Dzięki Patryś za info, odpiszę tylko daj mi proszę czas do wieczora

Znowu miałem zakręcony tydzień, przepraszam.
DavidFX - Nie wiem jak GBP/JPY ale jestem skłonny przyznać że GBP/USD na dzisiaj to jest UP, choćby dlatego że muszą skorygować wczorajsze potężne spadki. Tylko coraz bardziej zaczynam być przekonany co do tego że na danych dojdzie do ostrej manipulacji i będzie to tak naprawdę polowaniem na stopy. Dane wpierw rzekomo osłabią dolara i to jest dla mnie pewne, przynajmniej na obecny moment. Jednak następnie mogą go wzmocnić i to wszystko wydarzy się na przestrzeni 40-60 minut po publikacji danych. Zobaczymy, należy zachować rozwagę. Piszę to przez pryzmat tego jak ja widzę EUR/USD oraz USD/CHF.
As28 - jeżeli nie jesteś w stanie (jak piszesz) zbudować strategi na ICT ...to myślę że tym bardziej na CJu
Odnośnie ICT popełniasz błąd, jego kanał na Youtube to jest z reguły kanał informacyjny a nie tutorialowy. Tutoriale masz na jego firmowej stronie. Przejrzyj Market Maker Series, ICT Scout Sniper Series i jeszcze taką jedną 3 częściową serię i zobaczysz że się da. Poznaj czym jest RANGA, Order Blocks i w zasadzie to Ci powinno wystarczyć. Jeżeli natomiast grasz długoterminowo (a nie uprawiasz przykładowo Daytradingu) to bezpieczniej dla Ciebie jak zapoznasz się jeszcze z interwałem nadrzędnym typu Weekly. Przy Daytradingu nie ma on jak dla mnie sensu.
Natomiast co do pisania że ICT to sprzedawca marzeń...w jednym z odcinków mówił że sporo osób go wręcz namawiało aby zaczął prowadzić odpłatne szkolenia, tutoriale, powiedział wprost - zarobiłbym na tym bez problemu, wiem nawet jak to sprzedać ale ...po co ? Moje zarobki osiągają około 50K miesięcznie i zwyczajnie nie mam na to czasu i potrzeby, bo gdybym to robił odpłatnie to byłbym w obowiązku aby być systematycznym w dodawaniu nowych materiałów i aktualizacji a nie mam na to czasu i potrzeby. To są jego słowa.
I ja wiem, że zaraz pewnie ktoś napisze - "A ma czas aby to robić za darmo" ? - to od razu mówię, myślę że on to traktuje jako odskocznie. A fakt faktem, ucząc innych często i mi robimy sobie samemu jakiś refresh itp.
Jakkolwiek, ICT pod tym kątem wygrywa dla mnie jeżeli chodzi o wiarygodność względem CJa oraz większość internetowych guru. I tak, on przy liczbie osób która go ogląda nie miałby żadnego problemu aby na tym zarobić, ma zbliżoną widownię do Jasona Stapleton który normalnie zarabia na tym że uczy trejdu.