Dzisiaj było bardzo grubo na ropie - jak na mnie

Odbiło ci. Wolę ci napisać prawdę. Możesz się na mnie za to obrazić i zwyzywać mnie jak tutaj na navi robią bociany. Ale taka jest prawda. Plan Świeżaka jest nierealny. Rację ma CBlondyn. Wszystko to statystyka. Wiesz, przed świętami Kermit miał serię 8 trafień. Ale czy będzie miał średnią 8 wtop? Będzie bo taka jest statystyka. Ocalić każdego może mała pozycja i związana z tym mała łączna strata. Jedyne co cię może uratować to kilkaset pozycji otwieranych i zamykanych w miesiącu, ale tak by nigdy nie mieć tego za dużo na raz - co czyni taką grę nierealną.Anomalia pisze: ↑09 sty 2020, 21:28Dla pamięci, wklejam.
Założenie nierealne, a na pewno nie dla mnie - ale co tam![]()
1 rok, 52 tygodnie, start od tysiaka, 10% tygodniowo zysku![]()
(i nie, nie odbiło mi, nie będę tak grała ani nie jest to mój noworoczny plan![]()
).
Końcówki wychodzą z zaokrągleń, ale je zostawiam bo jakoś tak dystyngowanie wyglądają![]()
krab29 - patrz mnię na usta bo nię będę powtarzaćkrab29 pisze: ↑09 sty 2020, 22:46Odbiło ci. Wolę ci napisać prawdę. Możesz się na mnie za to obrazić i zwyzywać mnie jak tutaj na navi robią bociany. Ale taka jest prawda. Plan Świeżaka jest nierealny. Rację ma CBlondyn. Wszystko to statystyka. Wiesz, przed świętami Kermit miał serię 8 trafień. Ale czy będzie miał średnią 8 wtop? Będzie bo taka jest statystyka. Ocalić każdego może mała pozycja i związana z tym mała łączna strata. Jedyne co cię może uratować to kilkaset pozycji otwieranych i zamykanych w miesiącu, ale tak by nigdy nie mieć tego za dużo na raz - co czyni taką grę nierealną.Anomalia pisze: ↑09 sty 2020, 21:28Dla pamięci, wklejam.
(i nie, nie odbiło mi, nie będę tak grała ani nie jest to mój noworoczny plan![]()
).
Końcówki wychodzą z zaokrągleń, ale je zostawiam bo jakoś tak dystyngowanie wyglądają![]()
Babo, zejdź na ziemię.Załóż sobie 1% miesięcznie, ale średnio 12% na roku.
Ja wczoraj byłem na zero i utopilem w olliwie znowu. Jestem w tym miesiącu na minusie 600zł. I pewnie tak skończę, za to w lutym może być +5% i będę mega szczęśliwy.
Przy procencie skłaldanym musisz mieć całą serię bez małej serii strat - jest to statystycznie niemożliwe. Był taki kolo w usa co miał serię kilkudziesięciu mega trafionych pozycji, ale i codziennie ktoś wygrywa milion w totka. Tego kolesia nawiedziło FBI, ale nic nie znalazło.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Opamiętaj się
I kto tu kogo nie czyta? Foch i dąs, krab29Anomalia pisze: ↑09 sty 2020, 21:28Dla pamięci, wklejam.
).
Do tej tabeli dodam swoje wyliczenia. Już bardziej "reaalne" w przypadku zysków tygodniowych. Otóż przy zysku 5%/tydzień przez rok (czyli 52 tygodnie) stopa zwrotu wyniesie "tylko" 12643%. Czy te 5%/tydzień (średnio zaznaczam) jest realne? Jak nabardziej. Nawet przy klasycznym, nieduzym ryzyku na pozycje w wielkości 1-2%. Można sie pokusic o trading na wykresach H1 i wyższych omijając szerokim łukiem scalping (najgorsza forma spekulacji i najtrudniejsza). Nawet trading mozna ograniczyc do 1-3 poyzcji tygodniowo by osiągnąć taki wynik. Wszystkim tym do przemyślenia ktorzy gorączkowo szukają brokera z lewarem wyższym niż 30:1 (nie jest wcale potrzebny) jak i tym otwierającym dziesiątki pozycji w tygodniu.Anomalia pisze: ↑09 sty 2020, 21:28Dla pamięci, wklejam.
).
Jest taki gość co ma podpięte konto do MyFxBook'a który w 2 miesiące z 2k (chyba euro) zrobił ponad 700k z czego wypłacił chyba po miesiącu tylko 40k. Ile % zarobił nie będę liczył, a nie zapisałem, ale to nie ważne.
z drugiej strony spójrz w ten sposób, czy dla 90% tracących 5% w rok jest realne?
Straty w niczym nie przeszkadzają. Prosty model zarządzania wielkością pozycji: "R"- jednostka straty/zysku. Po 20R na plusie podwajamy stawkę, po stracie 10R zmniejszamy o połowę. Model powoduje, że po podwojeniu stawki nadal jesteśmy dalej od bankructwa bo mamy dodatkowe 10R na straty. Nawet jeśli będziemy mieli stratę 10R to po prostu zmniejszymy stawkę. Jeśli powiedzmy mamy system zarabiający ze skutecznością 50% i r/r wyższy od jednego to prawdopodobieństwo straty 10R jest niskie, z pewnością niższe niż prawdopodobieństwo podwojenia stawki. Jeśli to nie występuje i częściej zmniejszamy stawkę niż podwajamy to znaczy, że system nie działa a nie mm jest złe a zmniejszanie ryzyka, zastosowanie procentu prostego nie zmieni systemu stratnego w zyskowny.