Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 50

EURGBP
Na zaniedbanym eurofuncie kształtuje się ciekawa dywergencja odwrócenia trendu (regularna, dywergencje kontynuacji nazywa się ukrytymi). Ciekawe jest to, że uformował się już czwarty szczyt (zazwyczaj wystarczą 2). LTS przebiega dość łagodnie, należy czekać na przełamanie. Na drugim obrazku zgrupowania zniesień Fibo poprowadzone z różnych fal: AC, BC i CD. Między zagęszczeniami tych zniesień pojawiły się zony.

Obrazek Obrazek

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Witam, na wstępie powiem, że śledzę na bieżąco twój wątek i bardzo go lubię!

Piszę, bo chciałbym wiedzieć co sądzisz o wykrywaniu dywergencji za pomocą Awesome Oscillator? Można również znajdować dywergencje i w silnym trendzie lepiej się sprawdza, pozwala nam dłużej trzymać pozycję...
Teraz obstawiam longi na H4.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 52
przemogpw pisze:chciałbym wiedzieć co sądzisz o wykrywaniu dywergencji za pomocą Awesome Oscillator?
Dziękuję za zainteresowanie i ciekawą uwagę. :D

Osobiście uważam, że wybór wskaźnika zależy od preferencji i stylu gry użytkownika. Wypróbowałem ich kilka (MACD, RSI, CCI, Stochastic – do którego będę miał zawsze sentyment) i do żadnego nie mogę się przyczepić. Myślę, że to zależy dobrej kalibracji. Moje Momentum ustawiłem sam (dla każdego przedziału czasowego jest inny parametr) i jeśli znajdzie się ktoś kto ustawi go lepiej, będę bardzo wdzięczny. To samo tyczy się innych oscylatorów, jeśli ktoś zaprezentuje coś lepszego od Momentum, też będę wdzięczny.

Masz rację, że AO, oprócz dywergencji pokazuje siłę trendu, nie wiem tylko, skąd brać sygnał wejścia i wyjścia. Z tego co czytałem u ludzi posługujących się podobnym do AO MACDem, sygnałem jest przejście przez 0. Na Twoim grafie widzę też fioletową nitkę jakiejś średniej kroczącej, która też może posłużyć za sygnał.

Odnośnie Twojego grafu pozwoliłem sobie go uzupełnić. Naniosłem jeszcze jedną dywergencję, tzw. ukrytą, czyli kontynuacji trendu (dla przypomnienia: w cenach wierzchołek niżej od poprzedniego, na wskaźniku wierzchołek wyżej od poprzedniego). Spotkałem się z opiniami, że powinno się grać tylko na takie dywergencje ponieważ są zgodne z głównym trendem, przez co są bezpieczniejsze. W swych badaniach odkryłem, że są też treściwsze. Myślę, że AO może równie dobrze pokazywać ukryte i regularne dywergencje. Jeśli masz więcej przykładów do pokazania to zapraszam.

Obrazek

Gdybyś mógł tu wstawić Awesome Oscillator tak, żeby każdy mógł sobie go pobrać i porównać, byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Kordit pisze:Gdybyś mógł tu wstawić Awesome Oscillator tak, żeby każdy mógł sobie go pobrać i porównać, byłbym wdzięczny.
AO jest w standardowym wyposażeniu MT4, wiec nie trzeba go sciagac i instalowac. Znajdziesz go w : Navigator/Wskazniki.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.

drops
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drops »

Awesome Oscillator jest w standardzie. Zajrzyj do wbudowanych wskaźników w menu Wskaźniki --> Bill Williams 8)

Edit:
Jako że nie zdążyłem, to chciałbym dodatkowo pozdrowić wątkotwórce :) czytam z przyjemnością i liczę na kolejne analizy ;)

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 55

EURGBP
Obserwowana dywergencja z wierzchołkowej zamieniła się w szeregową (wierzchołków). W piątek (typowy, ciężki handel na zakończenie tygodnia) doszło do paru przerysowań LTS, a w tej chwili jest walka na tej linii. Albo dojdzie do sygnału, albo do kolejnego przerysowania. Przypominam. Na M15 cała lub wyraźna większość świeczki musi się znaleźć pod LTS, a druga musi zejść pod jej minimum. Na D1 zona potwierdziła swą moc.

Obrazek Obrazek Obrazek

zgadza sią AO jest w standardzie. Tym lepiej :D

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Kordit pisze:Masz rację, że AO, oprócz dywergencji pokazuje siłę trendu, nie wiem tylko, skąd brać sygnał wejścia i wyjścia. Z tego co czytałem u ludzi posługujących się podobnym do AO MACDem, sygnałem jest przejście przez 0. Na Twoim grafie widzę też fioletową nitkę jakiejś średniej kroczącej, która też może posłużyć za sygnał.
AO jest słabe jeśli chodzi o moment wejścia, ogólnie oprócz przechodzenia przez oś 0 dobrym sygnałem jest zmiana koloru słupka, i najlepiej wejść na drugim słupku już, żeby uniknąć repainta no i dywergencje. Poza tym osobiście stosuję inne metody do zajmowania pozycji. Poruszyłeś temat średniej - jedna ze średnich na moim wykresie (czarna) to EMA50, często bardzo dobrze wyznacza zasięg świeczek, gdy cena idzie przeciw trendowi. (na wcześniejszym wykresie ładnie to widać). EMA50 to zazwyczaj mój potencjalny punkt odbicia, ale trzeba uważać. Fioletowa linia to EMA15, w krótszym terminie też stanowi pewien opór dla cen, oczywiście cały czas mówię o TF=H4.
Stosuję teraz twój system na H1, czyli Momentum 12 i Stoch 14,8,8, i sygnały dawane przez te wskaźniki oraz przez AO są często podobne.
Co do poprzedniego postu - jak eliminujesz fałszywe wybicia?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 57
przemogpw pisze:Co do poprzedniego postu - jak eliminujesz fałszywe wybicia?
Na razie jedynym sposobem na fałszywe wybicia mam to:

na M15 musi się zamknąć większość świeczki, a najlepiej cała, pod LTS. Następnie ceny muszą zejść poniżej minimum tej świeczki.

Jeśli następuje fałszywe przebicie to prowadzę nową LTS i od tej pory ona obowiązuje jako sygnalna, a poprzednia traci znaczenie. SL ustawiam w zależności od targetu, tak żeby stosunek SL do TP nie przekraczał 1:1, a najlepiej 1:2. Niemniej jednak powrót cen nad LTS jest wstępnym sygnałem do stopa, np. analogicznie zamknięcie się całej świeczki lub jej większości.
Co do średnich kroczących, jako sygnały, jestem troszeczkę sceptyczny. Wolę moje LTSy.
Jeśli grasz na H4, to nie musisz przestawiać się na H1, tylko zwiększ sobie z M15 na M30 przy wejściach, będzie mniej szumu.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 58

GBPJPY

Obrazek

Ciekawa sytuacja, dwie przeciwstawne dywergencje i ich LTSy ustawione w trójkąt. Lubię takie momenty, ponieważ w dużym przybliżeniu wiadomo ile może potrwać konsolidacja, zanim nastąpi wybicie. W takich sytuacjach brak jest przywiązania do kierunku, może być pół na pół, tam gdzie pójdą ceny, tam za nimi podążymy. Fajne.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 59

GBPJPY
Nawiązując do poprzedniego postu, mamy za sobą spory ruch w górę po pierwszym sygnale. Ruch jest spory, ale szarpany, bez wątpienia będący pod wpływem silnego trendu spadkowego wyższego stopnia. Panuje poczucie niedowierzania. Ciekawostką w tym przypadku są miejsca przecięcia się LTS i LTW. Pozwoliłem sobie na małą innowację, czyli wyznaczanie kolejnych LTW na podobnej zasadzie do LTS (wcześniej tego nie robiłem). I co się okazało? Otóż miejsca przecięcia się tych linii to miejsca mocniejszych ruchów cenowych. Zaobserwowałem to już wcześniej (patrz post nr 48). Być może to przypadek lub chodzi po prostu o fakt przejścia cen przez LTS i LTW, niekoniecznie na ich przecięciu.

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ