Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Anomalia pisze:
21 mar 2020, 17:39
Tomasz196407 pisze:
21 mar 2020, 14:30
Witam w tym dzienniku,
Ja bynajmniej chciałbym usłyszeć analize AF w temacie jw. i ewentualne pozycjonowanie ww instrumentów-
-bardzo mnie ciekawi ewentualny trejd
Pozdrawiam
Witaj Tomasz, dobrze że znów jesteś na forum. Nie wiem, jak długo płyniesz z nami, więc od razu napiszę - wątek jest specyficzny, luźny. Mam nadzieję, że będziesz dobrze się czuł na pokładzie :564:
Dla mnie to pierwszy krach który przeżywam będąc na rynku. Pozycje otwieram rzadko. I tak jak pisałam wiele razy, dla mnie póki co niepewność jest zbyt wielka aby teraz wchodzić w pozycje lt. Ale zastanawiam się co dalej i to co czytałeś jest elementem tego, co mi po głowie chodzi. Nie jestem przywiązana do żadnego instrumentu a forex pełen jest możliwości - myślę więc, jak to najsensowniej rozwiązać. O ile od stycznia nie miałam wątpliwości co do tego, na czym grać, tak teraz je mam. Szczerze mówiąc, po tym co się działo i tempie w jakim się działo, nie wyobrażam sobie jak dalej będę grać. Jak Wy będziecie grać? Przecież jak to wszystko wróci do normy (oby), to wykresy będą wyglądały jakby stały. Dla mnie w każdym razie. Patrząc przykładowo na pallad, z 600 do 2800 w cztery lata żadnego wrażenia teraz na mnie nie robi, a przecież powinno.
Jak sobie rozkminię jakiś instrument, to oczywiście napiszę. Pallad i CO2 mnie interesują, bo są potrzebne aby przemysł odpalił. I to mnie ciekawi, bardzo, zwłaszcza w kontekście czasu i kolejności odbijania się od minimów/maksimów.
Ja gram cały czas tak samo. A wykresy też się rysują cały czas tak samo. Ryzyko się nie zmienia, tylko wolumen transakcyjny się zmienia.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

ninjaproject pisze:
21 mar 2020, 18:22
Anomalia pisze:
Tomasz196407 pisze:
Witam w tym dzienniku,
Ja bynajmniej chciałbym usłyszeć analize AF w temacie jw. i ewentualne pozycjonowanie ww instrumentów-
Pozdrawiam
Witaj Tomasz, dobrze że znów jesteś na forum. Nie wiem, jak długo płyniesz z nami, więc od razu napiszę - wątek jest specyficzny, luźny. Mam nadzieję, że będziesz dobrze się czuł na pokładzie :564:
Dla mnie to pierwszy krach który przeżywam będąc na rynku. Pozycje otwieram rzadko. I tak jak pisałam wiele razy, dla mnie póki co niepewność jest zbyt wielka aby teraz wchodzić w pozycje lt. Ale zastanawiam się co dalej i to co czytałeś jest elementem tego, co mi po głowie chodzi. Nie jestem przywiązana do żadnego instrumentu a forex pełen jest możliwości - myślę więc, jak to najsensowniej rozwiązać. O ile od stycznia nie miałam wątpliwości co do tego, na czym grać, tak teraz je mam. Szczerze mówiąc, po tym co się działo i tempie w jakim się działo, nie wyobrażam sobie jak dalej będę grać. Jak Wy będziecie grać? Przecież jak to wszystko wróci do normy (oby), to wykresy będą wyglądały jakby stały. Dla mnie w każdym razie. Patrząc przykładowo na pallad, z 600 do 2800 w cztery lata żadnego wrażenia teraz na mnie nie robi, a przecież powinno.
Jak sobie rozkminię jakiś instrument, to oczywiście napiszę. Pallad i CO2 mnie interesują, bo są potrzebne aby przemysł odpalił. I to mnie ciekawi, bardzo, zwłaszcza w kontekście czasu i kolejności odbijania się od minimów/maksimów.
Ja gram cały czas tak samo. A wykresy też się rysują cały czas tak samo. Ryzyko się nie zmienia, tylko wolumen transakcyjny się zmienia.
Wykresy rysują się tak samo? To chyba gramy na innym forexie :lol:
Jak dla mnie 400 pips rajd ostatnio był na kablu po wyborze Borysa na premiera.. i trwał jakoś 30min.. kilka dni temu 400 pipsów jebuo na kablu w 2-3minuty.. pomijając 1500 pips spadek w 7 sesji czy 8

A może Dax wahający się plus minus 500-700 pkt na godzine to też normalne?

Albo SP robiące 500pkt na dzień?

CHOCIAZ NIE - MASZ RACJE wykresy nadal rysuja się z lewej do prawej..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Tak, qduaty, tylko skala się zmienia, gdy wzrasta zmienność.
Ryzyko musi pozostać takie samo, więc przy dziesięciokrotnie większej zmienności odległośc SL też wzrasta, co
oznacza, że wolumen transakcyjny (lota) trzeba zmniejszyć odpowiednio.
Poza tym, nic się nie zmienia, oprócz twoich emocji, które ci utrudniają jasne widzenie.

Ja gram cały czas DAX30, i zasadniczo nic poza tym.
Chciałbym, żeby to co było ostatnio było normą.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Jaką widzisz różnicę na tych 3-ch wykresach?
GBPUSDH1ex1.png
GBPUSDH1ex2.png
GBPUSDH1ex3.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Anomalia pisze:
Tomasz196407 pisze:
Witam w tym dzienniku,
Pozdrawiam
Specyficzność i rozluźnienie to da sie odczytać w dzienniku,
nie przeszkadza mi to, co innego mnie nurtuje Analiza Fundamentalna :)
Chciałbym zobaczyc ją i przejscie jej do danej transakcji.
Zdaje sobie sprawe że to trudna rzecz wiec moge małymi cząstkami łykac poszczególne elementy analizy palladu rozłozone w czasie
np kolejne dane czy cos zwiazanego z AF.
Chce sie upewnić w swoim niezbytym twierdzeniu ze najpierw jest moje analizowanie techniczne a potem Fundamenty
Pozdrawiam

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

qduaty pisze:
21 mar 2020, 17:56
IMO jak na razie to ani AF ani AT.. Panika..

A co do KO
W sumie podchodzi pod masochizm z mojej strony, ale chcę obejrzeć ten film 8)
Film był parę dni temu w telewizji naziemnej. Może będzie powtórka. I wiem, że w UK macie naszą telewizję naziemną. Ogólnie fajny, ale. Wieczorem ustawiam sleep timera i jak były reklamy to przysnąłem. Chyba tvn7. Ogólnie polecam i obejrzałbym do końca. Tematycznie zbliżony do korony, ten tylko atakował mózg. Więcej nie napisze. Obejrzyjcie.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

ninjaproject pisze:
Jak to możliwe? Ja zmieniłem interwały na wyższe, żeby coś wychodziło. Ale i tak jest szaleństwo. Darku, szacunek. :568: :564:
edit: nie tykam indeksów bo ich nie rozumiem. :568:
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

krab29 pisze:
21 mar 2020, 20:10
ninjaproject pisze:
Jak to możliwe? Ja zmieniłem interwały na wyższe, żeby coś wychodziło. Ale i tak jest szaleństwo. Darku, szacunek. :568: :564:
edit: nie tykam indeksów bo ich nie rozumiem. :568:
Ja gram obecnie na M5 DAX30.
Normalnie, przy ATR(14)M15 w ok. 20 pips bazuję na M15, a gram na Renko.
Przy ATR(14)M15 rzędu 60 - 150 pips, to na M5 gra się jak bajka.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

krab29 pisze:
21 mar 2020, 20:07
qduaty pisze:
21 mar 2020, 17:56
IMO jak na razie to ani AF ani AT.. Panika..

A co do KO
W sumie podchodzi pod masochizm z mojej strony, ale chcę obejrzeć ten film 8)
Film był parę dni temu w telewizji naziemnej. Może będzie powtórka. I wiem, że w UK macie naszą telewizję naziemną. Ogólnie fajny, ale. Wieczorem ustawiam sleep timera i jak były reklamy to przysnąłem. Chyba tvn7. Ogólnie polecam i obejrzałbym do końca. Tematycznie zbliżony do korony, ten tylko atakował mózg. Więcej nie napisze. Obejrzyjcie.
Macie macie - sam mam cyfrowy Polsat ;)
A film jest chyba na cda premium albo na Player pl gdzies go widzialem ze jest na vod
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

@qduaty,
To pytanie nt. tych 3-ch wykresów to do ciebie było.
Czym się różnią te 3 wykresy, bo wzrokowo, niczym.

ODPOWIEDZ