Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Rav pisze:Co myslicie o tym
Myślę, że robisz ten sam błąd co popszednio.

Rav pisze:Linia trendu zostala przebita. Pozaznaczalem trzy linie wsparcia i oporu. Sadze ze linia numer 1 ktora byla wczesniej oporem a nastepnei wsparciem jest teraz najwazniejsza.
Powinieneś rozszerzyć perspektywę. Spójrz na D1.
Czy linia trendu została przebita?
Która linia według Ciebie jest teraz najważniejsza?

Obrazek
Rav pisze:Ale jak moge sie upewnic (wiem ze na FX nie jest nic pewne ),

Właśnie rozszeżając perspektywę patrzenia na wykres
dac sobie samemu jakies argumenty ze cena nie przeleci znowu w dol przez linie numer 1?
Podstawowa pułapka psychologiczna!
Nie szukaj potwierdzenia własnych założeń. Nie graj tego co myślisz ale to co widzisz.

Rav pisze:Poza tym wyglada to na formacje wiadra, wiec zdaje sie ze bedzie odwrocenie trendu.
Patrząc na D1 Widać wyraźnie, że o odwróceniu trendu będzie można mówić dopiero po pokonaniu czerwonej linii na moim screenie która jest jednocześnie parytetem a to oznacza bardzo silny opór.

Twój ewentualny Long napotka po drodze: trend line , 23 fibbs, parytet i silne zgrupowanie fibbsów z D1 i H1
Wiec jaki jest Twój RR?

Podejmujesz decyzję na podstawie zbyt małej ilości informacji!
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rav »

Pablo78 pisze:hej price-owcy Laughing

propozycja na zagranie jak na załączonym:
poziom oraz możliwy pinbar zapraszam do sykusji
Zauwazylem to samo lecz na D1. Na H4, jak Twoj wykres pokzauje, sytuacja wlasnie sie juz popsula a na D1 wyglada niby interesujaco bo moze byc pinbar dobry do wejscia ktory jeszcze dotyka lini wsparcia, ale... Ale na daily widac ze trend jest spadkowy wiec prawdopodobnie odbije sie od lini trendu i nic z tego chyba nie bedzie. Najwyzje ze przebije linie trendu wtedy bedziemy myslec, jak narazie swieczka na D1 jeszcze moze sie zmienic ;)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Podsumowujac, przychodzi mi na mysl to:
asmodeus8 pisze:jest masa o wiele pewniej wyglądających setupów, wystarczy poczekać Smile
hehe ;)

Kurde, jest to moj 5 post a juz daje rady i mowie co jest 'niby' nie tak. Czy nie za bardzo sie wymadrzam? :p

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

commax pisze:Powinieneś rozszerzyć perspektywę. Spójrz na D1.
Czy linia trendu została przebita?
Która linia według Ciebie jest teraz najważniejsza?
Tak tak, racja. Jak zrobilem posta to pozniej zauwazylem ta duza linie trendu i od razu rozwialo mi moje wszystkie mysli. Chyba probuje na sile cos znalezc i sie pokazac...ehh
commax pisze:Podstawowa pułapka psychologiczna!
Nie szukaj potwierdzenia własnych założeń. Nie graj tego co myślisz ale to co widzisz.
Zapamietam! Az chyba sobie gdzies to zapisze.
commax pisze:Twój ewentualny Long napotka po drodze: trend line , 23 fibbs, parytet i silne zgrupowanie fibbsów z D1 i H1
Mam prosbe, moglbys wrzucic wykres z tym wszystkim? Chodzi mi o to ze chcialbym zobaczyc jak fibba rysujesz.

Jeszcze jedna prosba tylko teraz do wszystkich :p. Czy moglby mi ktos odpowiedziec na mojego posta (na temat MM i RR) na stronie poprzedniej (82)? Tego PRZED moim wykresem na temat USDCHF,H4. Dzieki z gory ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

dzisiaj mam trochę więcej czasu więc robię gruntowny przegląd wykresów i rzuciło mi się w oczy coś takiego ładna formacja która może zapowiadać odwrócenie trendu na tej parze :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Rav pisze:Mam prosbe, moglbys wrzucic wykres z tym wszystkim? Chodzi mi o to ze chcialbym zobaczyc jak fibba rysujesz.
Proszę bardzo.
Obrazek

A co do MM i RR to pogoogluj trochę. Ten temat był poruszany już wiele razy na nawigatorze i nawet w tym wątku.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Pablo78 pisze:dzisiaj mam trochę więcej czasu więc robię gruntowny przegląd wykresów i rzuciło mi się w oczy coś takiego ładna formacja która może zapowiadać odwrócenie trendu na tej parze
Hej Pablo78 wyhamowanie takiego zjazdu i zejście poniżej dołka z przed roku wymagało by dość poważnej zmiany nastrojów co do Euro a puki co na to się ne zanosi. mam tu na myśli fundamenty które na razie wypadają niekorzystnie na rzecz euro. Obawy co do powrotu kryzysu w finansach niektórych krajów strefy Euro są dość silne. a zaskakująco dobre dane z USA dodatkowo powiększają ten sentyment. odwrócenia trendu spodziewał bym się bardziej na USDJPY

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

Mam problem, jak to ja... Wie ktos czemu na Live Account gdzie mam 100zl moge wchodzic w rynek z lotem 0.01 a jak tworze Demo Account z 1000zl albo 500zl (bo juz probowalem) to min. lot jest 0.1? Jak przestawiam na 0.01 to nie moge niczego kupic/sprzedac. Komplikuje mi to moje MM. Rachunki mam w Admiral MArkets.

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

commax pisze:Podstawowa pułapka psychologiczna!
hej commax
pozwoliłem sobie wkleić ten cytat, gdyż w pełni się z nim zgadzam. Jak pogrywałem na FW20 to często się kierowałem właśnie jakimiś wskazówkami czy to makro czy innymi a wykres jakoś mi nie był potrzebny:) odkąd jestem na wątku PA już będzie ponad rok to uważam ze wystarczy patrzeć na wykres i czytać jak z księgi ( wiadomo z różnym skutkiem, nie ma geniuszy ) i zagranie na eur/jpy pod formację którą zamieściłem odbyło by się po spełnieniu określonych zasad technicznych. Ostatnio obiżano rating irlandii jakies plotki chodzą o innych krajach a euro się umacniało to może dawać do myślenia
pozdrawiam
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Rav pisze:Mam problem, jak to ja... Wie ktos czemu na Live Account gdzie mam 100zl moge wchodzic w rynek z lotem 0.01 a jak tworze Demo Account z 1000zl albo 500zl (bo juz probowalem) to min. lot jest 0.1? Jak przestawiam na 0.01 to nie moge niczego kupic/sprzedac. Komplikuje mi to moje MM. Rachunki mam w Admiral MArkets.
Masz konto mini w AM gdzie możesz grać mikro lotami a więc 0,01 lota. nie możesz utworzyć mini konta demo więc masz do dyspozycji miniloty 0,1lota przy depo 1000 wychodzi na tosamo. MM powinien być taki sam w każdym przypadku.

A tak na marginesie to masz 100zł depo na mini koncie a więc jesteś już co najmniej 50% w plecy :D

Gdzieś mam taki ciekawą tabelke dotyczącą strat oraz potrzebnego zysku w procentach żeby je pokryć, kwintesencja MM. Jak znajdę to wrzucę.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nie znalazłem tabelki ale napiszę z glowy o co chodzi. Taki obrazowy przykład tego do czego służy MM i RR i dlaczego powinniśmy kontrolowac straty i niepozwolić im rosnąć Myślę, że taka powtòrka przyda się każdemu.

Jakie są proporcje zysków do strat na naszym depozycie żeby być na zero. Czyli Ile procent zysku potrzeba aby pokryć odpowiednią stratę naszego konta.

Jeżeli strata wynosi 20% to potrzebujemy 25% zysku żeby wyść na zero
I dalej odpowiednio:

Strata: 30% potrzebny zysk: 43%
S 40% Z 67%
S 50% Z 100%
S 60% Z 150%
S 70% Z 233%
S 80% Z 400%
S 90% Z 900%

To tylko przykład czym może się zakończyć błąd w odpowiednim dobieraniu SL

Rav pisze:commax napisał:

Zapamietam! Az chyba sobie gdzies to zapisze.
Pablo78 pisze:commax napisał:

hej commax
pozwoliłem sobie wkleić ten cytat, gdyż w pełni się z nim zgadzam. Jak pogrywałem na FW20 to często się kierowałem właśnie jakimiś wskazówkami czy to makro czy innymi a wykres jakoś mi nie był potrzebny:) odkąd jestem na wątku PA już będzie ponad rok to uważam ze wystarczy patrzeć na wykres i czytać jak z księgi
Szukanie potwierdzenia swoich własnych przewidywań jest bardzo częstym błędem na początku. Człowiek ma taką dziwną naturę, że zawsze chce mieć rację i patrząc na wykres stara sie przewidzieć przyszłość i zakreślic kolejny ruch wykresu, wizualizuje część wykresu która dopiero powstanie. W tym celu poszukuje wszystkiego co mogło by potwierdzić jego założenia, znajduje poziomy tam gdzie ich niema, rysuje TL tak żeby pasowały, znajduje formacje które nieistnieją Wszystko poto żeby utwierdzić się w przekonaniu, że ma rację. To jest naturalna ludzka a przede wszystkim podświadoma reakcja w przypadku znalezienia się w środowisku całkowicie nieprzewidywalnym.
Człowiek jest tak poprostu skonstruowany i niema się czemu dziwić. Chodzi tylko o to, żeby sobie to uświadomić i starać sie wyeliminować takie reakcje przy pracy z wykresem. Jak wszyscy przecież wiemy wykres w samej swojej naturze jest nieprzewidywalny a każda próba przewidzenia jego zachowań jest z góry obarczona błędem żeby nie powiedzieć niemożliwa. Jedyne na co możemy mieć wpływ to prawdopodobieństwo zaistnienia określonego ruchu które powinniśmy przechylić na swoją stronę, ale do tego potrzebne są dane z wykresu który już powstał a nie dopiero powstanie. Im szybciej sobie to uświadomisz Rav tym lepiej dla Ciebie i Twojego depo!

ODPOWIEDZ