Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Prosiłeś wcześniej o przykłady, więc może teraz pokażę dywergencję zgodną z trendem spadkowym, właśnie się ukształtował ładny moment na sell, AO pokazuje swą siłę. (M30).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 61

EURGBP wcześniejsze posty: 50 i 55.
Po wielu przerysowaniach LTS pojawił się sygnał sprzedaży. Na rysunku zaznaczyłem czarnymi strzałkami miejsca, nad którymi warto się zastanowić. Czy stare LTS po przerysowaniu można wykorzystać jako wiarygodne sygnały? Być może tak, ale prawdopodobnie tylko do skalpowania po 20-30 pipsów. Trzeba to będzie przebadać.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

przemogpw pisze:Prosiłeś wcześniej o przykłady, więc może teraz pokażę dywergencję zgodną z trendem spadkowym, właśnie się ukształtował ładny moment na sell, AO pokazuje swą siłę. (M30).
post nr 62
Tak to wyraźna dywergencja i mimo dość niskiego przedziału czasowego ( przy wyznaczaniu dywergencji nie schodzę poniżej H1) nie wygląda to na szum. Mam pytanie o sposób rysowania linii trenu: czy rysujesz po korpusach czy po knotach? Zastanawiałem się nad tym, ponieważ japończycy, którzy wymyślili świece, zwracają uwagę tylko na korpusy, uważając knoty za zwykłe ekstrema i szum. Jednakże, to co jest knotem na H1 może być korpusem na M30 i przy analizie pomiędzy różnymi przedziałami wdzierają się sprzeczności. Być może jeśli ktoś jest bardzo biegły w wyznaczaniu linii trendu i potrafi rozróżnić co jest szumem, a co nie, będzie wiedział kiedy prowadzić po korpusach, a kiedy po knotach. W każdym bądź razie, jeśli chodzi o mnie, to sprawa sposobu rysowania LT nie jest jeszcze zamknięta i może ulec zmianie.

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Raczej staram się po knotach, aczkolwiek nie zwracam na to aż tak wielkej uwagi. Pierwsze słyszę, że Japończycy nie patrzą na knoty, nie wiem czy to prawda, ale jeśli jesteś zainteresowany mogę ci przesłać książkę Nissona o świecach japońskich, nie przeczytałem jej jeszcze ale myślę, że jest to wiarygodne źródło informacji i może coś tam znajdziesz dla siebie.

Na H1 eurusd na momentum również jest dywergencja potwierdzająca spadki, ale coś na razie kurs zamula i nie ma siły...

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 64

Tak, widziałem na H1 dywergencję i jest już po sygnale. Zmula bo wszyscy czekają na dane o 1600, a jutro po 2000 decyzja w sprawie stóp procentowych w USA. Będę bardzo wdzięczny jeśli prześlesz mi tę książkę. Dzięki

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 65

EURUSD
Obrazek

Przegapiłem dywergencję regularną na H4, która dała duży ruch po sygnale.

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Kordit pisze:Będę bardzo wdzięczny jeśli prześlesz mi tę książkę. Dzięki
Poszło na PW, przyjemnej lektury!

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 67

O tak :!: Ta książka to coś czego mi brakowało. To bardzo ważna pozycja :idea: , trochę mi wstyd, że do tej pory tego nie przeczytałem. Jeszcze raz dzięki. :D

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 68
przemogpw pisze:Pierwsze słyszę, że Japończycy nie patrzą na knoty, nie wiem czy to prawda, ale jeśli jesteś zainteresowany mogę ci przesłać książkę Nissona o świecach japońskich
Obrazek

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Hm, coś w tym jest, tak jak mówię, nie czytałem jeszcze tej książki, ale twoja wątpliwość dotyczyła prowadzenia linii trendu, wcale nie jest takie pewne, że knoty nie odgrywają tu żadnej roli... osobiście jestem trochę sceptyczny jeśli chodzi o lekceważenie knotów (tak z doświadczenia to mówię).

ODPOWIEDZ