BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

I jeszcze inny przykład trochę z mojego nowego podejścia.
Wczoraj mieliśmy taką fajną konsolę na USD/CAD zrobili zmyłkę doszli do górnego BO i następnie właściwy kierunek. Udało mi się trochę w tym posiedzieć. Natomiast myślałem, że szybciej będę szli na dół. Natomiast minusem tego tradu jest że nie widzę BO do którego mieli by iść ale zawsze można przyjąć po prostu że zrobią nowy dołek czyli TP na dolnym ektremum docelowo. Plusem tego wejścia jest to że widziałem co robią i wiedziałem gdzie dokładnie stawiać SL. Jakby cofnęli jeszcze do aktualnego BO widocznego na 3 kresce to może bym jeszcze próbował ponowić wejście jak dali by sygnał ale może być tak że ruszą już beze mnie.
Aktualnie priorytet u mnie to analiza interwałów od W1 do H1 jak targaetów, liqudity i to co się dzieje i starać się prcyzyjnie wejść od M1 do M15.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Miałem rozrysowane to tak, z targetem na dolny BO. Jakbym miał wejść to chciałbym gdzieś w okolicy gornego zielonego prostokąta, ale tam nie wrócili, wiec 2 zielony wygląda sensownie. :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jak widać po czasie bardzo ładnie zanurkowali czyli można przyjąć, że taki układ świec jest bardzo profitowy :-)
Myślę, że kluczowy moment był ten o którym pisałem czyli te fałszywe wibicie już ono nie zostało później naruszone. Drugi możliwe wejście i ładnie to wyglądało to coś poszukać na Twoim górnym zielonym pasku, tam też zrobili fajne FBO i potem mini korektę. Ja tam czekałem ale zabrakło kilku dobrych pipsów na tej mini korkecie i ta świeca była wzrostowa i to mnie niestety zmyliło i nie odważyłem się potem wejść. Ale trejd w ogóle i jak to zrobili godne uwagi i szukania czegoś podobnego w przyszłości :-)

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Szukałem wejscia na edku w S 13.04, ta czarna linia to moja predykcja ruchu ceny wykonana ok 17:00 głównie na podstawie m15. Na H1 dochodzą do ZL, na m15 jest fbo. Na m5 cieżko jakoś było mi w to wejść, zaznaczyłem strzałką gdzie powinienem to zrobić. Jakieś sugestie mile widziane. TP tam gdzie koniec predykcji.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

karp 29 ciężko mi będzie jakieś sugestie dodać jakoś bardzo rzadko skupiam się na edku i kablu, czasami zerknę ale nie żeby tę parę na pamięć znać, obserwuję około 10 par i czasami jak na jakąś się uprę to fajna sprawa bo zaczynasz czuć taką parę.
Tak naprawdę ciężko byłoby mi opisać i w ogóle jakbym miał opisać aktualnie moje zagrania to cholernie trudna sprawa musialbym chyba całą stronę zapisać :-) postaram się skrótowo jak ostatnio wyglądała moja analiza trejdu na CAD/JPY ale to jest jedna ze strategi ogólnie łącze wiele rzeczy co nauczyłem się przez lata + ostatnie nowe rzeczy i widzę że zaczyna to fajnie funkcjnować. Ale ogólnie uważam, że każdy powinien swoją drogę znaleźć co mu najbardziej leży. Ja ogólnie skupiam się na obserwacj rynku i rzeczach typu:BO, FBO, Liqudity, FVG, inverse FVG, ektrema. Ciężko to wszystko byłoby opisać ale staje się to dla mnie naturalne jakoś i łączy mi się to wszystko coraz lepiej. Ale wracając do przykładu CAD/JPY
1.Analiza z W1 pokazał mi że została dotknięte Liqudity i jest duża szansa na odwrót albo chwilowy odwrót na buy
2. Na H4 jakiś czas temu zrobiliśmy być może CHOC ale jakie BOS czyli break out i nowy szczyt.
3. Na H1 wczoraj miałem pierwsze wejście. Liczę sobie takie 3,4,5 i na 6 wchodze czyli w kontynuację trendu. Czyli mieliśmy wybicie (3) potem korekta (4) potem nowy szczyt (5), powrót poniżej (4) czyli zabranie Liqudity i tutaj dodatkowo odbicie od momo i idziemy ponownie po nowy szczyt a przynajmniej po szczyt z (5) czyli moje TP.
4. Dzisiaj wybili nowy szczyt i znowu liczyłem 3,4,5,6. Jednak czułem że dzisiejsza 4 jest za wysoko ale te jest naszym Liqudity widać że było małe odbicie ale z tego co się nauczyłem to jest Indiucment czyli takie fałszywe zebranie płynności a dopiero znowu na momo zrobili odbicie czyli na mojej 6. I na tej 6 próbowałem dzisiaj wejść z M1.
5. Wejście prawie idealne co do pipsa. Idealne wejście dla mnie jest takie że mamy FVG i następnie inversion FVG i były takie dwa miejsca dla odważnych mi sie udało na 1 wejść i cena właśnie idealnie uderzyła w moje TP co do pipsa czy poprzedni high czyli mój punkt 5.
Jak sami widzicie ciężko mi chyba będzie wrzucać moje trejdy bo moja wiedze strasznie ruszyła ale mam to jakoś poukładane ale może to być niezrozumiałe dla większości osób wiec jak pisałem na wstępie każdy musi znaleźć swój sposób aby ugryźć tych kilkanaście kilkadziesiąt pipsów i wtedy czujemy się najlepiej w trejdzie. Wrzucę zaraz jeszcz w kolejnym wątku kilka przykładów co widzę w niedalekiej przyszłości.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Niestety nie można załączyć więcej niż 3 załączniki więc tutaj jeszcze W1

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Co jest godne uwagi dla mnie i na co czekam.
1. AUD/USD już tutaj aktualnie jest ciekawie na Shorta ale jak się uda idealnie by było jakby liznęli to Liqudity gdzie napisałem 4 tam wówczas szuakłbym wielkiego Shorta po potwierdzeniach.
2. USD/CAD nie w tym ale w następnym szukałbym Long jeżeli zabiorą to Liqudity z W1 i nawet byłaby szansa dojść to punktu 4 i wtedy ponownie jazda w dół
3. GPA/AUD z H4. Mieliśmy przebicie w punkcie 3 korekta do 4 następnie nowy szczyt do 5 i teraz jak lizną te Liqudity na H4 to była by idealna szansa na dużą jazdę do góry nawet do punktu 5 chyba że będzie zmiana trendu.
To są moje analizy długoterminowe zobaczę za jakiś czas ile się sprawdziło :-) ale jeżeli z W1 czy H4 faktycznie zaczyna się dziać to co widzę to jest w dłuższym terminie też fajna szansa na dołączanie się po koretkach.
Podsumowując dla mnie aktualnie jest najważniejsze Liqudity z wyższych timeframe ale jeżeli trejduję daytrading to patrzę na aktualny trend z H1 czy M15 ale zawsze wolę być w zgodzie z wyższym timeframe. Aktualnie największym problemem jest wg mnie faktycznie zauważenie tego Liqudity i co rynek robi na nim bo czasami są fałszywe ale to długo historia wyższy timeframe ciężej oszukać ale coraz coraz bardziej układa mi się to w całość i czuję aktualnie dużą przewagę na rynku dzięki wiedzy którą zdobyłem ale podsumowując forex nie jest łatwy i cierpliwość cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość :-)

ODPOWIEDZ