Przepraszam za tak późną odpowiedź.eresz pisze:
A co jeśli mamy tylko 2 levele? Spodziewasz się kolejnego? Czy na każdym levelu szukasz patternu?
Jeśli chodzi o mnie, to tych leveli nie liczyłem, ważna była dla mnie akumulacja i manipulacja, ale EURUSD ostatnio mnie zmyliło, była manipulacja, cena jednak poszła dalej - co właśnie sugeruje, że jednak może czas się zastanowić nad tymi levelami. Popatrz na załączony screen, pokazuje, co mam na myśli.
Tak ogólnie chyba raczej nie potrafię potraktować tego, jako levele (są one bardzo subiektywne), bardziej rozumiem to jako kilka dni ruchu ceny w jednym kierunku. W sumie to logiczne, bo jak mamy trend w jednym kierunku, to zawsze bardziej prawdopodobna jest kontynuacja ruchu (czyli stworzenie umownych kolejnych leveli) niż jego odwrócenie.
Zawsze staram się wchodzić na 3 levelu. Jeśli mamy tylko 2 levele i cena zawróciła to ten punkt , w którym cena zawróciła jest PH/PL i stąd liczę levele od nowa i na 3 szukam wejścia. A jeśli przebiją szczyt 3 levelu to wtedy szukam na 4 itd. Przebicie szczytu unieważnia setup.
Patternu możesz szukać na każdym levelu, aczkolwiek ja tego prawie nigdy nie robię. Z tym, że jeśli chcesz wejść np. na 2 levelu w górę to powinieneś szukać patternu "W" co sugeruję dalsze wzrosty na 3 level. Natomiast jeśli pojawi Ci się "M" na 2 levelu to wtedy nie powinieneś wchodzić w przeciwnym kierunku do "trendu".
Zgadzam się co do tego, że należy patrzeć na ilość dni. Jeden cykl na M15 trwa od 3 do 5 dni. Przeważnie 3 , aczkolwiek może się wydłużyć albo tak jak pisałeś czasami mogą być tylko 2 dni. To zależy gdzie jesteśmy na wyższej ramie czasowej. Jeśli wchodzisz na M15 ( levele obserwuj na H1 ) to zwróć uwagę na jakim levelu jesteś na H4. Z reguły 3 levele na H1 to 1 level na H4 itd..