Świetne EA ale czy się sprawdzi?
- profession
- Pasjonat
Chciałbym się z wami podzielić moimi doświadczeniami z ostatnich dni testów. Zaznaczam, ze moim celem jest maksymalny możliwy zysk (nawet jeśli nie rozsądny) przy zachowaniu małego dd oraz ryzyka na transakcje. Dlaczego? Ponieważ mamy wiele strategi które można z powodzeniem zastosować do zbudowania portfela z zyskami rzędu 10-100% miesięcznie. Można je bez problemu naleźć w internecie - nie chcę tego powielać. Mam zamiar iść o krok dalej. Jednak [moim] ideałem jest kilka portfeli o zróżnicowanym ryzyku i stopie zwrotu. Dlatego w tym temacie skupiam się na bardzo wysoko profitowym EA (>300% mieś). Stworzyłem już jedno takie które radzi sobie nieźle, jednak nad kolejnym chciałbym popracować razem z wami.
Szukałem ustawień, które sprawdzały by się dobrze na dłuższym okresie czasu i postanowiłem przerobić tę strategie na skalpera za pomocą parametrów wejściowych.
Korzystamy z MizuTori w wersji 26, nie trzeba przerabiać kodu wystarczy zastosować ustawienia:
EUR/USD H1
FixetLot: 1 [0.1 lota na 100 Euro depozytu]
UseStopLoss: True
UseLossstep: True
StopLoss:50 [5pipsów, dla brokerów 5 cyfrowych 50]
Nalezy pamiętać o dobrym ustawieniu odstępu od strefy czasowej GMT.
Reszta bez zmian
Przy takich parametrach otrzymujemy bardzo agresywny scalping dlatego wymagany jest broker z możliwie najmniejszym opóźnieniem w realizacji zleceń. I dobrany do niego VPS. Z moich kilkudniowych testów wynika, ze są to najkorzystniejsze parametry biorąc po uwagę zysk. Jednak nie ma nic za darmo mały DD i wymarzona krzywa kapitału niosą za sobą bardzo duże wymagnia. Ja testuje strategie u 3 brokerów i u każdego z nich wyniki są inne (u jednego strata u drugiego zysk) widać więc jak dużą wrażliwością na brokera cechuje to EA
Zachęcam do testów na rachunkach demo i real w miarę waszych możliwości.
Jedyny realny obraz sytuacji podczas backtestów można uzyskać za pomocą danych tickowych z realnym spreadem(UseRealSpread). Na danych z metaquotes pobieranych standardowo(gdy mamy 90% dokładności) widzimy spadek w dół poniważ tester dysponuje danymi 1 minutowymi które na tak wąskim TakeProficie się nie sprawdzają.
Podstawowym problemem jest liczba otwieranych pozycji(która zapewnia taki przebieg krzywej kapitału - zbliżony do linii prostej z małym dd) oraz liczba pozycji stratnych. Staram się rozwiązać te dwie bolączki, jednak nie jest to proste bez pogorszenia jakości systemu (dd i krzywa kapitału wyglądają dużo gorzej).
Backtest z początkowo wpłatą 1000 Euro od od Lutego do 5 września 2011

Szukałem ustawień, które sprawdzały by się dobrze na dłuższym okresie czasu i postanowiłem przerobić tę strategie na skalpera za pomocą parametrów wejściowych.
Korzystamy z MizuTori w wersji 26, nie trzeba przerabiać kodu wystarczy zastosować ustawienia:
EUR/USD H1
FixetLot: 1 [0.1 lota na 100 Euro depozytu]
UseStopLoss: True
UseLossstep: True
StopLoss:50 [5pipsów, dla brokerów 5 cyfrowych 50]
Nalezy pamiętać o dobrym ustawieniu odstępu od strefy czasowej GMT.
Reszta bez zmian
Przy takich parametrach otrzymujemy bardzo agresywny scalping dlatego wymagany jest broker z możliwie najmniejszym opóźnieniem w realizacji zleceń. I dobrany do niego VPS. Z moich kilkudniowych testów wynika, ze są to najkorzystniejsze parametry biorąc po uwagę zysk. Jednak nie ma nic za darmo mały DD i wymarzona krzywa kapitału niosą za sobą bardzo duże wymagnia. Ja testuje strategie u 3 brokerów i u każdego z nich wyniki są inne (u jednego strata u drugiego zysk) widać więc jak dużą wrażliwością na brokera cechuje to EA
Zachęcam do testów na rachunkach demo i real w miarę waszych możliwości.
Jedyny realny obraz sytuacji podczas backtestów można uzyskać za pomocą danych tickowych z realnym spreadem(UseRealSpread). Na danych z metaquotes pobieranych standardowo(gdy mamy 90% dokładności) widzimy spadek w dół poniważ tester dysponuje danymi 1 minutowymi które na tak wąskim TakeProficie się nie sprawdzają.
Podstawowym problemem jest liczba otwieranych pozycji(która zapewnia taki przebieg krzywej kapitału - zbliżony do linii prostej z małym dd) oraz liczba pozycji stratnych. Staram się rozwiązać te dwie bolączki, jednak nie jest to proste bez pogorszenia jakości systemu (dd i krzywa kapitału wyglądają dużo gorzej).

Backtest z początkowo wpłatą 1000 Euro od od Lutego do 5 września 2011
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A tu zaglądaliście? 1,5 miesiąca i ponad 10000 operacji.
http://4x.4click.eu/inetpub/StrategyTesterMGsell.htm
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Martyngał, na razie nie zarobił jeszcze 100% depa więc tak jakby nie zarobił nic.mike_05 pisze:A tu zaglądaliście? 1,5 miesiąca i ponad 10000 operacji.
Bo otwierając transakcje ryzykuje całym kontem ....
- profession
- Pasjonat
Proszę bardzogreen7 pisze:Wrzuć może cały wynik testu, sam obrazek to mało ...

Ale właśnie chciałem was skłonić do wykonania swoich testów

A powiedz mi Green jakiego brokera używasz, bo widzę, że w twoim systemie (podobnie jak tutaj) średnia długość trejdu to 0s więc musi to być jakis dobry broker. Może sprawdziłby się i tutaj?
niestety plik na zewnętrznym serwerze ponieważ ma za duży rozmiar:
http://www.sendspace.pl/file/b08cc0de9efbd60ab9d1aef
Nie, niestety ten mój brok się już chwilę temu "popsuł".profession pisze:Ale właśnie chciałem was skłonić do wykonania swoich testów Smile aby mieć większą pewność, że są one słuszne. W szególności testów Real/demo u różnych brokerów. Więc zachęcam nadal Wink
A powiedz mi Green jakiego brokera urzywasz, bo widzę, że w twoim systemie (podobnie jak tutaj) średnia długość trejdu to 0s więc musi to być jakis dobry broker. Może sprawdziłby się i tutaj?
Tutaj widzę w teście, że zdarzają się minuty po kilka pozycji: brokerom to się nie spodoba.
Poza tym na czym to testowałeś? Na danych real spread z dukasa ?
Nie jestem pewien: ale zdaje się że w takim wypadku dane te nie uwzględniają commision. W dukasie mogą być mniejsze spready (niż u broków mt4) bo do każdej pozycji naliczają jeszcze commision. Niby nie dużo, ale trzeba by dla realności testu to uwzględnić. Średnia transakcja zyskowna jest tu 22$ a po uwzględnieniu w/w będzie jakieś 5$ mniej (więc prawie 1/4)
Ale test i tak wygląda coś podejrzanie dobrze ....
- profession
- Pasjonat
Co masz na myśli? Nie widzę żadnych zmian na myfxbook? Nadal pięknie do górygreen7 pisze:ten mój brok się już chwilę temu "popsuł".

Właśnie dlatego próbuje dobrać optymalnego brokera. Na zagranicznych forach czytałem, że do agresywnego skalpera który dobrze sobie działa o nazwie MDP polecają : FinFx, Hotforex lub ThinkForex. Tamten system otwiera i zamyka w tej samej minucie niejednokrotnie po 8 pozycji i broker nie ma nic przeciwko.green7 pisze:Tutaj widzę w teście, że zdarzają się minuty po kilka pozycji: brokerom to się nie spodoba.
Jednak u nas jest troche gorzej bo takie pozycje zdarzają sie bardzo często (zgadzam się z Tobą, że to problem i staram się to jakoś rozwiązać)
Testy tak jak pisałem powyżej: Realny Spread i ticki Ducasa.
Ja nie twierdze, że moje parametry wejściowe są jedyne słusznegreen7 pisze:Niby nie dużo, ale trzeba by dla realności testu to uwzględnić. Średnia transakcja zyskowna jest tu 22$ a po uwzględnieniu w/w będzie jakieś 5$ mniej (więc prawie 1/4)

Specyfiką tego EA jest otwieranie wielu pozycji w pewnym czasie a potem przez kilka dni cisza. I tak cały czas. W okresie aktywności otwiera bardzo dużo pozycji. I nie mam pomysłu jak temu zaradzić (jeśli nie działa jak skalper zyski są dużo gorsze.)
Jeśli macie jakieś pomysły to piszcie

Nie widzisz zmian, bo ich nie ma od 25 lutego 2010 ...profession pisze:Nie widzę żadnych zmian na myfxbook?

Puściłem na testerze i leci cały czas w dół ...
Czy jest gdzies jakiś manual do tego EA?
Jest tam sporo parametrów dotyczących czasu poszczególnych sesji.
Przypuszczam, że to może mieć duży wpływ na wynik testów ...