Post nr
52
przemogpw pisze:chciałbym wiedzieć co sądzisz o wykrywaniu dywergencji za pomocą Awesome Oscillator?
Dziękuję za zainteresowanie i ciekawą uwagę.
Osobiście uważam, że wybór wskaźnika zależy od preferencji i stylu gry użytkownika. Wypróbowałem ich kilka (MACD, RSI, CCI, Stochastic – do którego będę miał zawsze sentyment) i do żadnego nie mogę się przyczepić. Myślę, że to zależy dobrej kalibracji. Moje Momentum ustawiłem sam (dla każdego przedziału czasowego jest inny parametr) i jeśli znajdzie się ktoś kto ustawi go lepiej, będę bardzo wdzięczny. To samo tyczy się innych oscylatorów, jeśli ktoś zaprezentuje coś lepszego od Momentum, też będę wdzięczny.
Masz rację, że AO, oprócz dywergencji pokazuje siłę trendu, nie wiem tylko, skąd brać sygnał wejścia i wyjścia. Z tego co czytałem u ludzi posługujących się podobnym do AO MACDem, sygnałem jest przejście przez 0. Na Twoim grafie widzę też fioletową nitkę jakiejś średniej kroczącej, która też może posłużyć za sygnał.
Odnośnie Twojego grafu pozwoliłem sobie go uzupełnić. Naniosłem jeszcze jedną dywergencję, tzw. ukrytą, czyli kontynuacji trendu (dla przypomnienia: w cenach wierzchołek niżej od poprzedniego, na wskaźniku wierzchołek wyżej od poprzedniego). Spotkałem się z opiniami, że powinno się grać tylko na takie dywergencje ponieważ są zgodne z głównym trendem, przez co są bezpieczniejsze. W swych badaniach odkryłem, że są też treściwsze. Myślę, że AO może równie dobrze pokazywać ukryte i regularne dywergencje. Jeśli masz więcej przykładów do pokazania to zapraszam.
Gdybyś mógł tu wstawić Awesome Oscillator tak, żeby każdy mógł sobie go pobrać i porównać, byłbym wdzięczny.
pozdrawiam