next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
irmentruda
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

rookie, dochodzisz do wniosku, do ktorego ja juz doszedlem jakies 2 lata temu. Mianowicie, ze manualnie nie daje rady, nie mam czasu, nie mam dyscypliny. Wiec wzialem sie za tworzenie prostych EA, ktore z czasem troszke popuchly oraz przestały tracic.
Oczywiscie wiekszosc pomyslow nie zapewnia sukcesow, np. typowe wykorzystanie wskaznikow, srednie i takie tam. Trzeba szukac i testowac wytrwale. Ale EA załatwia za Ciebie to, czego na piechote nie zrobisz sam czyli prosty lub zaawansowany MM. I tu tkwi przewaga.

edit:
Oczywiscie tak jak fxtechnik pisze, ea maja swoje wady i najwieksza z nich jest upartosc czyli slepe wykonywanie zapisanych zasad, po prostu nie wiedza kiedy odpuscic. Zawsze nalezy odniesc to do psychiki tradera posługujacego sie tym EA czy w tym przypadku to dla niego lepiej czy gorzej.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

irmentruda pisze:rookie, dochodzisz do wniosku, do ktorego ja juz doszedlem jakies 2 lata temu. Mianowicie, ze manualnie nie daje rady, nie mam czasu, nie mam dyscypliny. Wiec wzialem sie za tworzenie prostych EA, ktore z czasem troszke popuchly oraz przestały tracic.
Oczywiscie wiekszosc pomyslow nie zapewnia sukcesow, np. typowe wykorzystanie wskaznikow, srednie i takie tam. Trzeba szukac i testowac wytrwale. Ale EA załatwia za Ciebie to, czego na piechote nie zrobisz sam czyli prosty lub zaawansowany MM. I tu tkwi przewaga.

edit:
Oczywiscie tak jak fxtechnik pisze, ea maja swoje wady i najwieksza z nich jest upartosc czyli slepe wykonywanie zapisanych zasad, po prostu nie wiedza kiedy odpuscic. Zawsze nalezy odniesc to do psychiki tradera posługujacego sie tym EA czy w tym przypadku to dla niego lepiej czy gorzej.
A masz na tyle dyscypliny, żeby niczego w EA już nie ruszać?
No i odpowiednio długie konto?

:mrgreen:

Wyeliminuj siebie z tego równania całkowicie...
Niewykonalne... eh?
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

irmentruda pisze:rookie, dochodzisz do wniosku, do ktorego ja juz doszedlem jakies 2 lata temu. Mianowicie, ze manualnie nie daje rady, nie mam czasu, nie mam dyscypliny. Wiec wzialem sie za tworzenie prostych EA, ktore z czasem troszke popuchly oraz przestały tracic.

edit:
Już od jakiegoś czasu grzebie się w tym. Ogólnie sygnały z MACD, Stochastic, przecięcia średnich, itp nie są najgorsze, ale te standardowe EA które są dostępne na platformie albo w dokumentacjach mają proste zarządzanie pozycją tj Stop Loss, Take Profit, otwarcie kiedy sygnał i tyle. Nie mają żadnego zarządzania trejdem, pozycją, nie kontrolują DD, więc nie mogą reagować w takich sytuacjach, kiedy pojawia się sygnał zamykają poprzednią pozycje nawet na stracie i otwierają w drugą strone bo jest sygnał. Są głupie. W jforex można zrobić takie zarządzanie, nie wiem jak w MT4 bo dopiero zaglądam w dokumentacje.

...

Do tego co tutaj napisałem jeszcze daleko, na razie próbuje zrobić takie rozwiązania, dopiero poznaje API, testuje jak to będzie działać. Tutaj jest przerobiony widget https://www.dukascopy.com/wiki/en/devel ... art-widget i na nim testuje ręcznie. Akurat na obrazku jest motyw gdzie ustawia mi zlecenie oczekujące BID nad high poprzedniej świecy, SL ( po cenie ASK, nie BID ) pod low poprzedniej świecy. Można tych zleceń otwierać tyle ile się chce na danej świecy. Take Profit też automatycznie wychodzi razem ze zleceniem. W sumie dobre narzędzie do skalpowania, nie trzeba ręcznie wpisywać tylko klikasz i jest. W tej chwili jak klikne na close all positions to zamyka wszystkie pozycje i zlecenia, więc nie powinno to tak działać ale dopiero zaczynam to wszystko rozkminiać jak rozwiązać dane mechanizmy. Właśnie po to przerobiłem ten panel, żeby robić takie testy zanim ogarne API.

Może udostępnie ten panel w prostej wersji, bez zarządzania pozycjami, TS, itp, ale na razie jest za dużo błędów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 11:41 przez -rookie-, łącznie zmieniany 5 razy.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

fx-technik pisze: A masz na tyle dyscypliny, żeby niczego w EA już nie ruszać?
Niewykonalne... eh?
Ale jest to duuuzo prostsze niz w przypadku czystego manualnego trejdingu. Jak trejdujesz klikaczem jak dsws czy forexcity to tez wpisujesz w ustawienia ea wolumen staly albo procentowy ale kusi pozmieniac na wiecej bo jest super okazja i na pewno poleca do gory? Zawsze kusi.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

irmentruda pisze:
fx-technik pisze: A masz na tyle dyscypliny, żeby niczego w EA już nie ruszać?
Niewykonalne... eh?
Ale jest to duuuzo prostsze niz w przypadku czystego manualnego trejdingu. Jak trejdujesz klikaczem jak dsws czy forexcity to tez wpisujesz w ustawienia ea wolumen staly albo procentowy ale kusi pozmieniac na wiecej bo jest super okazja i na pewno poleca do gory? Zawsze kusi.
O to, więc chodzi, że albo przestaniesz kombinować i będziesz realizował metodologię, algorytm (nawet i manualny),
albo najlepiej jak sobie w ogóle dasz z tradingiem spokój.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

-rookie-
Maniak
Maniak

Raport 03.08.2017

- Automaty były włączone tylko 1 dzień, kolejnego dnia zapomniałem odpalić, a dziś też nie włączyłem rano, więc przerwałem testy o których pisałem wyżej. Standard u mnie, że za coś się zabieram a potem...

- Większe konto live: Ostatnie pozycje otwierałem 28.07.2017 ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p877360 ). Na tym się zatrzymałem. Obecnie kiedy mam sys, mogę otwierać o dowolnej porze platforme i tylko przeanalizować sytuacje tj sprawdzić jaki jest trend D1, H1, M5, gdzie jest rynek, co pokazują inne idykatory jak RSI, Stoch i podejmuje decyzje albo otwieram już pozycje, albo poczekam kilka świeczek na lepsze miejsce do wejścia. I tak się rozleniwiłem że odpalam koło południa i nieprzygotowany zabieram się za handel.

- Obecnie znowu zrobiłem krok w tył, dlatego wróciłem do treningu na koncie micro. Dziś zaliczyłem wtope na wejściu, wczoraj też, ale dziś nie podniosłem się z tego dlatego odpuszczam dzisiaj gre, bo nie ogarniam. Otwieranie pozycji na drugim koncie skończy się tym samym, będę robił takie same błędy. Wczoraj w drugiej częsci dnia odrobiłem troche strat, myślałem że dziś będzie ok, ale nie jest... Na razie próbuje wrócić do lepszej formy, kiedy ten trading był troche bardziej skuteczny, dopiero wtedy wróce do handlu na większym koncie. Nie pali sie, mam sys, więc jak będę w stanie zapanować nad tym co robię, to zrobie swój cel minimum na ten miesiąc ( sierpień ).

Ustaliłem że na początek celem będzie zarobienie 500 PLN mając kapitał 12.5k na dźwigni 1:10. Do handlu na większym koncie wróciłem 12.07.2017. Obecnie jestem -28.35 PLN w plecy od tamtego dnia. Wtedy budowałem dopiero strategie i nie chciałem handlować na większym kapitale, ponieważ nie byłem jeszcze gotowy, i do tamtego dnia grałem tylko na micro. Potem zacząłem od 1000 jednostek, i doszedłem do 5000. Plan był grać na 30.000 jednostek lub 3 kontrakty DAX, na tyle pozwala ten kapitał przy dźwigni 1:10.

Jeszcze pisałem że zrobie 20 automatycznych strategii do testu... a kolejnego dnia... :| Od 3 dni nic nie zrobiłem w tym kierunku.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Czyli reasumując na automacie stracisz,nikt nie wynalazł systemu automatycznego który zarabia w dłuższej perspektywie.
Dalej masz spore kłopoty z ustaleniem trendu. Czyli jesteś w czarnej du....
Twoje marzenia o zarobieniu mijają się z celem.
Masz trzy wyjścia;
1 Daj sobie spokój
2 Nie tędy droga
3 Są systemy o których nie masz zielonego pojęcia, długo i boleśnie będziesz je poszukiwał. A są na wyciągnięcie ręki.

-rookie-
Maniak
Maniak

Chciałem napisać "wiem, wiem... wiem już jak określić trend" ale sprawdziłem teraz te moje trejdy z dzisiaj...
ja pier... nie wiem po co mi te wszystkie wskaźniki skoro ich nie używam tylko gram na pałe...

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Mam własny system oparty na hybrydzie Ichimoku. Trochę przeglądałem inne fora o FX i natrafiłem na znany system opisany na http://www.maklerska.pl/day-trading-p-2 ... 94b82236a4 można zakupić i zapoznać się z nim.

-rookie-
Maniak
Maniak

Przeczytałem teraz fragment http://www.maklerska.pl/fragmenty/DAY_TRADING_FRAG.pdf
Podobne opisy są w książce Brooksa. Brooks też opisuje świeca po świecy jak składane są zlecenia w okół niej, fałszywe wybicia świec, że cena zawraca kiedy pozycje są zamykane i otwierane w drugą strone, a potem ternd nabiera impetu kiedy reszta zamyka swoje pozycje i to generuje dalszy ruch itp. Opis jest podobny do tego tutaj.

Ja kompletnie nic nie zrobiłem, nic! Tak jak z tymi automatami co miałem puszczać, nawet tego nie chciało mi sie zrobić, nawet kliknąć pare razy myszką mam problem...

I jeszcze jedno. Nie mam nawyku analizowania sygnałów. Kiedy zaczne otwierać więcej pozycji po kilku dniach zaczynam to ogarniać, ale jak przestane to robić trace to i wracam do starych nawyków gdzie gram na pałe. I do tej pory tego nie potrafiłem zmienić, nie nauczyłem się nowych nawyków a teraz niby mam system i jakieś zasady. Ale ciągle cofam się do początku co jakiś czas bo właśnie postępuje jak z tymi automatycznymi strategiami. Jednego dnia puszcze i robie testy, a potem olewam wszystko, bo nie chce mi się tego włączać albo zapomne. I właśnie dlatego mam takie wyniki. Przez chwile jest lepiej, ale potem znowu sp.... sprawe, wracam do poczatku, musze odbudować a to trwa kilka dni i tak w kółko... Przez cały dziennik tak działam. Dlatego nie robie żadnych postępów.

Zablokowany