( Po piewsze) A wg. mnie tracą bo muszą tracić, wynika to z samej mechaniki gry o sumie zerowej(ujemnej) i opłat/spreadu, wynika to z tego, że aby zarobić dużo (nikt nie chce mało) to po prostu trzeba zwiększyć ryzyko i tyle. (pomijam, względy psychiczne, granie jak hazardzista itp.). i wyniakto z "po drugie"Ignac pisze:Piszę tylko o pewnym spostrzeżeniu i alternatywnej propozycji odpowiedzi na pytanie dlaczego retaile tracą konsystentnie pomimo iż wiedza o tym jak zarabiać na rynku wydaje się być powszechna.
(Po drugie) cała ta dostępna wiedza jest g. warta..taka prawda..
- całe te rady pseudo psychologiczne, w dużej części jedyne co mogą zrobić to zwolnić dynamikę bankructwa..nie odwrócą szali na wygraną.
- AT? To pewna forma artyzmu, nie ma niczego (i nie może być) czegoś co da się jednoznacznie udowodnić, że to działa. ("argument", że ja zarabiam, nie jest żadnym dowodem)
Co zmieni zrozumienie zasad funkcjonowania rynku (nie jestem pewien co masz dokładnie na myśli) ? Myślę, że niewiele.
- może być, też tak, że rynek jest na tyle efektywny, że ci wygrani są po prostu zwykłą statystyką i tyle, nie ma nic w tym nadzwyczajnego, (oczywiście z punku widzenia retaili, bo nie mogą wpływać w żaden sposób na kurs)
- może też tak być, że to jest faktycznie sztuka która sie niektórym udaje, bo ich umysł wymyślił pewną filozofię(nie opisywalną) która działa na pewnym wycinku czasu (ten wycinek może być równy nawet dużej części życia),a to co kreślą jest próbą zracjonalizowania ich decyzji... (to tak jak kiedyś w jakimś badaniu (nie pamiętam szczegółów) gość chyba miał "rozdzielone" półkule, i badacze potrafili wpłynąć na jedną z półkul i sprowokować jakieś działanie, gdy bo pytali dlaczego to robi, bardzo szybko (druga pólkula) znajdywał "racjonalne" wytłumaczenie. i tu może być podobnie).
Wg. małe szanse aby istniała jakaś forma wiedzy, żeby drastycznie odwrócić statystyki wygranych vs przegranych w dłuższym okresie czasu. To nie jest coś czego się uczy jak np. mnożenie w słupku, gdzie poznajesz zasadę i już potrafisz "wszystko" wymnożyć.