Skalpowanie - co o tym myslicie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klopka »

Krzyś_13 pisze:Poranek zaczynam od przeglądu analiz technicznych - wyciągam z tego jako - takie wnioski, potem rzut oka w trend; jak gram, staram się nie czytać wątków typu "Prognozy..." żeby się nie sugerować - zauważyłem, że jak zerknę w wątek, to podświadomie ulegam sugestii i wtopa :)
A tak ogólnie, to forex jest wspanialy!
p.s. nigdy nie dopłacałem do tych 50 zł :)
Czytanie prognoz też uważam za "sugestiogenne".
Te 20 do 50 % to jest w jednym zleceniu. Trudno jest opisać mi to co widzę na wykresie dynamicznie. Czasem wykres stoi w miejscu i nagle zaczyna drgać to w jedną to w drugą stronę o parę pipsów z przewagą drgań np. w górę, dodatkowo obserwacja wskażników, decyzja i zlecenie kupna. Po zrealizowaniu następne zlecenie w tę samą stronę na następnej świeczce, najlepiej gdy cena trochę się cofnie max do połowy poprzedniej świeczki. Gdy ruch ustaje ( a widać to na wykresie) zamykam zlecenie jeżeli jest otwarte ( nawet ze stratą) i czekam co będzie dalej.

Naczytałem się parę książek o MM i ryzyku itp. i wyciągnąłem wnioski, że aby tak grać jak zalecają w książkach to trzeba mieć kupę forsy i lepiej założyć lokatę w banku i dać sobie spokój z foreksem. Zysk po kilka, kilkanaście pipsów ale często.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Krzyś_13 pisze:Niektórych to zmartwię: gram dalej z sukcesami, nigdy nie miałem Margin Call; wprowadziłem kilka modyfikacji: wywaliłem większość wskaźników - podobnie jak kolega obserwuję wykres, i ruchy świeczek; wprowadziłem też SL (he, he) z uwagi na sytuacje losowe typu padnięcie neta, czy skoki po 400 pipsów w drugą stronę ;) - ostatnio prawie tak było na funcie. Poranek zaczynam od przeglądu analiz technicznych - wyciągam z tego jako - takie wnioski, potem rzut oka w trend; jak gram, staram się nie czytać wątków typu "Prognozy..." żeby się nie sugerować - zauważyłem, że jak zerknę w wątek, to podświadomie ulegam sugestii i wtopa :)
Doczytałem do 6 strony: korzystasz z modyfikacji systemu Younga [Jimmy's bands]? Gdzie go poznałeś? Szkoliłeś się u niego?

Na chyba 8 znalazłem swój post :) Pamieć już nie ta :)

I jak dzisiejszy wynik? Jesteś zadowolony?

Masz ciekawe podejście do gry.

Dodano po 10 minutach:
klopka pisze:
Krzyś_13 pisze:Poranek zaczynam od przeglądu analiz technicznych - wyciągam z tego jako - takie wnioski, potem rzut oka w trend; jak gram, staram się nie czytać wątków typu "Prognozy..." żeby się nie sugerować - zauważyłem, że jak zerknę w wątek, to podświadomie ulegam sugestii i wtopa :)
Czytanie prognoz też uważam za "sugestiogenne".
Te 20 do 50 % to jest w jednym zleceniu.

To znaczy że po SL w tym zleceniu stracisz 20-50% konta?

No to zupełne samobójstwo, chyba, ze czegoś nie rozumiem…
klopka pisze:

Trudno jest opisać mi to co widzę na wykresie dynamicznie. Czasem wykres stoi w miejscu i nagle zaczyna drgać to w jedną to w drugą stronę o parę pipsów z przewagą drgań np. w górę, dodatkowo obserwacja wskażników, decyzja i zlecenie kupna. Po zrealizowaniu następne zlecenie w tę samą stronę na następnej świeczce, najlepiej gdy cena trochę się cofnie max do połowy poprzedniej świeczki. Gdy ruch ustaje ( a widać to na wykresie) zamykam zlecenie jeżeli jest otwarte ( nawet ze stratą) i czekam co będzie dalej.
Jak rozumiem patrzysz na ticki?

Wrzuć jakiś screen z poziomami wejść, nie ma co prawda dynamiki rynku, ale na tiki już się napatrzyłem więc mniej więcej wiem o co chodzi.

Czyli tak naprawdę to składanie 2 typów sygnałów:

1. wskaźniki pokazują preferowany moment, gdy „planety ustawiają się w jednej linii”. łapiesz ruch przeciw trendowi, gdy rynek jest wyprzedany/wykupiony wg wskaźników.

2. patrzysz na chwilowe zachowania rynku i wchodzisz…

jesttakie zachowanie rynku, widac na tikach – widać jak „ciągnie’ w jedną stronę, szybkośc ruchu powoduje, że mniej – więcej widać w którą stronę zaraz się poruszy, to chyba masz na mysli mówiąć, że rynek „drga”.

Drga na świecach a na tikach „jedzie” ze wskazaniem na jedną stronę.
klopka pisze:
Naczytałem się parę książek o MM i ryzyku itp. i wyciągnąłem wnioski, że aby tak grać jak zalecają w książkach to trzeba mieć kupę forsy i lepiej założyć lokatę w banku i dać sobie spokój z foreksem. Zysk po kilka, kilkanaście pipsów ale często.
Rozumiem, częstotliwość zysków jest b. ważna.
Badania traderów

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klopka »

To znaczy że po SL w tym zleceniu stracisz 20-50% konta?

No to zupełne samobójstwo, chyba, ze czegoś nie rozumiem…
Grać kapitałem 20% 50% to nie to samo co ryzykować w jednej transakcji 20 %, 50 % W jednej transakcji ryzykuję max 10 % a przeważnie do 5 %, pisałem przecież, że obowiązkowo SL.

Potrenuj sam to zobaczysz, weż sobie mały depozyt początkowy np. 1000 zł i spróbuj. A co do wejść to przykro mi ale nie wyłożę Ci kawy na ławę, bo też to pisałem oprócz wskaźników którymi się podpieram staram się "czuć" rynek.

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartolini »

Mówicie o skalpowaniu, ale nikt jeszcze nie napisał co to jest i jakie są systemy zarabiające na skalpowaniu. Czy grając tak 2 godziny dziennie skalpowaniem można zarobic więcej niż na 3 ekranowym systemie inwestycyjnym? Pomoże ktoś początkującemu?

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

bartolini pisze:Mówicie o skalpowaniu, ale nikt jeszcze nie napisał co to jest i jakie są systemy zarabiające na skalpowaniu. Czy grając tak 2 godziny dziennie skalpowaniem można zarobic więcej niż na 3 ekranowym systemie inwestycyjnym? Pomoże ktoś początkującemu?
teoretycznie skalping daje najwiecej zarobic i jezeli umiesz skalpowac to tak jest

a co to jest 3 ekranowy system inwestycyjny?

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Taki wynalazek eldera. Kupujesz przy ogolnym(tygodniowym) trendzie wzrostowym, jak na wykresach dniowych cena spada i zaczyna wracac w gore kupujesz. Rzadko się myli.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

acha no to stosuje cos podobnego tylko ze biore pod uwage m15 m5 m1 :D

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Co to m15, m5 i m1? I co to jest skalpowanie(i jak sie to to robi)?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bartolini pisze:Co to m15, m5 i m1? I co to jest skalpowanie(i jak sie to to robi)?
M15, M5, M1 - to interwały. Wykresy pietnastominutowe, pieciominutowe, jednominutowe...
Co to skalpowanie? Nie ma jednoznacznej definicji (co jest dosc dziwne :) ) ale mozna to wytlumaczyc jako zawieranie wielu transakcji, ktore trwają bardzo krotko, sa zamykane na malym zysku.
Kolejnosc przypadkowa i nie kazdy warunek musi byc spelniony jednoczesnie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak nie ma definicji to może pomożecie i dacie jakiś system/strategie(no chyba że robicie wszystko na wyczucie)

ODPOWIEDZ