Tolmon - nie wiadomo co kto lubi. Mi być zaproponował (kobieta) widły czy kawusię, to wybiorę widły
Anomalia - napisz mi u jakiego polskiego brokera (nawet MM) znajdę te rus. 50. W ogóle to alior ma mało, ale jestem otwarty na propozycje
Ostatnio mam dobry humor jak na nawi czytam - tak książka o Kermicie mi się przypomina.

Taki post - doszła paczka od mikołaja i taka książka w zestawieniu. Będę zlewał z tego z tydzień.
Zacząłem się zastanawiać nad tym co pisałaś, czyli o jakimś egzotyku który idzie 3x czy więcej depo w parę miesięcy i najlepiej z dodatnim swapem. Ale na aliorze nie ma co wybierać - chyba. Zamiast tłuc się z jakimiś edkami, kablami czy rzeźnikami.
Wracając do postu wyżej. Zacznijmy powiedzmy od początku odrodzenia czy epoki odkryć geograficznych i naszej małej wioski. Tak ogólnie. Na mocy ukladu w Krewie 1385 powstało największe imperium europy. Ale, imperium nie miało dostępu do rozwoju, a o wszystko musiało walczyć i co najgorsze obowiązywały w nim zasady demokracji. Po 300 latach legło w gruzach. Natomiast możliwość rozwoju uczyniło z Hiszpanii i Portugalii imperia globalne od początku 1500roku. Niestety 200-300 lat później pojawiły się imperia Anglii i Holandii (Trafalgar czy wielka armada). W 1945 roku Anglia przegrała wojnę i narodziła się hegemonia USA z przeciwwagą Rosji (jak ją zwał). Obecnie świat stał się globalny i grupa uderzeniowa z lotniskowcem może zrównać "każdy" kraj w perzynę. Więc problemem jest rozwoj jakiegoś państwa na uboczu. Jedyne co może zagrozić USA to Chiny i Rosja. Myślę, że jeśli Chińczycy nie dadzą sobie wprowadzić demokracji to za 50 lat mogą przegonić usa. Jest wyścig po He 3 - izotop obecny na Księżycu. Do tego Chiny chwalą się że w tym roku uruchomią reaktor termojądrowy. Każdy inny kraj zostałby już zbombardowany i nie był by w stanie zmienić układu. Dla mnie bezpieczeństwo = piguła + rakieta. Chiny to mają. Brazylia nie więc nie ma szansy. Za miesiąc mogą być tam zamieszki jak na Ukrainie czy rewolucja demokratyczna jak w Libii czy Syrii. W Chinach można co najwyżej zorganizować "demokratyczne zamieszki". Patrząc z historii to jednak popieram to co się stało na Placu Niebiańskiego Spokoju chyba w 1989r. Jakby się to udało to by były drugą Libią, gdzie teraz rządzi demokratyczna opozycja. Dla mnie tylko Chiny mogą obalić imperium usa, czyli zlikwidować dolara jako światową walutę.
Co do Polski. Po raz pierwszy w historii wymiera pokolenie które nie przeżyło wojny. Chodzi mi o to, że przez 1000 lat co maksimum 20-30 była w tym kraju wojna, a teraz jest spokój. Ludzie tego nie rozróżniają i odbierają obecne czasy jak normalność, a nie wyjątek. W XVII w. Polska chyba przez 3/4 wieku była z kimś w stanie wojny, jak nie więcej.
Rosja nie jest w stanie teraz zagrozić usa bo amerykanie zorganizowali jej Ukrainę i tanią ropę. Zostają Chińczycy.
Za 3-4 miesiące usa zbombardują Iran. Jest wojna, jest druga kadencja. W trakcie drugiej kadencji dojdzie do porozumienia Chiny-USA. Trzeba jeszcze uwzględnić fakt, że pojawiają się zdarzenia wyjątkowe których my nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Np. 1-2 rok/lata przed wyborami prezydenckimi kto słyszał o podsekretarzu w kancelarii prezydenta czy jakimś pośle który się nazywa Duda? Może usa sprowokuje Koreę i odpalą oni pigułę na Tokyo?
SEK to chyba korona szwedzka, a to drugie, piszę z pamięci bo nie mam postu, to forint węgierski. Wizje, że Orban wyprowadzi Węgry z unii są tak samo sensowne jak to, że Grecja zbankrutuje i stracą kasę niemieckie i francuskie banki.
Szkoda, że z romansu nici

edit: hkd - dolar hongkongski. Jedynego takiego dolara jakiego tutaj znam to Pips Kongski

Gdzie ja taką parę mogę znaleźć

Ja naprawdę prosty człowiek jestem. Jak założyłem konto w aliorze to było dużo różnych rzeczy, ale nigdy tego nawet nie oglądałem.
edit:
https://invst.ly/pewk8 - wejście najprostsze to 7,765 ze sl na 7,75, oczywiście na up. Zaczyna się tam uspokajać. Nie wiem jakie swapy, proszę mi zapodać polecanego przez ciebie broka do tego oczywiście z PL, najlepiej bankowego jak alior - mam wonty to idę - mam placówkę o 3km. Skusiłaś mnie. Przemyślę, czy już tam spokojnie po wycofaniu przez chiny tej ustawy. Nie jestem na bieżąco - trza to uzupełnić.
edit: KURNA, PŁACISZ ZA PISANIE TAKICH ESSEJÓW

Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!