Wyjaśnijmy sobie Dadas. Mówimy o dwóch rożnych rzeczach.fx-technik pisze:Tak, ale ja nie rywalizuję z nimi, ani z tobą ...jackub pisze:Dadas, nie jestem niegrzeczny w stosunku do ciebie, prawda? Nie usiłuję cię obrazić, usiłuję ci coś wytłumaczyć, a ty drugi raz masz do mnie personalnie ... nieładnie
Twoja mechanikę wykresu tworzą inni gracze oni tam są oni tam składają zlecenia, oni tam zlecenia zamykają ...
Jedynym moim przeciwnikiem jestem ja sam.
Ty mówisz teraz o swoim mindset-cie a ja mówię czym jest rynek. To że grasz jak grasz wynika z systemu jaki ci daje przewagę chwilową a twój skill ma ją wykorzystać. Nie liczysz się z innymi uczestnikami rynku, ale to nie oznacza że ich nie ma i nie mają wpływu na twoje zachowanie.
Wiele osób robi mentalne uproszczenia z risk reward i skuteczności. Mylą statystykę i prawdopodobieństwo. Mają systemy o skuteczności 30% i rr3 i myślą że na 10 trejdów dostana 3 trejdy rr3 i 7 stracą i są do przodu .. problem się zaczyna jak dostają kilkanaście trejdów stratnych pod rząd, co jest całkiem prawdopodobne a nawet bliskie pewności, że się wydarzy przy dużej ilości trejdów i statystycznej skuteczności 30%. To jest element hazardu ... kiedy to się zdarzy... jutro? a może za cztery lata? Jak to wytrzymają mentalnie? nigdy im się to nie zdarzyło wcześniej, zacznie działać strach, złość chęć odegrania, zwykła chciwość. A taki string strat się zdarzyć może każdemu. Dlatego możliwie wysoka skuteczność jest taka ważna, oddala od nas wysokie prawdopodobieństwo długich serii strat.
Miłej niedzieli....