Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: michosz »

eresz pisze:
A co jeśli mamy tylko 2 levele? Spodziewasz się kolejnego? Czy na każdym levelu szukasz patternu?

Jeśli chodzi o mnie, to tych leveli nie liczyłem, ważna była dla mnie akumulacja i manipulacja, ale EURUSD ostatnio mnie zmyliło, była manipulacja, cena jednak poszła dalej - co właśnie sugeruje, że jednak może czas się zastanowić nad tymi levelami. Popatrz na załączony screen, pokazuje, co mam na myśli.

Tak ogólnie chyba raczej nie potrafię potraktować tego, jako levele (są one bardzo subiektywne), bardziej rozumiem to jako kilka dni ruchu ceny w jednym kierunku. W sumie to logiczne, bo jak mamy trend w jednym kierunku, to zawsze bardziej prawdopodobna jest kontynuacja ruchu (czyli stworzenie umownych kolejnych leveli) niż jego odwrócenie.
Przepraszam za tak późną odpowiedź.
Zawsze staram się wchodzić na 3 levelu. Jeśli mamy tylko 2 levele i cena zawróciła to ten punkt , w którym cena zawróciła jest PH/PL i stąd liczę levele od nowa i na 3 szukam wejścia. A jeśli przebiją szczyt 3 levelu to wtedy szukam na 4 itd. Przebicie szczytu unieważnia setup.
Patternu możesz szukać na każdym levelu, aczkolwiek ja tego prawie nigdy nie robię. Z tym, że jeśli chcesz wejść np. na 2 levelu w górę to powinieneś szukać patternu "W" co sugeruję dalsze wzrosty na 3 level. Natomiast jeśli pojawi Ci się "M" na 2 levelu to wtedy nie powinieneś wchodzić w przeciwnym kierunku do "trendu".
Zgadzam się co do tego, że należy patrzeć na ilość dni. Jeden cykl na M15 trwa od 3 do 5 dni. Przeważnie 3 , aczkolwiek może się wydłużyć albo tak jak pisałeś czasami mogą być tylko 2 dni. To zależy gdzie jesteśmy na wyższej ramie czasowej. Jeśli wchodzisz na M15 ( levele obserwuj na H1 ) to zwróć uwagę na jakim levelu jesteś na H4. Z reguły 3 levele na H1 to 1 level na H4 itd..

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

michosz pisze:Jeden cykl na M15 trwa od 3 do 5 dni. Przeważnie 3 , aczkolwiek może się wydłużyć albo tak jak pisałeś czasami mogą być tylko 2 dni. To zależy gdzie jesteśmy na wyższej ramie czasowej. Jeśli wchodzisz na M15 ( levele obserwuj na H1 ) to zwróć uwagę na jakim levelu jesteś na H4. Z reguły 3 levele na H1 to 1 level na H4 itd..
Albo 8 dni tak jak przykładowo na GBP/USD przed wczorajszą obsuwą w dół. I to jest właśnie największy problem tego liczenia leveli i dni, nigdy nie wiesz kiedy tak naprawdę cykl się zakończył i kiedy rozpoczął.

Natomiast na prośbę Davida oraz as28 macie poniżej screeny jak ja patrzę na rynek dzięki ICT. Czerwone poziome kreski to kolejne Order Blocks w obu poniższych przypadkach na M15. Na GBP/USD widać nawet że niemalże idealnie przy Sweet poot od ICT zrobili odwrót i zwałe w dół (idealnie dochodząc do ostatniego Order Blocks). Tyle że nie potrzebujecie nawet Fibba aby widzieć to samo, niemniej chciałem pokazać po prostu jak podręcznikowe wejście to było. Z racji tego że niektórym z forum mówiłem że obserwuje to głównie na H1 - tak to prawda, tyle ze to jest i tak to samo w tym przypadku.

EUR/USD

Obrazek

GBP/USD

Obrazek

+ obserwuje to co powie nam te kilka godzin przed danymi. Obecnie wciąż podtrzymuję to co pisałem wcześniej, tyle że jestem coraz bardziej przekonany że wybiją na krótko po stopy po to by na 40-60 minut po danych odwrócić EUR/USD z BUY na SELL.

EDIT: PS. ten ważny order blocks który narysowałem dla EUR/USD bynajmniej nie oznacza dla mnie miejsca zamknięcia pozycji, prędzej jej części ale niekoniecznie. Oznacza natomiast dla mnie istotne miejsce dla obserwacji EUR/USD gdy tam dotrze czy to wskutek publikacji danych czy to przed danymi. W tym miejscu spodziewam się ewentualnego odwrócenia jeżeli to się jednak nie wydarzy ranga zostanie wypełniona w całości, w przyszłym tygodniu po korekcie zapewne rynek pójdzie jeszcze wyżej na co jednak na obecny moment nie licze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

O, dzięki, właśnie na takie screeny jak powyżej czekałem ;)
To co Ty nazywasz rangą, to u ICT dosłownie nazywa się dealing range, tak? Dobrze kojarzę? ;)

Co do edka to mi wygląda to na podbijanie ceny przed wyprzedażą o 14:30 - tzn. uważam że runie w dół od razu (uprzednio oczywiście wybijając sl-ki) ale zobaczymy ;)

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

zastanawia mnie dlaczego ten order block uznałeś za ważny,
bo jest na poziomie na którym wcześniej rynek balansował, czy to ma jakieś znaczenie?
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Patryś - mi EUR/USD wygląda dokładnie na to samo :) Poniżej tego co zaznaczyłem jako ważny order block jest jeszcze jeden widoczny na H1. Możliwe że dotrą wyłącznie do niego i już wtedy zaczną spadki, czekam na to co przyniesie kolejna godzina ale póki co dalej jest to dla mnie BUY. Jeżeli zrobią szybką cofkę w dół to ostatecznie BUY się powinno utrzymać bo to by oznaczało że zapolowali na Lki longów przed danymi. Póki co jednak nic takiego jeszcze nie widać.

As28 - uznaję za ważne każde respektujące się order blocks na H1 (choć sam ICT tak do końca nie gra) które pojawiają się po większych spadkach lub wzrostach. Zerknij na EUR/USD na H1, tam masz to samo. Tylko ja mówię - to nie oznacza że dane przyśpieszą ten ruch, powinno być dokładnie na odwrót czyli spadek a nie BUY. Świadczy też o tym manipulacja Eresza na Daily.

I jasne, można by rzec dlaczego gram na BUY skoro wiem że pewnie dane będą zwałą w dół...skoro wiem że chcą wciągnąć jak najwięcej graczy w złe pozycje to dlaczego na tym nie skorzystać i samemu też nie dać się wciągnąć tyle że na krótko ? :P

EDIT: wciąż BUY dla EUR/USD oraz SELL dla USD/CHF. Albo po danych przyśpieszą do miejsca które oznaczyłem na screenie i tam zwolnią po to by odwrócić albo po danych wystrzelą PIN do dołu aby pozjadać SLki i wtedy zobaczycie dzisiaj wypełnienie się rang.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

dobry fox'ik :mrgreen:
https://www.mql5.com/en/charts/5572415/ ... al-markets
po fakcie to każdy może się mądrzyć

maccyw
Gaduła
Gaduła

Wybiło SLke no ale wsiadłem na to co pokazali, teraz nic tylko trzymać. Niemniej jednak niezmiernie mnie fascynuje dlaczego nie zrobili jakiejś większej korekty, whatever.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Obrazek
czym jest w takim razie Order Blokcs lokalnym wsparciem w akumulacji SR? co to jest bo nadal nie wiem :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

order block to szczyt ostatniej świecy zawracającej ruch/swing(przy czy świeca ta musi mieć długi korpus, jeżeli tak niejest to bierze się świecę powyżej), ma to takie znaczenie że, jeżeli świeca zatrzymała ruch, to musiał zrobić to duży gracz jakiś fox'ik :)

ja bym to widział tak:
jeżeli rozpoczyna się wzrost to często cena wraca do order blok znajdującego się poniżej(do ostatniej świecy zatrzymującej ostatniego swinga), natomiast order bloki znajdujące się powyżej są zwykle przekraczane z dużym impetem, gdzie zwykle cena zawraca korygując ruch wzrostowy

co do SR - to zwykle poziomy wsparcia wyznacza się na dole lub szczycie swinga, taka różnica :roll:

także korekta zwykle zawraca tylko do order block (szczytu świecy zatrzymującej ostatni ruch),
natomiast jeżeli korekta znajdzie się poniżej ostatniego S/R to albo:
1)
w celu złapania stopów, cena wówczas gwałtownie zawraca powyżej szczytu strefy S/R i wtedy mówimy o pułapce ITC mówi wówczas o "turtule soup" - zupie z żółwia oraz o szukaniu przez smart many stref płynności (tam zwykle stoją SL), a inni mówią o "pinbar", "shakeout: lub "bears trap" :D
2) cena łamie poziom S/R wówczas mamy niższy dołek, a wiec ryzyko zmiany trendu,
po tym przebiciu cena zwykle zawraca do strefy S/R i jeżeli od niej się dobija to daję okazję na przyłączenie się do
spadków

Osobiście filozofia order block'a wynika z tego, że jeżeli fox wybije cenę po akumulacji to zwykle nie wraca do poziomu akumulacji, gdyż dałby wyjść na zero graczom, którzy zajęli złe pozycje. Takie psychologiczne zachowanie tłumu, jeżeli gracz ma pozycje, które pojechały mu na stratę, to marzy o wyjściu na "0". Wie o tym fox, który raz zdobytej ofiary nie wypuści. Po korekcie do poziomu poprzedniej akumulacji szybko pojedzie do góry, i dopiero rosnąca strata zmusi gracza do zamknięcia lub odwrócenia pozycji.

Nie uważam, aby sam order block coś dawał. ICT - Michael J. Huddleston stosuje tą ideę w połączeniu z wyznaczaniem poziomów S/R z dużych TF czasowych - tygodniowych, dziennych i 4 godz. oraz gra z trendem panujących na tych wyższych TF.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

as28 a mozesz dac jakis przyklad na obrazku takiego order blocka bo nadal nie rozumiem :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

ODPOWIEDZ