Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 17:47
Chodźmy zatem za ciosem - a co z hazardem? Jak się go ustrzec, skoro fx aktywuje chyba wszystkie, wprost zwierzęce instynkty?
A jak się w niego wpadnie - to co wtedy? Jak się z tego wykaraskać?
Hazard ma jakąś definicję, nieprawdaż?
Hazardzista – osoba, która decyduje uczestniczyć się w grze z elementami losowości (występującymi w mniejszym lub większym stopniu), ryzykując pieniądze lub inne dobra w celu uzyskania wypłaty w formie pieniędzy, prestiżu, czy po prostu zadowolenia.

Według E. Czarny i E. Nojszewskiej w grze zupełnie losowej hazardzistą można nazwać osobę, która dobrowolnie uczestniczy w grze, która nie ma cech gry sprawiedliwej – tzn. wartość oczekiwana funkcji wypłat gracza jest mniejsza od zera. W grach gdzie losowość decyduje o wyniku tylko częściowo (a częściowo umiejętności graczy) np. brydż, poker albo w grach o zupełnym braku losowości (np. szachy), nie można stosować tej definicji z przyczyny braku możliwości wyznaczenia prawdopodobieństwa wygranej dla poszczególnego gracza. Przeciwieństwem hazardzisty jest asekurant.

Według dr Roberta L. Clustera (uważanego za ojca profesjonalnej opieki nad nałogowymi hazardzistami) prawdziwa jest tylko pierwsza część: hazardzista to osoba uczestnicząca w grze losowej ryzykująca utratę czegoś wartościowego. Dopuszcza on określenie hazardzistą osoby, która zarabia na hazardzie.

W opinii publicznej panuje powszechne wyobrażenie hazardzisty jako osoby, która ma problem z hazardem, co nie zawsze jest prawdą.
Spekulant – osoba zarabiająca na wahaniach cen. Skupuje ona dany produkt, licząc że jego cena wzrośnie w danym okresie, co z kolei daje możliwość jego odsprzedaży i zarobienia na różnicy cen.

Spekulacja wiążę się z dużym ryzykiem. Współcześnie jest kojarzona głównie z rynkami finansowymi.
Inwestor – osoba fizyczna, prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która inwestuje wolne czasowo środki finansowe w przedsięwzięcia mogące przynieść zysk. Jest to podmiot gospodarczy, który w warunkach ryzyka dokonuje inwestycji kapitałowej poprzez stworzenie lub zakup elementów majątku, np. zakup zakładu przemysłowego – pośrednio w celu produkcji dóbr lub realizacji usług do przyszłej konsumpcji oraz bezpośrednio w celu odniesienia w przyszłości zysku z zainwestowanego kapitału. Proces ten umożliwia prowadzenie rozszerzonej reprodukcji społecznej, czyli osiąganie wzrostu gospodarczego[1].

Inwestor to również podmiot dokonujący zakupu papierów wartościowych, dzieł sztuki czy innych aktywów w celu odniesienia zysku ze wzrostu ich wartości w przyszłości (lub w przypadku papierów udziałowych, także dochodów z dywidend).

Inwestor, dokonując inwestycji, ponosi ryzyko otrzymania zwrotu albo straty z zainwestowanego kapitału, a także ryzyko odniesienia zysku albo straty z zainwestowanego majątku. W związku z ponoszonym ryzykiem inwestor oczekuje premii z dokonanej inwestycji.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Tolmon_Nika pisze:
25 kwie 2020, 18:39

Najpierw trzeba zadać pytanie ? - czy hazard jest na rynku Forex?
Gracze, jako gracze, są wysoce zależni od szczęścia, albo grają w kości, albo stawiają na konie, w kasynach i na automatach lub grają w gry liczbowe ...
Oczywiście ich celem jest zarobienie jak największej ilości pieniędzy,niewiele osób zarabia na grach hazardowych i w większości przypadków tracą cały swój kapitał.
Hazardzista,opiera się tylko na Nadziei, a nie na prawdopodobieństwie.
To jest najważniejsze zdanie, zdanie klucz :!:

W kasynie każde pp jest przeciwko nam, dlatego w dłuższym terminie zawsze przegramy.
Na FX to od nas zależy jakie zdarzenia wybieramy do gry. Zakładam, że każdy gracz profi, ma przeanalizowane pp osiągnięcia zysku i zestawione to ze skutecznością.
W kasynie nie mamy nic do gadania jeśli chodzi o R/R, zasady są z góry ustalone i nic nie możemy z tym zrobić.
Na FX mamy wolną rękę i to jest największa pułapka. Zawsze możemy przesunąć SLa, uśrednić, itp, tym samym sprawiając, że najlepszy system staje się zwykłym hazardem z nieuchronną opcją MC.
Tolmon_Nika pisze:
25 kwie 2020, 18:39

Inwestorzy na rynku Forex powinni dążyć do ciągłego dobrego nawet niewielkiego miesięcznego zwrotu swoich pieniędzy.
No co ty gadasz :shock:

-100%
pożyczka
+ 3000%
Dla niektórych to jest właśnie wyznacznik tradingu...

nieudacznik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nieudacznik »

Cblondyn pisze:
25 kwie 2020, 17:44
nieudacznik pisze:
25 kwie 2020, 12:59
@Anomalia
..........
Tu był przydługi tekst :)
Jakoś specjalnie mnie nie dziwi, że ci co głoszą "AT nie działa" tak naprawde o AT nie mają zielonego pojęcia. Jako całości. Bo sprowadzanie AT do samego fibo to zwyczajnie żenada. Co do samego Guru TJS to dla mnie ktoś co potrafi prze...ć cały swój majątek/kapitał w jeden weekend jest zwyczajnie stukniety. I jest to przykład typowego hazardu. Niejaki Danbo tez potrafił z 250 euro zrobic ponad 9000. I co z tego skoro zaraz to wszystko stracił. Co do samego RZ to wbrew pozorom sam potwierdza jedną z naczelnych zasad AT. Niech ktoś sie zastanowi nad formułą jaka kiedyś podał:
Tz > Ts
I znów jest jak w życiu. Ty masz rację, Rafał na pociechę ma trzy bańki. Popełnił gruby błąd, ale trafił na sytuację jaka się jeszcze w historii nie wydarzyła. Ale teraz ma tę przewagę, że takiego błędu juz nie popełni. To co zarobił wypłacił i zabawę zawsze zaczyna od 100 tysięcy na rachunku z ochroną przed ujemnym saldem. A porównywanie go do danbo jest jakby to powiedzieć, niewłaściwe. I nie nazywaj go stukniętym hazardzistą, bo właśnie to jest żenadą. Od lat wszyscy sie o niego martwią i troszczą, a jego rachunek puchnie i puchnie. Zaliczył jedną spektakularną wpadkę, ale to tylko go wzmocniło. Argumenty które podajesz są słabiutkie, więc teraz ja spróbuję. Jest taki człowiek, Tomek Piwoński. Założył i prowadzi fundusz Solution One, wystarczy wklepać w googlach. Jeszcze na początku weiku udzielał się aktywnie na grupach usenetowych jako piwek i wierz mi, na temat AT jeżeli nawet nie wie wszystkiego to wie bardzo wiele. I też ma do AT stusunek bardzo krytyczny, co często wyraża na radiu Zello. Takich ludzi, którzy bez wątpienia są zawodowcami jest wielu, jak chociażby Krzysztof Piróg, mówił o AT w filmach które kiedyś zalinkpwałem. Zresztą wystarczy spojrzeć na ewolucję AT w środowisku traderskim. Lata temu byłą traktowana bardzo poważnie, powstawały nawet instytuty które się tym zajmowały. A teraz stała się dziedziną troszkę niszową i czasami niezbyt poważnie traktowaną. Nie chodzi tu o dyskusję, czy AT działa czy nie, bo to dyskusja trochę akademicka. Nie chodzi tu też o to, by zdobyć wielki majątek, bo to uda się tylko nielicznym. Chodzi o to, by w jałowy sposób nie zmarnować kawałka życia.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

cajto pisze:
25 kwie 2020, 19:10
No co ty gadasz :shock:

-100%
pożyczka
+ 3000%
Dla niektórych to jest właśnie wyznacznik tradingu...
Na moim "przewodniku łużkowym" mam odpowiedź :mrgreen: :mrgreen:
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Dzisiaj dopiero czytam. Trochę od ostatniego wieczora się napisało.
@Dzikson - dokładnie tak, to ma być dodatek do życia a nie sens. Jeśli traktujecie to jako sens to łatwo się pogubić. Moja ulubiona strategia. Np edi - pozycja 0,02 lota.
Objechać cię za pozycje nie mogę, bo szczerze pisząc nie wgłębiałem się w nie. Najtrudniejsze dla mnie tutaj jest zrozumienie: skąd wy bierzecie czas na normalną pracę, życie, skoro macie czas na analizy zagrań innych? Nawet tylko po to by kogoś zjechać! Obejrzeć kogoś trzy/cztero godzinny film.
Wracając do twoich pozycji. Dla mnie najlepiej jest robić to na bieżąco. Widzę co się dzieje na czymś innym, wiem jakie emocje mną rządzą, co się ogólnie dzieje. Ogólnie to analizowanie czegoś po fakcie jest słabe i mdłe.
@Tolmon - dzięki za analizę. Chociaż to najjaśniej wyjaśnił to Darek. I naprawdę nie wiesz co to jest Strażnik? To podstawa AT. Na DT to podstawowe zagranie. Cajto ostatnio dyskutował na ten temat na DT - fajne to było.
@Dzikson - jeśli mogę to również prosilbym o taki wskaźnik strzałkowy. Jak próbowałem to mi się zawsze maluje "za późno", no i nie moglem ogarnąć metody Tolmona.
@Cajto - jakbyś znalazł to o ataku grubasów na oliwę to napisz.
@Darek - jakby taki wskaźnik nie zmieniał zdania na wyższych interwałach to byłby idealny. I co do konieczności zmian ustawień w pełni się z tobą zgadzam. Działa - nie działa - zmiana ustawień - działa - nie działa - ... Na początku epidemii zauważyłem, że ustawienia działały pod warunkiem przejścia pod wyższe TFy.
A i stopkę uaktualniłeś.
@Nieudacznik - ogólnie się z tobą zgadzam, wiele prawdy jest w tym co napisałeś, aczkolwiek nie wszystko. Ale OK. Najważniejsze jest to, że jest różnica między demonem a realem i różnica w realu jak się gra za 0,02 lota, a za 10 lotów. Przynajmniej dla mnie. Zgodzę się z przykładami Cajto odnośnie osób od AT. Co ich wyróżnia - to nie są mistrzowie lewej strony. Nieudacznik co do Zaorskiego to właśnie było live.
@Cajto - wiesz, ostatnio czytanie zajmuje mi dużo czasu, ale na statku nie jest aż tak źle. Ale zauważyłem ile czasu mi to zajmuje. Mi będzie ciebie brakować. Ja dałem sobie trochę luzu, mniej czytam, a raczej czytam tych wybranych. Tak żartem: może jeszcze się kiedyś o coś "pokłócimy".
@Tolmon , @Darek - trudno się z wami nie zgodzić.
Teraz coś dla prowadzących działalność gospodarczą.
https://www.praca.gov.pl/eurzad/index.eup#/panelOgolny - wybieramy Tarczę:
https://www.praca.gov.pl/eurzad/index.e ... est=TARCZA - ja mam firmę krzak więc wybieram żółtą zębatkę. Dotacja 5k, warunek 3 miesiące prowadzić działalność. Nie ma obowiązku wydatkowania na coś związanego z działalnością. Po 3 miesiącach wniosek o umorzenie. Dodatkowo złożyłem w zusie wniosek o zawieszenie składek i złożę o 2080zł bo za luty miałem ponad limit.
Jeśli ktoś prowadzi inne firmy i zatrudnia ludzi to są i inne kolory zębatek - nie analizowałem.
Pozdrawiam wszystkich i byle do wieczora.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

nieudacznik pisze:
25 kwie 2020, 19:13
Cblondyn pisze:
25 kwie 2020, 17:44
nieudacznik pisze:
25 kwie 2020, 12:59
@Anomalia
..........
Tu był przydługi tekst :)
Jakoś specjalnie mnie nie dziwi, że ci co głoszą "AT nie działa" tak naprawde o AT nie mają zielonego pojęcia. Jako całości. Bo sprowadzanie AT do samego fibo to zwyczajnie żenada. Co do samego Guru TJS to dla mnie ktoś co potrafi prze...ć cały swój majątek/kapitał w jeden weekend jest zwyczajnie stukniety. I jest to przykład typowego hazardu. Niejaki Danbo tez potrafił z 250 euro zrobic ponad 9000. I co z tego skoro zaraz to wszystko stracił. Co do samego RZ to wbrew pozorom sam potwierdza jedną z naczelnych zasad AT. Niech ktoś sie zastanowi nad formułą jaka kiedyś podał:
Tz > Ts
I znów jest jak w życiu. Ty masz rację, Rafał na pociechę ma trzy bańki. Popełnił gruby błąd, ale trafił na sytuację jaka się jeszcze w historii nie wydarzyła. Ale teraz ma tę przewagę, że takiego błędu juz nie popełni. To co zarobił wypłacił i zabawę zawsze zaczyna od 100 tysięcy na rachunku z ochroną przed ujemnym saldem. A porównywanie go do danbo jest jakby to powiedzieć, niewłaściwe. I nie nazywaj go stukniętym hazardzistą, bo właśnie to jest żenadą. Od lat wszyscy sie o niego martwią i troszczą, a jego rachunek puchnie i puchnie. Zaliczył jedną spektakularną wpadkę, ale to tylko go wzmocniło. Argumenty które podajesz są słabiutkie, więc teraz ja spróbuję. Jest taki człowiek, Tomek Piwoński. Założył i prowadzi fundusz Solution One, wystarczy wklepać w googlach. Jeszcze na początku weiku udzielał się aktywnie na grupach usenetowych jako piwek i wierz mi, na temat AT jeżeli nawet nie wie wszystkiego to wie bardzo wiele. I też ma do AT stusunek bardzo krytyczny, co często wyraża na radiu Zello. Takich ludzi, którzy bez wątpienia są zawodowcami jest wielu, jak chociażby Krzysztof Piróg, mówił o AT w filmach które kiedyś zalinkpwałem. Zresztą wystarczy spojrzeć na ewolucję AT w środowisku traderskim. Lata temu byłą traktowana bardzo poważnie, powstawały nawet instytuty które się tym zajmowały. A teraz stała się dziedziną troszkę niszową i czasami niezbyt poważnie traktowaną. Nie chodzi tu o dyskusję, czy AT działa czy nie, bo to dyskusja trochę akademicka. Nie chodzi tu też o to, by zdobyć wielki majątek, bo to uda się tylko nielicznym. Chodzi o to, by w jałowy sposób nie zmarnować kawałka życia.
Miałem wcześniej odpowiedzieć ale odpowiem tu.
Skoro jak piszesz w końcowej obecnej wypowiedzi o ewoluowaniu oraz instytutach na rzecz AT to chyba dowód na istnienie dowodów naukowych?tak czy nie
Zapytam Ciebie bo tak niejasno piszesz o sobie że taki jestes prosty trader niezarabiający bo hobbysta
Skoro ta głupia AT nie działa i tak ewoluowała to może teoria zarobku bez AT trzeba opublikować w jakiejs literaturze
ba normalnie jestem po konsultacjach nad wprowadzeniem wniosku patentowego dt naszego jednego kolegi bo tez wielki wynalazek
moge troche pomóc
Wtedy wszyscy jasno bedą widzieli te Gralle
Co TY na to?

Aa jescze jedno na sza koleżanka udostepniła możliwosc wypowiedzenia sie w temacie jednym jedynym wiesz jakim
a Ty to sprowadziłes todo napisania eseju
Trzymaj sie kolego zawsze jest taka opcja w mt4 że udostepniasz podgląd do swojego autorskiego zarobku
bedzie nastepny dowód na niedziałanie AT

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Niech mnie ktoś oświeci, bo głupi jestem...
Jak kogoś nauczyć czy to AT, czy to PA, czy w ogóle, czytania wykresu, jeżeli nie na wykresie (historycznym)???
Niech mi jakiś Geniusz pokaże jak się uczy tradować na wykresie, którego nie ma???

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Poproszę o analizę i metodykę zarabiania:
EURUSDM15.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Darku, znowu prowokujesz. Powiem ci tak: masz racje i jej nie masz.
Słuchawki zamówione, nie doszły. Pewnie w przyszłym tygodniu posłucham cię live, mam nadzieję, że na Chrome zadziała by byłem na firefoxie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, 19:55 przez krab29, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

nieudacznik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nieudacznik »

Tomasz196407 pisze:
25 kwie 2020, 19:27
Zapytam Ciebie bo tak niejasno piszesz o sobie że taki jestes prosty trader niezarabiający bo hobbysta
Skoro ta głupia AT nie działa i tak ewoluowała to może teoria zarobku bez AT trzeba opublikować w jakiejs literaturze
ba normalnie jestem po konsultacjach nad wprowadzeniem wniosku patentowego dt naszego jednego kolegi bo tez wielki wynalazek
moge troche pomóc
Wtedy wszyscy jasno bedą widzieli te Gralle
Co TY na to?

Aa jescze jedno na sza koleżanka udostepniła możliwosc wypowiedzenia sie w temacie jednym jedynym wiesz jakim
a Ty to sprowadziłes todo napisania eseju
Trzymaj sie kolego zawsze jest taka opcja w mt4 że udostepniasz podgląd do swojego autorskiego zarobku
bedzie nastepny dowód na niedziałanie AT
Nie za bardzo zrozumiałem co napisałeś. A o zyskach czy stratach w internecie się nigdy nie wypowiadam, bo jaki to ma sens? Co bym nie napisał to należy to przyjąć na wiarę. I jedno mnie dziwi. Jak macie dobry system który działa to napiszcie robota i sprzedajcie go, wiele firm oferuje milion dolarów i to nie jest naprawdę żart. Oni oczekują jedynie pewnych i powtarzalnych zysków, wcale nie muszą to być wielkie procenty. Nie da się w połowie być w ciąży, AT albo ma sens i da się coś takiego zrobić albo nie. Jeżeli wasza AT działa to napisanie takiego robota to bułka z masłem. Będziecie pierwsi, nikt jeszcze takiej nagrody nie dostał, a przychodzi kilkadziesiąt robotów dziennie i wszystkie jakoś po krótkim czasie się wykrzaczają. Na Zello jest człowiek, Tomasz D., który w imieniu pewnej firmy przyjmuje zgłoszenia mistrzów AT i mówi, że zaczyna go to już męczyć bo ciągle jest to samo.... Chłopaki do roboty, milion baksów naprawdę czeka...

ODPOWIEDZ