Co do stanu rachunku - tak. Skoro tak sobie ustawiłeś i masz konto centowe, gdzie 5 GBP to 500 'centów' to tym samym tak zarabiasz. 0,09 to 9-setna część centa. Zapewne niewypłacalna, bo niby jak
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Jak gramy... Wypowie Ci się 10 traderów i każdy napisze co innego. I co Ci to da? Niewiele, bo dalej nie będziesz wiedział kogo naśladować. Zmień do tego podejście - wypracuj własną metodę lub poszukaj w sieci taką, która będzie Ci odpowiadać swoimi założeniami
.
Co do stanu rachunku - tak. Skoro tak sobie ustawiłeś i masz konto centowe, gdzie 5 GBP to 500 'centów' to tym samym tak zarabiasz. 0,09 to 9-setna część centa. Zapewne niewypłacalna, bo niby jak
.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
premia pisze:[
na parze EUR/JPY 0,001 spread jest niższy niż pips i nawet na tej parze występuję ujemnywiec dalej nie wiem czemu jest 0,001 i co z surowcami ? Rynek ustala czyli banki kwotujące ? jaki jest tego schemat ?
Ponawiam pytanie jaki jest schemat ustalenia kroku kwotowań
Dzieki Raposo- wlasnie o setna czesc centa mi chodzilo- czyli to ,09 -)raposo pisze:Jak gramy... Wypowie Ci się 10 traderów i każdy napisze co innego. I co Ci to da? Niewiele, bo dalej nie będziesz wiedział kogo naśladować. Zmień do tego podejście - wypracuj własną metodę lub poszukaj w sieci taką, która będzie Ci odpowiadać swoimi założeniami.
.
A co do tego jak gracie to nie chodzilo mi by kogos nasladowac tylko o to, w jaki sposob Wy gracie (na jakich TFach) ze potraficie sobie to ustalic.
2% na trade- to jestem w stanie wyliczyc. Ale RR juz ciezej przy szybko zmieniajacym sie rynku jak widze formacje, ktora teoretycznie pozwala wejsc. Dlatego pytalem jak Wy gracie
Moze nie sprecyzowalem dobrze pytania-
jak w niskich TFach ustalacie TP i SL?
Moze tak bedzie lepiej
Pozdrawiam,
HTR.
To też zależy od systemu. Zazwyczaj (ale nie zawsze) ustala się momenty wejścia/wyjścia na niższych TF niż analizuje ogólną sytuację, aby wejścia/wyjścia (teoretycznie) były bardziej precyzyjne - czyli np. grasz na H4 to schodzisz do tego celu na H1/M30. Tyle, że np. ja tak nie robię
.
Więc odpowiedź właściwie pozostaje ta sama. Wszystko precyzujesz sobie w założeniach strategii albo pozostawiasz je "elastyczne", o ile nie będzie Ci to przeszkadzało w handlu.
-- Dodano: wt 01-03-2016, 21:06 --

To jak w sklepie - sprzedawca ustala jak Ci będzie kwotował instrumenty. Jak też kolega wcześniej napisał - wcześniej kwotowano EUR/USD jako x,xxxx, a potem aby móc zaoferować lepsze (dokładniejsze spready) zaczęto do x,xxxxy.
Jak poobserwujesz np. indeks DAXa u różnych brokerów to spotkasz różne kwotowania:
xxxx
xxxx,x
xxxx,xx
Każdy może ustalać sobie inną dokładność w zależności od jego widzi-mi-się oraz od źródła danych do jakiego ma dostęp.
Czemu akurat pary z jenami mają 3 miejsca po przecinku, a nie 5? Ponieważ wartość pipsa jest proporcjonalnie mniejsza więc gdyby kwotowania były do 5 miejsc to tak jakby na EUR/USD było do 7 miejsc po przecinku, a taka dokładność nie jest nikomu potrzebna. Tak samo jak cena chleba w Biedronce do 2 miejsc po przecinku, a nie do 4
.
Więc odpowiedź właściwie pozostaje ta sama. Wszystko precyzujesz sobie w założeniach strategii albo pozostawiasz je "elastyczne", o ile nie będzie Ci to przeszkadzało w handlu.
-- Dodano: wt 01-03-2016, 21:06 --
Hmmm... Nie za bardzo wiem po co to roztrząsasz?premia pisze:premia pisze:[
na parze EUR/JPY 0,001 spread jest niższy niż pips i nawet na tej parze występuję ujemnywiec dalej nie wiem czemu jest 0,001 i co z surowcami ? Rynek ustala czyli banki kwotujące ? jaki jest tego schemat ?
Ponawiam pytanie jaki jest schemat ustalenia kroku kwotowań
To jak w sklepie - sprzedawca ustala jak Ci będzie kwotował instrumenty. Jak też kolega wcześniej napisał - wcześniej kwotowano EUR/USD jako x,xxxx, a potem aby móc zaoferować lepsze (dokładniejsze spready) zaczęto do x,xxxxy.
Jak poobserwujesz np. indeks DAXa u różnych brokerów to spotkasz różne kwotowania:
xxxx
xxxx,x
xxxx,xx
Każdy może ustalać sobie inną dokładność w zależności od jego widzi-mi-się oraz od źródła danych do jakiego ma dostęp.
Czemu akurat pary z jenami mają 3 miejsca po przecinku, a nie 5? Ponieważ wartość pipsa jest proporcjonalnie mniejsza więc gdyby kwotowania były do 5 miejsc to tak jakby na EUR/USD było do 7 miejsc po przecinku, a taka dokładność nie jest nikomu potrzebna. Tak samo jak cena chleba w Biedronce do 2 miejsc po przecinku, a nie do 4
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
Raposo-
jeszcze jedno, tym razem bardziej dociekliwe moze.
GBP/JPY wyglada jakby byl w trendzie spadkowym od kilkunastu m-cy (D1)
tymczasem H4 daje znac, ze to korekta.
H1-M30 trend wzrostowy
Na czym sie skupiac? Jak sobie dobierac TF-y?
Wiem, ze na to pytanie mozesz odpowiedziec 'dopasuj do siebie' i bedzie to trafna odpowiedz. Jednak grajac w ciagu jednego dnia- dzis otwieram, dzis zamykam- na czym sie skupiac? A moze zejsc jeszcze nizej i patrzec na M15-M5?
Dla poczatkujacego bedzie latwiej (wiem, "dopasuj do siebie
" ) grac na nizszych czy na wyzszych TFach?
jeszcze jedno, tym razem bardziej dociekliwe moze.
GBP/JPY wyglada jakby byl w trendzie spadkowym od kilkunastu m-cy (D1)
tymczasem H4 daje znac, ze to korekta.
H1-M30 trend wzrostowy
Na czym sie skupiac? Jak sobie dobierac TF-y?
Wiem, ze na to pytanie mozesz odpowiedziec 'dopasuj do siebie' i bedzie to trafna odpowiedz. Jednak grajac w ciagu jednego dnia- dzis otwieram, dzis zamykam- na czym sie skupiac? A moze zejsc jeszcze nizej i patrzec na M15-M5?
Dla poczatkujacego bedzie latwiej (wiem, "dopasuj do siebie
No jakbyś zgadł...HTR pisze: Na czym sie skupiac? Jak sobie dobierac TF-y?
Dla poczatkujacego bedzie latwiej (wiem, "dopasuj do siebie" ) grac na nizszych czy na wyzszych TFach?
To jakby pytać czy lepiej chodzić na siłownię wieczorami czy rano. Niby jakaś tam różnica jest ale w praktyce nie ma to większego znaczenia i efekt głównie zależy od tego ile sam energii włożysz na treningu
Na każdym interwale możesz mieć inny trend więc jeśli grasz na niskim TF to automatycznie perspektywa inwestycyjna jest krótka. Raczej ciężko będzie Ci spekulować day-tradingowo na wykresie H4 czy D1, prawda? I taka też jest zależność - im niższy TF, tym krótszy czas trzymania trejdu. Scalperów często nawet nie interesuje co się dzieje na wykresie H4 w górę.
Poczytaj sobie o trendzie wyższego/niższego rzędu np. tu:
http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=246
Na pewno trading krótkoterminowy jest bardziej absorbujący czasowo, bo jednak wymaga tego codziennego zasiadnięcia do komputera na dłuższą chwilę, podczas, gdy na D1 na codzień wystarczy doglądać sytuacji.
-- Dodano: śr 02-03-2016, 1:10 --
Oczywiście, że ma sens. Pod warunkiem, że wiesz "co i jak"KrystianW pisze:czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
Ciężko zarobić na prowizję? No nie powiedziałbym. Koszty transakcyjne na FX są względnie małe porównując do zmienności, szczególnie na głównych parach. Jeśli średni dzienny zakres zmienności na EUR/USD wynosi ok. 90.0 pips, a koszt transakcyjny oscyluje w granicy 1.0 pips to raczej nietrudno go 'odrobić'. Oczywiście, jeśli zawieramy wiele transakcji to udział kosztów transakcyjnych w zysku/stracie z pozycji będzie relatywnie większy niż przy grze długoterminowej ALE...
Jeśli handlujesz długoterminowo musisz liczyć się z punktami swapowymi, gdzie np. dla pozycji długiej na EUR/USD codziennie będziesz musiał oddać ok. 0,5 pipsa. W skali miesiąca to już 15.0 pips. Jeśli przewidzisz dobrze kierunek to fajnie i de facto koszty będą miały mały udział ale jak trafisz w konsolidację to trading długoterminowy już przestanie być taki opłacalny...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
To ja może potwierdzę, że dla każdego coś dobrego i innego. Często handluję na parach gbpaud, gbpnzd w obrębie jednej sesji. Pomimo, że w TMS spread na gbpaud wynosi 15pipsów to, jeśli dobrze wejdę w transakcję wyciągam 50, 100 lub więcej pipsów. Zdarza mi się także przetrzymać pozycję dzień, dwa czy nawet tydzień. Swap to kropla w morzu możliwości ruchu ceny.KrystianW pisze:czy daytrading ma sens? mam na myśli to, że naczytałem się, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
Nie jest więc istotne jak duże są koszty. Ważniejsze to wykorzystać możliwości, które są ogromne.
Powodzenia
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Witam mam pytanie.
Jeżeli rynek forex jest grą o sumie zerowej ( ktoś musi stracić, żeby ktoś zyskać). Nie rozumiem jednej kwestii. Jakie zebezpieczenie ma broker, lub rynek, jeżeli w danym okresie X 99,9% graczy zyskało. Więc kto poniósł stratę? skąd pieniądze się wzieły dla tych wszystkich [fartownych] graczy? Gracze grają w w odpowiedzialnej firmie brokerskiej, zero manipulacji na rynku w celu oszukania graczy. Jest to eksperyment myślowy.
Jeżeli rynek forex jest grą o sumie zerowej ( ktoś musi stracić, żeby ktoś zyskać). Nie rozumiem jednej kwestii. Jakie zebezpieczenie ma broker, lub rynek, jeżeli w danym okresie X 99,9% graczy zyskało. Więc kto poniósł stratę? skąd pieniądze się wzieły dla tych wszystkich [fartownych] graczy? Gracze grają w w odpowiedzialnej firmie brokerskiej, zero manipulacji na rynku w celu oszukania graczy. Jest to eksperyment myślowy.
dzięki za odpowiedz, a jakiego brokera poradzilibyście jeśli nie mam za dużo kasy i takiego brokera co mnie nie oszuka, czy tmsbrokers są ok?