Nie znalazłem tabelki ale napiszę z glowy o co chodzi. Taki obrazowy przykład tego do czego służy MM i RR i dlaczego powinniśmy kontrolowac straty i niepozwolić im rosnąć Myślę, że taka powtòrka przyda się każdemu.
Jakie są proporcje zysków do strat na naszym depozycie żeby być na zero. Czyli Ile procent zysku potrzeba aby pokryć odpowiednią stratę naszego konta.
Jeżeli strata wynosi 20% to potrzebujemy 25% zysku żeby wyść na zero
I dalej odpowiednio:
Strata: 30% potrzebny zysk: 43%
S 40% Z 67%
S 50% Z 100%
S 60% Z 150%
S 70% Z 233%
S 80% Z 400%
S 90% Z 900%
To tylko przykład czym może się zakończyć błąd w odpowiednim dobieraniu SL
Rav pisze:commax napisał:
Podstawowa pułapka psychologiczna!
Nie szukaj potwierdzenia własnych założeń. Nie graj tego co myślisz ale to co widzisz.
Zapamietam! Az chyba sobie gdzies to zapisze.
Pablo78 pisze:commax napisał:
Podstawowa pułapka psychologiczna!
Nie szukaj potwierdzenia własnych założeń. Nie graj tego co myślisz ale to co widzisz.
hej commax
pozwoliłem sobie wkleić ten cytat, gdyż w pełni się z nim zgadzam. Jak pogrywałem na FW20 to często się kierowałem właśnie jakimiś wskazówkami czy to makro czy innymi a wykres jakoś mi nie był potrzebny:) odkąd jestem na wątku PA już będzie ponad rok to uważam ze wystarczy patrzeć na wykres i czytać jak z księgi
Szukanie potwierdzenia swoich własnych przewidywań jest bardzo częstym błędem na początku. Człowiek ma taką dziwną naturę, że zawsze chce mieć rację i patrząc na wykres stara sie przewidzieć przyszłość i zakreślic kolejny ruch wykresu, wizualizuje część wykresu która dopiero powstanie. W tym celu poszukuje wszystkiego co mogło by potwierdzić jego założenia, znajduje poziomy tam gdzie ich niema, rysuje TL tak żeby pasowały, znajduje formacje które nieistnieją Wszystko poto żeby utwierdzić się w przekonaniu, że ma rację. To jest naturalna ludzka a przede wszystkim podświadoma reakcja w przypadku znalezienia się w środowisku całkowicie nieprzewidywalnym.
Człowiek jest tak poprostu skonstruowany i niema się czemu dziwić. Chodzi tylko o to, żeby sobie to uświadomić i starać sie wyeliminować takie reakcje przy pracy z wykresem. Jak wszyscy przecież wiemy wykres w samej swojej naturze jest nieprzewidywalny a każda próba przewidzenia jego zachowań jest z góry obarczona błędem żeby nie powiedzieć niemożliwa. Jedyne na co możemy mieć wpływ to prawdopodobieństwo zaistnienia określonego ruchu które powinniśmy przechylić na swoją stronę, ale do tego potrzebne są dane z wykresu który już powstał a nie dopiero powstanie. Im szybciej sobie to uświadomisz
Rav tym lepiej dla Ciebie i Twojego depo!