Świetne EA ale czy się sprawdzi?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

4wersje
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Chciałbym się z wami podzielić moimi doświadczeniami z ostatnich dni testów. Zaznaczam, ze moim celem jest maksymalny możliwy zysk (nawet jeśli nie rozsądny) przy zachowaniu małego dd oraz ryzyka na transakcje. Dlaczego? Ponieważ mamy wiele strategi które można z powodzeniem zastosować do zbudowania portfela z zyskami rzędu 10-100% miesięcznie. Można je bez problemu naleźć w internecie - nie chcę tego powielać. Mam zamiar iść o krok dalej. Jednak [moim] ideałem jest kilka portfeli o zróżnicowanym ryzyku i stopie zwrotu. Dlatego w tym temacie skupiam się na bardzo wysoko profitowym EA (>300% mieś). Stworzyłem już jedno takie które radzi sobie nieźle, jednak nad kolejnym chciałbym popracować razem z wami. :)

Szukałem ustawień, które sprawdzały by się dobrze na dłuższym okresie czasu i postanowiłem przerobić tę strategie na skalpera za pomocą parametrów wejściowych.

Korzystamy z MizuTori w wersji 26, nie trzeba przerabiać kodu wystarczy zastosować ustawienia:

EUR/USD H1

FixetLot: 1 [0.1 lota na 100 Euro depozytu]
UseStopLoss: True
UseLossstep: True
StopLoss:50 [5pipsów, dla brokerów 5 cyfrowych 50]

Nalezy pamiętać o dobrym ustawieniu odstępu od strefy czasowej GMT.

Reszta bez zmian

Przy takich parametrach otrzymujemy bardzo agresywny scalping dlatego wymagany jest broker z możliwie najmniejszym opóźnieniem w realizacji zleceń. I dobrany do niego VPS. Z moich kilkudniowych testów wynika, ze są to najkorzystniejsze parametry biorąc po uwagę zysk. Jednak nie ma nic za darmo mały DD i wymarzona krzywa kapitału niosą za sobą bardzo duże wymagnia. Ja testuje strategie u 3 brokerów i u każdego z nich wyniki są inne (u jednego strata u drugiego zysk) widać więc jak dużą wrażliwością na brokera cechuje to EA

Zachęcam do testów na rachunkach demo i real w miarę waszych możliwości.

Jedyny realny obraz sytuacji podczas backtestów można uzyskać za pomocą danych tickowych z realnym spreadem(UseRealSpread). Na danych z metaquotes pobieranych standardowo(gdy mamy 90% dokładności) widzimy spadek w dół poniważ tester dysponuje danymi 1 minutowymi które na tak wąskim TakeProficie się nie sprawdzają.

Podstawowym problemem jest liczba otwieranych pozycji(która zapewnia taki przebieg krzywej kapitału - zbliżony do linii prostej z małym dd) oraz liczba pozycji stratnych. Staram się rozwiązać te dwie bolączki, jednak nie jest to proste bez pogorszenia jakości systemu (dd i krzywa kapitału wyglądają dużo gorzej). :(

Backtest z początkowo wpłatą 1000 Euro od od Lutego do 5 września 2011
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Wrzuć może cały wynik testu, sam obrazek to mało ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

A tu zaglądaliście? 1,5 miesiąca i ponad 10000 operacji.

http://4x.4click.eu/inetpub/StrategyTesterMGsell.htm

green7
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:A tu zaglądaliście? 1,5 miesiąca i ponad 10000 operacji.

http://4x.4click.eu/inetpub/StrategyTesterMGsell.htm
Martyngał, na razie nie zarobił jeszcze 100% depa więc tak jakby nie zarobił nic.
Bo otwierając transakcje ryzykuje całym kontem ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Krótki test, bo strasznie dużo pętli w kodzie, więc te 1,5 miesiąca szło chyba z 5 godzin.
Jest wersja na BUY, ta idzie szybciej i mniej operacji.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Wrzuć może cały wynik testu, sam obrazek to mało ...
Proszę bardzo :)

Ale właśnie chciałem was skłonić do wykonania swoich testów :) aby mieć większą pewność, że są one słuszne. W szególności testów Real/demo u różnych brokerów. Więc zachęcam nadal :wink:

A powiedz mi Green jakiego brokera używasz, bo widzę, że w twoim systemie (podobnie jak tutaj) średnia długość trejdu to 0s więc musi to być jakis dobry broker. Może sprawdziłby się i tutaj?

niestety plik na zewnętrznym serwerze ponieważ ma za duży rozmiar:

http://www.sendspace.pl/file/b08cc0de9efbd60ab9d1aef

green7
Maniak
Maniak

profession pisze:Ale właśnie chciałem was skłonić do wykonania swoich testów Smile aby mieć większą pewność, że są one słuszne. W szególności testów Real/demo u różnych brokerów. Więc zachęcam nadal Wink

A powiedz mi Green jakiego brokera urzywasz, bo widzę, że w twoim systemie (podobnie jak tutaj) średnia długość trejdu to 0s więc musi to być jakis dobry broker. Może sprawdziłby się i tutaj?
Nie, niestety ten mój brok się już chwilę temu "popsuł".

Tutaj widzę w teście, że zdarzają się minuty po kilka pozycji: brokerom to się nie spodoba.
Poza tym na czym to testowałeś? Na danych real spread z dukasa ?
Nie jestem pewien: ale zdaje się że w takim wypadku dane te nie uwzględniają commision. W dukasie mogą być mniejsze spready (niż u broków mt4) bo do każdej pozycji naliczają jeszcze commision. Niby nie dużo, ale trzeba by dla realności testu to uwzględnić. Średnia transakcja zyskowna jest tu 22$ a po uwzględnieniu w/w będzie jakieś 5$ mniej (więc prawie 1/4)
Ale test i tak wygląda coś podejrzanie dobrze ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:ten mój brok się już chwilę temu "popsuł".
Co masz na myśli? Nie widzę żadnych zmian na myfxbook? Nadal pięknie do góry :)
green7 pisze:Tutaj widzę w teście, że zdarzają się minuty po kilka pozycji: brokerom to się nie spodoba.
Właśnie dlatego próbuje dobrać optymalnego brokera. Na zagranicznych forach czytałem, że do agresywnego skalpera który dobrze sobie działa o nazwie MDP polecają : FinFx, Hotforex lub ThinkForex. Tamten system otwiera i zamyka w tej samej minucie niejednokrotnie po 8 pozycji i broker nie ma nic przeciwko.

Jednak u nas jest troche gorzej bo takie pozycje zdarzają sie bardzo często (zgadzam się z Tobą, że to problem i staram się to jakoś rozwiązać)

Testy tak jak pisałem powyżej: Realny Spread i ticki Ducasa.

green7 pisze:Niby nie dużo, ale trzeba by dla realności testu to uwzględnić. Średnia transakcja zyskowna jest tu 22$ a po uwzględnieniu w/w będzie jakieś 5$ mniej (więc prawie 1/4)
Ja nie twierdze, że moje parametry wejściowe są jedyne słuszne :) można zmienić SL z 5 do 10 ( 6 lub 8 pipsów) pipsów i system nadal zarabia, można dać i więcej - to trochę rozwiązuje te problemy.

Specyfiką tego EA jest otwieranie wielu pozycji w pewnym czasie a potem przez kilka dni cisza. I tak cały czas. W okresie aktywności otwiera bardzo dużo pozycji. I nie mam pomysłu jak temu zaradzić (jeśli nie działa jak skalper zyski są dużo gorsze.)

Jeśli macie jakieś pomysły to piszcie :) dużo osób pobiera pliki a nie wypowiada się, śmiało moze uda się coś z tego wycisnąć :)

Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Archanioł »

profession pisze:Nie widzę żadnych zmian na myfxbook?
Nie widzisz zmian, bo ich nie ma od 25 lutego 2010 ... :d

Puściłem na testerze i leci cały czas w dół ...
Czy jest gdzies jakiś manual do tego EA?
Jest tam sporo parametrów dotyczących czasu poszczególnych sesji.
Przypuszczam, że to może mieć duży wpływ na wynik testów ...

ODPOWIEDZ