Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach
Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach
funt chyba jest takim oszukańcem, wiadomo CITY
pamiętam dzień Brexitu, najpierw 1.5 wszystko wyglądało że pójdzie do nieba, a potem 1.3
cóż, na forex wszystkiego trzeba się spodziewać,
na danych raczej nie grać
pamiętam dzień Brexitu, najpierw 1.5 wszystko wyglądało że pójdzie do nieba, a potem 1.3
cóż, na forex wszystkiego trzeba się spodziewać,
na danych raczej nie grać
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.
No właśnie, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego może jednak warto 
Im bardziej ewidentnie przed danymi coś ma rosnąć, tym większa jest szansa że po nich spanie - taka jest moja teza, którą mam zamiar przez najbliższy czas testować (na razie bez prawdziwych pieniędzy, bo znalezienie się po złej stronie na danych potrafi być bolesne...)

Im bardziej ewidentnie przed danymi coś ma rosnąć, tym większa jest szansa że po nich spanie - taka jest moja teza, którą mam zamiar przez najbliższy czas testować (na razie bez prawdziwych pieniędzy, bo znalezienie się po złej stronie na danych potrafi być bolesne...)
Shorten, niestety za wczesnie wlazlem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co do danych - a jaki sens jest grać na rynku bez danych ? Dzięki danym można zarobić krocie w przeciągu chwili a tak to gapimy się na mozolnie drapiący się wykres i ch*** z tego jest
Dzięki danym (jak je ogarniesz) możesz zrobić 2-3 trejdy tygodniowo jak na FOMC, czy dzisiejszych danych i w sumie ...zgarnąć 10K.
Tyle że nie należy "grać na danych" ale grać pod dane. Dane tylko wykonują to co zostało zaplanowane w ostatniej chwili lub wcześniej. Funta da się przewidzieć jak każde inne dane, czasami się nawet zbytnio nie wysilają aby ukryć rzeczywiste ruch na danych.
Szczerze to dzisiaj GBP też zrobiło mnie w konia i to dość ostro, dałem się podejść jak mała dziewczynka no ale to jest właśnie to 10-15% kiedy się jeszcze dam, dlaczego jeszcze ? Byłem zbyt pewny swego bo po zerknięciu na GBP/NZD i GBP/ AUD oraz GBP/JPY zobaczyłem że funt wszędzie tak jakby się akumulował od wczoraj. Dodatkowo zauważyłem to wcięcie na GBP/USD o którym to mówił CJ jako o stop huntach. I to jest właśnie przewaga metody ICT nad metodą CJ. To co można było zobaczyć na GBP/USD to podręcznikowy STOP RUN od ICT ale nie STOP HUNT. TO o czym pisał CJ (SH) niby i występuje ale:
1. Nie wiemy kiedy wystąpi.
2. jak już wystąpi to nie mamy pewności czy to jest to czy jednak nie to.
3. W ogóle ostatecznie wychodzi na to że to włażenie na pałę.
Jakkolwiek, gdybym dzisiaj zamiast pewności siebie zwracał większą uwagę na Order Blocks to bym w ostatniej chwili zdążył odwrócić pozycję no a tak to dupa. W sumie GBP/USD było już gotowe od wczoraj, tak samo jak obecnie gotowe jest EUR/USD do jutrzejszego UP na danych oraz USD/CHF do jutrzejszego SELL na danych. Ostrzegam jednak że mogą zrobić jutro na danych wybicie w górę (szybka, ładna i długa świeca) ale jeżeli będą mieli szybko problem z dalszym podążaniem w kierunkach o których tutaj piszę to przygotujcie się na kontynuację tego co teraz. Mogą po prostu zapolować na stopy. Tego nie wiem, jeżeli bez większych kłopotów wypełnią rangę na BUY dla EUR/USD oraz USD/CHF się utrzyma. Jeżeli dojdą tak do 1/2 rangi lub max 2/3 rangi - przygotujcie się na możliwe odwrócenie i kontynuację obecnego ruchu. Dodatkowo na Daily mamy do czynienia chyba z manipulacją Eresza.
Jakkolwiek, ja mam to szczęście że jutro mogę gapić się na popołudniowe dane dla USD. Na pewno EUR/USD to obecnie dla mnie BUY a USD/CHF to SELL ale jak mówię jutro wskutek danych to o czym piszę może być aktualne przez 40-60 minut a później mogą zacząć sprzedawać EUR/USD a kupować USD/CHF, więc należy być gotowym na ewentualne odwrócenie.
No i jeżeli przez noc postanowią dojść do 1/2 lub 2/3 rang dla EUR/USD oraz USD/CHF to już wtedy wiemy do czego posłużą im dane
Wtedy dla danych to o czym tutaj pisze oznacza SELL dla EUR/USD oraz BUY dla USD/CHF ale nie wydaje mi się aby przez noc zamierzali to zrobić, raczej poczekają na dane i rozegrają to albo w kierunku BUY dla EUR/USD oraz SELL dla USD/CHF o którym napisałem albo po prostu z odwróceniem z powrotem na SELL dla EUR/USD przy wcześniejszym wybiciu się w okolice poziomu 1.1200 i analogicznie dla USD/CHF.

Tyle że nie należy "grać na danych" ale grać pod dane. Dane tylko wykonują to co zostało zaplanowane w ostatniej chwili lub wcześniej. Funta da się przewidzieć jak każde inne dane, czasami się nawet zbytnio nie wysilają aby ukryć rzeczywiste ruch na danych.
Szczerze to dzisiaj GBP też zrobiło mnie w konia i to dość ostro, dałem się podejść jak mała dziewczynka no ale to jest właśnie to 10-15% kiedy się jeszcze dam, dlaczego jeszcze ? Byłem zbyt pewny swego bo po zerknięciu na GBP/NZD i GBP/ AUD oraz GBP/JPY zobaczyłem że funt wszędzie tak jakby się akumulował od wczoraj. Dodatkowo zauważyłem to wcięcie na GBP/USD o którym to mówił CJ jako o stop huntach. I to jest właśnie przewaga metody ICT nad metodą CJ. To co można było zobaczyć na GBP/USD to podręcznikowy STOP RUN od ICT ale nie STOP HUNT. TO o czym pisał CJ (SH) niby i występuje ale:
1. Nie wiemy kiedy wystąpi.
2. jak już wystąpi to nie mamy pewności czy to jest to czy jednak nie to.
3. W ogóle ostatecznie wychodzi na to że to włażenie na pałę.
Jakkolwiek, gdybym dzisiaj zamiast pewności siebie zwracał większą uwagę na Order Blocks to bym w ostatniej chwili zdążył odwrócić pozycję no a tak to dupa. W sumie GBP/USD było już gotowe od wczoraj, tak samo jak obecnie gotowe jest EUR/USD do jutrzejszego UP na danych oraz USD/CHF do jutrzejszego SELL na danych. Ostrzegam jednak że mogą zrobić jutro na danych wybicie w górę (szybka, ładna i długa świeca) ale jeżeli będą mieli szybko problem z dalszym podążaniem w kierunkach o których tutaj piszę to przygotujcie się na kontynuację tego co teraz. Mogą po prostu zapolować na stopy. Tego nie wiem, jeżeli bez większych kłopotów wypełnią rangę na BUY dla EUR/USD oraz USD/CHF się utrzyma. Jeżeli dojdą tak do 1/2 rangi lub max 2/3 rangi - przygotujcie się na możliwe odwrócenie i kontynuację obecnego ruchu. Dodatkowo na Daily mamy do czynienia chyba z manipulacją Eresza.
Jakkolwiek, ja mam to szczęście że jutro mogę gapić się na popołudniowe dane dla USD. Na pewno EUR/USD to obecnie dla mnie BUY a USD/CHF to SELL ale jak mówię jutro wskutek danych to o czym piszę może być aktualne przez 40-60 minut a później mogą zacząć sprzedawać EUR/USD a kupować USD/CHF, więc należy być gotowym na ewentualne odwrócenie.
No i jeżeli przez noc postanowią dojść do 1/2 lub 2/3 rang dla EUR/USD oraz USD/CHF to już wtedy wiemy do czego posłużą im dane

Patryś - tak, to jest ta filozofia
I w sumie ona też stosuje się do tego co się ostatecznie wydarzyło dzisiaj na GBP/USD, bowiem ta filozofia zakłada jeszcze znalezienie się blisko jakiegoś low/high no i funt znalazł się de facto blisko high tyle że zrobili to tak szybko że nie zwróciłem na to uwagi co się wydarzyło - co zabolało
PS - Order Blocks stosuje się. I to jest najlepszym wyjaśnieniem mojej dzisiejszej pomyłki dla funta. Jakkolwiek, poboli do jutra a jutro przestanie, a opatrunkiem będą dane
Wszakże jeżeli coś raz się ogarnie to później idzie już z górki tyle że czasami własny charakter (i zbytnia pewność siebie) mogą kopnąć nas w dupę (w tym miejscu mam na myśli swoje dzisiejsze "genialne" zagranie na BUY dla funta).

PS - Order Blocks stosuje się. I to jest najlepszym wyjaśnieniem mojej dzisiejszej pomyłki dla funta. Jakkolwiek, poboli do jutra a jutro przestanie, a opatrunkiem będą dane

Wszakże jeżeli coś raz się ogarnie to później idzie już z górki tyle że czasami własny charakter (i zbytnia pewność siebie) mogą kopnąć nas w dupę (w tym miejscu mam na myśli swoje dzisiejsze "genialne" zagranie na BUY dla funta).
Patryś pisze:No właśnie, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego może jednak warto
@maccyw - masz ode mnie maila (a nawet kilka
) na gmailu

nowe wideo na ITC
https://www.youtube.com/watch?v=KW_Fy9NlywQ
godzina gadania, ale nie wiem czy ze 3 minuty sensowne

jedyna informacja z tego że gościu spodziewa się że funk pójdzie na nowe dno
https://www.youtube.com/watch?v=KW_Fy9NlywQ
godzina gadania, ale nie wiem czy ze 3 minuty sensowne

jedyna informacja z tego że gościu spodziewa się że funk pójdzie na nowe dno
Od wczorajszej sesji zaczęła się manipulacja... przełamanie bardzo silnego poziomu (strefy) wokół 1.3300 02.08 i jego retest 3.08 nie dał zadowalającego ruchu long, co mnie bardzo zaskoczyło, bo spodziewałem się że poleci 1.3480 i wyżej, a tu zabrakło paliwa pomimo świetnego sygnału na kupno i pokazało nam fejkowe przełamanie ostatniego HIGH i zjazd do strefy wsparcia, Sl -e pozostały nie tknięte, ale dali ponowny sygnał do kupna i znowu cena nie odleciała za daleko, trzecie odbicie od strefy nastąpiło na godzinę przed newsami .... cały czas budowano volumen z SL-i grających long ... no i wodospad poszedł gdzie miał pójść...maccyw pisze:Patryś - tak, to jest ta filozofiaI w sumie ona też stosuje się do tego co się ostatecznie wydarzyło dzisiaj na GBP/USD, bowiem ta filozofia zakłada jeszcze znalezienie się blisko jakiegoś low/high no i funt znalazł się de facto blisko high tyle że zrobili to tak szybko że nie zwróciłem na to uwagi co się wydarzyło - co zabolało
![]()
Mojego longa zamknąłem na 30 minut przed newsami na +40 pipsów a myślalem że zrobie 4 razy tyle.
niestety nie da się zbudować strategii na ICT,
facet mówi godzinami o różnych rzeczach,
ale czy da się coś z tego sklecić
jak na gościa z 25 letnim doświadczeniem w biznesie oczekiwałem więcej
ale czy da się coś z tego sklecić

-
- Maniak
Przeciez tak jest ze wszystkimi. Wszyscy szkoleniowcy i emerytowani trejderzy to sprzedawcy marzen.as28 pisze:niestety nie da się zbudować strategii na ICT,
ale czy da się coś z tego sklecić![]()