BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

czerwinek pisze:
27 lut 2025, 11:06

Aktualnie może odbili od ekstremum i na D1 może będą szli powoli do tego górnego BO. Ja trend wzrostowy się utrzyma po tym odbiciu to mogą być fajne okazje do elek :-)
No i sobie poszli do tego BO :-) Pięknie
czerwinek pisze:
27 lut 2025, 21:41
Analizując H4 widać że powinni dojść może do tego dolnego BO bo jeszcze w sumie nie było ruszone ale teraz to już ryzyko. I potem może jak odwrócili by to na górze czeka fajne BO ale to pewnie jeszcze sporo czasu minie. Na H4 ładnie to jest widoczne ale trzeba czekać co zrobią jak narazie :-)
I tutaj też pięknie zgodnie z planem.
Chociaż na FX nic planować nie można ale zawsze cieszy jak wstępna analiza potem się potwierdza co ułatwia wejścia. Ale zawsze trzeba mieć rękę na pulsie :-)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nie wiem czy jeszcze ktoś czyta ten dziennik ale aby by fair Ci co może czytają lub kiedyś czytali to muszę napisać, że na razie zaprzestaję prowadzenie tego dziennika. I być może tutaj zaskoczenie ale nie jest powodem to, że konto zostało wyzerowane :-)
Być może wrócę do prowadzenie dziennika lub założę nowy i dam tutaj linka. Powodem tego, że narazie kończę z analizą czy pokazywaniem wejść jest mocne pragnienie zostania profejonalnym traderem :-) Przez wiele lata miałem wzloty i updaki ale zawsze czegoś brakowało. BO, ZL, FBO jest piękne i otworzyło mi oczy na wiele spraw na forex ale jednak w dłuższym terminie zawsze czegoś brakowało. Aktualnie stoję na stanowisku, że w końcu znalzałem brakujący element, który właśnie od jakiegoś czasu testuję i poświecam na testy kilka godzin dziennie, żeby mieć to opanowane do perfekcji. Myślę, że po kątem technicznym jestem już na wysokim poziomie pozostaje dużo pracy nad cierpliwością i zarządzniem kapitałem. Można mieć najlepszy plan ale jeżeli emocje biorą górę lub i finalnie nie trzymasz się planu to żaden nawet najlepszy plan w długiej perpektywie nie przyniesie sukcesu. A to co napisałem chcąć być profesjonalnym traderem też sprawy są kluczowe, a że kocham wykresy lubię na nie patrzeć i analizować to wszystko nie pozostaje mi nic innego jak uczyć się powtarzalności, systematyczności i skupienia na tym co robię. Jeżeli nie wrócę w ciągu pięciu lat to znaczy, że nie dałem rady. A jak wrócę to zrobię jak najwięcej aby przekazać jak najwięcej wiedzy i dzielić się tym wszytkim, gdyż uważam, że zarabianie docelowo tylko z tradingu jest jak najbardziej możliwe mimo iż z tego co wiem to około 5% ludzie tylko zarabia regularnie w tym zawodzie.
W moim tradingu cały czas gdzieś widoczne są FBO, BO i ZL ale kiedyś tylko szukałem po prostu tego nie zwracając uwagi na nic innego co przy dobrym zarządzaniem MM mogło prowadzić do sukcesu jednak nie jest to łatwe. To co teraz testuję, uczę się nie byłoby dokładnie to o czym jest ten dziennik więc nie chciałbym wprowadzać w błąd dlatego nie będę narazie umieszczał tutaj analiz. Chociaż jak wspominałem wyżej metoda która jest zawarta w tym całym dzienniku ma dużą skuteczność i myślę że taka osoba jak Thorez który miał bardzo dużo wpływ na to, że zacząłem się tym wszystkim interesować myślę, że jak najbardziej mogła skutecznie tredować i zarabiać wychodząc odpowiednio z pozycji czy nią zarządzając. Ale przechodząc do meritum w moim tradingu aktualnie będzie pojawiać się:
- Liqudity (płynność): można to odnieść do wcześniejszego FBO, ale rozumiałem to trochę inaczej
- BOS (Break of Structure): można to po części odnieść to do BO z tego dziennika ale tego BO co dawało świecę w kierunku zysków czyli wybicie, przebicie i nastepnie cofnięcie tworząć ZL
- CHOCH (Change of Character): czyli tak naprawdę zmiana trendu (tutaj zależnie bo to zależy od interwałów), można to też porównać trochę do FBO ale nie do końca, ale przykładowo zmiana trendu na niżym interwale czyli doszliśmy do momentu gdzie oczekujemy wejścia i cen przykładowo szła z dołu do jakiegoś BO i tam szukamy wejścia, czyli szła z dołu dochodzi do naszego miejsca szukania wejścia i zmienia kierunek na ten który oczekujemy i zmienia się charakter aktkualnego trendu
- przede wszystkiem i mogłem nawet to na początku umieścić, jak najwiecej wejść w zgodzie z trendem z W1 czy D1 oraz ewentualnie H4 ale musimy znać aktualny kierunek co daje nam więcej pewności i komfortu
- FVG (Fair Value Gap): można to po częsci odnieść do naszego BO czyli takiego wybicia w naszym kierunku gdzie mam czyli docelowo po korekcie będzie to miejsce naszego wejścia, dodatkowo w tym całym wybiciu najlepsze miejsca na wejście to będzie 50% lub więcej tego wybicia, im więcej zrobią korekty do tego miejsca tym jest szansa na mniejszy Stop loss
- analiza sesji, pod kątem AMD (Acumulation, Manipulation, Distribution), często jest tak że na Azji jest jakaś konsola, na Lodynie jest Manipulacja z tej konsoli i właściwy ruch jest na Nowym Yorku
- szukanie minimów i maksimów świecy dnia poprzedniego i próbowanie na tych miejscach szukania wejść, jeżeli chcemy iść w dól to szukam wejścia na high poprzedniej świecy z D1 a jak chcemy iść w górę to szukam wejścia na low z dnia poprzedniegio co nam finalnie może dać z tego dziennika naszego FBO a tak naprawdę Liqudity. Wiadomo że rynek jest różny ale to często daje nam największy ruch i bardzo bezpieczny ale nie pojawia się codziennie :-)
To tak w skrócie tyle :-)
W sumie dla mnie to jest Price Action prawdziwe. Cena tak naprawdę musi nabrać płynności czyli Liqudity (w moim starym rozumienie najczęściej będzie to FBO) i szuka miejsca gdzie chce podążać i następnym miejscem powinno być inne Liqudity. Ale różnie można do tego podchodzić z tego dziennika naszym celem może być to też BO lub ekstremum. Poza tym uważam, że każdy musi znaleźć swój sposób na traiding i nie ma jednej najlepszej metody. Mi chyba najbardziej pasuje ogarnianie trednu z wyższy interwałów ale też H1 i H4 i doprecyzowanie wejść na M15 czy M5 ale wiedząc, że zawsze cena z wyższych interwałów jest bardziej respektowana to znaczy poziomy z tych interwałów.
Swoją drogą nie wiem czemu takie oczywiste rzeczy jak Liqudity, BOS, FVG jakoś wcześniej nie słyszałem teraz jest to dla mnie najważniejsze pod kątem analizy rynku i świec. Nie wiem jak chciałem być traderem nie mając o tym pojęcia i dlaczego taka wiedza nie jest powszechnie popularna. Może jednak chciałem coś zarabiać ale nie przykładałem się do tego nie uczyłem się nie szukałem wiedzy, myślałem że tylko FBO, BO i ZL to jest grall nie rozumiejąc tego skąd to się bierze. Dodatkowo uważam, że jeżeli chcesz być dobry w tym co robisz to nie możesz szukać jakiś grup, sygnałów od kogoś. Najważniejsza to jest praca, nauka, testy i jeszcze raz praca aby znaleźć swój sposób na trading. W dłuższej perspektywie tylko to Ci pozwoli być niezależnym od nikogo i osiągać dobre wyniki.
Cóż mogę napisać jeżeli kogoś interesuje jak to wszystko działa mogę polecić bardzo dobre kanały z TikToka gdzie jest to wszystko bardzo dobrze wytłumaczone. Są one w języku angielskim ale jak ktoś nie ogarnia to można tłumaczenie włączyć przy oglądaniu:
- @tomcampcoaching
- @amntrading1
Pewnie jest dużo innych dobrych kanałów ale te naprawdę przypadły mi do gustu i rezonują ze mną.
Podsumowując wg mnie najważniejsze jest zrozumienie jak porusza się rynek bez zrozumienia ciężko będzie komuś być dobrym traderem. Jak będziesz to wiedział to wówczas możesz mieć dowolną strategię, która przynosi Ci profit. Jak to przynosi Ci profit to musisz to powtarzać za każdym razem, a do tego potrzebna jest cierpliwość, systematyczność i trzymanie się planu (dyscyplina).

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

Cześć. patrzę na podobne rzeczy. tj. płynność FVG, OB, MSS itp. życzę powodzenia :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Hej, dzięki Tobie również wszystkiego dobrego życzę :-)
Swoją drogą fajna sytuacja na EUR/GBP, mimo iż rzadko na tej parze cokolwiek robię to właśnie dziabnęli liqudity na W1, D1. Jest duża szansa w dłuższym czasie na dużo pipsów w shorta :-) Swoją drogą pod drodze kilka BO do zdobycia :-) heh

Awatar użytkownika
grand116
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: grand116 »

Wróciłem po 10 latach poczytać ten dziennik.

Jackal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jackal »

Czerwinek poszukaj grupy TTraders są na YT i Discordzie. Tam jest wszystko o Twoich FVG, BOS, itd Chyba nic lepszego nie znajdziesz.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

czerwinek, miałem nosa, wpadłem na chwilę i od razu taki długi post do poczytania, wieczorem przysiąde

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Extra czerwinek aż przypadkiem wszedłem zerknać. Potem wrzucę moje 2 predykcje.

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Tak jak obiecałem pare obrazków :)
Wejscie w L na uj, bo FBO na tygodniwym i dziennym, bo jest BO nad nami i tam dąży IMO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

To i ja coś wrzucę. Wg mnie mimo iż ostatnio grałem na sell jakiś czas temu to teraz tak wystrzelili z kopyta po tych wypowiedziach Trumpa, ale wg mnie ciekawa sytuacja na EUR/GBP.
O ile to było liqudity z D1 to może być fajny setup na dłuższy sell. Ale co będzie to okaże się. Ja ogólnie ostatnio też tak mam że staram się być gotowy do wyjścia jak coś mi nie pasuje albo śmierdzi :-)
Ale na H1 fajne momo powstało była cofka i jest szansa na spory sell ale to na kilka dobrych dni :-) Jak bedę chcieli inaczej to też OK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ