Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ale przecież duża część brokerów spoza polski, posiada konta bankowe w polskich bankach. Nie ma z tym żadnego problemu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dokładnie, w tym też wszystkie firmy (poza UFX, którego niezbyt znam), które wymieniłeś posiadają konta w polskich bankach ;). Wpłaty/wypłaty są darmowe i zajmują do 24h godzin, czyli niczym się to nie różni względem polskich brokerów.

Problem tkwi gdzie indziej - zanim założymy gdzieś konto warto zrobić rozpoznanie i wypytać o najważniejsze rzeczy takie jak wszystkie koszty, regulacje i licencje, gwarancje depozytu, warunki handlu. Jeśli ktoś zakłada rachunek w ciemno to potem może mieć pretensje tylko do siebie, że ktoś skasował go 25 USD za wypłatę.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

exnergy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: exnergy »

No dobra czytam, ze testowaliscie tych brokeróe, ze z 60 moze 10 by polecili, ale skoro nie chcecie tak gremialnie, to

PROSZE O PRIV KTÓRY BROKER dla WAS JEST UCZciwy jak zarabiacie i mancie na koncie kilkanascie tys, albo wiecej..

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

exnergy pisze:No dobra czytam, ze testowaliscie tych brokeróe, ze z 60 moze 10 by polecili, ale skoro nie chcecie tak gremialnie, to

PROSZE O PRIV KTÓRY BROKER dla WAS JEST UCZciwy jak zarabiacie i mancie na koncie kilkanascie tys, albo wiecej..
Ale interesuje Cię tylko to, żeby broker był uczciwy i nie kombinował, a reszta jest bez znaczenia czy jednak wymagasz od niego czegoś więcej? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

exnergy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: exnergy »

jak jest uczciwy to przeciez tani nie bedzie...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

exnergy pisze:jak jest uczciwy to przeciez tani nie bedzie...
Niekoniecznie. Byli drodzy i i tak kasy nie wypłacali wiec to żaden wyznacznik ;). Platforma, kapitał, instrumenty, cokolwiek?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

No to od siebie polecam LMAX - regulacje FSA, konto w polskim banku, jedne z najniższych prowizji na rynku, spready rynkowe. Support niestety obecnie tylko po angielsku, ale rzadko zdarza się, żebym na odpowiedź czekał dłużej niż 10 min. Pieniądze wysłane w niedzielę wieczorem na drugi dzień o 11.30 były już na koncie. Jeszcze jedną wadą jest to, że trzeba pisać o przeniesienie środków na MT4, ale u mnie całość trwała ok. 3 minuty włącznie z napisaniem maila, więc tragedii nie ma :) Twoje transakcje lądują bezpośrednio na rynku, nie jest to broker typu STP - egzekucja zleceń odbywa się w modelu rynkowym.

Dtrad5558
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Dtrad5558 »

Dla Polaków FxPro pol20 1 szt tylko 17 zł ! Można mnozyć i używać strategii i testować. Bravo

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

Dtrad5558 pisze:Dla Polaków FxPro pol20 1 szt tylko 17 zł ! Można mnozyć i używać strategii i testować. Bravo
Od tego brokera postanowiłem trzymać się z daleka. Testuje ich demo i często platformę rozłącza w godzinach handlu o dziwo zwłaszcza wtedy kiedy są większe ruchy. Początkowo myślałem że to wina mojego internetu ale nie, bo równolegle do ich platformy gram na demie Global Prime i nic takiego nie ma miejsca.

Przy okazji dzisiaj na GBP/CAD działy się dziwaczne rzeczy u nich. Pojawiła się jakaś zielona linia która podążała za linią wyznaczającą aktualny stan ceny...lepiej, wyszło na to że wirtualna gotówka się nie zmieniała miałem kwotę + xxx i pomimo że kurs dalej spadał to kwota się nie zmieniała tak jakby ją zamroziło.

Oczywiście mówię teraz wyłącznie o demie ale jeżeli takie rzeczy dzieją się na demie to ja nie wiem czy chce wiedzieć jak wygląda u nich real ...

-- 15 sty 2016, 23:29 --
raposo pisze: Co do FxPro...
1.....very bad order execution
2....crap broker, chasing stops (i have charts for those who don't beleive) ...poor community... DEMO definitely different from live
Opinia jest z 2009 r. Historia FxPro jest o wiele bardziej złożona. W 2007 r. byli zdecydowanym liderem światowym na rynku usług detalicznych FX. Na tamten czas w mojej opinii zdecydowanie najlepszy broker wyznaczający trendy. W 2009 r. seria problemów technicznych i złych decyzji zarządu trochę im "dokopała" i faktycznie było mniej ciekawie. Od 2 lat widać znaczną poprawę, a od roku ich usługi i oferta bardzo się poprawiły. Co ważne w kontekście tego wątku, są na rynku od 2006 r., sam mam tam konto od 2007r. i od tego czasu też współpracuję. Nie przypominam sobie sytuacji, żeby były jakiekolwiek problemy z depozytami, a ludzie spokojnie wypłacają stamtąd kwoty 6-cyfrowe.
Ok, cofam to co stwierdziłem w poprzednim moim poście o ile za nich rzeczywiście ręczysz (bo nie chcę im psuć opinii) ale nie wiem jak skomentować to co się działo na demie bo u mnie coś takiego wywołuje pewien niepokój skoro na demie coś takiego może się wydarzyć to co może nas spotkać na realu...ale jeżeli ludzie wypłacają stamtąd rzeczywiście kwoty 6-cyfrowe to w mojej ocenie musi to być uczciwy broker przynajmniej od tej strony. A jak z opóźnieniami w egzekucji zleceń, i rozłączaniu platformy na realu, czy takie rzeczy na realu mają miejsce ?
Trzeba potestować samemu. Na szczęście nie wiążemy się z żadną firmą na całe życie więc zawsze możemy powiedzieć brokerowi "papa" i spróbować zaznać szczęścia gdzie indziej. Ja np. mam już przetestowanych ponad 60 brokerów ale ostatecznie na dłużej mógłbym zostać max. u 10 z nich ;).
Pytanie i prośba zarazem - a mógłbyś ich tutaj wymienić ? I dodatkowo zaznaczyć którzy z nich najlepiej nadają się do skalpowania ? :P Oczywiście chodzi o tych 10-ciu a nie wszystkich 60-ciu :P

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

maccyw pisze:
Dtrad5558 pisze:Dla Polaków FxPro pol20 1 szt tylko 17 zł ! Można mnozyć i używać strategii i testować. Bravo
Od tego brokera postanowiłem trzymać się z daleka. Testuje ich demo i często platformę rozłącza w godzinach handlu o dziwo zwłaszcza wtedy kiedy są większe ruchy. Początkowo myślałem że to wina mojego internetu ale nie, bo równolegle do ich platformy gram na demie Global Prime i nic takiego nie ma miejsca.
Widzisz, a to wcale nic nie oznacza i nadal może to być wina Twojego internetu :). Mam włączoną platformę FxPro (konto realne) niemalże bez przerwy i rozłączeń jest jak na lekarstwo - i co teraz można wywnioskować? :) Dalej jest szansa, że to coś na linii Twój provider internetu - data center FxPro lub coś jest nie tak akurat z tym serwerem demo na którym masz konto (a FxPro ma ich chyba 4).
Połączenie np. może nie być stabilne, a mało kto wie, że MT4 co jakiś czas pinguje wszystkie dostępne DC, i jeśli wyłapie, że jakieś jest atrakcyjniejsze (ma niższy ping) to przełącza się automatycznie na niego - i wtedy mamy efekt chwilowego rozłączenia ;).
Jeśli masz możliwość to sprawdź sobie to uruchamiając na drugim komputerze platformę z innym internetowym połączeniem np. komórkowym. Jeśli zasięg jest dobry (przynajmniej 3G) to strzelam, że będzie dużo stabilniejsze i nie odnotujesz tylu rozłączeń ;).
maccyw pisze: Przy okazji dzisiaj na GBP/CAD działy się dziwaczne rzeczy u nich. Pojawiła się jakaś zielona linia która podążała za linią wyznaczającą aktualny stan ceny...lepiej, wyszło na to że wirtualna gotówka się nie zmieniała miałem kwotę + xxx i pomimo że kurs dalej spadał to kwota się nie zmieniała tak jakby ją zamroziło.

Oczywiście mówię teraz wyłącznie o demie ale jeżeli takie rzeczy dzieją się na demie to ja nie wiem czy chce wiedzieć jak wygląda u nich real ...
To też żaden wyznacznik. Oceniać brokera po demie to jak odbyć jazdę testową samochodem oglądając jego okładkę katalogu :). Może nie zrobiło to na Tobie dobrego wrażenia ale osobiście nie wiem co tam mogło faktycznie się odbyć i nigdy czegoś takiego tam nie zaobserwowałem (jaka inna zielona linia???? :) ) ale też nie wykluczam, że jednak jakiś błąd wystąpił. Serwery kont demo często są przeciążone z uwagi na dużo większą ilość rachunków oraz przede wszystkim zleceń - wielu traderów po prostu testuje sobie tam automaty różnej maści. Dlatego nie przykłada się aż takiej wagi do infrastruktury demonstracyjnej, a gdy coś złego dzieje się na koncie realnym to można składać reklamację.

Na demach widziałem różne cuda, na realach zresztą też. Błędy zdarzały się zawsze i zdarzać się będą. Istotne jest, aby nasz broker podchodził sprawiedliwie do reklamacji i szybko reagował na takie rzeczy.
Np. od ponad tygodnia wojuję z brokerem na C, który na realu MT4 pokazuje mi inne saldo konta i miałem tam otwarte dwie pozycje, a jednocześnie nie mogę zawierać tam transakcji (ani ich zamykać) z uwagi na jakiś błąd, podczas, gdy na jego autorskiej platformie jest OK, i co ciekawe, tam miałem trzy pozycje (jedna była w ogóle niewidoczna na MT4) - cuda się zdarzają ;).

-- 15 sty 2016, 23:29 --
maccyw pisze: Ok, cofam to co stwierdziłem w poprzednim moim poście o ile za nich rzeczywiście ręczysz (bo nie chcę im psuć opinii) ale nie wiem jak skomentować to co się działo na demie bo u mnie coś takiego wywołuje pewien niepokój skoro na demie coś takiego może się wydarzyć to co może nas spotkać na realu...ale jeżeli ludzie wypłacają stamtąd rzeczywiście kwoty 6-cyfrowe to w mojej ocenie musi to być uczciwy broker przynajmniej od tej strony. A jak z opóźnieniami w egzekucji zleceń, i rozłączaniu platformy na realu, czy takie rzeczy na realu mają miejsce ?
Rozłączenia i czas egzekucji to po 50% udział brokera i tradera. Żaden broker nie pozyska na długo klientów, którym co chwile będzie padać platforma, a egzekucja będzie trwała po parę sekund, prawda? :)
Duże znaczenie ma lokalizacja serwerów brokera, a nie mniejsze internet tradera. Taki szybki przykład - Kiedyś były serie "awarii" w FxPro. Co ciekawe, mieli je tylko niektórzy i tylko polscy klienci. Skracając opowieść do ostatecznych wniosków... Okazało się, że problemy mieli tylko traderzy, którzy mieli internet z Neostrady. Coś nawalało po drodze do FxPro i mimo, że internet działał to połączenie z brokerem co chwile bywało zrywane na dłuższą chwilę. Oczywiście, broker też miał swoje słabsze chwile, o czym wcześniej wspominałem ale teraz to raczej nie to ;).
maccyw pisze:
Trzeba potestować samemu. Na szczęście nie wiążemy się z żadną firmą na całe życie więc zawsze możemy powiedzieć brokerowi "papa" i spróbować zaznać szczęścia gdzie indziej. Ja np. mam już przetestowanych ponad 60 brokerów ale ostatecznie na dłużej mógłbym zostać max. u 10 z nich ;).
Pytanie i prośba zarazem - a mógłbyś ich tutaj wymienić ? I dodatkowo zaznaczyć którzy z nich najlepiej nadają się do skalpowania ? :P Oczywiście chodzi o tych 10-ciu a nie wszystkich 60-ciu :P
Nie chcę tu robić subiektywnych rankingów ;). Chodziło mi tylko o przedstawienie skali "mojego zadowolenia" z usług brokerskich :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ