Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
krab29
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Przygotowałem ci cały essej i niestety wkleiłem do DT. Myślałem, że zaznaczyłem i wyciąłem, ale jednak nie. Na ctrlV został tylko ostatni fragment twojego wpisu - poniżej. W sumie najważniejszy.
Napiszę z głowy odnośnie twoich wpisów, bo nie mam siły wracać. Chciałem szybko wleić, bo szedłem się myć i była wtopa.
Dolar - dla mnie nic nie ruszy ukladu z breton woods. ktokolwiek chciał to zmienić to ginął. Saddam Husajn, teraz Irańczycy - wprowadzane są demokratyczne zasady - patrz Syria czy Libia. Chcieli ropę za zloto. Muszą być dolary elektroniczne z systemu swift. Jedyny kto się postawił to Chiny. Za chwilę będą mieli drugi Plac niebiańskiego spokoju. Trump dąży do wojny w myśl zasady - jest wojna, jest druga kadencja. Więc układu usa chiny nie będzie. Jeśli będzie wojna to złoto up i rpa odzyska siłę. uważam, że iran może uratować tylko droga Korei - rakieta + piguła = wolność. Dla mnie to odpowiednia droga dla Polski. Także za kilka miesięcy amerykanie zbombardują Iran. Iran musi mieć piguły - to jedyna droga do bezpieczeństwa. Gospodarka usa nie zbankrutuje - produkuje najlepszy towar. Wcześniej papierowe dolary, teraz zapisy na komputrze. Kto ich nie chce kupować to ginie.
Anomalia pisze: 02 sty 2020, 19:58 ...
I to tez całkiem jak mój fx :roll: To wytłuszczone. I skalpowałam, byłam dt, lt. Grałam tylko na daxie, potem na wszystkim w zależności od kalendarza danych. Potem tylko pod największe dane i zmiany. Surowce, waluty, indeksy. Wszystkiego trzeba spróbowac, dotknąć - żeby widzieć co pasuje a co nie. To jak z Twoja kawą, krab29 :564: '
Tylko co dalej, skoro wszystkiego już spróbowałam i jakoś nic mnie nie zachwyciło? :roll: Czas dumnie iść na dno?
Teraz puenta. Skoro wszystko już było to zaproponuję romans forexowy. Ja jeszcze nie miałem. Nie wiem czy był/jest u ciebie?
Kandydat nr 1 - to osobnik bardzo prosty, nie umie posłużyć się widłami. Musi do tego skończyć szkołę. Nie pali, za to pije, ale nie kawę. Lubi zioła, ale do picia. Rozróżnia dwa rodzaje dziurawca - na polu. Nie ma smartfona bo nie widzi klawiszy do wciskania. Nie ma laptopa, bo jak ma działać komp bez prądu. Możemy podkreślić, że jest dowciapny. Z forexu jest słaby, zdarzają mu się momenty zafiksowania.
Ale wybór Anomalio należy do ciebie. Czy wybierasz kandydata z bramki nr 1 :?: :?: :?: :?:
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

krab29 - wrócę do tematu, ale teraz musze na inny napisać, albowiem pamięć ma dziurawa i zaraz zapomnę 8)
Z dt, gdzie za chwilę będzie ręka-noga-mózg na ścianie biorę uj, bo też mi po głowie chodzi.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Biorę więc dwa wpisy z dziennego, jako impuls do postu. Bo może moje myślenie ma critical error?
Kermit pisze: 06 sty 2020, 13:49
Anomalia pisze: 06 sty 2020, 13:41
qduaty pisze: 06 sty 2020, 13:07 Zeszły tydzień zakończył poniżej poziomy 108.4 - miałem nadzieje na spadek.. został w miejscu - i tak rysuje sie w jednym miejscu.
zobacz mój post z soboty czy niedzieli jakos
Ok, dzięki.
ujek dzienny - w żółtych strefach powinna być możliwość podłączenia się do ruchu z celem na zasięgu klina
https://www.tradingview.com/x/aOmoCrwz/
qduaty pisze: 06 sty 2020, 13:07
Anomalia pisze: 06 sty 2020, 12:55
qduaty pisze: 06 sty 2020, 12:49 Kudłaty :564:
Kudłaty - zanim w wątku poleje się krew to może zdążę zapytać: z jakiego powodu zwróciłeś swój wzrok na u.jen? Teraz, dziś?
Zeszły tydzień zakończył poniżej poziomy 108.4 - miałem nadzieje na spadek.. został w miejscu - i tak rysuje sie w jednym miejscu.
zobacz mój post z soboty czy niedzieli jakos
u.jen podsumowanie
u.jen wykresy
Skąd w ogóle pytanie? Oczywiście żadne kreski, trójkąty, flagi i inne bajery mnie nie interesują. W ogóle wykres nie.
Bardziej mnie zastanawia motywacja grania na parze, w której mamy sh vs. sh w czasach niepokoju! Przecież mrozi się kapitał w parze, której składowe wzajemnie znoszą swoje atuty.
Czy nie?

Swoją drogą, w tych cytowanych moich postach (dość ...fantazyjnych :twisted: ) są wykresy i żółte kreski dostawiane sukcesywnie od zeszłej wiosny. Nie wynikające z wykresu. Tak wygląda wykres wiele tygodni później. Oczywiście, wiadomo, można to wytłumaczyć teraz, można znaleźć zapewne wytłumaczenie po lewej stronie wykresu albo nie widzieć tu nic szczególnego w ogóle, ale nie taki jest ich sens.
Forex jest fajną zagadką i tyle.

Kudłaty, jeśli tu zaglądniesz - to rada przewijająca się przez cały Rejs - nigdy nie idź cudzą drogą :idea: W sensie książki są (bywają) super, zwłaszcza te dobre, ale wiedza w necie już niekoniecznie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Mam jedno pytanie :?:
czy po obejrzeniu zwiastuna filmu wiesz jaki jest początek oraz koniec tego konkretnego filmu :?:
tak jak wykres IMNSHO lepiej pokazać w całości lub wcale , brakuje wyraźnego pokazania Tf-u. :<<<
powodzenia :564:
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Tolmon_Nika pisze: 06 sty 2020, 15:52 Mam jedno pytanie :?:
czy po obejrzeniu zwiastuna filmu wiesz jaki jest początek oraz koniec tego konkretnego filmu :?:
tak jak wykres IMNSHO lepiej pokazać w całości lub wcale , brakuje wyraźnego pokazania Tf-u. :<<<
powodzenia :564:
Nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam? Jak pokazać wyraźniej tf? Bo ja chętnie, o ile pojmę co mam zrobić :564:

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Anomalia pisze: 06 sty 2020, 16:02
Nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam? Jak pokazać wyraźniej tf? Bo ja chętnie, o ile pojmę co mam zrobić :564:
sorki :oops: ,zobaczyłem po czasie że nie mam racji :<<
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Cblondyn pisze: 05 sty 2020, 10:59
Anomalia pisze: 05 sty 2020, 10:55 Bez kitu, nie umiem odpowiedzieć na pytania w ankiecie wypełnianej przy otwarciu konta 8)

Przykładowe pytanie brzmi:
Kupiła pani kontrakt CFD na różnicę kursu euro do usd (zajęcie długiej pozycji). Następnego dnia cena euro wzrosła w stosunku do usd.
Jaki będzie wynik tej transakcji?
I do tego momentu jest prosto, ale zaczynają si schody, o odpowiedzi brzmią:
- osiągnę zysk,
- poniosę stratę,
- nie wpłynie to na wartość transakcji.

Hmmmm.....
odp: pkt A
Własnie sie dowiedziałem, że Pan z DM stwierdził, że prawidłowa odpowiedź to pkt. B :shock:
Pomoże mi ktoś? Bo juz zgłupiałem :)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Tolmon_Nika pisze: 06 sty 2020, 17:31
Anomalia pisze: 06 sty 2020, 16:02
sorki :oops: ,zobaczyłem po czasie że nie mam racji :<<
Luzik! Nie ma co sorkować :564:
krab29 pisze: 05 sty 2020, 22:30 Przygotowałem ci cały essej i niestety wkleiłem do DT. Myślałem, że zaznaczyłem i wyciąłem, ale jednak nie. Na ctrlV został tylko ostatni fragment twojego wpisu - poniżej. W sumie najważniejszy.
Napiszę z głowy odnośnie twoich wpisów, bo nie mam siły wracać. Chciałem szybko wleić, bo szedłem się myć i była wtopa.
Dolar - dla mnie nic nie ruszy ukladu z breton woods. ktokolwiek chciał to zmienić to ginął. Saddam Husajn, teraz Irańczycy - wprowadzane są demokratyczne zasady - patrz Syria czy Libia. Chcieli ropę za zloto. Muszą być dolary elektroniczne z systemu swift. Jedyny kto się postawił to Chiny. Za chwilę będą mieli drugi Plac niebiańskiego spokoju. Trump dąży do wojny w myśl zasady - jest wojna, jest druga kadencja. Więc układu usa chiny nie będzie. Jeśli będzie wojna to złoto up i rpa odzyska siłę. uważam, że iran może uratować tylko droga Korei - rakieta + piguła = wolność. Dla mnie to odpowiednia droga dla Polski. Także za kilka miesięcy amerykanie zbombardują Iran. Iran musi mieć piguły - to jedyna droga do bezpieczeństwa. Gospodarka usa nie zbankrutuje - produkuje najlepszy towar. Wcześniej papierowe dolary, teraz zapisy na komputrze. Kto ich nie chce kupować to ginie.
Zgadzam się, i cieszę się, że to napisałeś bo na chwilę obecną tak to zapewne jest i będzie. Ja jednak nie miałam na myśli miesięcy tylko lata. Nie same Chiny, Syrię, Libię tylko co najmniej cały BRIC(S) czyli Brazylia+Rosja+Indie+Chiny+(RPA). Gdzie obecnie technologicznie jesteśmy wiadomo, ale ludzkość ma za sobą cztery "epoki technologiczna" zainicjowane przez przełomowy wynalazek: epokę pary, elektryczności, komputera a teraz epokę "internetu" i informacji (celowo cudzysłowy ale nie będę zanudzać tłumaczeniem, obecna epoka jest inna niż poprzednie) a jaka będzie kolejna i kiedy nastąpi? Może zacznie się jutro? A może już się zaczęła? Nie takie imperia jak USA się rozpadały.
Niemniej wcześniej skończy się Europa :roll:
krab29 pisze: 05 sty 2020, 22:30
Anomalia pisze: 02 sty 2020, 19:58 ...
I to tez całkiem jak mój fx :roll: To wytłuszczone. I skalpowałam, byłam dt, lt. Grałam tylko na daxie, potem na wszystkim w zależności od kalendarza danych. Potem tylko pod największe dane i zmiany. Surowce, waluty, indeksy. Wszystkiego trzeba spróbowac, dotknąć - żeby widzieć co pasuje a co nie. To jak z Twoja kawą, krab29 :564: '
Tylko co dalej, skoro wszystkiego już spróbowałam i jakoś nic mnie nie zachwyciło? :roll: Czas dumnie iść na dno?
Teraz puenta. Skoro wszystko już było to zaproponuję romans forexowy. Ja jeszcze nie miałem. Nie wiem czy był/jest u ciebie?
Kandydat nr 1 - to osobnik bardzo prosty, nie umie posłużyć się widłami. Musi do tego skończyć szkołę. Nie pali, za to pije, ale nie kawę. Lubi zioła, ale do picia. Rozróżnia dwa rodzaje dziurawca - na polu. Nie ma smartfona bo nie widzi klawiszy do wciskania. Nie ma laptopa, bo jak ma działać komp bez prądu. Możemy podkreślić, że jest dowciapny. Z forexu jest słaby, zdarzają mu się momenty zafiksowania.
Ale wybór Anomalio należy do ciebie. Czy wybierasz kandydata z bramki nr 1 :?: :?: :?: :?:
krab29, a nie moglibyśmy jak cywilizowani ludzie, jak normalny chłop z babą, pograć na rus50 albo u.hkd? 8)

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

krab29 pisze: 05 sty 2020, 22:30 Teraz puenta. Skoro wszystko już było to zaproponuję romans forexowy. Ja jeszcze nie miałem. Nie wiem czy był/jest u ciebie?
Anomalia pisze: 07 sty 2020, 11:52 krab29, a nie moglibyśmy jak cywilizowani ludzie, jak normalny chłop z babą, pograć na rus50 albo u.hkd? 8)
chcesz damie zamiast kawusi zaoferować widły :idea: :?: oj stary :p czarno widzę ten "romans" :mrgreen:

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Tolmon - nie wiadomo co kto lubi. Mi być zaproponował (kobieta) widły czy kawusię, to wybiorę widły :D
Anomalia - napisz mi u jakiego polskiego brokera (nawet MM) znajdę te rus. 50. W ogóle to alior ma mało, ale jestem otwarty na propozycje :D
Ostatnio mam dobry humor jak na nawi czytam - tak książka o Kermicie mi się przypomina. :D :D :D Taki post - doszła paczka od mikołaja i taka książka w zestawieniu. Będę zlewał z tego z tydzień.
Zacząłem się zastanawiać nad tym co pisałaś, czyli o jakimś egzotyku który idzie 3x czy więcej depo w parę miesięcy i najlepiej z dodatnim swapem. Ale na aliorze nie ma co wybierać - chyba. Zamiast tłuc się z jakimiś edkami, kablami czy rzeźnikami.
Wracając do postu wyżej. Zacznijmy powiedzmy od początku odrodzenia czy epoki odkryć geograficznych i naszej małej wioski. Tak ogólnie. Na mocy ukladu w Krewie 1385 powstało największe imperium europy. Ale, imperium nie miało dostępu do rozwoju, a o wszystko musiało walczyć i co najgorsze obowiązywały w nim zasady demokracji. Po 300 latach legło w gruzach. Natomiast możliwość rozwoju uczyniło z Hiszpanii i Portugalii imperia globalne od początku 1500roku. Niestety 200-300 lat później pojawiły się imperia Anglii i Holandii (Trafalgar czy wielka armada). W 1945 roku Anglia przegrała wojnę i narodziła się hegemonia USA z przeciwwagą Rosji (jak ją zwał). Obecnie świat stał się globalny i grupa uderzeniowa z lotniskowcem może zrównać "każdy" kraj w perzynę. Więc problemem jest rozwoj jakiegoś państwa na uboczu. Jedyne co może zagrozić USA to Chiny i Rosja. Myślę, że jeśli Chińczycy nie dadzą sobie wprowadzić demokracji to za 50 lat mogą przegonić usa. Jest wyścig po He 3 - izotop obecny na Księżycu. Do tego Chiny chwalą się że w tym roku uruchomią reaktor termojądrowy. Każdy inny kraj zostałby już zbombardowany i nie był by w stanie zmienić układu. Dla mnie bezpieczeństwo = piguła + rakieta. Chiny to mają. Brazylia nie więc nie ma szansy. Za miesiąc mogą być tam zamieszki jak na Ukrainie czy rewolucja demokratyczna jak w Libii czy Syrii. W Chinach można co najwyżej zorganizować "demokratyczne zamieszki". Patrząc z historii to jednak popieram to co się stało na Placu Niebiańskiego Spokoju chyba w 1989r. Jakby się to udało to by były drugą Libią, gdzie teraz rządzi demokratyczna opozycja. Dla mnie tylko Chiny mogą obalić imperium usa, czyli zlikwidować dolara jako światową walutę.
Co do Polski. Po raz pierwszy w historii wymiera pokolenie które nie przeżyło wojny. Chodzi mi o to, że przez 1000 lat co maksimum 20-30 była w tym kraju wojna, a teraz jest spokój. Ludzie tego nie rozróżniają i odbierają obecne czasy jak normalność, a nie wyjątek. W XVII w. Polska chyba przez 3/4 wieku była z kimś w stanie wojny, jak nie więcej.
Rosja nie jest w stanie teraz zagrozić usa bo amerykanie zorganizowali jej Ukrainę i tanią ropę. Zostają Chińczycy.
Za 3-4 miesiące usa zbombardują Iran. Jest wojna, jest druga kadencja. W trakcie drugiej kadencji dojdzie do porozumienia Chiny-USA. Trzeba jeszcze uwzględnić fakt, że pojawiają się zdarzenia wyjątkowe których my nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Np. 1-2 rok/lata przed wyborami prezydenckimi kto słyszał o podsekretarzu w kancelarii prezydenta czy jakimś pośle który się nazywa Duda? Może usa sprowokuje Koreę i odpalą oni pigułę na Tokyo?
SEK to chyba korona szwedzka, a to drugie, piszę z pamięci bo nie mam postu, to forint węgierski. Wizje, że Orban wyprowadzi Węgry z unii są tak samo sensowne jak to, że Grecja zbankrutuje i stracą kasę niemieckie i francuskie banki.
Szkoda, że z romansu nici :(
edit: hkd - dolar hongkongski. Jedynego takiego dolara jakiego tutaj znam to Pips Kongski :D Gdzie ja taką parę mogę znaleźć :D Ja naprawdę prosty człowiek jestem. Jak założyłem konto w aliorze to było dużo różnych rzeczy, ale nigdy tego nawet nie oglądałem.
edit: https://invst.ly/pewk8 - wejście najprostsze to 7,765 ze sl na 7,75, oczywiście na up. Zaczyna się tam uspokajać. Nie wiem jakie swapy, proszę mi zapodać polecanego przez ciebie broka do tego oczywiście z PL, najlepiej bankowego jak alior - mam wonty to idę - mam placówkę o 3km. Skusiłaś mnie. Przemyślę, czy już tam spokojnie po wycofaniu przez chiny tej ustawy. Nie jestem na bieżąco - trza to uzupełnić.
edit: KURNA, PŁACISZ ZA PISANIE TAKICH ESSEJÓW :?: :568: :564: :p
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

ODPOWIEDZ