Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Tolmon_Nika pisze:
25 kwie 2020, 12:33
cajto pisze:
24 kwie 2020, 21:19
@Tolmon - Z chęcią porozmawiam.
Indeksowo prawidłowo :wink: (ruletkowo :p )
wracając do poprzednich wykresów MN oraz W1
post983965.html#p983965
Dlaczego D1- kierunek oraz H4 - pozycje :!:
Ostatni rok :idea:
SPX500H4-prawie otatni.png
na wykresie H4 (prawie) cały 2019 rok widać (średnia z lat ubiegłych jest bardzo podobna),że można bez pośpiechu ze spokojem
otworzyć pozycje L :!: lub S :!: a takich pozycji średnio w roku bywa 130/150.
Można też otwierać pozycje tylko z kierunkiem (trendu) wyższego rzędu wtedy ilość otwartych pozycji zmniejsza się o około 50%,
lecz zwiększa się znacznie prawdopodobieństwo ich pozytywnych wyników.
Jakie są pozytywne strony :?:
- więcej czasu dla siebie i bliskich
- stres hmm ... praktycznie żadnego :shock:
- możliwie że mniejsze "dochody" gdybym grał inne interwały , ale za to dużo pewniejsze
- możliwość potraktowania uczestnictwa w rynku jako dodatkowego źródła zasilenia koperty z zaskórniakami :d :d
Taka to moja "zabawa " z rynkiem, a wyniki trochę lepsze od oprocentowanego konta w banku :mrgreen:
AML :564:
Tolmon, to jest strasznie nudne!
Gdzie w tym jest wyzwanie? Challenge? Πρόκληση?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

W czasach gdy jeszcze dźwięczały mi uszach słowa "za górami za lasami" w którymś momencie stwierdziłem ,że - i rozpiskę powiesiłem
"nad łóżkiem" , do dzisiaj wisi
Każdy dzień to nowy początek. Ale w życiu czasami musisz przestać coś robić, zanim zaczniesz coś innego. :idea: :!:
A więc od dzisiaj…
Przestań dbać o opinie wszystkich.
Przestań się martwić, jeśli masz rację
Przestań się martwić o znalezienie bezpiecznej ścieżki.
Przestań być zainteresowany tym, czego inni chcą dla Ciebie.
Przestań dbać o granice ustalone przez innych
Przestań się interesować tym, co mają wszyscy inni.
Przestań szukać idealnej sytuacji.
Przestańcie próbować być zawsze tym właściwym.
Przestań się martwić o swoje błędy.
Przestań się martwić o rzeczy, których nie możesz kontrolować.

otwórz swój umysł na nowe pomysły, nie skupiaj się tylko na tym, co robią inni, spędzaj czas na obserwowaniu, dlaczego to robią i co robią.
nie ma znaczenia, jak się skończy to co zaczynasz. Albo ci się uda, albo nauczysz się na błędach.
W obu przypadkach jesteś wygrany.
Jeśli nie podejmiesz ryzyka, nigdy nie będziesz wiedział, co robić w tym momencie i pozostaniesz w tym samym miejscu na zawsze.
I pamiętaj nie możesz zmienić tego, co się stało, możesz jedynie zmienić sposób, w jaki na to reagujesz.
„Nikt nie może wrócić i zacząć od nowa, ale każdy może zacząć dzisiaj i stworzyć inne zakończenie”. (nie pamiętam już kto to powiedział)
i tego starałem się trzymać :!:
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, 17:10 przez Tolmon_Nika, łącznie zmieniany 1 raz.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 14:09
Typu - jak zamknąć pozycję na dużym zysku. Niby powinno być banalne, ale nie jest. Umiem sobie powiedzieć stop, i zamknąć bez żalu - ale czy to jest standard to raczej wątpię - chciałabym wiedzieć jak sobie radzicie z emocjami w takiej chwili. Jak Wy sobie radzicie. Jak wybić sobie nadzieję, złudzenia, chęć odrobienia, chciwość wreszcie?
Anomalia pisze:
23 kwie 2020, 23:21
Tylko najnormalniej w świecie - np. jak sobie poradzić z przykładową sytuacją, kiedy mamy pozycje lecące jak wściekłe w założonym przez nas kierunku, o wiele przerastając założone oczekiwania.
Jak sobie powiedzieć "dość" i z nich wyjść? Co zrobić z tym zastrzykiem adrenaliny i endorfin?

A brak emocji na fx jest możliwy
Po pierwsze - co to jest duży zysk?
Ilość pipsów czy pieniędzy?
Przyjmę, że chodzi o liczbę pipsów, bo to jest uniwersalne.

Po drugie i moim zdaniem najważniejsze - z czego wynika ten duży zysk. Z systemu / strategii, czy jest to efekt puszczenia pozycji wolno i sprzyjających warunków rynkowych?

Kiedy grałaś LT, wchodziłaś i wychodziłaś w strefach S/D, pamiętam S WTI, S na U/J, L na VIX...
Próbowałaś też tak zamykać pozycje z DT?
Jeśli tak, to jaki efekt, jeśli nie, to dlaczego nie próbowałaś?

Drugi cytat i moja odpowiedź - nie dopuścić do sytuacji, kiedy nie mamy z góry założonego TP.
To TP musi wynikać ze strategii jaką gramy.
U mnie jest to mierzenie Fibo + zasięgi wybitych formacji, Tolmon ma swoje strzałki i ramki, Tomasz rozpisane fale. Grający Formacje Harmoniczne - poziomy B, C, A. Itp, itd...
Ktoś grający tylko w oparciu o średnie, będzie trailował TP do ich przebicia, więc tutaj jest najgorzej, bo TP jest ruchome.

Sama musisz określić w oparciu o co grasz, inaczej ciągle będziesz miała mętlik, może tak, może siak.
Jak masz systemowo ustawione TP, to po jego osiągnięciu i dalszej kontynuacji ruchu możesz mieć tylko żal, ze cię w nim nie ma, ale nie masz już rozterek "zamknąć, czy trzymać?!", za to kiedy cena osiąga TP i zawraca - masz satysfakcję i zaksięgowany zysk.
Trzeba też pamiętać o warunkach rynkowych - małe konsole i trendy z reguły generują małe TP i na odwrót.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 17:00
Wystarcza mi codziennego wyzwania w miejscu gdzie pracuję. :!:
kiedyś pisałem do czego był mi potrzebny fx :d :d
Prawdziwy świat nie nagradza perfekcjonistów, nagradza tych ludzi, którym uda się wykonać zadanie.
Prawie przez większość czasu niezawodnym sposobem na wykonanie pracy jest nie gonić za ideałem.
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

nieudacznik pisze:
25 kwie 2020, 12:59
@Anomalia
..........
Tu był przydługi tekst :)
Jakoś specjalnie mnie nie dziwi, że ci co głoszą "AT nie działa" tak naprawde o AT nie mają zielonego pojęcia. Jako całości. Bo sprowadzanie AT do samego fibo to zwyczajnie żenada. Co do samego Guru TJS to dla mnie ktoś co potrafi prze...ć cały swój majątek/kapitał w jeden weekend jest zwyczajnie stukniety. I jest to przykład typowego hazardu. Niejaki Danbo tez potrafił z 250 euro zrobic ponad 9000. I co z tego skoro zaraz to wszystko stracił. Co do samego RZ to wbrew pozorom sam potwierdza jedną z naczelnych zasad AT. Niech ktoś sie zastanowi nad formułą jaka kiedyś podał:
Tz > Ts
Jeśli ktoś się głeboko zastanowi to jak nic odpowiada jednej z naczelnych zasad:
"straty tnij szybko zyskom pozwól rosnąć". Ale czasami niejeden ignorant nie jest w stanie pojąć prostych, oczywistych, prawd a tym bardziej złożyć je w całość. Bo AT to nie tylko trójkąt czy wsparcie. Jest całością połączonych ze sobą zasad i tworzą układanke w całości. Jesli ktoś wybiórczo analizuje jeden z jej ementów robi zwyczajnie błąd.
Dam prosty przykład. Jeśli ktoś rozgrywa RGRa i za kazdym razem zamyka pozycje na +10 pips cały poosrany ze szczęścia gdy tymczasem należało TP ustawić na 110 pips to niech potem nie bredzi, że AT nie działa. Bo z punktu widzenia samej AT zj....ł trejd :)
Gdy tymczasem cena zrobiła ostateczie +110 i dużo więcej pips. I tak jak nie każdy może zostac pilotem, lekarzem czy kierowcą tak nie każdy może zostac traderem. I ten cały bełkot, że wystaczy mocno chcieć jest zwyczajnie kłamstwem :)
Jak istotna rolę odgrywa w tredingu ponzanie i co najwazniejsze, zrozumienie rynku, zasad jego funkcjonowania a w szczególności predyspozycje psychiczne pokazuja statystyki.
Tyle ode mnie ale pewnie to nie koniec ;)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, 17:50 przez Cblondyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Chodźmy zatem za ciosem - a co z hazardem? Jak się go ustrzec, skoro fx aktywuje chyba wszystkie, wprost zwierzęce instynkty?
A jak się w niego wpadnie - to co wtedy? Jak się z tego wykaraskać?
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 17:47
Chodźmy zatem za ciosem - a co z hazardem? Jak się go ustrzec, skoro fx aktywuje chyba wszystkie, wprost zwierzęce instynkty?
Hmm.. dobre pytanie.. jak juz ide do kasyna to zawsze z okreslonym SLem. Zreszta teraz w pl ciezko byc uzaleznionym w legalnym kasynie - skoro na wejsciu musisz sobie z gory sam limity narzucic. Czasowe i finansowe. Limit dzienny, tygodniowy i Miesieczny.. na fx tego nie ma.. wychodzi matematycznie ze fx jest mniej bezpieczny od kasyna :shock:

Ps w jukej w kasynie nigdy nie bylem..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Anomalia pisze:
Najpierw trzeba zadać pytanie ? - czy hazard jest na rynku Forex?
Gracze, jako gracze, są wysoce zależni od szczęścia, albo grają w kości, albo stawiają na konie, w kasynach i na automatach lub grają w gry liczbowe ...
Oczywiście ich celem jest zarobienie jak największej ilości pieniędzy,niewiele osób zarabia na grach hazardowych i w większości przypadków tracą cały swój kapitał.
Hazardzista,opiera się tylko na Nadziei, a nie na prawdopodobieństwie.

Oczywiście, gra Forex bywa dochodowa, ale to nie znaczy, że jest to szczęśliwa gra, gracze, jak gracze, polegają na szczęściu ślepo,
opierając się głównie na swoich emocjach, próbują zarabiać pieniądze. Bez żadnej strategii. Bez przestudiowania żadnego indeksu statystycznego.
Psychologia gracza forex polega na wygraniu tak szybko i prosto, jak to możliwe. Zyski w krótkim czasie :!: :!:
A to nie powinno być celem dobrego inwestora na rynku Forex. :idea: :!:
Inwestor na rynku Forex w stosunku do gracza różni się dokonywanymi transakcjami .
Inwestorzy na rynku Forex powinni dążyć do ciągłego dobrego nawet niewielkiego miesięcznego zwrotu swoich pieniędzy.

W kasynie gracz wie, że szanse na wygraną są niewielkie, wie z góry, że szanse na wygraną na dłuższą metę są zerowe.
Właściwy inwestor na rynku Forex z góry stara się jak najlepiej zbadać rynek dzięki temu, może przewidzieć przebieg otwartej pozycji.
Zajmuje się prawdopodobieństwami, wskaźnikami , czyta artykuły i analizy.
I na dłuższą metę oczekuje, że wynik końcowy będzie pozytywny.
Nikt nie powiedział, że łatwo jest wygrać na rynku Forex.
Na dłuższą metę Trader, którego strategia daje wyniki ,wie kiedy przestać, by mieć dobre wyniki na dłuższą metę.
Gracz hazardzista niestety tego nie rozumie
Jedyna bezpieczna metoda, to zostać inwestorem, a NIE hazardzistą…
Wtedy tylko forex NIE jest hazardem i na dłuższą metę się opłaca .
To bardzo ważne, aby o tym pamiętać. :idea: :!: :!:
powodzenia :564:

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Anomalia pisze:
Nie jestem specem od hazardu :)
więc może to https://comparic.pl/trading-to-hazard-o ... n-bennett/
szczerze polecam

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Tolmon_Nika pisze:
25 kwie 2020, 17:07
ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 17:00
Wystarcza mi codziennego wyzwania w miejscu gdzie pracuję. :!:
kiedyś pisałem do czego był mi potrzebny fx :d :d
Prawdziwy świat nie nagradza perfekcjonistów, nagradza tych ludzi, którym uda się wykonać zadanie.
Prawie przez większość czasu niezawodnym sposobem na wykonanie pracy jest nie gonić za ideałem.
Zagadzam się...
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

ODPOWIEDZ