Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

StanFX pisze:Hej, czy istnieje jakaś strona, z której mógłbym dowiedzieć się jak wygląda przepływ pieniądza na rynku FX? Chciałbym wyczytać z tego takie informacje jak np. kiedy był/jest największy "ruch" na FX. Zdaję sobie sprawę, że takie informacje łatwo rozszyfrować chociażby ze znajomości stref czasowych, ale mam nadzieję na bardziej szczegółowe statystyki.

Nie wiem, czy wyraziłem się dostatecznie jasno, ale z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Rynek FX jest rynkiem OTC (Over The Counter), rynkiem nieregulowanym.
Dlatego takie dane mogą być jedynie szacunkowe.
Dlatego nie ma realnych wolumenów transakcyjnych.
Ludzie czasem biorą wolumeny z rynków Futures.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Adam Wnuk pisze:
raposo pisze:
Adam Wnuk pisze:Chciałbym trochę pohandlować już tak na poważniejsze pieniądze, ale nie wiem u kogo? Kolega z pracy polecił mi brokera EasyForex, ale ja wszedłem na jego stronę to okazało się że teraz zmienili nazwę i rozszerzają działalność. Widział to ktoś, czy to nie jest taka podpucha jak z Iron, że wpłacę kasę a potem jej już nigdy nie zobaczę? - tu jest ta strona: http://www.easy-forex.com/gtw/6272221.aspx

Może mi ktoś pomóc? Ma tam ktoś konto?
Powiedz czego dokładnie potrzebujesz od brokera (oprócz tego żeby wypłacał) to będzie łatwiej coś konkretnego doradzić ;). Platforma, instrumenty, styl handlu, średniomiesięczny obrót, preferencje dot. wpłat/wypłat i modelu brokera, planowany depozyt... Jak nie chcesz tutaj to może być na priv.
Chce wpłacić koło 10 000, instrumenty to waluty i surowce, najwyżej DAX i SP500 bo tam jest fajna zmienność. Styl handlu daytarding, ale moga też być transakcje długoterminowe. Najwięcej mysle o modelu brokera. Grałem już na mm i nie wiem czy go zmieniać.
Polecam Admiral Markets.
Biorąc ogólnie pod uwagę minusy usług brokerskich, oni są solidni.
Osobiście nie mam im nic do zarzucenia.
Tylko ze szkoleń bym nie korzystał.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Robiwan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robiwan »

He, he Kuba popłynął podobnie jak ja :).
Fakt, że coraz mniej wartościowych postów i coraz więcej hejtu.
Niemniej, przynajmniej raz na tydzień człowiek zajrzy i coś ciekawego poczyta.
Dla początkujących - tutaj: https://www.forex-tsd.com/forum/exclusi ... tion/3686-
754 na tą chwilę stron z ciekawymi wskaźnikami i ciekawymi wypowiedziami traderów.
Swego czasu przejrzałem wszystko, prawie kilkadziesiąt indyków wypróbowałem w realu i tym bardziej utwierdziłem się w swoim podejściu do fx, że liczy się prostota (systemu) i konsekwencja (w działaniu).
Niebywałe, ale nawet tak wykpiwane średnie działają, działa MACD i działa też zwykła kreska, którą sobie narysujemy, poniżej której będziemy sprzedawać a powyżej kupować.
To co jest tą przewagą w takim wypadku?
U mnie EM - Emotional Management (pojęcie własne).
Pozdr. R.

Jerzy44
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jerzy44 »

Witam,
Już od jakiegoś czasu bawię się w demówki, osiągając całkiem niezłe wyniki (zazwyczaj w przeciągu dwóch tygodni udaje mi się wyciągnąć 100%). Cała moja gra ogranicza się do scalpowania na EUR/USD. Jako że cała moja gra jest dość intuicyjna, chcąc zabezpieczyć się przed większymi spadkami (które przy mojej skłonności do stawiania wszystkiego na jedną kartę, braku ST, i wysokich wolumenach, oznaczają zazwyczaj bankructwo bądź znaczne uszczuplenie konta) postanowiłem sięgnąć do analizy fundamentalnej. Tutaj pojawia się moje pytanie, skąd czerpać wiedzę? Szukając indeksów skorelowanych z EUR/USD trafiłem oczywiście na S&P 500 (i inne powiązane z nim indeksy) oraz (jak mniemam) europejski odpowiednik czyli Euro Stoxx 50. Czy są jakieś inne indeksy i wskaźniki na które warto zwracać uwagę przy grze na edku? Innym istotnym czynnikiem są wszelkie komunikaty z banków centralnych, i tutaj moje prośba- czy moglibyście podać strony gdzie mógłbym uzyskać dostęp do informacji z pierwszej ręki? (chodzi głównie o FED i ECB). To samo pytanie dotyczy wszelkich innych danych z rynku, mających wpływ na kształtowanie się edka, chciałbym uzyskać do nich taki dostęp, który pozwalałby mi być na bieżąco oraz mieć w nie przejrzysty wgląd. Dzięki :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,
Jerzy44 pisze:Witam,
Już od jakiegoś czasu bawię się w demówki, osiągając całkiem niezłe wyniki (zazwyczaj w przeciągu dwóch tygodni udaje mi się wyciągnąć 100%). Cała moja gra ogranicza się do scalpowania na EUR/USD. Jako że cała moja gra jest dość intuicyjna, chcąc zabezpieczyć się przed większymi spadkami (które przy mojej skłonności do stawiania wszystkiego na jedną kartę, braku ST, i wysokich wolumenach, oznaczają zazwyczaj bankructwo bądź znaczne uszczuplenie konta) postanowiłem sięgnąć do analizy fundamentalnej.
Akurat AF na pewno Cię przed tym nie uchroni ;). Skoro grasz intuicyjnie i jesteś początkujący to strzelam, że nie masz systemu, którym byś się kierował.
Skoro nie masz ST (a raczej SL :) ), stawiasz wszystko na jedną kartę oraz prawdopodobnie nie kontrolujesz w żaden sposób ryzyka to nie inwestujesz tylko uprawiasz hazard.
Jerzy44 pisze: Tutaj pojawia się moje pytanie, skąd czerpać wiedzę? Szukając indeksów skorelowanych z EUR/USD trafiłem oczywiście na S&P 500 (i inne powiązane z nim indeksy) oraz (jak mniemam) europejski odpowiednik czyli Euro Stoxx 50. Czy są jakieś inne indeksy i wskaźniki na które warto zwracać uwagę przy grze na edku? Innym istotnym czynnikiem są wszelkie komunikaty z banków centralnych, i tutaj moje prośba- czy moglibyście podać strony gdzie mógłbym uzyskać dostęp do informacji z pierwszej ręki? (chodzi głównie o FED i ECB). To samo pytanie dotyczy wszelkich innych danych z rynku, mających wpływ na kształtowanie się edka, chciałbym uzyskać do nich taki dostęp, który pozwalałby mi być na bieżąco oraz mieć w nie przejrzysty wgląd. Dzięki :)
Pozdrawiam
No i właśnie nie za bardzo rozumiem co chciałbyś osiągnąć wspomagając się tą wiedzą... Domyślam się (ponownie), że przez to chciałbyś, aby Twoje wejścia (i wyjścia) w rynek były bardzo precyzyjne i żebyś nigdy nie popełnił błędu (skoro stawiasz na jedną kartę). Otóż mogę Cię rozczarować ale jeszcze się chyba taki trader nie narodził... ;)
Zacznij od opracowania strategii, zapanowania nad emocjami i nauką kontroli ryzyka. Jak chcesz to niech będzie duże ale w jakiś sposób je kontroluj i dopuszczaj do myśli, że w końcu i tak się pomylisz - i co wtedy? ;)

Powodzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Jerzy44
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jerzy44 »

W demówki bawię się od kilku lat, co pozwoliło mi wypracować pewną strategię. Zakłada ona że wyzerowanie konta prędzej czy później, jest tak samo pewne jak śmierć w naszym życiu, więc o to nie ma obaw. :D Nie bez przyczyny wspomniałem o zrobieniu 100%, po podwojeniu kapitału chciałbym wypłacić połowę aby zabezpieczyć się przed byciem jednym z setek tysięcy "dostarczycieli kapitału" na rynki (jak kto woli- frajerem). (Tutaj kolejne pytanie do Was, czy taka wypłata (oczywiście przy wszystkich pozycjach zamkniętych) nie będzie problematyczna z techniczno-bokerskiego punktu widzenia?)
Przy takim założeniu, wychodzi że warto wejść na rynek kiedy przy większości prób (demo) podwojenie kapitału udaje mi się częściej niż wyzerowanie konta. Do tego dochodzi procent składany, czyli stopniowe zwiększanie wolumenu wraz ze wzrostem ilości środków (kosztem stałego ryzyka). Mimo to nie palę się jeszcze do wejścia z prawdziwymi pieniędzmi. Wolę poświęcić jeszcze trochę czasu na poznanie rynku z różnych stron. Jeśli chodzi o samo zajmowanie pozycji, to wchodzę zawsze po chwili obserwowania rynku w skali mikro, momentami wyłapuję momenty kiedy (koloryzując) inwestorzy na rynku "przeginają"( mikro bańka spekulacyjna, nagłe pikowanie kursu walut o ~5-20,30 pipsów ), wchodzę czekając na "odgięcie", zazwyczaj zadowalam się 2-3 pipsami zysku.
http://s24.postimg.org/6oeqe8zj9/image.png
http://s9.postimg.org/ayi6wjpge/fx2.jpg
http://s16.postimg.org/iuxubn1f9/fff.png
Przy niskich spreadach, zazywczaj w przeciągu nawet godziny istnieją wysokie szanse że można zarobić tego 1,2,3 pipsa zarówno na kupnie jak i sprzedaży. Stop lossów nie używam, bo pozycje rzadko kiedy otwarte są dłużej niż przez parę minut. Często używam alarmu, przez SL łatwo zamknąć pozycję w najbardziej dramatycznym momencie, nie dając szansy na odbicie który w większości przypadków nadchodzi.
Problem pojawia się kiedy gwałtowny ruch na parze nie jest wynikiem mikro ataku spekulacyjnego, bądź chwilowego kaprysu inwestorów (co zazwyczaj kończy się szybkim odbiciem, na co poluję :D ) a zdarzenia na rynkach, które można by zaliczyć do obiektów badań AF. Właściwie to głównym powodem jest chęć unikania wszelkich momentów gwałtownych ruchów na walucie (przekraczające, powiedzmy 100 pipsów), które są dla mnie bardzo niebezpieczne. Dlatego chciałbym być na bieżąco poinformowany o wydarzeniach które mogą stale przenosić "oś ciężkości" pary walutowej na długie tygodnie czy miesiące. Stąd moje pytanie. :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jerzy44 pisze:W demówki bawię się od kilku lat, co pozwoliło mi wypracować pewną strategię. Zakłada ona że wyzerowanie konta prędzej czy później, jest tak samo pewne jak śmierć w naszym życiu, więc o to nie ma obaw. :D Nie bez przyczyny wspomniałem o zrobieniu 100%, po podwojeniu kapitału chciałbym wypłacić połowę aby zabezpieczyć się przed byciem jednym z setek tysięcy "dostarczycieli kapitału" na rynki (jak kto woli- frajerem). (Tutaj kolejne pytanie do Was, czy taka wypłata (oczywiście przy wszystkich pozycjach zamkniętych) nie będzie problematyczna z techniczno-bokerskiego punktu widzenia?)
To zależy jakiego brokera wybierzesz... ;)
Jeśli nie będzie to jakiś krzak z rajskich wysepek tylko sprawdzona firma to nie będzie problemu.
Jerzy44 pisze: Problem pojawia się kiedy gwałtowny ruch na parze nie jest wynikiem mikro ataku spekulacyjnego, bądź chwilowego kaprysu inwestorów (co zazwyczaj kończy się szybkim odbiciem, na co poluję :D ) a zdarzenia na rynkach, które można by zaliczyć do obiektów badań AF. Właściwie to głównym powodem jest chęć unikania wszelkich momentów gwałtownych ruchów na walucie (przekraczające, powiedzmy 100 pipsów), które są dla mnie bardzo niebezpieczne. Dlatego chciałbym być na bieżąco poinformowany o wydarzeniach które mogą stale przenosić "oś ciężkości" pary walutowej na długie tygodnie czy miesiące. Stąd moje pytanie. :)
Skoro tak to wystarczy Ci, że po prostu sprawdzisz kalendarz z danymi makro każdego ranka i będziesz już wiedział czy/kiedy grać czy też nie ;). Ale i tak życie zweryfikuje Twoje podejście na realnym (lub "realnym") rynku.

Chyba nie spotkałem nikogo kto siedziałby aż kilka lat tylko na demie. I to tym bardziej dziwne, że jak twierdzisz, robisz 100% w 2 tygodnie to przy procencie składanym nawet zaczynając do 100 zł (z mikro lub nano lotami) po pół roku miałbyś już 409 600 zł. Idąc za hasłem reklamowym pewnej znanej firmy z łyżwą w logu - "Just do it" ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Raposo ja też kiedyś robiłem 200% w tydzień na wirtualnym rachunku. W pewnym momencie zyski były tak wielkie że nie chciałem wchodzić na rzeczywisty rynek z obawy przed ich utratą. ;)

Każdemu życzę jak najlepiej...
nie unikniesz sytuacji gdy rynek nie wiedzac czemu poszedł akurat 110ptk w którąś ze stron... zabezpiecz się na tą ewentualność i tyle... strach i duże emocje zmienią się w strach i troszkę mniejsze emocje ;)

powodzenia
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

KrystianW
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: KrystianW »

czy skuteczność strategii zmienia się w czasie? Co o tym sądzicie,jestem początkujący i nie wiem czy grać strategiami, które ktoś głosi czy samemu je testować... Niby się, aż tak nie boję bo nie zamierzam od razu wsadzać nie wiadomo jakich pieniędzy...

premia
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: premia »

Witam,

chciałbym zadać pytanie, mianowicie kto ustala wielkość kroku kwotowań i na jakiej podstawie (np dla EUR/USD jest 0,00001 a dla Jena i Forinta 0,001) jak i również dla surowców. Proszę tylko nie odpisywać, że np. tak jest z góry narzucone i tak ma być :)

ODPOWIEDZ