Skalpowanie - co o tym myslicie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mi$iek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mi$iek »

Nie można grać "na wyczucie"

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ja Ci klopka nie wierze ze robisz to w xtb u nich poprostu nie da sie skalpowac!!! przeszkadzaja zajebiscie jak dobrze skalpujesz, nawet jak na pocztku skalpowalem z trendem i pod trend i ledwo wychodzilem na 0 albo straty byly to i tak nie dawali pograc sl i tp minimum 40 pipsow to normalka nie tylko podczas danych ot tak poprostu mi przeszkadzali podobnie ze zleceniami oczekujacymi, troche OT zrobilem :D

Wracajac do skalpowania to ja wole intraday , to fakt ze mozna wiecej pipsow skosic skalpujac ale wiecej to kosztuje - czas, nerwy. A ja juz nie mam takiego zapalu do wykresow jak na poczatku, nie chce mi sie ich sledzic wole zeby to EA robilo 8)

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klopka »

Mi$iek pisze:Nie można grać "na wyczucie"
Dlaczego nie, gdy obserwujesz wykres widzisz ruch, zmieniające się ticki, ich szybkość, zakres. Na tej podstawie możesz wyciągać wnioski i podejmować decyzje o zajęciu pozycji.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Dlaczego nie, gdy obserwujesz wykres widzisz ruch, zmieniające się ticki, ich szybkość, zakres. Na tej podstawie możesz wyciągać wnioski i podejmować decyzje o zajęciu pozycji.
Dokladnie tak jest, czyli intuicja (jak ktos woli na "czuja") w tradingu jest wynikiem zebranych doswiadczen. 3 miesiace temu testowalem nowy soft, nawet zamiescilem do niego linka. Po oszalamiajacych zyskach, przyszly te mniej przyjemniejsze chwile tradingu i musialem dawac dyla zanim sie pokazal nastepny sygnal :shock: , albo jak system przestaje funkcjonowac to zamiast grac dalej na sile, zrobic sobie przerwe - tak jak to Klopka napisal.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klopka »

A najważniejsze to SL przy składaniu zlecenia, bo czasem nie ma możliwości modyfikacji zlecenia z powodu zerwania łącza lub z winy brokera co przy gwałtownej zmianie kierunku może być niemiłe dla stanu naszego konta bo
gramy dużymi środkami 20 do 50 % kapitału.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

klopka pisze:A najważniejsze to SL przy składaniu zlecenia, bo czasem nie ma możliwości modyfikacji zlecenia z powodu zerwania łącza lub z winy brokera co przy gwałtownej zmianie kierunku może być niemiłe dla stanu naszego konta bo
gramy dużymi środkami 20 do 50 % kapitału.
20-50% środków? Samobójca :)

Jak rozumiem to na 5-10 zleceń?

To musisz miec ciekawy system, opisz coś więcej: wskaźniki, jakie reakcje rynku na "wyprzedanych szczytach" obserwujesz.

Pytam nie bez powodu - dostaję sporo pytań na temat sposobu gry dla początkujących i zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobic szkolenia "jak w najkrótszym czasie dojśc do stałych zysków na FX".

Bo jak widzę możesz byc jedną z osób, którą można dac za przykład kogos stosujacego coś co nazywam "fazą podwyższonego ryzyka" - co prowadzi do szybkiej akumulacji kapitału, wtedy korzysta się na niewielkich najczęściej kontach z "jazdy na maksa" czyli wszystkich możliwości jakie daje system - ja pokazuję jak policzyć maksymalny i jeszcze bezpieczny MM, chociaż łamiący wszelkie tradycyjne prawidła. To jest częśc strategii i nie nadaje się dla wszystkich.
Badania traderów

Krzyś_13
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Krzyś_13 »

spoko, a jak ja opisałem mój sposób grania "na wariata" to wszyscy stękali; a ja sobie dalej pukam po parę pipsów na 1M i nie mam zamiaru tego zmieniać ;p
Pozwól stratom rosnąć, tnij zyski ! Potrzebuję dawcy na moje wygrane :)

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Krzyś_13 pisze:spoko, a jak ja opisałem mój sposób grania "na wariata" to wszyscy stękali; a ja sobie dalej pukam po parę pipsów na 1M i nie mam zamiaru tego zmieniać ;p
Podasz link?

Poczytam, ja nie jestem "wszyscy".
Badania traderów

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 90&start=0

jeden z nielicznych wątków na tym forum który lubiłem czytać... ;p

Krzyś_13
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Krzyś_13 »

Niektórych to zmartwię: gram dalej z sukcesami, nigdy nie miałem Margin Call; wprowadziłem kilka modyfikacji: wywaliłem większość wskaźników - podobnie jak kolega obserwuję wykres, i ruchy świeczek; wprowadziłem też SL (he, he) z uwagi na sytuacje losowe typu padnięcie neta, czy skoki po 400 pipsów w drugą stronę ;) - ostatnio prawie tak było na funcie. Poranek zaczynam od przeglądu analiz technicznych - wyciągam z tego jako - takie wnioski, potem rzut oka w trend; jak gram, staram się nie czytać wątków typu "Prognozy..." żeby się nie sugerować - zauważyłem, że jak zerknę w wątek, to podświadomie ulegam sugestii i wtopa :)
A tak ogólnie, to forex jest wspanialy!
p.s. nigdy nie dopłacałem do tych 50 zł :)
Pozwól stratom rosnąć, tnij zyski ! Potrzebuję dawcy na moje wygrane :)

ODPOWIEDZ