Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 921#246921
Fesiek pisze: To zacznie być skalping tyle, że na większym interwale.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 952#246952
asmodeus8 pisze:Scalping z tygodniowych heheheh, dobre
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 463#284463
asmodeus8 pisze:Szybkie jednodniowe skalpy z dziennych to jest to co działa dla mnie najlepiej.
Czyli na Fx króluje skalping. Jak pewnie zauważyliście skaczę po tematach, systemach i journalach i w większości przypadków sprawdza się fakt, ze kiepskie RR ale szybkie branie zysków + skuteczność = sukces.
Wyjątkiem jaki znalazłem jest inwestor86, który ma przyzwoity wynik kilkudziesięciu procent miesięcznie z przyzwoitym RR. Przynajmniej z założenia jest przyzwoity bo inwestor bierze zyski wcześniej. Szacunek.

asmodeus8 pisze:Gdyby połączyć dzienne świece, z szukaniem wejść z mniejszego TF na reteście formacji. I brać zyski na pierwszym dziennym TP.
Już Wa$$kill o tym pisał.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 281#238281
Wa$$kII pisze:1.Czekam na pinbar lub outsidebar (Engoulfing - jak zwał tak zwał) lub DBHLC, na interwale minimum dziennym.
2. Jeśli jest formacja wystarczająco silna schodzę na mniejszy interwał i szukam wejścia. Moment wejścia ma być w kierunku formacji, po korekcie. SL 20-30 pips TP różnie nawet kilkaset pips.
Nie wiem jak u was ale u mnie to jest tak, że ja to wszystko wiem. Tylko jakoś nie potrafię tego zastosować w praktyce. Śpieszy mi się gdzieś i jakoś nie mam cierpliwości czekać na setup. Wydaje mi się, że otworzę MT4 popatrzę na wykres i zobaczę setup - jakiś S/R, fibo - o! wchodzę i potem SL. Muszę chyba zmienić podejście z "Dzisiaj i idę na rynek" na "Może dzisiaj będzie setup. Może."
Pipsów życzę.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Asmo,

moje spojrzenie na parę GBP/JPY (wykres dzienny) zakłada dłuższy moment trendu bocznego opartego być może na formacjach harmonicznych, fałszywych wybiciach i ponownych testach wsparć - oporów, nim nie nastąpi wybicie istotne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Zbyszek ja bym w inny sposób do tego podchodził. Mnie się wydaje, że nie ma co w FX zakładać co się stanie na dłuższą metę, itp, bo i tak nie masz szans tego przewidzieć, z drugiej strony po co to przewidywać, możesz tam jakąś analizę mieć i jak za jakiś czas formacja harmoniczna wypełni się do zagrasz BUY. Ale teraz nie ma co się zastanawiać czy ta formacja będzie miała miejsce czy nie. Na FX ważne jest to co jest tu i teraz i lepiej na tym się skupić. Jeżeli formacja harmoniczna będzie miała się wypełnić to starasz się ją dopiero obserwować jak zawróci w punkcie C i będzie zmierzała do punktu D.
To tylko moje zdanie, ale wróżenie z fusów i zakładanie, że za miesiąc cena może tam dojść to zbyt długa strata czasu a w między czasie można analizować co się dzieje tu i teraz :)
Zaznaczam, że to moja opinia, może ktoś inny podzieli się spojrzeniem na te sprawy ?:)
Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

czerwinek pisze:Zbyszek ja bym w inny sposób do tego podchodził. Mnie się wydaje, że nie ma co w FX zakładać co się stanie na dłuższą metę, itp, bo i tak nie masz szans tego przewidzieć, z drugiej strony po co to przewidywać, możesz tam jakąś analizę mieć i jak za jakiś czas formacja harmoniczna wypełni się do zagrasz BUY.
Hej!

Rozumiem twoje argumenty, na swoją obronę powiem tylko, że na forex obracamy się zawsze w sferze wniosków hipotetycznych. Rysując domniemane formacje w oparciu o fibo i linie oporu - wsparcia tworzę sobie coś w rodzaju własnego ale hipotetycznego wskaźnika.
Nic więcej i nic mniej.. Ale, ok, powstrzymam na jakiś czas swoją malarską żyłkę. :oops:

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

:) nie powstrzymuj malarskiej żyłki, rysunki są jak najbardziej na miejscu, pozwalają dużo zobaczyć i dają pewność siebie tak mi się wydaje :)

Poza tym jeżeli z Twojego rysunku cena z punktu C będzie dążyła do punktu D to jest duże prawdopodobieństwo na udany setup w longa :)

poza tym jak już wcześniej pisałem, jezeli Twoje analizy będą się sprawdzać to możesz grać na demo kilkanaście wejść z punktu B i zobaczysz jeżeli bedziesz miała zadowalającą skuteczność to może to będzie Twój sposób na tradowanie :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

do tego chyba trzeba dazyc, jedna swieczka dzienna zysku super, reszte trailingowac, pojdzie to pojdzie, nie to nie, rzadko jeden pinbar odwraca trend na tuzin swieczek, a tu cos wzorcowego chociaz wiadomo ze na gotowym wykresie wszystko fajnie wyglada w zyciu juz duzo gorzej, o moich traidach nie ma co pisac porazka za porazka :|
http://www.forexfactory.com/attachment. ... 1298723054
i wczoraj byla szansa na ksiazkowe wejscie na gbp/ nzd podwojny szczyt na oporze i druga swieczka zamknieta powyzej, do tego dzis przebicie poprzedniego szczytu bez zadnego cofniecia, no coz ale bylo minelo teraz ide zarabiac na swoj depozyt;)

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

AUD/USD

Taki figiel dla wszystkich co sa jeszcze w krótkiej :)

Przynajmniej jestem na zero po stratach wczoraj, zamknięte juz.

Obrazek
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

ka7 pisze:o moich traidach nie ma co pisac porazka za porazka :|
Hej,

proponuję, byś je właśnie tutaj dawał, tak jak Asmo opisuje swoje niepowodzenia (i sukcesy naturalnie też). Może wtedy ktoś z nas mógłby zobaczyć jakie ewentualnie popełniasz błędy w wchodzeniu w pozycje. Ja na forex gram bardzo mało , ale jak będę wchodził, też będę opisywał swoje pozycje, co i dlaczego wszedłem itd.. .

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Fesiek pisze:
Czyli na Fx króluje skalping. Jak pewnie zauważyliście skaczę po tematach, systemach i journalach i w większości przypadków sprawdza się fakt, ze kiepskie RR ale szybkie branie zysków + skuteczność = sukces.
Wyjątkiem jaki znalazłem jest inwestor86, który ma przyzwoity wynik kilkudziesięciu procent miesięcznie z przyzwoitym RR. Przynajmniej z założenia jest przyzwoity bo inwestor bierze zyski wcześniej. Szacunek.
Ja mam wrażenie ze rynek jest koszmarnie "choppy" teraz, tak jak by gralo sie w konsolidacji. Poza tym lets face it, rozmiar naszego demo nadal nie pozwala nam na long termy. Wiec takie budowanie konta to chyba najrozsądniejsza taktyka.

edit: Z drugiej strony po co nam long termy ? Pips to tylko pips od ciebie zalezy jaka bedzie mial wartosc. w pare sekund moze zrobic tyle samo co przez dwa tygodnie (albo stracic) zalezy na ile MM pozwala.

Wa$$kII pisze:1.Czekam na pinbar lub outsidebar (Engoulfing - jak zwał tak zwał) lub DBHLC, na interwale minimum dziennym.
2. Jeśli jest formacja wystarczająco silna schodzę na mniejszy interwał i szukam wejścia. Moment wejścia ma być w kierunku formacji, po korekcie. SL 20-30 pips TP różnie nawet kilkaset pips.
To ma sens ale czuje ze trzeba zrobić back testy. Chętnych do projektu zapraszam na priv.
Nie wiem jak u was ale u mnie to jest tak, że ja to wszystko wiem. Tylko jakoś nie potrafię tego zastosować w praktyce. Śpieszy mi się gdzieś i jakoś nie mam cierpliwości czekać na setup. Wydaje mi się, że otworzę MT4 popatrzę na wykres i zobaczę setup - jakiś S/R, fibo - o! wchodzę i potem SL. Muszę chyba zmienić podejście z "Dzisiaj i idę na rynek" na "Może dzisiaj będzie setup. Może."
Pipsów życzę.

Juz dawno stwierdziłem ze wszyscy zabieramy sie do tego od tylu. Szukamy systemu i hajda na grubego zwierza. Trzeba by stworzyć jakąś metodologie nauczania tradingu która najpierw solidnie wprowadzała by w statystykę, psychologie, prawdopodobieństwo, MM i zdrowy rozsadek. Na samym końcu dopiero systemy.

Z commaxem mamy baaardzo wczesna Alphe projektu. Jak czas pozwoli to weźmiemy sie do pisania. Oczywiście wszelka pomoc i pomysły mile widziane. Ma to być blog wiec coppy writerzy, graficy i cala ta banda, co sie na tym zna mile widziana.

Happy trading : )
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 17:44 przez asmodeus8, łącznie zmieniany 2 razy.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

Pełnomocnik pisze:Pablo78
Jak to Asmo zgrabnie ujmuje - sikasz pod wiatr... :lol:
Co byś sobie nogawek nie pomoczył... :twisted: :mrgreen:

edit - tez poluje na kabla ale UP gdzieś tak z poziomu 1.61500
a Ty pewnie masz tam TP...?
Jak narazie idzie w twoją srone.. :)

hej pełnomocnik

czy sikam pod wiatr?????????? hmmmmmmm może ale jakby spojrzeć na i przeanalizować wszystkie nasze wejscia to gra się pod prąd (sika :) ) często ważny jest poziom więc cabel na którym złapałem stopa okazał się poziomem słabym a PIN chyba nie był zły na aud/usd jeszcze do stopa brakuje i sądzę ze wielu zagrało na cablu tego pina i są teraz podbonie jak ja zniesmaczeni jego słabością :D
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

ODPOWIEDZ