Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jak gramy... Wypowie Ci się 10 traderów i każdy napisze co innego. I co Ci to da? Niewiele, bo dalej nie będziesz wiedział kogo naśladować. Zmień do tego podejście - wypracuj własną metodę lub poszukaj w sieci taką, która będzie Ci odpowiadać swoimi założeniami ;).

Co do stanu rachunku - tak. Skoro tak sobie ustawiłeś i masz konto centowe, gdzie 5 GBP to 500 'centów' to tym samym tak zarabiasz. 0,09 to 9-setna część centa. Zapewne niewypłacalna, bo niby jak ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

premia
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: premia »

premia pisze:[

na parze EUR/JPY 0,001 spread jest niższy niż pips i nawet na tej parze występuję ujemny :) wiec dalej nie wiem czemu jest 0,001 i co z surowcami ? Rynek ustala czyli banki kwotujące ? jaki jest tego schemat ?

Ponawiam pytanie jaki jest schemat ustalenia kroku kwotowań

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

raposo pisze:Jak gramy... Wypowie Ci się 10 traderów i każdy napisze co innego. I co Ci to da? Niewiele, bo dalej nie będziesz wiedział kogo naśladować. Zmień do tego podejście - wypracuj własną metodę lub poszukaj w sieci taką, która będzie Ci odpowiadać swoimi założeniami ;).
.
Dzieki Raposo- wlasnie o setna czesc centa mi chodzilo- czyli to ,09 -)

A co do tego jak gracie to nie chodzilo mi by kogos nasladowac tylko o to, w jaki sposob Wy gracie (na jakich TFach) ze potraficie sobie to ustalic.

2% na trade- to jestem w stanie wyliczyc. Ale RR juz ciezej przy szybko zmieniajacym sie rynku jak widze formacje, ktora teoretycznie pozwala wejsc. Dlatego pytalem jak Wy gracie :)

Moze nie sprecyzowalem dobrze pytania-
jak w niskich TFach ustalacie TP i SL?
Moze tak bedzie lepiej :)

Pozdrawiam,
HTR.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To też zależy od systemu. Zazwyczaj (ale nie zawsze) ustala się momenty wejścia/wyjścia na niższych TF niż analizuje ogólną sytuację, aby wejścia/wyjścia (teoretycznie) były bardziej precyzyjne - czyli np. grasz na H4 to schodzisz do tego celu na H1/M30. Tyle, że np. ja tak nie robię ;).

Więc odpowiedź właściwie pozostaje ta sama. Wszystko precyzujesz sobie w założeniach strategii albo pozostawiasz je "elastyczne", o ile nie będzie Ci to przeszkadzało w handlu.

-- Dodano: wt 01-03-2016, 21:06 --
premia pisze:
premia pisze:[

na parze EUR/JPY 0,001 spread jest niższy niż pips i nawet na tej parze występuję ujemny :) wiec dalej nie wiem czemu jest 0,001 i co z surowcami ? Rynek ustala czyli banki kwotujące ? jaki jest tego schemat ?

Ponawiam pytanie jaki jest schemat ustalenia kroku kwotowań
Hmmm... Nie za bardzo wiem po co to roztrząsasz? :)
To jak w sklepie - sprzedawca ustala jak Ci będzie kwotował instrumenty. Jak też kolega wcześniej napisał - wcześniej kwotowano EUR/USD jako x,xxxx, a potem aby móc zaoferować lepsze (dokładniejsze spready) zaczęto do x,xxxxy.
Jak poobserwujesz np. indeks DAXa u różnych brokerów to spotkasz różne kwotowania:
xxxx
xxxx,x
xxxx,xx

Każdy może ustalać sobie inną dokładność w zależności od jego widzi-mi-się oraz od źródła danych do jakiego ma dostęp.

Czemu akurat pary z jenami mają 3 miejsca po przecinku, a nie 5? Ponieważ wartość pipsa jest proporcjonalnie mniejsza więc gdyby kwotowania były do 5 miejsc to tak jakby na EUR/USD było do 7 miejsc po przecinku, a taka dokładność nie jest nikomu potrzebna. Tak samo jak cena chleba w Biedronce do 2 miejsc po przecinku, a nie do 4 ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

KrystianW
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: KrystianW »

czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

Raposo-
jeszcze jedno, tym razem bardziej dociekliwe moze.

GBP/JPY wyglada jakby byl w trendzie spadkowym od kilkunastu m-cy (D1)
tymczasem H4 daje znac, ze to korekta.
H1-M30 trend wzrostowy

Na czym sie skupiac? Jak sobie dobierac TF-y?
Wiem, ze na to pytanie mozesz odpowiedziec 'dopasuj do siebie' i bedzie to trafna odpowiedz. Jednak grajac w ciagu jednego dnia- dzis otwieram, dzis zamykam- na czym sie skupiac? A moze zejsc jeszcze nizej i patrzec na M15-M5?

Dla poczatkujacego bedzie latwiej (wiem, "dopasuj do siebie ;)" ) grac na nizszych czy na wyzszych TFach?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

HTR pisze: Na czym sie skupiac? Jak sobie dobierac TF-y?
Wiem, ze na to pytanie mozesz odpowiedziec 'dopasuj do siebie' i bedzie to trafna odpowiedz. Jednak grajac w ciagu jednego dnia- dzis otwieram, dzis zamykam- na czym sie skupiac? A moze zejsc jeszcze nizej i patrzec na M15-M5?

Dla poczatkujacego bedzie latwiej (wiem, "dopasuj do siebie ;)" ) grac na nizszych czy na wyzszych TFach?
No jakbyś zgadł... :)

To jakby pytać czy lepiej chodzić na siłownię wieczorami czy rano. Niby jakaś tam różnica jest ale w praktyce nie ma to większego znaczenia i efekt głównie zależy od tego ile sam energii włożysz na treningu ;).

Na każdym interwale możesz mieć inny trend więc jeśli grasz na niskim TF to automatycznie perspektywa inwestycyjna jest krótka. Raczej ciężko będzie Ci spekulować day-tradingowo na wykresie H4 czy D1, prawda? I taka też jest zależność - im niższy TF, tym krótszy czas trzymania trejdu. Scalperów często nawet nie interesuje co się dzieje na wykresie H4 w górę.

Poczytaj sobie o trendzie wyższego/niższego rzędu np. tu:
http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=246

Na pewno trading krótkoterminowy jest bardziej absorbujący czasowo, bo jednak wymaga tego codziennego zasiadnięcia do komputera na dłuższą chwilę, podczas, gdy na D1 na codzień wystarczy doglądać sytuacji.

-- Dodano: śr 02-03-2016, 1:10 --
KrystianW pisze:czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
Oczywiście, że ma sens. Pod warunkiem, że wiesz "co i jak" ;).

Ciężko zarobić na prowizję? No nie powiedziałbym. Koszty transakcyjne na FX są względnie małe porównując do zmienności, szczególnie na głównych parach. Jeśli średni dzienny zakres zmienności na EUR/USD wynosi ok. 90.0 pips, a koszt transakcyjny oscyluje w granicy 1.0 pips to raczej nietrudno go 'odrobić'. Oczywiście, jeśli zawieramy wiele transakcji to udział kosztów transakcyjnych w zysku/stracie z pozycji będzie relatywnie większy niż przy grze długoterminowej ALE...
Jeśli handlujesz długoterminowo musisz liczyć się z punktami swapowymi, gdzie np. dla pozycji długiej na EUR/USD codziennie będziesz musiał oddać ok. 0,5 pipsa. W skali miesiąca to już 15.0 pips. Jeśli przewidzisz dobrze kierunek to fajnie i de facto koszty będą miały mały udział ale jak trafisz w konsolidację to trading długoterminowy już przestanie być taki opłacalny... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

KrystianW pisze:czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
To ja może potwierdzę, że dla każdego coś dobrego i innego. Często handluję na parach gbpaud, gbpnzd w obrębie jednej sesji. Pomimo, że w TMS spread na gbpaud wynosi 15pipsów to, jeśli dobrze wejdę w transakcję wyciągam 50, 100 lub więcej pipsów. Zdarza mi się także przetrzymać pozycję dzień, dwa czy nawet tydzień. Swap to kropla w morzu możliwości ruchu ceny.
Nie jest więc istotne jak duże są koszty. Ważniejsze to wykorzystać możliwości, które są ogromne.
Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

alkon
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: alkon »

Witam mam pytanie.

Jeżeli rynek forex jest grą o sumie zerowej ( ktoś musi stracić, żeby ktoś zyskać). Nie rozumiem jednej kwestii. Jakie zebezpieczenie ma broker, lub rynek, jeżeli w danym okresie X 99,9% graczy zyskało. Więc kto poniósł stratę? skąd pieniądze się wzieły dla tych wszystkich [fartownych] graczy? Gracze grają w w odpowiedzialnej firmie brokerskiej, zero manipulacji na rynku w celu oszukania graczy. Jest to eksperyment myślowy.

KrystianW
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: KrystianW »

dzięki za odpowiedz, a jakiego brokera poradzilibyście jeśli nie mam za dużo kasy i takiego brokera co mnie nie oszuka, czy tmsbrokers są ok?

ODPOWIEDZ