Trening wejść

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Re: Trening wejść

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

PaulGilbert pisze:Poz. 29 Złoto zamknięte - 3%.

Muszę przyznać, że nie mam koncepcji na SLa, i przez to przetrzymałem to złoto za daleko. W sensie, że nie wiem co lepiej wybrać
Wybierz rysowanie po prawej stronie wykresu( od aktualnej ceny). Narysuj przynajmniej 4 scenariusze: dobry, bardzo dobry, zły, bardzo zły. Przygotuj działanie na każdą ewentualność, zdając sobie sprawę, że możesz źle ocenić rynek. Nie ma się co przejmować, tylko kowboje z lewej strony wykresu się nigdy nie mylą :p

Hedge defensywny 4: Dzielisz pozycję stratny buy na 100 jednostek, dajesz sell takiej samej wielkości co buy i czekasz, wszystko co jest poza dziurą jest Twoje. Zamykasz sell na zysku i za 50% zysku okupujesz część straty. Powiedzmy, że zostaje 75 jednostek buy, za 25% zysku dajesz buy, zwiększysz ekspozycję do 85 ale uśrednisz cenę i znowu dzielisz te 85 na 100 jednostek. Jeżeli wróci, zamykasz na plusie, jeżeli nie, powtarzasz.
Ciekawe czy ktoś to rozumie poza mną? :lol:

W tym Twoim tradingu jest pomysł, jest jakże potrzebny luz i dystans. Natomiast brakuje pazerności na kasę ( jak rynek daje 5 pipsow zamiast 100, to lepiej wziąć 5 niż BE). Mam też wrażenie, że się usztywniasz - W tradingu trzeba być elastycznym, reaguj na cenę, tańcz z nią.

Na złocie ewidentnie złapałeś gówno w locie. Gdyby to poszło w górę zapomniał byś o tym. Jednak takimi wejściami prowokujesz kłopoty. Ja rozwiązałem to tak: dałem średnią 12 na M1 (i na dax i us30 na s30) i gdy już przejrzę D1,H1,M15 i mam zagrać to: Nigdy buy powyżej i nigdy sel poniżej tej średniej.
Obrazek

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

Bardzo ciekawe to co piszesz. Muszę to sobie narysować, bo nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

sardo nunspa pisze:W tradingu trzeba być elastycznym, reaguj na cenę, tańcz z nią.
:rofl:
sardo nunspa pisze:Hedge defensywny 4: Dzielisz pozycję stratny buy na 100 jednostek, dajesz sell takiej samej wielkości co buy i czekasz, wszystko co jest poza dziurą jest Twoje. Zamykasz sell na zysku i za 50% zysku okupujesz część straty. Powiedzmy, że zostaje 75 jednostek buy, za 25% zysku dajesz buy, zwiększysz ekspozycję do 85 ale uśrednisz cenę i znowu dzielisz te 85 na 100 jednostek. Jeżeli wróci, zamykasz na plusie, jeżeli nie, powtarzasz.
No nie bardzo. Bo te 100 bierze się z tego że otwierasz 1 lot i wtedy wyjdzie 100 pozycji po 0.01 lota w tym. Ale nie kapuje tego zarządzania w ogóle. Ale tak sobie sprawdziłem coś innego, otwieranie BUY i SELL jednocześnie co godzinę, dokładnie co godzine otwiera 2 pozycje i zamyka tylko te które mają 20 pips zysku, ale nie otwiera potem żadnych hedge jeśli stosunek długich do krótkich jest nierówny, żadnego cięcia strat, żadnego kombinowania, po prostu otwiera co godzinę 2 pozycje BUY i SELL i zamyka jeśli jakaś pozycja ma już 20 pips zysku. I się okazuje że to coś zarabia :think: , ale to jest Dukascopy i u nich właśnie coś jest pokręcone z tym balance, to nie działa tak jak w MT4.

https://images84.fotosik.pl/1105/45d35c0224fd6d44.png

Weź może daj przykład na wykresie jak to ma być rozłożone, te pozycje jak mają być rozłożone, jak ten hedge ma wyglądać... jeśli możesz.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:
sardo nunspa pisze:W tradingu trzeba być elastycznym, reaguj na cenę, tańcz z nią.
:rofl:
Natargałem wczoraj kasy, powietrze z balona mi jeszcze nie zeszło 8)
-rookie- pisze:
sardo nunspa pisze:Hedge defensywny 4: Dzielisz pozycję stratny buy na 100 jednostek, dajesz sell takiej samej wielkości co buy i czekasz, wszystko co jest poza dziurą jest Twoje. Zamykasz sell na zysku i za 50% zysku okupujesz część straty. Powiedzmy, że zostaje 75 jednostek buy, za 25% zysku dajesz buy, zwiększysz ekspozycję do 85 ale uśrednisz cenę i znowu dzielisz te 85 na 100 jednostek. Jeżeli wróci, zamykasz na plusie, jeżeli nie, powtarzasz.
No nie bardzo. Bo te 100 bierze się z tego że otwierasz 1 lot i wtedy wyjdzie 100 pozycji po 0.01 lota w tym. Ale nie kapuje tego zarządzania w ogóle. Ale tak sobie sprawdziłem coś innego, otwieranie BUY i SELL jednocześnie co godzinę, dokładnie co godzine otwiera 2 pozycje i zamyka tylko te które mają 20 pips zysku, ale nie otwiera potem żadnych hedge jeśli stosunek długich do krótkich jest nierówny, żadnego cięcia strat, żadnego kombinowania, po prostu otwiera co godzinę 2 pozycje BUY i SELL i zamyka jeśli jakaś pozycja ma już 20 pips zysku. I się okazuje że to coś zarabia :think: , ale to jest Dukascopy i u nich właśnie coś jest pokręcone z tym balance, to nie działa tak jak w MT4.

https://images84.fotosik.pl/1105/45d35c0224fd6d44.png

Weź może daj przykład na wykresie jak to ma być rozłożone, te pozycje jak mają być rozłożone, jak ten hedge ma wyglądać... jeśli możesz.
Spekulant pl tak grał - rozrzucał pozycję bez AT na daxie i zgarniał te zyskowne. Jak mu się posrało i na kapitale dochodziło do -20% to rzucał hedge i - jak to określił- wychodził z hedge. Na tej podstawie opracowałem swoje hegde. Może spróbuj tak to rozegrać.

A jeszcze - dawałeś Alligatora na te swoje maszynerię testową i też wychodziły straty. To jak ja na nim zarabiam jestem cudotwórcą czy co? W mojej opinii nie da się zarobić automatem, może jakby go ustawić tylko do konsoli albo tylko do trendu, to wtedy może...morze...
Może coś narysuję, ale nie obiecuję
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, 15:48 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:Natargałem wczoraj kasy, powietrze z balona mi jeszcze nie zeszło 8)
Nie no, nie śmieje się tylko mnie rozbawiło to - tańcz z nią :)
sardo nunspa pisze:Spekulant pl tak grał - rozrzucał pozycję bez AT na daxie i zgarniał te zyskowne. Jak mu się posrało i na kapitale dochodziło do -20% to rzucał hedge i - jak to określił- wychodził z hedge. Na tej podstawie opracowałem swoje hegde. Może spróbuj tak to rozegrać.
Aha, ok.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ten hedge się wyłożył bo w momencie kiedy nastąpił FAIL na obrazku było otwartych 35 pozycji długich i tylko 5 krótkich, a kurs tam spadł na 1.1520 i akurat to było margin cut. Była otwarta zbyt duża pozycja długa po prostu w tym momencie. Zaciekawiłeś mnie tym, sobie to sprawdze dokładniej. To może być lepsze niż wyjścia pośrednie i inne metody jakie znam.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Tomasz196407 pisze: zastanów sie !
czy rządzą rynkiem ci najmniejsi tzw ulica
czy SM ?
które wykorzystuja m.innymi do trejdowania algorytmy komputerowe
które mają wpisane ze moze byc i strata
ale wolumen ich trejdów w porównaniu do ulicy
to tak jak morze do strumyka
Muszę się emocjonalnie odnieść do tego wpisu:
I nie piję bezpośrednio do Tomasz196407 tylko do poglądu, który wyraził, a spotykałem się z tym przekonaniem wielokrotnie.

Taka filozofia wyraża mentalność chłopa pańszczyźnianego, oderwanego granatem od pługa, który tłumaczy swojej babie:
"Tam siedzom ty uny i rzondzom a my to nic tu nie poradzymy, bo uny to wcaśnij tegujom ty cyny na forksie, a nom poźnij pokazujom. A na pocuntku strumyka siedzi świstok i łowijo ty waluty w sreberka"

Mamusiu daj mi trochę pieniędzy, bo wszystko przeputałem na giełdzie i narobiłem długów, a chciałbym jeszcze trochę poputać. Jakbym ja tak powiedział... :oops: ale to największe banki w USA przyleciały do państwa po kasę w 2008. Gdzie ich cudowne algorytmy, absolwenci prestiżowych uczelni, skoro zbankrutowali, to znaczy że nie potrafili obliczyć lewara i zarządzać ryzykiem, a są to umiejętności podstawowe :p w naszej branży.
To jest tylko jeden przykład, są jeszcze Charles Keating, Bernard Madoff, Fisher Black i Myron Scholes, barings bank, itd.

ERGO:
Traci większość bez względu na wielkość kapitału i merytoryczne przygotowanie. Giełda to miejsce, gdzie różni ludzie, różnymi sposobami, próbują dymać pozostałych, ale nielicznym się udaje :)

ps
wy-żołądkowałem się i rysunku dzisiaj nie będzie :|
Obrazek

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Ten hedge się wyłożył bo w momencie kiedy nastąpił FAIL na obrazku było otwartych 35 pozycji długich i tylko 5 krótkich, a kurs tam spadł na 1.1520 i akurat to było margin cut. Była otwarta zbyt duża pozycja długa po prostu w tym momencie. Zaciekawiłeś mnie tym, sobie to sprawdze dokładniej. To może być lepsze niż wyjścia pośrednie i inne metody jakie znam.
No i w momencie gdy strata dochodziła do -20% kapitału powinieneś rzucić hedge sell, na tyle lotów ile wynosiły wszystkie buy. Pozamykać selle na zysku, odczekać aż się spadek wyprztyka. dać hedgowi sell stopa na BE albo +1 pips i jak go wybije wyzbierać wszystkie buy na plusie.

ps
Ale skoro Cię tak szybko wybiło musiałeś być przelewarowany i już wcześniej przekroczyłeś -20% depa. Czy Ty umiesz liczyć lewar? 1k pln us30 teraz można otworzyć max 1,1lota (lewar 100:1 jeszce :? ) mając tyle (1,1lota= 1000pln) ile byś wykorzystał lewara na trading?
Obrazek

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Dziennik kolegi typowo tematyczny bo Trening wejsc Paull..
Miałem nie odpisywać dwojakowi ale skoro odnosi sie do wpisu to ok,
moze i chłop a może i szlachta nie wiesz tego i nie bedziesz wiedział,
Poglądy krytykujesz ? filozofie uprawiasz zastanów sie, :evil:
wpis o braku wiedzy jak postawic sl tylko do tego sie odniosłem w temacie!!
bo mnie o to prosił tu
nie krytykuje pogladu hedza bo to jest Twoje i tylko Twoje
chcesz to graj,
przedstaw wczesniej wszystkie za i przeciw i wiem ze tych drugich jest wiecej,
dałem kilka przykładów przeprowadzonych trejdów-dax, UC BTC na Prawej stronie wykresu nie na lewej jak to Wy tu robicie
kazde z nich przyniosło wymierny skutek w postaci zysku
Teraz Twój wykres nazwałes prawidłowa AT -zobaczi zastanów sie co dajesz??
KIlka kresek kolorowych
i to jest ta prawidłowość AT!!

Za zgodą Autora dziennika dałem kilka rad teoretycznych i praktycznych analizy technicznej i nie musze tego robic dalej
a to ze Ty masz wiedze o bankach w usa w 2008 roku nie stanowi wyzszosci teoretycznej i kulturowej
tym bardziej ze w stopce widnieje wpis o kalesonach ,
moze najpierw zacznij od poprawy swojego wizerunku i dyskusji merytorycznej
a nie iskrzenia jak choinka na święta
Eot
i Wszystkiego Dobrego zwłaszcza autorowi dziennika

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

sardo nunspa pisze:[
Natargałem wczoraj kasy, powietrze z balona mi jeszcze nie zeszło 8)
Gratulacje. Czyżby ropa? Wczoraj wywaliła, że hej.

Odnośnie różnych (czasem sprzecznych) opinii w tym dzienniku, to uważam, że bardzo dobrze, że są. Bo każdy z Was ma wypracowane jakieś swoje sprawdzone sposoby i się nimi ze mną chce podzielić. Ja jeszcze szukam drogi, nie oceniam która metoda okaże się lepsza dla mnie, ale jestem otwarty na testowanie różnych rozwiązań. Fajnie panowie, że się dzielicie tym, jak to u Was działa. A ja nie będę oceniał, że tak powiem, czy Boże Narodzenie ma przewagę nad Wielkanocą. Ważne co się komu sprawdza.

ODPOWIEDZ