Szkolenia Forex?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
xhDog
Pasjonat
Pasjonat

Re: Szkolenia Forex?

Nieprzeczytany post autor: xhDog »

-rookie- pisze:Z drugiej strony trudno dziwić się początkującym że chcą iść na takie szkolenia. Nie ma nigdzie zebranej AKTUALNEJ wiedzy napisanej w przystępny i zrozumiały sposób. Nie ma spisanej 1 metody z którą każdy może się zgodzić. POCZĄTKUJĄCY NIE WIEDZĄ OD CZEGO ZACZĄĆ. Mam taką mini książke "Komputer Świat - Programowanie w C++" https://media.merlin.pl/media/original/ ... 19da4a.jpg, to jest taka niewielka książka na 128 stron, ZA 11.80 zł :) Ale są tam opisane po kolei podstawy programowania, co to są zmienne i podane przykłady wykorzystania, co to są instrukcje warunkowe i przykłady, opisy, co to są funkcje, co to są pętle i jak działają, co to są tablice, i w sumie 13 lat minęło bo ta seria była wydana w 2005 a ta książka to NAJLEPSZE wprowadzenie do programowania jakie widziałem. Do czego zmierzam... jest mnóstwo systemów, sposobów analizy wykresu, teraz są na topie RUNY... JEST SPORO CHAOSU, przesyt informacji, jest sporo głupich dyskusji między amatorami które wprowadzają tylko chaos i zamieszanie. Pytanie, czy jest jedno podejście które będzie zrozumiałem dla każdego, z którym każdy bardziej doświadczony trader jest w stanie się zgodzić i żeby to było napisane w taki sposób jak ta książka?! Materiały Rafała Zaorskiego są ciekawe, sporo jest tam o psychologii, o podejściu ale czy nie dałoby się zebrać to w całość, przedyskutować, wybrać optymalne rozwiązanie i potem zrobić takie mini wprowadzenie KTÓRE UPORZĄDKUJE OGÓLNY CHAOS ?!

Nie mówię że trzeba od razu podać odpowiedź, pisze to żeby nad tym się zastanowić, czy da się coś takiego zrobić w przypadku forexa.
Nie da się. Nikt ci nie napisze instrukcji zarabiania na forexie i nie odwali roboty za ciebie. Ucz się, zdobywaj wiedze, zdobywaj doświadczenie. Świeżaki w większości idą na płatne szkolenia, bo myślą, że: A)skoro jest płatne, to jest dobre i B)Skoro jest dobre, to automatycznie po takim szkoleniu zaczną kosić gruby hajs na forexie, a potem z reguły jest tak: :D - :) - :o - :shock: - :x - :cry: - :561:

Jaka jedna metoda z którą się wszyscy zgadzają? Jak ty to sobie wogóle wyobrażasz? Usiądzie grono "fachowców" od forexa i spisze 10 przykazań forexowych?
trzeba mieć jaja jak super saiyan

Daniel 12:12 Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Jest taka metoda ... opisana na FF w 2004 roku przez Merlin'a

" finally found the amazing scalping strategy i have been looking for all my life!!!!
EuroRiddle v1.0 (99.9% accuracy):

> you make 1 trade per day on the EURUSD
> your "day" ends at 4:59EST and starts at 5pm EST
> use 60 minute chart with the MACD and RSI on the chart
> each day at 5pm EST you start watching the chart. it may take hours and hours of watching the chart, but keep watching until the high or low for the day has been hit.
> as soon as the daily high or low has been hit on the 60 minute charts, switch to your 1 minute charts. if the daily high or low has also been hit on the 1 minute chart, the signal is confirmed.
> after the signal is confirmed enter the trade immediately. if it is the high for the day that has been hit, go short. if it is the daily low that has been hit, go long.
> set stop loss of 15 pips and a profit target of 25 pips.

enjoy!"
Wątek do dzisiaj ma 139 stron i 2770 postów .... aż trudno uwierzyć ile osób dało się wkręcić.... a wystarczy czytać ze zrozumieniem.....

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

Moze zamiast sie szkolic to lepiej sie uczyc. Poznac kilka straregii, zoboczyc czy sie sprawdzaja i jak zdobedziemy doswiadczenie to zarabiac. Polecam: DiNapoli, Bollinger Bands z CCI oraz Harmonic EW. Wszystkie te trzy strategie sugeruja, ze 1.2552 +/- kilka pipek to ostatnia stacja Edwarda w kierunku polnocnym. Potwierdzeniem bedzie zamkniecie swieczki miesiecznej pod linia czerwona +/- w zaleznosci od strategii(zalacznik). Podobna sytuacje mielismy kiedy Edek doszedl do 1.2093 ale zamkniecia ponizej nie bylo. Wczesniej wszystko odbylo sie zgodnie z planem na 1.40 i 1.03 ale nie ma chyba zadnej strategii ktora bedzie cos gwarantowac. Wszystko to tylko spekulacja. Sprawdzi sie pod warunkiem ze....
Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Po jakichś 10000 h oglądania wykresów nagle się stwierdzasz żę nie potrzebujesz tego co Ci "sejsmeni" powiedzieli... po prostu wykres zacznie do Cibie sam mówić nie zawsze posłuchasz czasem Cię okłamie ale nagle sie okazuje że nie potrzebujesz Lag-indycators bo jak wiemy każdy indyk jest malowany przez wiadomo co... czasem mi sie wydaje że niektórzy myślą inaczej
"If music is dying musicians are killing it" - MP

jackub

Szkolenia są takim samym towarek jak wszystko inne, pojawiają się jak nowy typ nożyka do golenia znanej marki, ich żywot rynkowy ma określony kształt i czas. Ze szkoleniami jest podobnie. Pojawiają się, bo z jednej strony jest zapotrzebowanie, naturalne i a z drugiej ponieważ agresywna reklama (zazwyczaj kłamliwa jak każda reklama) zachęca do spróbowania. Jednak różnica, jeśli chodzi o szkolenia Forex w stosunku do innych produktów polega na tym, że sięga do najgłębszych i najgorszych z ludzkich zachowań, czyli chciwości. Chciwość jest żądzą, dlatego powoduje zaślepienie i myślenie tunelowane … Początkującemu chciwość zakrywa wszystko i jest jedynym motorem działania, nawet następujące po rozpoczęciu nauki rozczarowania tak mocno odczuwane nie są w stanie spowodować krytycznej oceny własnych działań i oczekiwań. Winni zaistniałych sytuacji zawsze będą inni. Ci źli edukatorzy ustawienia na zysk (a na co mają być ustawieni?) ich durne systemy, cholerni brokerzy złodzieje itd. itp. Sami wiecie najlepiej ….
Wcześniej przedstawiałem w jakimś wątku teorię, że 80-90% społeczeństwa to ludzie delikatnie mówiąc (i bez obrazy) mało mądrzy, ogólnie mało mądrzy… oczywiście wiadomo jest, że osoba mało mądra nie przyzna się przed sobą, że jest właśnie taka, wniosek nie potrzebuje niczego robić, aby być mądrzejszą. 1% szacuję ma krytyczne spojrzenie na własne dokonania i zada sobie pytanie „czy moje podejście jest właściwe?” czy posiadam wiedzę niezbędną do tego co chcę robić?
Zadawanie właściwych pytań (w tym sobie również) leży u podstaw rozwoju, każde narzekanie/wydziwianie jest destrukcyjne i niczego nie zbuduje.
Czas na zadawanie właściwych pytań ….
Jak mój synek był mały fascynowała go reklama producenta gumy do życia, kiedy to dmuchając na szybę aktor spowodował jej zamarznięcie… kiedyś w sklepie poprosił o taką gumę i dmuchał na drzwi wejściowe i rozpłakał się bo nie zamarzły ….
Pretensje do szkoleń bardzo mi przypominają jego rozczarowanie do gumy do żucia (mądry chłopak do dzisiaj nie używa gumy do żucia)

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

jackub pisze:Szkolenia są takim samym towarek jak wszystko inne, pojawiają się jak nowy typ nożyka do golenia znanej marki, ich żywot rynkowy ma określony kształt i czas. Ze szkoleniami jest podobnie. Pojawiają się, bo z jednej strony jest zapotrzebowanie, naturalne i a z drugiej ponieważ agresywna reklama (zazwyczaj kłamliwa jak każda reklama) zachęca do spróbowania. Jednak różnica, jeśli chodzi o szkolenia Forex w stosunku do innych produktów polega na tym, że sięga do najgłębszych i najgorszych z ludzkich zachowań, czyli chciwości. Chciwość jest żądzą, dlatego powoduje zaślepienie i myślenie tunelowane … Początkującemu chciwość zakrywa wszystko i jest jedynym motorem działania, nawet następujące po rozpoczęciu nauki rozczarowania tak mocno odczuwane nie są w stanie spowodować krytycznej oceny własnych działań i oczekiwań. Winni zaistniałych sytuacji zawsze będą inni. Ci źli edukatorzy ustawienia na zysk (a na co mają być ustawieni?) ich durne systemy, cholerni brokerzy złodzieje itd. itp. Sami wiecie najlepiej ….
Wcześniej przedstawiałem w jakimś wątku teorię, że 80-90% społeczeństwa to ludzie delikatnie mówiąc (i bez obrazy) mało mądrzy, ogólnie mało mądrzy… oczywiście wiadomo jest, że osoba mało mądra nie przyzna się przed sobą, że jest właśnie taka, wniosek nie potrzebuje niczego robić, aby być mądrzejszą. 1% szacuję ma krytyczne spojrzenie na własne dokonania i zada sobie pytanie „czy moje podejście jest właściwe?” czy posiadam wiedzę niezbędną do tego co chcę robić?
Zadawanie właściwych pytań (w tym sobie również) leży u podstaw rozwoju, każde narzekanie/wydziwianie jest destrukcyjne i niczego nie zbuduje.
Czas na zadawanie właściwych pytań ….
Jak mój synek był mały fascynowała go reklama producenta gumy do życia, kiedy to dmuchając na szybę aktor spowodował jej zamarznięcie… kiedyś w sklepie poprosił o taką gumę i dmuchał na drzwi wejściowe i rozpłakał się bo nie zamarzły ….
Pretensje do szkoleń bardzo mi przypominają jego rozczarowanie do gumy do żucia (mądry chłopak do dzisiaj nie używa gumy do żucia)
ok.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Troche Offtop ale ok. Ja mam "właściwe" pytanie hehe, a nawet dwa pytania.
1) Próbowałem zakodować tą strategie wyżej z tym przebijaniem low i high ale w jforex źle liczy mi świece itd, może jak kiedyś będzie mi się chciało z tym bawić to wrzuce testy i performence tej strategii np sprawdzenie ile faktycznie można było zarobić i stracić, czyli maksimum i minimum ruchu od otwarcia pozycji wg tych warunków itp. Pytanie ile zrobiłeś trejdów tą strategią i jakie staty ma ta metoda.
2) Pytanie 2. Kurde, jackub, dajesz rady ale skąd ktoś ma wiedzieć czy Ty tracisz czy zarabiasz, jeśli tracisz albo kręcisz się w kółko bo skaczesz po systemach to nie masz odpowiedniego mindsetu żeby dawać rady początkującym. Tak samo ja, ja też trace, zarabiam, i w sumie kręce się w kółko teraz ale nie mam oporów żeby przyznać się do tego jakim kapitałem gram, obecnie gram kapitałem kilkuset złotych. Zaliczyłem wtope, wypłaciłem wszystko i próbuje zrobić run od 500 PLN i nie mogę zrobić 1k od 3 tygodni. Wypłaciłem tydzień temu 290 PLN bo nie dałem rady przebić 800 PLN i zacząłem od nowa od 500, teraz mam znowu 750 PLN, czyli w tym tygodniu 250 PLN do przodu ale dalej to jest chaotyczny trading. Takie tajemnice wprowadzają tak samo ludzi w bład jak te pseudo szkolenia. Potem jakiś początkujący to przeczyta i uzna że to jest prawda, zacznie w to brnąć, straci czas... bo to była ślepa uliczka. Weź to pod uwagę.

jackub

Rookie odpowiadam na twoje pytanie. Ostatni raz. nie twój interesy czy się kręcę w kółko czy zarabiam czy tracę.
Nie pytaj mnie nigdy więcej o to bo będę ignorował te pytania.
Mam gdzieś twoje komentarze na ten temat, są one tylko i wyłącznie dowodem twojej frustracji.
A to czy wierzysz mi czy nie również nie jest MOIM problemem, nawet mnie to nie interesuje EOD.
MIłego weekendu

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

jackub pisze:Jest taka metoda ... opisana na FF w 2004 roku przez Merlin'a

" finally found the amazing scalping strategy i have been looking for all my life!!!!
EuroRiddle v1.0 (99.9% accuracy):

> you make 1 trade per day on the EURUSD
> your "day" ends at 4:59EST and starts at 5pm EST
> use 60 minute chart with the MACD and RSI on the chart
> each day at 5pm EST you start watching the chart. it may take hours and hours of watching the chart, but keep watching until the high or low for the day has been hit.
> as soon as the daily high or low has been hit on the 60 minute charts, switch to your 1 minute charts. if the daily high or low has also been hit on the 1 minute chart, the signal is confirmed.
> after the signal is confirmed enter the trade immediately. if it is the high for the day that has been hit, go short. if it is the daily low that has been hit, go long.
> set stop loss of 15 pips and a profit target of 25 pips.

enjoy!"
Wątek do dzisiaj ma 139 stron i 2770 postów .... aż trudno uwierzyć ile osób dało się wkręcić.... a wystarczy czytać ze zrozumieniem.....
jackub, ale to high/low dnia ma brać z poprzedniej świecy czy aktualny high/low który jest wyznaczony od 5:00 EST na aktualnej świecy z obecnego dnia, czyli od otwarcia dnia do 5:00 EST, czyli high/low z nocy ? https://images83.fotosik.pl/1009/507fe0fec24dc7c0.png

jackub

Rookie przetłumaczyłem na kolanie.... oto opis strategii:

Znalazłem w końcu niesamowitą strategię, której szukałem całe życie!!! EuroRiddle v1.0 (99.9% dokładności):

> robisz 1 trade dziennie na EURUSD
> twój dzień kończy się o 4:59EST I zaczyna się o 5pm EST
> używaj 60 minutowego wykresu z MACD i RSI na wykresie
> każdego dnia o 5pm EST zaczynasz obserwowanie wykresu. Może zająć ci całe godziny obserwowania, ale obserwuj aż cena osiągnie High dnia lub Low dnia.
> Tak szybko jak dzienne High zostało osiągnięte lub dzienne Low zostało osiągnięte na wykresie 60 minutowym wykresie, przechodzimy na wykres jednominutowy. Jeżeli dzienne High lub Low zostało również osiągnięte na wykresie minutowym, sygnał został potwierdzony.
> Kiedy sygnał został potwierdzony zajmij pozycję niezwłocznie. Jeśli High dnia zostało osiągnięte , zkładasz zlecenie sprzedaży. Jeśli to było dzienne Low kupuj.
> ustaw stop loss na 15 pipsów i profit targert na 25 pips.
Odpowiadając szybko na twoje pytanie; cały pic polega na tym że chodzi o High/Low bieżącego dnia ... :d

ODPOWIEDZ