Psychika to OSTATNI element wszystkiego, tak jak pisze Wirus najważniejsze jest posiadanie wiedzy na temat zachowania ceny. Można byś słabym sportowcem, lekarzem, traderem bo nie ma się do tego odpowiedniej psychiki, ale czy można być dobrym sportowcem, lekarzem, traderem nie mając odpowiednich umiejętności?pavulon2007 pisze: Zaczalem czytac watek od poczatku i wybacz jesli juz byla o tym mowa ale mam pytanie. Z mojego doswiadczenia wynika ze aspekt psychologiczny tradowania jest duzo wazniejszy niz wiedza teoretyczna o analizie technicznej. Mozna by rzecz, psychologia to 80- 90% sukcesu. Czy moglbys sie ustosunkowac do takiego podejscia do tradingu
Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm
-
- Bywalec
Arturro pisze:Wczoraj powstał pin bar, który został zanegowany i zaraz za nim powstał następny. Moje pytanie jak to rozegrać? Czy wejść ponownie na tym kolejnym pin barze czy sobie odpuścić?
Pozwolisz ze dorzuce swoje 3 grosze. Ja bym do tego podszedl inaczej. 1.51z reszta to nie dobry level na longi. Cena kilkakrotnie go testowala robioc coraz nizsze wierzcholki. Ten level raczej padnie. Ponad to, zwroc uwage na 1.5 tuz pod nim. Az sie prosi o retest zanim ruszymy na polnoc solidnie. Tu bym sie przyczajal na long obserwujac ci sie dzieje z usdchf.
Drugi pomysl bardziej koserwatywny to grac przelamanie trojkata i retest tej formacji tak jak rozowe linie sugeruja.
Sam jestem ciekaw co o tej parze mysla doswiadczeni seniorzy

Dodano po 3 minutach:
Dzieki za wszystkie posty o psychice. Z doswiadczenia wiem ze jak duza kasa wchodzi w gre to nie gram "normalnie". Cos sie zmienia w glowie i strach lub chciwosc przejmuja kontrole. Wydaje mi sie ze to tez kwestia przyzwyczajenia/ doswiadczenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam prośbę skończmy temat psychiki. Psychika jest bardzo ważna.pavulon2007 napisał:
Zaczalem czytac watek od poczatku i wybacz jesli juz byla o tym mowa ale mam pytanie. Z mojego doswiadczenia wynika ze aspekt psychologiczny tradowania jest duzo wazniejszy niz wiedza teoretyczna o analizie technicznej. Mozna by rzecz, psychologia to 80- 90% sukcesu. Czy moglbys sie ustosunkowac do takiego podejscia do tradingu
Psychika to OSTATNI element wszystkiego, tak jak pisze Wirus najważniejsze jest posiadanie wiedzy na temat zachowania ceny. Można byś słabym sportowcem, lekarzem, traderem bo nie ma się do tego odpowiedniej psychiki, ale czy można być dobrym sportowcem, lekarzem, traderem nie mając odpowiednich umiejętności?
Nie można być dobrym sportowcem nie posiadając odpowiedniej psychiki. Tak na marginesie tylko dodam, że sport na poziomie zawodowym szlifuje psyche rewelacyjnie. Połączenie warunków fizycznych + psyche w sporcie daje mega wyniki.
Podobnie jest w tradingu - wiedza(umiejętności) + psyche.
Dodano po 9 minutach:
Czekać na przebicie 1.50900 w dół i grać shorty z pullbacku na powrocie do 1.5090. Z longami ostrożnieArturro pisze:Cześć.
Fantastyczny wątek! Wszystko opisane wyjaśnienia też ekstra. Jasno i przejrzyście i o to chodzi, bo proste jest skuteczne.
Mam pytanie odnośnie ponownych wejść. Na wykresie D1 mam setup trendu wzrostowego.
Schodząc na niższy TF w zielonych kółkach zaznaczyłem wcześniejsze odbicia na H4 od tego poziomu.
Wczoraj powstał pin bar, który został zanegowany i zaraz za nim powstał następny. Moje pytanie jak to rozegrać? Czy wejść ponownie na tym kolejnym pin barze czy sobie odpuścić?

Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum
Zgadza się, Fesiek obserwując Ciebie widzę jak "skaczesz" po systemach, naucz się jednego a konkretnie, Poświęć danemu systemowi dużo czasu a Sam Zobaczysz efekty.Osobiście przerabiałem to i na szczęście mam to za sobą, w tej chwili nie potrzebują szukać systemu tylko szlifować psychę bo to podstawa i 80% sukcesu.Fesiek pisze:Właśnie to jest trudne. Nigdy mi się nie udało przeprowadzić odpowiednią ilość prób by stwierdzić czy system statystycznie zarabia - właśnie przez psychikę. System zrobił 20%DD i do kosza. Zamiast go szlifować brałem następny.
Moim zdaniem wszystkie systemy prowadzą do jednego wspólnego mianownika jakim jest zachowanie ceny. Wyuczenie się tego zachowania jest najtrudniejsze bo nie jest to wierszyk czy wzór matematyczny.
sorry za OT
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
Przysiadłem sobie trochę wieczorem i wyszło mi coś takiego ( w załączniku).
Widzę, że pokrywa się to z tym co narysowałem.
Biorąc pod uwagę też to co mówiliście, że gdy cena zaczyna tworzyć trójkąt wtedy z handlem poczekać nie do ostatniego wsparcia, ale do przebicia i retestu LT.
Dzięki wszystkim za wskazówki.
Biorąc pod uwagę też to co mówiliście, że gdy cena zaczyna tworzyć trójkąt wtedy z handlem poczekać nie do ostatniego wsparcia, ale do przebicia i retestu LT.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Choise, the problem is choise"
Trzeba obserwować. Możliwy jest retest poziomu 99.000 i dopiero odbicie na longFesiek pisze:Dzięki mandrejk. Właśnie mam zamiar najbliższe trzy miesiące poświęcić jednemu. Jest to PA+ZL.
Kris co myślisz o EUR/JPY. Czy dopuszczasz Longa po przebiciu i reteście?
up pic

Dodano po 3 minutach:
Tak, cena przebiła LT teraz lepiej zaczekać na przebicie wsparcia, a potem na retest.Arturro pisze:Przysiadłem sobie trochę wieczorem i wyszło mi coś takiego ( w załączniku).
Dodano po 2 minutach:
Na GPBUSD jeśli cena przebije poziom 1.61000 to nie powinna wrócić w okolice miejsca, które zaznaczyłem na wykresie. Tym samym setup będzie nieważny.
Dodano po 7 minutach:
Dla pewności poczekałbym aż cena zejdzie poniżej poziomu 1.5368Akhh pisze:GBP/AUD w ciekawym miejscu: