Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Jaro
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jaro »

przemogpw pisze:jeśli jesteś zainteresowany mogę ci przesłać książkę Nissona o świecach japońskich, nie przeczytałem jej jeszcze ale myślę, że jest to wiarygodne źródło informacji i może coś tam znajdziesz dla siebie.
Czy ja też mogę prosić na priva? Będę wdzięczny...
Trend jest moim przyjacielem

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 71

EURGBP
Po wygenerowaniu sygnału sprzedaży kurs tańczył pod LTS bo zdecydowanym ruchem w górę wybić się ponad nią i naruszyć LTW. Według dotychczasowych zasad jest to sygnał, że dywergencja nie zadziała i czas rozglądać się za następną. Ale to co się stało chwilę potem otwiera nowe możliwości i jednocześnie sporo wątpliwości. Otóż z podobną sytuacją miałem do czynienia w poście nr 22. Na tamtym wykresie widać w punkcie 6 sygnał sprzedaży, poczym kurs wraca z powrotem nad LTS i przebija LTW, by po niedługim czasie przebyć tę samą drogę, ale w dół, ponownie przebijając LTW i LTS. To sytuacja, którą można nazwać podwójnym zaprzeczeniem: sygnał -> zaprzeczenie -> zaprzeczenie zaprzeczenia. Potem już tylko winda w dół, a więc zgodnie z pierwotnym sygnałem. Obecnie jest podobnie, tyle tylko, że LTW jest naruszana, ponieważ nie doszło do podstawowego sygnału z całą świecą na zewnątrz itd.

Obrazek

W poście nr 50 była mowa o zonie, jaka powstała między zgrupowanymi zniesieniami Fibo (jest tam również opisany sposób rozrysowania Fibo). Otóż teraz ceny opuściły dołem naszą zonę i wygląda to na trwałe przebicie dołem. Można zatem narysować nową zonę i zobaczyć jak to się potoczy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 72

EURUSD
Dywergencja odwrócenia trendu (post nr 50) ma się dobrze. Notowania są daleko od LTW. pozwoliłem sobie zastosować tzw. przyspieszoną LTW. Nie jest ona taka istotna jak pierwotna, ale daje wstępny sygnał ostrzegawczy. Taki jest stan mojej wiedzy na dziś, ale zdaję sobie sprawę i gdzieś o tym czytałem, że stosuje się przyspieszone linie trendu i traktuje się je równie poważnie jak pierwotne. Postaram się to odszukać i zreferować przy najbliższej okazji.

Obrazek

To co się stało wczoraj i kontynuuje dziś z pewnością porusza serca nie jednego longowicza. Nie ukrywam, że ja też jestem pod wpływem tych oczekiwań :wink:

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 73

Po spektakularnym ruchu spadkowym z 21 stycznia notowania USDJPY są rozedrgane. Jest taki szum, że nie tylko nie można wyłuskać jakiejś dywergencji, ale nawet nie wiadomo jaki trend obowiązuje. Ciekawe czy to coś oznacza :roll:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 74

EURUSD
Dolar się nie poddaje, ale to nic pewnego. Sam brak obniżenia stóp do zera, z prawie zera, nie robi wielkiego wrażenia i nie oznacza, że kryzys się skończył. Tymczasem mamy ciekawy przypadek, gdy jedna dywergencja (wzrostowa) jest znoszona przeciwległą dywergencją spadkową. To się zdarza często przy bocznych trendach, większych konsolidacjach. Ciekawe jest też to, że dotychczasowy LTW starej dywergencji, zamienia się w LTS nowej. Sygnał wyjścia jest również sygnałem wejścia, po prostu typowy reversal. Pierwszy LTS (LTW) został przerysowany nagłym ruchem po ogłoszeniu danych, dlatego nie traktujemy go serio i czekamy na potwierdzenie po przez przebicie nowego LTS.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 75

GBPJPY
Dywergencja regularna czyli pod trend, ale ten krótki, natomiast zgodna z większym trendem głównym, który widać na H4. LTS dosyć stroma, więc nic się nie stanie jak się poczeka na jej przełamanie, ustali się druga LTS i dopiero od tej drugiej można liczyć sygnał wejścia.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 76

EURGBP
Realizacja dywergencji pogłębia się (patrz post nr 71). Warto zwrócić uwagę jak zmieniają się zony. Zgrupowania zniesień Fibo potwierdzają swoją ważność. Nowa zona może mieć spory zasięg, zobaczymy czy się potwierdzi.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 77

EURUSD
Jesteśmy po drugim sygnale sprzedaży, po przekroczeniu LTS 2. Ponownie wyrysowała się figura, a raczej układ, o którym była mowa w poście nr 71. Sygnał -> zaprzeczenie sygnału -> zaprzeczenie zaprzeczenia -> winda w dół. Pomimo, że to troszkę podkupuje dotychczasowe zasady zaczyna mnie to fascynować.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 78

EURGBP

Obrazek

Dywergencja jest już w zaawansowanym stadium realizacji. Wyznaczone są 4 LTSy. Zrobiło się ciekawe fałszywe wybicie z LTW, które mogło być dodatkowym dobrym miejscem sygnalnym. Z upływem czasu spadek nabierał tempa. Zbliżamy się do ważnego oporu, który widać lepiej z dalszej perspektywy (na kolejnym rysunku).

Obrazek

Wykres opuszcza dołem kolejne potencjalne zony. O ich istotności świadczą tylko krótkie postoje na zniesieniach Fibo. Przed cenami ważny poziom – spód poprzedniej fali i ważny opór oraz 61,8% zniesienia poprzedniej większej fali. Bardzo istotny poziom, zobaczymy co się stanie.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 79

EURUSD
Obrazek

Nie da się nie zwrócić uwagi, że sytuacja jest podobna do EURGBP. Kolejne LTSy, fałszywe wybicie przez LTW i zbliżamy się do spodu ostatniej fali.
Warto zauważyć, że im więcej LTSów ma dana dywergencja, tym są one bezpieczniejszymi i czytelniejszymi sygnałami wejścia. Być może nie powinno się używać LTS 1 do wyjścia, bo jest najbardziej ryzykowny. Z drugiej jednak strony intuicja podpowiada, że te pierwsze LTSy są najgwałtowniejsze.

Obrazek

Na pierwszy rzut oka wygląda to na zwykłą siekanę, ale w tym bałaganie zniesień Fibo ceny same pokazują istotne strefy oporów i wsparć. Tam gdzie jest najgęściej tych zniesień, tam zawsze coś się dzieje. Kiedyś mocno się interesowałem postulatami Pawła Danielewicza w jego „Geometrii Fibonacciego”, ale odpuściłem z różnych względów. Teraz jednak, gdy minęło troszkę czasu widzę, że ta technika pozwala się zorientować co się dzieje w szerszej perspektywie. Jeśli ktoś gra na formacje świecowe i punkty wsparcia i oporu to powinien to opanować jako uzupełnienie.

Dzisiaj piątek, a zaraz zaczyna się seria danych dla dolara. Po wczorajszych rozczarowaniach z gospodarki amerykańskiej dolar się umocnił -> strach ma nadal wielkie oczy i ucieczka w bezpieczne amerykańskie aktywa trwa. Takie troszkę zchizowe zachowanie, bo im gorsze wskaźniki z USA tym większy strach przed recesją, ale nie tą w USA, tylko tą światową. Tak jakby recesja w USA miałaby mieć większy wpływ na to co się dzieje na świecie, a nie bezpośrednio w ameryce. :roll:

ODPOWIEDZ