Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

rynek ustala, a brokerzy aby mieć konkurencyjną ofertę dostosowują się.

Np, gdy brokerzy zaczęli oferować kwotowania z dokładnością do 0,00001 to część brokerów miała jeszcze w ofercie kwotowania 0,0001. Nie jest tak, że ktoś powie teraz kwotujemy 0,00001 i wszyscy brokerzy mają czas na wprowadzenie tego do konkretnego terminu. Mając np. kwotowania 0,0001 na edku trudno byłoby oferować spread niższy niż 1 pips.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

KrystianW pisze:czy skuteczność strategii zmienia się w czasie? Co o tym sądzicie,jestem początkujący i nie wiem czy grać strategiami, które ktoś głosi czy samemu je testować... Niby się, aż tak nie boję bo nie zamierzam od razu wsadzać nie wiadomo jakich pieniędzy...
Zależy od strategii... ;) Na ile są elastyczne w swoich założeniach, na jakich instrumentach i w jakich warunkach grają itd. itp. Nie sposób ocenić.
Możesz sprawdzić na demie i zobaczyć co są warte bez żadnego ryzyka.
kachna pisze:Od kilkunastu dni z uporem maniaka próbuję wdrożyć się w temat i zacząć działać. Na temat internetowego brokera iron fx krążą różne historie. Po ciekawych informacjach, które znalazłam http://zyziu.pl/forum/iron-fx nie wiem co mam robić i co o tym wszystkim myśleć. Czy to jest w ogóle opłacalny interes?
Nie, siedzimy tutaj z nudów... :D

A tak serio - opinii o brokerach lepiej zasięgać na bardziej tematycznych forach niż hmm Zyziu.pl :). Choćby na tym forum sprawdź ich wątek w dziale Brokerzy. A co do opłacalności - wszystko w Twoich rękach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

karo212
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: karo212 »

Witam

Jestem nowy na rynku FOREX, starałem się samemu ogarnąć temat jednak wszystko to jest bezskuteczne. Czytałem książki i różne fora ale jakoś nie potrafię zrobić postępu. Zaczynam poddawać się powoli i jedynym logicznym rozwiązaniem jakie przyszło mi do głowy to znaleźć mentora. Czy jest jakaś dobra osoba na forum która pomoże początkującemu cała wiedzę usystematyzować i wskazać mu dalszą drogę ?

premia
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: premia »

forexsowicz91 pisze:Mając np. kwotowania 0,0001 na edku trudno byłoby oferować spread niższy niż 1 pips.

na parze EUR/JPY 0,001 spread jest niższy niż pips i nawet na tej parze występuję ujemny :) wiec dalej nie wiem czemu jest 0,001 i co z surowcami ? Rynek ustala czyli banki kwotujące ? jaki jest tego schemat ?

Jacek Conrad
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jacek Conrad »

Cool pisze:Witam ,
Widzę że nie ma nigdzie wątku Pomocy, na każde nawet śmieszne dla starych wyjadaczy pytanie.Więc tworzę temat, w którym postaram się odpowiadać w miarę możliwości na każde pytanie Początkujących !
Pytajcie o wszystko czego nie wiecie o czym byście chcieli się dowiedzieć .

Pozdrawiam i Zapraszam do PYTAŃ :?:
Witam,

Mam pytanie, jako nowicjusz, w jakich okolicznosciach moge stracic wiecej, nix wynosi moj depozyt ? Powiedzmy wnosze 2000 zl jak moj depozyt i w niesprzyjajacych okolicznosciach moje straty moga wynosic 5000, czy wiecej .
Prosze o konkretna odpowiedz,
Z gory dziekuje
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

A więc konkretna odpowiedź brzmi... TAK ;)

Możesz, bo:
- wykorzystujesz dźwignię finansową,
- nikt nie gwarantuje Ci kursu wykonania Twojego zlecenia,
- mechanizmy zabezpieczające przed debetem działają ale zdarzają się sytuacje ekstremalne, które mogą spowodować, że jednak ten debet powstanie. Tym bardziej jeśli sam podejmujesz wysokie ryzyko inwestując dużą kwotę (w stosunku do posiadanego kapitału) w pojedynczą transakcję.

Ale nie ma też takiego dramatu ;). Są brokerzy, którzy zapewniają NBP (Negatice Balance Protection), czyli jeśli powstanie debet to nie ma konieczności jego spłaty. Mechanizmy zabezpieczające występują u wszystkich i w normalnych warunkach rynkowych skutecznie chronią tradera przed debetem. Tyle, że właśnie 90% de facto zależy od nas samych. Jeśli handlujesz racjonalnie, czyli nie ryzykujesz w pojedynczej pozycji względnie dużej kwoty, nie handlujesz na ryzykownych instrumentach oraz w jakichś bardzo newralgicznych okolicznościach to możesz spać spokojnie ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

dziamluk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dziamluk »

Siemka,
Szukam wskaźnika podającego czas do zakończenia świeczki. Ktoś coś?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

dziamluk pisze:Siemka,
http://forexclub.pl/download/wskazniki- ... dle-timer/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

dziamluk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dziamluk »

raposo pisze:
dziamluk pisze:Siemka,
http://forexclub.pl/download/wskazniki- ... dle-timer/
Dzięki :)

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

Witam ponownie!
Pozwole sobie zadac pewnie lamerskie pytanie, ale co mi tam.

Zalozylem konto centowe. Demo (na szczescie jest opcja ustawienia kwoty wyjsciowej, a nie np. 10k USD z automatu). Tak wiec ustawilem minimalny prog wplaty czyli 5 GBP. Przeliczono mi to na 500 centow. W czasie dwoch- trzech tranzakcji 'zarobilem' 86 centow i teraz saldo mam 586,09 czyli realnie zarobilbym 86 centow (i 09 czego??) z moich 5 £ wplaconych.

Pytanie dotyczy tego, ze w trakcie trwania trejdu mam jeszcze te 2 miejsca po przecinku... Tego nie kumam.
Te ,09 po przecinku (ze zdania powyzej) to skad mi sie bierze? Z dzwigni? I wyglada to tak, ze gram jakby 500 funtami czy jak?

kurcze, bo spory metlik mi sie w glowie zrobil niestety mimo, ze czytalem duzo, czytam nadal... I dojsc do tego nie moge.

Jeszcze drugie pytanie:
Wy ustalacie poziomy, na ktorych wg Was np. WTI sie odbije lub przebije...
Ja sie bawie na zasadzie 'siadam przy kompie i patrze w wykres'.
Chodzi mi o to, ze sytuacja na rynku jest dynamiczna, a Wy ustalacie poziom ryzyka, miejsce wejscia (ja staram sie stosowac Zero Line), TP i SL z gory.. Jak Wy TO ROBICIE? Czy gracie na powiedzmy h4 i wyzej? Chodzi mi o to, ze z gory wiecie ile wyjmiecie jesli sie uda, badz ile mozecie stracic... Nie widze tego przy grze na M30-H1, bo nim zdaze sobie to w glowie ulozyc (gdzie SL i TP) to sytuacja juz jest inna. Podpowie mi ktos ?

Wybaczcie brak polskich liter- taka klawiatura... :(

ODPOWIEDZ