Post nr
22
Podsumowanie na GBPJPY (wszystkie poprzednie posty na ten temat). Na rysunku zaznaczyłem ponumerowane żółte prostokąty jako kluczowe miejsca dla tej dywergencji.
1. przecięcie LTS1 (linia trendu sygnału) sygnał wejścia. Transakcji dokonujemy wg wcześniejszych wskazówek na przedziale czasowym M15. Ponieważ nie mamy jeszcze wyrysowanej LTW (linia trendu wyjścia) to zasięgiem jest ostanie wsparcie na 138,0.
2. Po odbiciu notowań do góry, uzyskane minimum (żółty prostokąt nr 2) jest punktem przez który prowadzimy LTS2. Na wykresie jest to linia przerywana ponieważ jest ona kilkukrotnie przerysowywana zgodnie z instrukcjami we wcześniejszym poście (Pią 09-01-2009, 10:42 Temat postu: GBPJPY naruszenie LT). Linia ciągła to ostateczny kształt LTS2.
3. Prostokąt nr 3 to maksimum przez które prowadzimy naszą pierwszą LTW (linia trendu wyjścia). Również jest przerywana, gdyż nastąpi jej przerysowanie widoczne w prostokącie nr 5. Od tej pory jest to linia sygnału wyjścia i zarazem końca naszej dywergencji.
4. W tym miejscu mamy kilkukrotne przerysowanie LTS2. (post: Pią 09-01-2009, 10:42 Temat postu: GBPJPY naruszenie LT). Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko, nie mniej jednak należy zachować ostrożność.
5. Wspomniane wcześniej naruszenie i przerysowanie LTW.
6. Przebicie LTS2 i punkt wejścia w krótką. Zasięgiem jest 137,6 bezpiecznie przed poprzednim wsparcie. Na tym etapie transakcji LTW nie może posłużyć jako poziom wyjścia, ponieważ jest powyżej punktu wejścia.
7. Powrót i przebicie LTW oraz LTS2 co jest sygnałem dla nas, że z tej dywergencji nic już nie będzie. W takich przypadkach kończę transakcję i nie wchodzę już ponownie. Pozostaje się przyglądać jak rynek pięknie realizuje dywergencję, ale już bez nas na pokładzie. Tak też się zdarza, też nie za często. Być może niektórzy pokusiliby się po ponownym przełamaniu od góry LTS2 i LTW, nie wiem, może jak przebadam większą ilość dywergencji i zauważę taką prawidłowość to wprowadzę to jako element systemu. Szczerze mówiąc, już się nad tym zastanawiałem. Z doświadczenia i z podręczników wiem, że takie podwójne zaprzeczenia są najsilniejszymi sygnałami.