komentujecie TJS.
Ogólnie może prostując pewne sprawy:
- zawsze tradowałem sam z różnym skutkiem nie szukałem innych osób do tradingu do czasu TJSu
- TJS powstał spontanicznie od spotkań paru kumpli którzy chcieli sobie podnieść skilla
- okazało się że obserwacja innych traderów w moim przypadku podniosła mi skilla i przełożyła się na kase
- rozbudowałem swoje metody gry na RUNy i wypłacanie kasy
- nigdy nie twierdziłem że moje metody sa bezpieczne .. ba one się zmieniaja bo i skill sie podnosi, umiem teraz
poradzić sobie psychicznie z zagraniami z którymi nie potrafiłem sobie radzić jeszcze pół roku temu
moim metodom bliżej do naked tradingu z rozbudowanymi scenariuszami
po prostu tworze scenariusze na kolejny dzień i pod nie gram korzystając taktycznie z wykresu stocha i średnich
Co do samego TJSu, który tak spontanicznie się rozwija
marzy mi się zapoczątkowanie polskiej sceny tradingu.
Obecnie w Polsce traderzy są mocno rozproszeni dlatego rynek wygląda tak:
1. Brokerzy
2. Szkoleniowcy
3. KNF. Instytucje kontrolujące
4. Traderzy.
Taki układ sił powoduje to, że my klienci/traderzy jesteśmy zmarginalizowani .
Polsce jest potrzebna silna zwarta scena tradingowa która będzie broniła interesów traderów oraz bez ściemniania szkoleniowców testowała nowe koncepcje zagrań i spekulacji. Ponieważ trading to ciągły światowy wyścig zbrojeń i sprytu
A jakbym chciał by to wygladało w Polsce za rok:
1. Scena traderska
2. KNF
3. Szkoleniowcy
4. Brokerzy
TJS mi pomaga. Przekroczyłem próg szklany sufit handlu powyżej 100k.
Wprowadziłem terminologie RUN i nowe podejście do spekulacji zaczerpnięte z technik AGILE/SCRUM w PMowaniu.
i je rozwijam dla dobra swojego depo

oraz dziele się oraz zbieram wiedzę od innych traderów w ramach
social learning.
Nigdy nie przerobiłem tyle koncepcji i tyle ciekawych zagrań co podczas ostatniego roku na TJS.
Od początku TJS wprowadziliśmy wartości takie jak: wolność słowa, szacunek dla innego tradera, to ze prawdziwy trader
zarabia tylko na rynku itd ... mikrofon i kamerę dajemy również dla osób które krytykują nasze środowisko
myślę że dzięki temu można zachować pluralizm
Jak mawiał Wolter - , nie zgadzam się z tobą ale zawsze będę bronił twego prawa do posiadania własnego zdania''.

pozdrawiam nawigatora