Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 40

USDJPY

Obrazek Obrazek

Dla przypomnienia posłużyłem się obrazkiem z poprzedniego postu (nr 37). Na drugim obrazku widać ZONę (dla chcących poszerzyć swój warsztat o ciekawe narzędzie. Sporo czytania, ale dużo się stąd nauczyłem, polecam), czyli strefę konsolidacji. Niektórzy grają na wybicia ze stref, ale podobno doświadczeni inwestorzy grają na fałszywe wybicia i powrót w strefę konsolidacji. Być może z prostej przyczyny: prawdziwe wybicie z strefy jest tylko jedno, a fałszywych może być kilka.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 15:18 przez Kordit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 41

EURUSD
Coś dla długodystansowców. Obecnie siła dolara wynika ze strachu przed recesją światową. Kształtująca się dywergencja na D1 oraz przesłanki fundamentalne wskazują na możliwe spore kłopoty dla dolara w średnim (1-2 lata) terminie. Dolar teraz rośnie na fali strachu, ale to tylko paliwo na późniejsze, jeszcze mocniejsze tąpnięcie. Nie lubię takich kategorycznych stwierdzeń i staram się unikać prognoz na 2 lata na przód, w ogóle nie lubię i nie stosuję prognoz w przypadku rynku forex, ale pewne wnioski same cisną się na język i pewne sprawy należy tu zaznaczyć.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

post nr 42

Dla tych, którzy chcieliby skorzystać z ustawień, które stosuję. Poniżej szablon do pobrania oraz wskaźniki.

Dla początkujących:
Szablon o nazwie „dywergencja.tpl” wklejamy do katalogu templates. Wskaźniki do katalogu experts / indicators.
Restartujemy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Bionda
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Bionda »

Kordit pisze:Dla przypomnienia posłużyłem się obrazkiem z poprzedniego postu (nr 37). Na drugim obrazku widać ZONę (dla chcących poszerzyć swój warsztat o ciekawe narzędzie. Sporo czytania, ale dużo się stąd nauczyłem, polecam), czyli strefę konsolidacji. Niektórzy grają na wybicia ze stref, ale podobno doświadczeni inwestorzy grają na fałszywe wybicia i powrót w strefę konsolidacji. Być może z prostej przyczyny: prawdziwe wybicie z strefy jest tylko jedno, a fałszywych może być kilka.
Witaj, mam pytanko, w poście 40 wspominasz o narzędziu dotyczącym strefy konsolidacji czy miałeś na myśli jakieś konkretne narzędzie do analizowania takich stref czy ogólnie poszerzenie wiedzy o strefach jako takich?
Jeśli wolno spytać to co czytałeś ?

Swoją drogą bardzo fajny dziennik, ciekawy pomysł :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Bionda pisze:czy miałeś na myśli jakieś konkretne narzędzie do analizowania takich stref
Witaj, dzięki staram się, to spora frajda.

Naciśnij na słowo ZONA w tym poście i wyskoczy Ci link do wątku na forexfactory, który przeczytałem. Tam jest wszystko na ten temat, ale nie jest to gotowe narzędzie, raczej jako poszerzenie wiedzy o zonach jako takich.

Bionda
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Bionda »

Dzięki :) chyba zaczarowałeś bo wczoraj jak klikałam w link to jakiś błąd mi wyskakiwał a dziś wszystko ok.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 46

EURUSD
Obserwowana ostatnia dywergencja wzrostowa wygenerowała pierwszy sygnał kupna oraz drugi fałszywy. Przy drugim linia została przekroczona całą świeczką, druga świeczka to potwierdziła, ale kurs na koniec się cofnął. Do takich sytuacji dochodzi gdy mamy do czynienia z dywergencją wskazującą przeciwny kierunek do panującego trendu, innymi słowy dywergencja pod prąd. Są to tzw. dywergencje odwrócenia trendu i często bardzo trafnie wskazują początek nowego trendu, jednakże przy tak silnym trendzie trzeba zachować szczególną ostrożność. Najmocniejszymi sygnałami, jeśli chodzi o dywergencje odwrócenia trendu, charakteryzują się te z podwójnym szczytem lub podwójnym dołkiem (patrz posty 21, 39 i 40). Dlatego też proponuję obecną dywergencję (nazwałbym ją szeregową) uznać jako sygnał odreagowania.

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 47

EURUSD
LTS 3 najpierw się przerysowała potem wygenerował się czysty sygnał kupna. W tej chwili mamy LTS 4 oraz wstępną LTW. W takim momencie spadki i wzrosty mają po 50% szans. Mogą zdecydować dane z rynku amerykańskiego o budowach i wnioskach od bezrobotnych o 14:30. Tak więc czekamy i reagujemy na to co pokażą ceny i sygnały.

Obrazek

Warto też cały czas zwracać uwagę co się dzieje na H4. Tam bowiem ceny są przy ważnych liniach oporu/wsparcia i długoterminowych liniach trendu.

Obrazek

Zaczyna też kształtować się następna dywergencja spadkowa, zgodna z trendem. Pokażę ją jak zrobi się wyraźniejsza.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 48

USDJPY

Obrazek

Oprócz potwornego bałaganu wywołanego spektakularnym spadkiem z wczoraj mieliśmy serię bardzo ciekawych wydarzeń na wykresie bezpośrednio przed. Co więcej wydarzeń, które niejako mogły zwiastować to co stało się później. Nie będę udawał, że przewidziałem ten ruch, bo tak nie było, ale teraz po fakcie warto się przyjrzeć i przeanalizować, żeby być wyczulonym na przyszłość. Po kolei:
- doszło do przebicia LTW, czyli sygnału kończącego dywergencję czyli wg wszelkich prawideł kończącego spadki.
- ceny dosyć zdecydowanym ruchem potwierdziły poprzedni sygnał wyjścia z krótkich pozycji przebiciem od spodu LTS 3. W takich sytuacjach jest już posprzątane i można poważnie rozważać zajęcie długich pozycji.
- ale świeca, która mogłaby to potwierdzić, zamieniła się w coś na kształt spadającej gwiazdy (formacja spadkowa)
- jej potwierdzeniem była następna świeca, która gwałtowanie zanegowała poprzedni sygnał przebicia LTS 3, czyli przebiła ją ponownie
- po kilku godzinach nastąpiło kolejne, potężne zanegowanie wzrostów, przebicie LTW i LTS 3 jedną dużą świecą. To właściwie przesądziło sprawę, a więc z powrotem można było rozglądać się za krótką sprzedażą Ale to nie koniec ciekawych wydarzeń.
- po jakimś czasie doszło do naruszenia dolnego ograniczenia zony (żółty prostokąt), którą wyznaczyliśmy sobie troszkę wcześniej (post nr 40). Ceny falowały sobie przez wiele godzin, będąc raz pod raz nad dolnym ograniczeniem i w pewnym momencie zrobiła się winda do piekła.
- ostatnią ciekawą sprawą to fakt, że nasza stara, teoretycznie nie obowiązująca już, LTW stała się teraz oporem.

Ale do czego zmierzam: po raz kolejny (wcześniej wspominałem o tym w poście nr 22 pkt. 7) zaprzeczenie poprzedniego sygnału okazało się bardzo silnym sygnałem samym w sobie.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 49

EURUSD
Wpadka na sygnale wejścia w długą po przebiciu LTS 4. Nie uznałem wcześniejszego przebicia LTW 1 jako sygnału wyczerpującego dywergencję i oznaczyłem LTS 4. Tymczasem LTW 1 okazała się wiarygodnym sygnałem, że mogą być problemy z dalszymi wzrostami. Drugą sprawą wskazującą na ostrożność był oczywiście trend przeciwko nam. Tak wiec nie był to fałszywy sygnał, tylko złe założenia.

Obrazek

Czekając na wykształcenie się nowej dywergencji można stwierdzić, że trend spadkowy ma się bardzo dobrze.

ODPOWIEDZ