Wybierz rysowanie po prawej stronie wykresu( od aktualnej ceny). Narysuj przynajmniej 4 scenariusze: dobry, bardzo dobry, zły, bardzo zły. Przygotuj działanie na każdą ewentualność, zdając sobie sprawę, że możesz źle ocenić rynek. Nie ma się co przejmować, tylko kowboje z lewej strony wykresu się nigdy nie myląPaulGilbert pisze:Poz. 29 Złoto zamknięte - 3%.
Muszę przyznać, że nie mam koncepcji na SLa, i przez to przetrzymałem to złoto za daleko. W sensie, że nie wiem co lepiej wybrać

Hedge defensywny 4: Dzielisz pozycję stratny buy na 100 jednostek, dajesz sell takiej samej wielkości co buy i czekasz, wszystko co jest poza dziurą jest Twoje. Zamykasz sell na zysku i za 50% zysku okupujesz część straty. Powiedzmy, że zostaje 75 jednostek buy, za 25% zysku dajesz buy, zwiększysz ekspozycję do 85 ale uśrednisz cenę i znowu dzielisz te 85 na 100 jednostek. Jeżeli wróci, zamykasz na plusie, jeżeli nie, powtarzasz.
Ciekawe czy ktoś to rozumie poza mną?

W tym Twoim tradingu jest pomysł, jest jakże potrzebny luz i dystans. Natomiast brakuje pazerności na kasę ( jak rynek daje 5 pipsow zamiast 100, to lepiej wziąć 5 niż BE). Mam też wrażenie, że się usztywniasz - W tradingu trzeba być elastycznym, reaguj na cenę, tańcz z nią.
Na złocie ewidentnie złapałeś gówno w locie. Gdyby to poszło w górę zapomniał byś o tym. Jednak takimi wejściami prowokujesz kłopoty. Ja rozwiązałem to tak: dałem średnią 12 na M1 (i na dax i us30 na s30) i gdy już przejrzę D1,H1,M15 i mam zagrać to: Nigdy buy powyżej i nigdy sel poniżej tej średniej.