BO & FBO
Re: BO & FBO
A takie coś mnie interesuje. Zwłaszcza na M5 lub M15.
Czyli musimy mieć target, czyli BO nasz profit do zjedzenia, czasami ewentualnie ekstremum.
Następnie po FBO czekamy no BO w naszym kierunku i najlepiej jak mamy potwierdzenie na naszym BO w postaci wicka czyli knot w kierunku strat i ciało w naszym. Po prostu widzimy że rynek idzie w kierunku który chcemy aby szło. Takie niby proste ale wymaga wg mnie cierpliwości i spokoju i czekania na te okazje.
Czyli musimy mieć target, czyli BO nasz profit do zjedzenia, czasami ewentualnie ekstremum.
Następnie po FBO czekamy no BO w naszym kierunku i najlepiej jak mamy potwierdzenie na naszym BO w postaci wicka czyli knot w kierunku strat i ciało w naszym. Po prostu widzimy że rynek idzie w kierunku który chcemy aby szło. Takie niby proste ale wymaga wg mnie cierpliwości i spokoju i czekania na te okazje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
I drugi przykład i dobranoc 
Mamy do zjedzenia profit co widać na H1 czyli BO.
Na wykresie M15 następnie mamy tak, próba pojscia po ten profit, mamy pierwsze BO (1) i najlepiej dla mnie jakby tam cofneli i zrobili PB ale tak nie było szli w górę i zrobili kolejne BO (2). Następnie zrobili cofkę do tego BO (2) i jest mały knot i ciało w naszym kierunku (3) i wchodzimy. To pozwala jasno określić SL i cel, widać że pną się w górę jedno BO potem drugie od którego obili. I takie trejdy mnie interesują są szybkie i wg mnie w miarę pewny widać w którym kierunku to wszystko idzie. Ktoś powie że to skalp itd, ale to jest to co mnie interesuje widzę profit widzę Bo w moim kierunku po potwierdzeniu widzę gdzie rynek aktualnie podążą

Mamy do zjedzenia profit co widać na H1 czyli BO.
Na wykresie M15 następnie mamy tak, próba pojscia po ten profit, mamy pierwsze BO (1) i najlepiej dla mnie jakby tam cofneli i zrobili PB ale tak nie było szli w górę i zrobili kolejne BO (2). Następnie zrobili cofkę do tego BO (2) i jest mały knot i ciało w naszym kierunku (3) i wchodzimy. To pozwala jasno określić SL i cel, widać że pną się w górę jedno BO potem drugie od którego obili. I takie trejdy mnie interesują są szybkie i wg mnie w miarę pewny widać w którym kierunku to wszystko idzie. Ktoś powie że to skalp itd, ale to jest to co mnie interesuje widzę profit widzę Bo w moim kierunku po potwierdzeniu widzę gdzie rynek aktualnie podążą

I kolejny wpis przed rozpoczęciem gry od września:-) Dzisiaj dokończyłem czytać ten dziennik w sumie ja go zakładałem ale jak tak teraz całościowo przeglądałem to mimo wszystko chyba nie był taki zły ten dziennik. Fajnie się z wieloma osobami pisało i wymianą zagrań. Tak swoją drogą chciałbym podziękować Thorezowi za wpisy, na pewno również Bfx (grasz może jeszcze? Siedzisz w forexie?) i również Damfry (mimo iż początkowo nie rozumiałem do końca jest wpisów to teraz po wielu latach pisał również mądre rzeczy).
Tak jeszcze krótko podsumowując muszę sprostować w stosunku do poprzednich postów:-) W tym dzienniku jest naprawdę wiele świetnych wejść i przykładów (a pisałem że też dużo nie ale jak teraz przeglądałem nie było tak źle), chłopaki też dużo świetnych analiz wrzucali i mam nadzieję, że ktoś skorzystał z tego wszystkiego.
Przyczyną moich końcowych porażek było złe zarządzanie, brak cierpliwości i tak jak pisałem w jednym wpisie Thorez że trzeba mieć jaja aby grać bo naprawdę oni robią ciągle to samo pytanie czy Ja/Ty jesteśmy też ciągle robić to samo i czy się nie znudzi i nie zmieniać nieczego, gdyż najprostsza droga jest często najlepsza. Ja w pewnym momencie poczułem się tak pewnie, że wchodziłem wieloma pozycjami gdzie moje konto było na granicy i wiele razy się udawało ale za szybko chciałem dorobić się wielkiej kasy i w pewnym momencie się nie udało kilka razy i koniec, a jak widzisz jak gruba kasa leci to przestajesz myśleć racjonalnie i nagle zapominasz widzieć na wykresie co powinieneś wątpisz w to co robisz i nagle nic nie wiesz. Stąd uważam, że mądrość, uważność, konsekwencja, cierpliwość, odpowiednia zarządzanie i silna psychika to klucz do sukcesu. Jak to wyjdzie ponownie na realu przekonam się niedługo bo co innego też pisać a co innego jak wchodzimy w pozycję ale jestem dobrej myśli i dobrze nastawiony.
Tak w końcowej fazie dziennika widziałem, że Bfx też wchodził wieloma pozycjami więc zastawiałem się czy może nie zrobił tego błędu co ja, a może był mądrzejszy i teraz już jest na wyższym levelu
Więc niedługo ruszamy na spokojnie, jak ktoś będzie chętny udzielać się również i wrzucać analizy zgodnie z tym co ten dziennik prezentował to zachęcam:-)
Jak to wszystko ogranie się to moim marzeniem za parę lat byłoby jakiś fajny kanał na YT czy FB zrobić ale to odległa przyszłość ale swoją drogą marzenia warto spełniać
Pozdrawiam
Tak jeszcze krótko podsumowując muszę sprostować w stosunku do poprzednich postów:-) W tym dzienniku jest naprawdę wiele świetnych wejść i przykładów (a pisałem że też dużo nie ale jak teraz przeglądałem nie było tak źle), chłopaki też dużo świetnych analiz wrzucali i mam nadzieję, że ktoś skorzystał z tego wszystkiego.
Przyczyną moich końcowych porażek było złe zarządzanie, brak cierpliwości i tak jak pisałem w jednym wpisie Thorez że trzeba mieć jaja aby grać bo naprawdę oni robią ciągle to samo pytanie czy Ja/Ty jesteśmy też ciągle robić to samo i czy się nie znudzi i nie zmieniać nieczego, gdyż najprostsza droga jest często najlepsza. Ja w pewnym momencie poczułem się tak pewnie, że wchodziłem wieloma pozycjami gdzie moje konto było na granicy i wiele razy się udawało ale za szybko chciałem dorobić się wielkiej kasy i w pewnym momencie się nie udało kilka razy i koniec, a jak widzisz jak gruba kasa leci to przestajesz myśleć racjonalnie i nagle zapominasz widzieć na wykresie co powinieneś wątpisz w to co robisz i nagle nic nie wiesz. Stąd uważam, że mądrość, uważność, konsekwencja, cierpliwość, odpowiednia zarządzanie i silna psychika to klucz do sukcesu. Jak to wyjdzie ponownie na realu przekonam się niedługo bo co innego też pisać a co innego jak wchodzimy w pozycję ale jestem dobrej myśli i dobrze nastawiony.
Tak w końcowej fazie dziennika widziałem, że Bfx też wchodził wieloma pozycjami więc zastawiałem się czy może nie zrobił tego błędu co ja, a może był mądrzejszy i teraz już jest na wyższym levelu

Więc niedługo ruszamy na spokojnie, jak ktoś będzie chętny udzielać się również i wrzucać analizy zgodnie z tym co ten dziennik prezentował to zachęcam:-)
Jak to wszystko ogranie się to moim marzeniem za parę lat byłoby jakiś fajny kanał na YT czy FB zrobić ale to odległa przyszłość ale swoją drogą marzenia warto spełniać

Pozdrawiam
- ninjaproject
- Maniak
Jest taka koncepcja piramidowania.
Kłopot z tą metodą to, jak zawsze, poziom TP.
Rzecz w tym, że w historii widzimy idealne przypadki, a ignorujemy te, które nie wyszły.
Dlatego na żywo wszystko pada, bo nie widać prawej strony.
Kłopot z tą metodą to, jak zawsze, poziom TP.
Rzecz w tym, że w historii widzimy idealne przypadki, a ignorujemy te, które nie wyszły.
Dlatego na żywo wszystko pada, bo nie widać prawej strony.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
Przykład:
Pokaż gdzie byś wchodził, dokładnie?
I pokaż gdzie byś stawiał TP i SL.
Grałbyś ten sygnał u góry na Short?Pokaż gdzie byś wchodził, dokładnie?
Żaden szort na żadnym sygnale. W mojej ocenie i tylko mojej to jedyne słuszne wejście mogło by być jeśli już to zgodnie z panującym trendem po korekcie oznaczone jako numer 1

Oznaczenie 2 jeśli ktoś chciał by na siłe ładować się w szorta to właśnie tam szukałbym ewentualnie wejścia. Jak ktoś chce łapać dołki i szczyty to ok, ale trzeba przeliczyć sobie jak często to się udaje i przemyśleć czy nie lepiej poczekać na jakieś potwierdzenie

Oznaczenie 2 jeśli ktoś chciał by na siłe ładować się w szorta to właśnie tam szukałbym ewentualnie wejścia. Jak ktoś chce łapać dołki i szczyty to ok, ale trzeba przeliczyć sobie jak często to się udaje i przemyśleć czy nie lepiej poczekać na jakieś potwierdzenie
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada
RR Brygada
Po pierwsze bardzo ciężko czyta się Twój wykres jest strasznie dużo jakichś kresek i ciężko to ocenić.ninjaproject pisze: ↑24 sie 2020, 23:03Grałbyś ten sygnał u góry na Short?
Pokaż gdzie byś wchodził, dokładnie?
Ale swoją drogą jak bym tam po prostu nie grał shorta. Żeby grać shorta albo bym musiał mieć odpowiednie świece czyli BO i najlepiej cofka do tego BO i dopiero wchodzenia ale tutaj tego nie widzę. To tak jakbym chciał nie wiem przyskalpować.
A najlepiej oczywiście jakbym jeszcze wiedział gdzie chcę iść czyli musiałbym widzieć po jaki profit by szli.
Ale jeżeli chodzi o mnie jak bym w takiej sytuacji nie szukał shorta, to znaczy może bym i szukał ale musiały by inaczej świecy wyglądać.
- ninjaproject
- Maniak
Panowie:
A niby dlaczego nie tak:
A niby dlaczego nie tak:
- ninjaproject
- Maniak
@dzikson,
Twoja uwaga odnośnie trendu jest po fakcie, kiedy cena odbiła, i ty to widzisz.
Inaczej byś pisał, gdyby cena spadła.
@czerwinek,
Nie rozumiem dlaczego w tym miejscu uważasz, że koncepcja ZL/FBO/BO nie ma zastosowania?
Czym motywujesz swoją opinię, skoro warunki są spełnione?
W jaki sposób twierdzisz, że nie było BO, skoro wyraźnie jest BO?
Nawet, jeżeli tego z rysunku powyżej nie uznasz za BO, to BO jest tutaj:
@czerwinek,
Nie rozumiem dlaczego w tym miejscu uważasz, że koncepcja ZL/FBO/BO nie ma zastosowania?
Czym motywujesz swoją opinię, skoro warunki są spełnione?
W jaki sposób twierdzisz, że nie było BO, skoro wyraźnie jest BO?
Nawet, jeżeli tego z rysunku powyżej nie uznasz za BO, to BO jest tutaj:
Nie napisał bym inaczej, z tego względu że walka z trendem dała mi tyle razy po zębach że stwierdziłem że za często jestem u dentysty.. Nie oznacza to że nie szukam setupów na odwrócenie, ale jak zapewne zauważyłeś (kiedys gdzies tam wklejałem) szybko zabezpieczam i często mnie wywala.ninjaproject pisze: ↑25 sie 2020, 10:59@dzikson,
Wcześniej chciałem napisać że nie sztuka jest analizować lewą strone wykresu, pobawmy się w prawą stronę.. Ale dodałem również że jeśli ktoś chce na siłę wchodzić to jedynym miejscem dla mnie do rozważenia było by to które wskazałem jako nr.2 i nadal uważam że takie miejsca mają sens, a nie to gdzie pojawiła się strzałka.. Pomijając już fakt że wejście wykonał bym na niższym TF'ie i SL ustawił ciaśniej
edit.
Odnośnie trendu, nie po fakcie a na podstawie tego co wkleiłeś, czyli tego że kurs szedł cały czas do góry. Nie opierałem się na trendach wyższego rzędu, ani innych TF'ów a tylko na podstawie obrazka
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada
RR Brygada