Systemy z allegro / ebay / itp - PRZECZYTAJ ZANIM ZAPYTASZ

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Re: Systemy z allegro / ebay / itp - PRZECZYTAJ ZANIM ZAPYTA

Nieprzeczytany post autor: koalafx »

Nie zmienia to sytuacji jak widze na aukcji goscia ze wplacil 300zl i wyplacil po 8 transakcjach 2700 zl wiec ten skrypt musi dzialac jak widac? Nie moze to byc sciema na demo koncie bo pokazuje ze wplata kase a pozniej transakcje ktore zarobily lub stracily ale w koncu wyplaca zysk.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

fx50fx50 pisze:a ktoś korzysta z tego: http://allegro.pl/forex-candlestick-vol ... 17752.html
Analiza volumenu + formacje świecowe to to czym się często podpieram. Jest tylko jedno ale.
Autor pisze o volumenie pipsowym. Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale zakładam że o jakiś algorytm wiążący spread świecy i ilość tików jaka tę świecę tworzy. Tu trzeba wziąć poprawkę na to, że każdy broker ma swój data feed i u jednego świeca może mieć 50 a u drugiego 100 tików.
Jednego jestem pewny. Prowadzenie gry w oparciu o analizę volumenu to trudna sztuka. Elementy uznaniowości i własnej interpretacji są w takiej grze podstawą podejmowania decyzji. Ten kto kupi ten system powinien być przygotowany na sporą dawkę pracy własnej żeby zacząć z niego efektywnie korzystać.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

JAREK67 pisze:
fx50fx50 pisze:a ktoś korzysta z tego: http://allegro.pl/forex-candlestick-vol ... 17752.html
Analiza volumenu + formacje świecowe to to czym się często podpieram. Jest tylko jedno ale.
Autor pisze o volumenie pipsowym. Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale zakładam że o jakiś algorytm wiążący spread świecy i ilość tików jaka tę świecę tworzy. Tu trzeba wziąć poprawkę na to, że każdy broker ma swój data feed i u jednego świeca może mieć 50 a u drugiego 100 tików.
Jednego jestem pewny. Prowadzenie gry w oparciu o analizę volumenu to trudna sztuka. Elementy uznaniowości i własnej interpretacji są w takiej grze podstawą podejmowania decyzji. Ten kto kupi ten system powinien być przygotowany na sporą dawkę pracy własnej żeby zacząć z niego efektywnie korzystać.
popieram :) sam również gram w oparciu o wolumen i świece japońskie tylko że na wyższych interwałach i muszę przyznać że po wcześniejszym zetknięciu się z wieloma innymi strategiami żadna nie przynosiła mi tak wysokiej skuteczności jak ta :) słusznym stwierdzeniem jest że wymaga to ogromu cierpliwości i nauki, ale myślę że warto bo efekty potrafią mile zaskoczyć ;) kiedyś się temu opierałem, wolałem korzystać z systemów opartych na wskaźnikach, ale po przesiadce na ten sposób gry wiem że już nigdy do nich nie wrócę bo po prostu nie warto :) wskaźniki pokazują jedynie to co już wcześniej zrobiła cena, a nam chyba chodzi o to żeby ten ruch przewidzieć :)

kto będzie chciał to kupi ten system - moim zdaniem warto, o ile autor strategii w miarę przyzwoity sposób opisał wszystko tak aby nawet nowicjusz jakoś to ogarnął ;) bublem to nie jest skoro sporo osób na tym się opiera ;)

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

JAREK67 pisze: Takie rzeczy to tylko w testach. Jeśli gra polega na ustawianiu oczekujących, które mają się aktywować w trakcie danych to w 100% poślizgi przy otwieraniu/zamykaniu pozycji załatwią sprawę negatywnie.
Tu jest system darmowy http://www.forexpeacearmy.com/forex-for ... -news-gun/ , który pozwala na błyskawiczne otwarcie pozycji typu Market. Najważniejszą jego cechą jest to, że zagranie następuje w ciągu milisekund od opublikowania danych bez zbędnego czekania na ruch ceny. Kierunek otwarcia jest wcześniej określony z uwzględnieniem aktualnych i poprzednich danych. Nie ma takiej sytuacji, że są aktywowane 2 kierunki zagrania. Natomiast często może nie być żadnej reakcji na dane.
Poruszyłeś ciekawą kwestię - egzekucji zleceń w trakcie gwałtownego ruchu ceny po danych. Czy faktycznie jest tak, że pozycje oczekujące są aktywowane po gorszych cenach niż gdybyśmy szybko ręcznie (lub za pomocą EA) 'strzelali' zleceniami typu market w trakcie ruchu z odpowiednio ustawionym slippage?
Logika wskazywałaby, że zlecenie oczekujące, jako że już czeka to powinno mieć pierwszeństwo przed zleceniami typu market innych uczestników rynku. No ale to tylko logika z GPW, a broker FX może mieć swój system egzekucji-priorytetów zleceń.
Czy ta kwestia może zależeć od tego czy jest to broker ECN czy MM? np. że u jednego będą szybsze zlecenia market, a u drugiego oczekujące?

Mariusz S.
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Mariusz S. »

[*]
marcin76 pisze:
ade25 pisze:Tu jest zajebisty system tylko kupować :D
http://allegro.pl/forex-system-kernkraf ... 75413.html

Co do systemu i EA to raczej niestety nie będzie on zarabiał , tzn jeżeli na koncie Demo lub real otwierał by pozycje w tych samych miejscach jak w testerze to by zarabiał ale niestety nie robi tego . Sprawdzałem na koncie Demo i otwiera o wiele więcej pozycji w danym okresie niż w tym samym okresie w testerze
plik w załączniku

statystyka z tego tygodnia na koncie Demo to potwierdza
http://www.myfxbook.com/members/marliz/ ... -ea/893741

ale mam też zrobioną wersję otwierania przeciwstawnych pozycji co do orginalnej wersji , ale tu się dopiero przekonamy w następnym tygodniu , wyszedłem z założenia że jeżeli po tygodniu pracy EA w wersji orginalnej na 8 parach jest statystycznie w 72% stratnych pozycji , to może odwrócimy mu otwieranie pozycji i zobaczymy jak się będzie zachowywać po tej zmianie , zrobiłem z czystej ciekawości :-)
http://www.myfxbook.com/members/marliz/ ... sal/896080

pozdr

Witam.

Jestem ciekaw jaki jest rezultat tej wersji otwierania przeciwstawnych pozycji co do oryginalnej ?

marcin76
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcin76 »

Mariusz S. pisze:[*]
marcin76 pisze:
ade25 pisze:Tu jest zajebisty system tylko kupować :D
http://allegro.pl/forex-system-kernkraf ... 75413.html

Co do systemu i EA to raczej niestety nie będzie on zarabiał , tzn jeżeli na koncie Demo lub real otwierał by pozycje w tych samych miejscach jak w testerze to by zarabiał ale niestety nie robi tego . Sprawdzałem na koncie Demo i otwiera o wiele więcej pozycji w danym okresie niż w tym samym okresie w testerze
plik w załączniku

statystyka z tego tygodnia na koncie Demo to potwierdza
http://www.myfxbook.com/members/marliz/ ... -ea/893741

ale mam też zrobioną wersję otwierania przeciwstawnych pozycji co do orginalnej wersji , ale tu się dopiero przekonamy w następnym tygodniu , wyszedłem z założenia że jeżeli po tygodniu pracy EA w wersji orginalnej na 8 parach jest statystycznie w 72% stratnych pozycji , to może odwrócimy mu otwieranie pozycji i zobaczymy jak się będzie zachowywać po tej zmianie , zrobiłem z czystej ciekawości :-)
http://www.myfxbook.com/members/marliz/ ... sal/896080

pozdr

Witam.

Jestem ciekaw jaki jest rezultat tej wersji otwierania przeciwstawnych pozycji co do oryginalnej ?

przez 2 tygodnie w orginalnej wersji na koncie DEMO 2 razy zjechał 1000$ do prawie zera , a odwrócona wersja po tygodniu była -150 pipsów przy 0,1 lota to by było -150$ to tyle , może w wiekszym okresie czasu by wyszedł na plus

hmmm sam nie wiem co o nimmyśleć

JAREK67
Maniak
Maniak

marcin76 pisze: hmmm sam nie wiem co o nimmyśleć
Może to, że coś co miałoby być de facto maszynką do zarabiania pieniędzy nie powinno kosztować 219 zł ?

marcin76
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcin76 »

ext3 pisze:
JAREK67 pisze: Takie rzeczy to tylko w testach. Jeśli gra polega na ustawianiu oczekujących, które mają się aktywować w trakcie danych to w 100% poślizgi przy otwieraniu/zamykaniu pozycji załatwią sprawę negatywnie.
Tu jest system darmowy http://www.forexpeacearmy.com/forex-for ... -news-gun/ , który pozwala na błyskawiczne otwarcie pozycji typu Market. Najważniejszą jego cechą jest to, że zagranie następuje w ciągu milisekund od opublikowania danych bez zbędnego czekania na ruch ceny. Kierunek otwarcia jest wcześniej określony z uwzględnieniem aktualnych i poprzednich danych. Nie ma takiej sytuacji, że są aktywowane 2 kierunki zagrania. Natomiast często może nie być żadnej reakcji na dane.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poruszyłeś ciekawą kwestię - egzekucji zleceń w trakcie gwałtownego ruchu ceny po danych. Czy faktycznie jest tak, że pozycje oczekujące są aktywowane po gorszych cenach niż gdybyśmy szybko ręcznie (lub za pomocą EA) 'strzelali' zleceniami typu market w trakcie ruchu z odpowiednio ustawionym slippage?
Logika wskazywałaby, że zlecenie oczekujące, jako że już czeka to powinno mieć pierwszeństwo przed zleceniami typu market innych uczestników rynku. No ale to tylko logika z GPW, a broker FX może mieć swój system egzekucji-priorytetów zleceń.
Czy ta kwestia może zależeć od tego czy jest to broker ECN czy MM? np. że u jednego będą szybsze zlecenia market, a u drugiego oczekujące?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

czy ktoś z profesjonalistów może spróbować odpowiedzieć na to co jest zawarte między liniami

sam jestem ciekaw jak to wygląda z tymi zleceniami oczekującymi

JAREK67
Maniak
Maniak

marcin76 pisze:
ext3 pisze:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

czy ktoś z profesjonalistów może spróbować odpowiedzieć na to co jest zawarte między liniami

sam jestem ciekaw jak to wygląda z tymi zleceniami oczekującymi
Mam pewną wiedzę praktyczną w tym zakresie. A praktyka jest taka, że w sytuacji dużej zmienności kiedy cena "szuka płynności" broker może robić z naszymi zleceniami dosłownie wszystko. Otworzy z większym, mniejszym poślizgiem lub bez poślizgu. I dotyczy to zleceń typu market jak i oczekujących. Między bajki należy włożyć opowieści o wejściach bez poślizgu. Temat jest powszechnie znany, wielokrotnie opisywany i nic na to się nie poradzi. Można się jedynie (jak kto jest nowy w tej branży) najpierw zdziwić potem wkurzyć potem obrazić na brokera i na końcu doświadczyć tego samego u innego.
Robot z mojej stopki jest tego najlepszym dowodem. Zawsze konfrontacja jego gry na demo z kontem realnym wypadała na niekorzyść reala. Takie życie. :wink:

ODPOWIEDZ