Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Wirus pisze:Może czasem warto spojrzeć na wykres liniowy?

Na W widać H&S (head and shoulders) RGR, niby kierunek mamy, tylko kiedy wejść ? ;-) Nie mam tak dużego konta żeby taki duży SL ustawiać .

Ale Wirus wzrok masz dobry ;-)
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:
Z serii cytatów " Forex to łatwe pieniądze zarobione najtrudniej w życiu" coś w tym jest ....

AUSUSD wg. mnie nie zamknęło się to 98.300 więc szukałbym pozycji krótkiej tak na 98.550 z krótkim SL powyżej, bo jeśli zamknie się świeca dzienna powyżej to pójdzie w górę, jeśli nie to liczę na TP w okolicach 97.500 ostatecznie 96.700.

SL na tej parze jest dosyć dotkliwy bo może dojść do 99.
Jest to trudna para trzeba obserwować cenę,
która musi się bardziej zdecydować.
Ja bym tego nie grał. M,W,D jest trend spadkowy.

Pełna zgodna odnośnie trendu... W sumie to chciałbym przyłączyć się do sprzedających, ale nie można nie brać pod uwagę, że na wykresie 4H pojawiły się obronne piny. Hipotezę najbliższego zachowania pary przedstawiam na wykresie 4H.

A tak na marginesie, u brokerów zza Oceanu cena poszykowała parę chwil przez zamknięciem rynku z 0.9817 na 0.9842.... U nas brokerzy tego nie odnotowali.

Do Asmo--

chłopie, niby wróciłeś, ale jakby cię nie było...
Szkoda!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pablo101
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

Cześć. Chłopaki co sądzicie o tym?
1. Z trendem
2. Dyweregencja
3. Sygnał - objęcie bessy.
4. mały minus - TF MONTH- ly!!!

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold , teoria spiskowa czyli jak grubi mogą wyrąbać

pablo101

wszystko pięknie, ale jaki planujesz s/l??? :D
Z perspektywy miesięcznego wykresu , rynek jest mega prosty.. ale nie do zjedzenia... :roll:

Chcę się podzielić z wymianą zdań między mężem szwagierki, a mną.

Seba uczy się wykresów świecowych i ma swoje wyczucie fundamentów w skali globalnej. Na złocie, jak widać, cena zareagowała na strefę wsparcia i mamy wstępnie dwie ładne świece.. więc Seba widzi perspektywy wzrostu, a mnie ostatnio natchnął Darek Świerk, który mówi, ze żeby wytrwać na rynku należy próbować rozumieć .. sposób myślenia dużych graczy..

Więc spróbowałem i to jest to , co odpisałem przyjacielowi:

Wszystko możliwe (powrót trendu up. dno uklepane) , ale ,.... może grubi szykują pułapkę dla tych, co właśnie myślą "do trzech razy sztuka"..
Mam pytanie --- jak teraz ustawić s/l?
Przecież , logicznie biorąc powinien być poniżej tych obronnych młotów, a więc musiałby być bardzo duży....
Więc tutaj ciężko będzie teraz skorzystać z tego ruchu.
Teoretycznie prościej będzie sprzedać, gdy cena dojdzie do oporu i zacznie się telepać z niepewności (np jakieś doji na wykresie dziennym) dlatego, że wtedy będzie można ustawić racjonalny i nie wysoki s/l..
Oczywiście , jest też prawdopodobne, że już teraz nastąpi powrót mega hossy na złocie i wszelkie opory padną jak zapałki..

A teraz na koniec taka myśl -- złoto to rynek globalny, tu mamy setki tysięcy (jeżeli nie miliony ) traderów z dużymi i mniejszymi pieniędzmi..
Więc pomyślmy o tych, co kupili długoterminowo -- gdzie ustawili s/l ? już wiesz, gdzie...
Pewno tak zrobili po 1 , 2 i teraz 3 fali wyprzedaży...
A więc poniżej tych młotków możemy się spodziewać dziesiątek tysięcy zleceń ...... sprzedaży......!!!!!

Pomyśl teraz , co się stanie na wykresie jeżeli jakimś cudem, jakiś duży kapitał zagra na to, by te s/l wyczyścić??
Co stanie się na wykresie, jak zrealizują się lawinowo te s/l i jakie pieniądze zgarnie ten, kto wtedy byłby w kontraktach na sprzedaż?
Więc zadam teraz pytanie -- jak myślisz... czy ten wariant nie kłębi się w głowie jakiegoś dużego funduszu (lub kilku) ....
Przecież to by było zagranie życia. Miliardy dolców w kieszeni!!

A więc jak dla mnie teraz ten wykres jest ZBYT CZYTELNY..:))
Daję więcej szans, że stanie się właśnie tak... złoto szybciej złamie te młoty , bo są bardzo czytelne.
Może nie za tydzień, może nie za dwa, ale... dosyć szybko!

I tak jak byłem zwolennikiem próby kupowania to... teraz chcę być z dala od tego rynku..

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

pablo101 pisze:1. Z trendem
2. Dyweregencja
3. Sygnał - objęcie bessy.
4. mały minus - TF MONTH- ly!!!
Męczyłem tę parę w zeszłym tygodniu i w zasadzie poszła zgodnie z moim planem , lekko powyżej poziomu TP2 cena poszła ostro w dół.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... start=2610

Na W TF cena zamknęła się na granicy 79, chociaż poziom był ten pod koniec dnia 3-4 razy testowany.

Jeśli bym był w tym trejdzie to TP ustawiłbym na poziomie 78.800, bo tam jest potencjalny poziom, gdzie cena może zareagować mocnej lub co bardziej prawdopodobne wejść w konsolidację (konsolę, cluster) zrobić RET do 79.300 i spać poniżej 76, ale najpierw musi dojść do 78.800 ;-)

SL agresywny 79.500 lub mniej 79.180.

pablo101
Gaduła
Gaduła

Re: Gold , teoria spiskowa czyli jak grubi mogą wyrąbać

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

[quote="zbyszek_w"]pablo101

wszystko pięknie, ale jaki planujesz s/l??? :D
Z perspektywy miesięcznego wykresu , rynek jest mega prosty.. ale nie do zjedzenia... :roll:

Jest to moje pierwsze zagranie na tak dużm TF. Wiem, że SL jest mega ale zagranie jest na mikro lotach :wink: Mimo to jest to dużo kasy do stracenia. Ale inaczej nie można tutaj zagrać. Moje depo wytrzyma w razie porażki.

Co do złota to Zbyszek zgadzam się z Tobą, ale myślę, że mozna zaryzykować takie zagranie. zerknij na TF- W - zobacz mamy tu trójkąt zniżkujący, moim zdaniem zacznie się dziać dopiero po czytelnym wybiciu z niego górą lub dołem - tego nie wie nikt. Takie moje przemyślenia :wink:

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

zbyszek_w pisze:Mam pytanie --- jak teraz ustawić s/l?
Przecież , logicznie biorąc powinien być poniżej tych obronnych młotów, a więc musiałby być bardzo duży....
Więc tutaj ciężko będzie teraz skorzystać z tego ruchu.
Teoretycznie prościej będzie sprzedać, gdy cena dojdzie do oporu i zacznie się telepać z niepewności (np jakieś doji na wykresie dziennym) dlatego, że wtedy będzie można ustawić racjonalny i nie wysoki s/l..
Oczywiście , jest też prawdopodobne, że już teraz nastąpi powrót mega hossy na złocie i wszelkie opory padną jak zapałki..
Z mojego punktu widzenia tzn. nie mając zajętej pozycji na złocie poziom który teraz może być testowany to 1605 jako górna granica konsolidacji, dlatego tak w perspektywie krótkiej tak bym to widział ze SL na poziome 1577, czyl póki co nic interesującego nie wisi w powietrzu.
zbyszek_w pisze:I tak jak byłem zwolennikiem próby kupowania to... teraz chcę być z dala od tego rynku..
W pełni się zgadzam, chyba Commax zaznaczył na złocie poziom z którego będzie atakował. Wg. mnie tak na 1450 zacznie się dziać coś ciekawszego.

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

e/g ktos o tym mysli niby trend jak rzadko, tylko te poprzednie 4 swece?

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

AUDUSD

Okazało się, że granie pod formację harmoniczną, albo po prostu z trendem, znowu świetnie się opłacało o rys 4H.
Natomiast na wykresie dziennym sytuacja jest ciekawa, jest możliwa formacja ostatniego objęcia, bowiem podaż potestowała lukę hossy (wyczyściła s/l) i kurs jakby powoli wracał.
Jeżeli to się stanie i jutro będziemy tu mieli silną białą świecę może tu być kilkusetpipowa korekta...

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Zbyszku nie wiem gdzie miales wejscie ale ta harmoniczna to troche naciagana , wiesz jak mamy podwojne dno (prawie , mozna dyskutowac) to raczej bym sie zastanowil ....
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

ODPOWIEDZ