Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Asmo wielki szacun, gratuluję udanego tradu.

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rav »

Milo zobaczyc tak wielkiego posta napisanego na moj temat. Wielkie dzieki commax za zainteresowanie ;) Wlasnie tego mi trzeba, kogos kto mi pokaz PALCEM co robie zle a co niedobrze.
commax pisze: Jeżeli chcesz jakiejś porady co do Twojego setupu to najpierw napisz jakimi kryteriami się kierowałeś biorąc ten setup?
Przyznaje sie, masz racje! Ten setup nie byl za dobrym przemysleniem (zlapalo mi nawet tego 100 pipsowego S/L'a :p) Chyba oparlem sie za bardzo na Fibonaccim, a tak naprawde to tylko na nim. Myslalem ze przebije linie trendu. Poza tym zauwazylem w waszych setupach ze wiekszosc gra na buy (long). Mam rozumiec ze na sell gra sie trudniej, ciezko taki moment wylapac?
commax pisze: Jeżeli masz konto demo to skonfiguruj je tak żeby mniej więcej odpowiadało wysokością depozytu na jaki sobie możesz pozwolić w realu.

Ogromny stop loss! Gigantyczny TP! chcesz sobie za tydzień kupić BMW?
Kont demo jest po to żeby symulować rzeczywistość więc tak jak pisałem wyżej, stwórz sobie jak najbardziej realne warunki do tradingu i wtedy ćwicz.
Niby wiem ze te pieniadze tak szybko nie przyjda a jednak gdzies w podswiaodmosci mam ta mysl i dlatego robie wlasnie tak jak robie. Ale dobrze napisales:
commax pisze:Myślę że musisz się troszkę ostudzić bo rynek szybciutko zrobi to za ciebie.
Studzi mnie i to rowno :p

Co do stop lose'a. Jesli sie obserwuje wykresy na H4 albo D1 to sa tam bardzo duze wachania cen, wiec ciezko jest ustawic S/L malego tak zeby nie wywalilo z rynku. Dlatego tez troche mnie dziwi to jak tutaj ustawiac S/L i grac na takich duzych ramach czasowych.
Jesli chodzi o konfiguracje konta demo to wlasnie tak robie. Nie gram z 1mln na koncie tylko mam 1000zl, zeby pozniej jak przejde na real money nie bylo za dziwnie.
commax pisze: Poczytaj o money management i risk reward.
Na temat MM i RR czytalem to:
http://topfxsignals.com/pl/2010/12/mech ... do-ryzyka/

Lecz nie rozumiem czegos. Juz nie pierwszy raz sie spotkalem z takim opisem i nadal nie kumam. Pozwole sobie zacytowac

"Musisz zarządzać trade’m przez zamknięcie 60-70 % pozycji na RR ok 1:1 i resztę przytrzymać"

O co chodzi z tym zamknieciem 60-70% pozycji? Co, mam 'trejd' podzielic jakos na pol? Jednej czesci mam pozwolic leciec dalej a jedna juz zamknac? Jak? Nie rozumiem.

Co to MM to chodzi o to zeby nigdy nie ryzykowac wiecej niz 2-3% konta, tak? Czyli, jesli mam 1000 zl i przy locie 0.01, gdzie 1 pip wynosi 0.30zl, stawiam stopa takiego zeby w razie by rynek mial mi go zlapac to maksymalnie ma mi zabrac 30zl z tego 1000, tak? Bo tak wychodzi ze 30 zl to 3% z 1000zl :p Dobrze to rozumiem czy o co innego chodzi?

Dziekuje za zainteresowanie,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

Co myslicie o tym :?:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Linia trendu zostala przebita. Pozaznaczalem trzy linie wsparcia i oporu. Sadze ze linia numer 1 ktora byla wczesniej oporem a nastepnei wsparciem jest teraz najwazniejsza. Wyglada na to ze bedzie wsparciem na nowo. Ale jak moge sie upewnic (wiem ze na FX nie jest nic pewne ;) ), dac sobie samemu jakies argumenty ze cena nie przeleci znowu w dol przez linie numer 1? Poza tym wyglada to na formacje wiadra, wiec zdaje sie ze bedzie odwrocenie trendu. Czy dobrym pomyslem byloby zajecie pozycji long w miejscu gdzie jest zielona kreska? Jesli tak to teraz skad wyciagnac jakiekolwiek argumenty ktore by powiedzialy jak dlugi moze byc ten wzrost (jaki T/P)? Jesli jednak sie myle i nie jest to dobry pomysl to tez prosze napisac dlaczego.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rav
Bywalec
Bywalec

myyyt pisze:USD/JPY przez 2 dni dał zarobić.
Asmo zrobil to w pol dnia :D

Awatar użytkownika
Lunaris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lunaris »

Witam Panowie w Nowym Roku!!!

Co powiecie na sytuacje króra się pojawia na Złocie?
Ja widzę to tak: wielokrotne miejsca wsparcia i oporu (flip), pojawił się ładny pinbar na 23,6 fib, więc warte obserwowania i jeśli cena przebije poziom nad górną czerwoną linią to można by brać longa zgodnie z trendem.
Pojawiła się trzeci raz góra od której cena zeszła w dół, czy możliwa jest większa korekta?

Obrazek

p.s. Hej Asmo, z niecierpliwością czekam na zapowiedziane filmy odnośnie wyjścia z pozycji.

p.s. 1 witaj Rav wśród początkujących

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Ale jak moge sie upewnic (wiem ze na FX nie jest nic pewne ), dac sobie samemu jakies argumenty ze cena nie przeleci znowu w dol przez linie numer 1
Czekaj az zwiększy sie prawdopodobieństwo. Średnia kroczaca,Fibbsy,dyweregencja no i sygnał wejścia czyli Pin bar albo Engoulfing. USD miał dzisiaj dobry dzień ale doszedł do oporu, nie wiem czego sie spodziewać.

Jedyna sytuacja której był bym w miarę pewien to short od tej zielonej lini, Jeżeli był by sygnał do wejścia, albo cos takiego:

Obrazek
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Lunaris pisze:Witam Panowie w Nowym Roku!!!

Co powiecie na sytuacje króra się pojawia na Złocie?
Ja widzę to tak: wielokrotne miejsca wsparcia i oporu (flip), pojawił się ładny pinbar na 23,6 fib, więc warte obserwowania i jeśli cena przebije poziom nad górną czerwoną linią to można by brać longa zgodnie z trendem.
Pojawiła się trzeci raz góra od której cena zeszła w dół, czy możliwa jest większa korekta?

p.s. Hej Asmo, z niecierpliwością czekam na zapowiedziane filmy odnośnie wyjścia z pozycji.

p.s. 1 witaj Rav wśród początkujących
Może zadziała ale Ja bym sobie odpuścił, jest masa o wiele pewniej wyglądających setupów, wystarczy poczekać :) Jak dla mnie korekta musi kiedy nastąpić chociaż może to jest właśnie ona. Jakiś dziwaczny Elliotowy trójkąt.

Dzięki za doping ostatnio cienko z czasem przez postanowienia nowo roczne ale postaram sie cos wrzucić niebawem.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

bigben pisze:Witam,

Udany początek AD 2011.

Sell E/U + 124 pipsy
Buy A/U -42 pipsy

Obrazu z A/U nie wklejam bo to był "naked trading". Wtopa ale Kangur zrobił swietną robotę jako hedge krótkiej na E/U dzięki czemu długo ją przytrzymałem z czym mam na ogół problem. Stan mojego konta po 2,5 miesiącach tradingu + 15 %. W grudniu niewiele było transakcji a przyrost stanu konta skromny.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
No i piekna dyweregencja, tylko pin bar troche kulawy :wink:

:clap:

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

czerwinek pisze:Asmo wielki szacun, gratuluję udanego tradu.
Dzięki. Potęga PA :D polowa pozycji ze stołu, stop na BE, patrzę uważnie czy znajdzie wsparcie na 83.00.

4:00 w nocy ?? Cholera przydalo by sie pomyslec o snie :shock:

Happy Trading :)

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

hej price-owcy :lol:

propozycja na zagranie jak na załączonym:
poziom oraz możliwy pinbar zapraszam do sykusji

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

ODPOWIEDZ