BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

A takie coś mnie interesuje. Zwłaszcza na M5 lub M15.
Czyli musimy mieć target, czyli BO nasz profit do zjedzenia, czasami ewentualnie ekstremum.
Następnie po FBO czekamy no BO w naszym kierunku i najlepiej jak mamy potwierdzenie na naszym BO w postaci wicka czyli knot w kierunku strat i ciało w naszym. Po prostu widzimy że rynek idzie w kierunku który chcemy aby szło. Takie niby proste ale wymaga wg mnie cierpliwości i spokoju i czekania na te okazje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

I drugi przykład i dobranoc :-)
Mamy do zjedzenia profit co widać na H1 czyli BO.
Na wykresie M15 następnie mamy tak, próba pojscia po ten profit, mamy pierwsze BO (1) i najlepiej dla mnie jakby tam cofneli i zrobili PB ale tak nie było szli w górę i zrobili kolejne BO (2). Następnie zrobili cofkę do tego BO (2) i jest mały knot i ciało w naszym kierunku (3) i wchodzimy. To pozwala jasno określić SL i cel, widać że pną się w górę jedno BO potem drugie od którego obili. I takie trejdy mnie interesują są szybkie i wg mnie w miarę pewny widać w którym kierunku to wszystko idzie. Ktoś powie że to skalp itd, ale to jest to co mnie interesuje widzę profit widzę Bo w moim kierunku po potwierdzeniu widzę gdzie rynek aktualnie podążą :-)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

I kolejny wpis przed rozpoczęciem gry od września:-) Dzisiaj dokończyłem czytać ten dziennik w sumie ja go zakładałem ale jak tak teraz całościowo przeglądałem to mimo wszystko chyba nie był taki zły ten dziennik. Fajnie się z wieloma osobami pisało i wymianą zagrań. Tak swoją drogą chciałbym podziękować Thorezowi za wpisy, na pewno również Bfx (grasz może jeszcze? Siedzisz w forexie?) i również Damfry (mimo iż początkowo nie rozumiałem do końca jest wpisów to teraz po wielu latach pisał również mądre rzeczy).
Tak jeszcze krótko podsumowując muszę sprostować w stosunku do poprzednich postów:-) W tym dzienniku jest naprawdę wiele świetnych wejść i przykładów (a pisałem że też dużo nie ale jak teraz przeglądałem nie było tak źle), chłopaki też dużo świetnych analiz wrzucali i mam nadzieję, że ktoś skorzystał z tego wszystkiego.
Przyczyną moich końcowych porażek było złe zarządzanie, brak cierpliwości i tak jak pisałem w jednym wpisie Thorez że trzeba mieć jaja aby grać bo naprawdę oni robią ciągle to samo pytanie czy Ja/Ty jesteśmy też ciągle robić to samo i czy się nie znudzi i nie zmieniać nieczego, gdyż najprostsza droga jest często najlepsza. Ja w pewnym momencie poczułem się tak pewnie, że wchodziłem wieloma pozycjami gdzie moje konto było na granicy i wiele razy się udawało ale za szybko chciałem dorobić się wielkiej kasy i w pewnym momencie się nie udało kilka razy i koniec, a jak widzisz jak gruba kasa leci to przestajesz myśleć racjonalnie i nagle zapominasz widzieć na wykresie co powinieneś wątpisz w to co robisz i nagle nic nie wiesz. Stąd uważam, że mądrość, uważność, konsekwencja, cierpliwość, odpowiednia zarządzanie i silna psychika to klucz do sukcesu. Jak to wyjdzie ponownie na realu przekonam się niedługo bo co innego też pisać a co innego jak wchodzimy w pozycję ale jestem dobrej myśli i dobrze nastawiony.
Tak w końcowej fazie dziennika widziałem, że Bfx też wchodził wieloma pozycjami więc zastawiałem się czy może nie zrobił tego błędu co ja, a może był mądrzejszy i teraz już jest na wyższym levelu :-)
Więc niedługo ruszamy na spokojnie, jak ktoś będzie chętny udzielać się również i wrzucać analizy zgodnie z tym co ten dziennik prezentował to zachęcam:-)
Jak to wszystko ogranie się to moim marzeniem za parę lat byłoby jakiś fajny kanał na YT czy FB zrobić ale to odległa przyszłość ale swoją drogą marzenia warto spełniać :-)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Jest taka koncepcja piramidowania.
Kłopot z tą metodą to, jak zawsze, poziom TP.
Rzecz w tym, że w historii widzimy idealne przypadki, a ignorujemy te, które nie wyszły.
Dlatego na żywo wszystko pada, bo nie widać prawej strony.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Przykład:
[DAX30]M15.jpg
Grałbyś ten sygnał u góry na Short?
Pokaż gdzie byś wchodził, dokładnie?
I pokaż gdzie byś stawiał TP i SL.

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

Żaden szort na żadnym sygnale. W mojej ocenie i tylko mojej to jedyne słuszne wejście mogło by być jeśli już to zgodnie z panującym trendem po korekcie oznaczone jako numer 1
Obrazek
Oznaczenie 2 jeśli ktoś chciał by na siłe ładować się w szorta to właśnie tam szukałbym ewentualnie wejścia. Jak ktoś chce łapać dołki i szczyty to ok, ale trzeba przeliczyć sobie jak często to się udaje i przemyśleć czy nie lepiej poczekać na jakieś potwierdzenie
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
24 sie 2020, 23:03
Grałbyś ten sygnał u góry na Short?
Pokaż gdzie byś wchodził, dokładnie?
I pokaż gdzie byś stawiał TP i SL.
Po pierwsze bardzo ciężko czyta się Twój wykres jest strasznie dużo jakichś kresek i ciężko to ocenić.
Ale swoją drogą jak bym tam po prostu nie grał shorta. Żeby grać shorta albo bym musiał mieć odpowiednie świece czyli BO i najlepiej cofka do tego BO i dopiero wchodzenia ale tutaj tego nie widzę. To tak jakbym chciał nie wiem przyskalpować.
A najlepiej oczywiście jakbym jeszcze wiedział gdzie chcę iść czyli musiałbym widzieć po jaki profit by szli.
Ale jeżeli chodzi o mnie jak bym w takiej sytuacji nie szukał shorta, to znaczy może bym i szukał ale musiały by inaczej świecy wyglądać.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Panowie:
A niby dlaczego nie tak:
Przykład.jpg

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

@dzikson,
Twoja uwaga odnośnie trendu jest po fakcie, kiedy cena odbiła, i ty to widzisz.
Inaczej byś pisał, gdyby cena spadła.

@czerwinek,
Nie rozumiem dlaczego w tym miejscu uważasz, że koncepcja ZL/FBO/BO nie ma zastosowania?
Czym motywujesz swoją opinię, skoro warunki są spełnione?
W jaki sposób twierdzisz, że nie było BO, skoro wyraźnie jest BO?
Nawet, jeżeli tego z rysunku powyżej nie uznasz za BO, to BO jest tutaj:
Przykład.jpg

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

ninjaproject pisze:
25 sie 2020, 10:59
@dzikson,
Twoja uwaga odnośnie trendu jest po fakcie, kiedy cena odbiła, i ty to widzisz.
Inaczej byś pisał, gdyby cena spadła.
Nie napisał bym inaczej, z tego względu że walka z trendem dała mi tyle razy po zębach że stwierdziłem że za często jestem u dentysty.. Nie oznacza to że nie szukam setupów na odwrócenie, ale jak zapewne zauważyłeś (kiedys gdzies tam wklejałem) szybko zabezpieczam i często mnie wywala.
Wcześniej chciałem napisać że nie sztuka jest analizować lewą strone wykresu, pobawmy się w prawą stronę.. Ale dodałem również że jeśli ktoś chce na siłę wchodzić to jedynym miejscem dla mnie do rozważenia było by to które wskazałem jako nr.2 i nadal uważam że takie miejsca mają sens, a nie to gdzie pojawiła się strzałka.. Pomijając już fakt że wejście wykonał bym na niższym TF'ie i SL ustawił ciaśniej

edit.
Odnośnie trendu, nie po fakcie a na podstawie tego co wkleiłeś, czyli tego że kurs szedł cały czas do góry. Nie opierałem się na trendach wyższego rzędu, ani innych TF'ów a tylko na podstawie obrazka
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

ODPOWIEDZ