Stabilny portfel "konika"
Witam:-) również się ciesze ze dziennik ruszył ponownie:-) podzielam zdanie bfx odnośnie pokazania jak to dziala:-) widzisz każdy system jest w pewnym rodzaju intuicyjny i każdy człowiek widzi coś innego na wykresie i czy w tym pomaga mu jakas kreska czy jakiś układ świec czy jakiś ruch to da się to opisać mniej lub bardziej zrozumiale. Oczywiście to moje subiektywne zdanie na ten temat. Niemniej jednak życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu dziennika:-) pozdrawiam
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
-
- Maniak
Re: Stabilny portfel "konika"
rafmax pisze:Witam Adriano,
Jako starego wyjadacza prosiłbym abyś zerknął na moj statement i go skomentował. Czego za duzo a czego za mało co robie zle?
Dzieki.
Edit: to jest jedno z kont real.
Aż takim fachowcem to ja nie jestem. Jednak patrząc na twój statemant to jest on podobny do mojego. Może popracowałbym nad skutecznością i podciągnął ją w okolice 80%. Ponadto popracowałbym na d DD. Tak jak dla mnie jest git.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
-
- Maniak
Adrian zakladam na 95% ze ksiazka "wspomnienia gracza gieldowego"? Jest ci znana?
[/quote]
Nie! Ale jak się domyślam pewnie powinienem.
Czytałem głównie książki dotyczące analizy technicznej, fundamentalnej. Czytałem wiele wypowiedzi Warrena Buffetta. Ale tego co ty przytoczyłeś nie. Musze tego gdzieś poszukać tylko w polskiej wersji językowej. Dla zachęty byś coś powiedział o tej pozycji.[/quote]
Powinieneś ,bo spodoba ci się na 99%.To jest zupełnie coś innego niż książka o analizie technicznej czy fundamentalnej.Jest to książka/powieść o Jessim Livermorze,który wiele zyskownych transakcji zawarł własnie na podstawie intuicyjnej obserwacji ceny.
Chyba najlepsza książka o spekulacji jaką widziałem.[/quote]
O nim to czytałem wiele drobniejszych publikacji i artykułów. Życie i przygodę z rynkami finansowymi miał fascynujące. Jednak ja wolę drogę żółwia na rynku FOREX. Spokojnie (jak na FOREX) ale do przodu. Poszukam i przeczytam z pewnością. Dzięki za podrzucenie tytułu.

Nie! Ale jak się domyślam pewnie powinienem.

Powinieneś ,bo spodoba ci się na 99%.To jest zupełnie coś innego niż książka o analizie technicznej czy fundamentalnej.Jest to książka/powieść o Jessim Livermorze,który wiele zyskownych transakcji zawarł własnie na podstawie intuicyjnej obserwacji ceny.
Chyba najlepsza książka o spekulacji jaką widziałem.[/quote]
O nim to czytałem wiele drobniejszych publikacji i artykułów. Życie i przygodę z rynkami finansowymi miał fascynujące. Jednak ja wolę drogę żółwia na rynku FOREX. Spokojnie (jak na FOREX) ale do przodu. Poszukam i przeczytam z pewnością. Dzięki za podrzucenie tytułu.
-
- Maniak
Re:
zaccny pisze:Witam:-) również się ciesze ze dziennik ruszył ponownie:-) podzielam zdanie bfx odnośnie pokazania jak to dziala:-) widzisz każdy system jest w pewnym rodzaju intuicyjny i każdy człowiek widzi coś innego na wykresie i czy w tym pomaga mu jakas kreska czy jakiś układ świec czy jakiś ruch to da się to opisać mniej lub bardziej zrozumiale. Oczywiście to moje subiektywne zdanie na ten temat. Niemniej jednak życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu dziennika:-) pozdrawiam
Jak zrobi się już cieplej to możemy usiąść w jakimś ogródku, czy w Manufakturze i pokażę ci live kiedy zawieram transakcje. Nie posługuję się niczym poza wykresem. W zależności od dnia używam liniowego, słupkowego bądż świecowego. Gdy są ważniejsze dane to zdecydowanie świecowy. Gdy bardzo spokojny to tylko liniowy. Decyzja pada wtedy, gdy widzę na wykresie kształt, zachowanie, które widziałem wielokrotnie w przeszłości. Pamięć wzrokowca robi swoje. Dwa lata temu prezentowałem to na pewnym spotkaniu zorganizowanym przez Pawła Śliwę bodajże. Młodzi byli zdziwieni jak to możliwe. Ale siedzieli obok mnie i widzieli jaki mam wykres przed soba i kiedy puszczam zlecenie. Z niczego innego nie korzystałem. Pytali dlaczego? Bo już coś takiego widziałem i skończyło się wzrostem albo spadkiem. To bardzo proste pod warunkiem, że spędziłeś kilka tysięcy dni przed wykresami. Tak samo jak w szachach. uczą sie mozolnie przez wiele lat akcji, ustawień czy jak im tam. Im więcej zapamietają tym lepiej. Im szybciej potrafia je skojarzyć i właściwie zinterpretować tym lepiej dla rozgrywki.
-
- Maniak
Teraz wszystkim życzę dobrej nocy. Rano z całą rodzinką wyjeżdżamy na zasłużone ferie do Zakopanego. Niestety tylko na święta. Ale jutro wieczorem jakby jakaś luka na wykresie się pojawiła to powalczymy, tylko już na mocnym dopingu
.

No fakt faktem ze MM Jessiego byl zabojczy,ale sama jego droga i sposob tradingu jest bardzo interesujacy.
-
- Maniak
Nemojimmy pisze:No fakt faktem ze MM Jessiego byl zabojczy,ale sama jego droga i sposob tradingu jest bardzo interesujacy.
Ciekawe życie, ciekawa osobowość. Musze przeczytać tą pozycję. Muszę zrozumieć czemu potrafił roztrwonić to co zarobił. Może to był już taki typ. Pewnie można się wiele od gościa nauczyć. Co najważniejsze pewnie można poznać jego błędy inwestycyjne, a na tym człowiek uczy się najszybciej. Ja wolę się uczyć na błędach innych.
Dlaczego, zabójczy? Ja po lekturze odniosłem odwrotne wrażenie.Nemojimmy pisze:No fakt faktem ze MM Jessiego byl zabojczy,ale sama jego droga i sposob tradingu jest bardzo interesujacy.
-
- Maniak
beyond pisze:Dlaczego, zabójczy? Ja po lekturze odniosłem odwrotne wrażenie.Nemojimmy pisze:No fakt faktem ze MM Jessiego byl zabojczy,ale sama jego droga i sposob tradingu jest bardzo interesujacy.
Jak wrócę do siebie to poszukam w necie. problem z tym, że ja jestem tylko polsko języczny. le teraz wydarzeniem dnia jest przywrócenie dostaw pradu w Zakopanym. W końcu wszystko się ładuje bo nie wieadomo co będzie dalej.

Polskiej wersji prawdopoodbnie nie znajdziesz w sieci, ale to Polskie wydanie z wydawnictwa "Linia" jest moim zdaniem bardzo dobre - posiada obszerne komentarze historyczne.Adrianoforex pisze: Jak wrócę do siebie to poszukam w necie. problem z tym, że ja jestem tylko polsko języczny. le teraz wydarzeniem dnia jest przywrócenie dostaw pradu w Zakopanym. W końcu wszystko się ładuje bo nie wieadomo co będzie dalej.